10 aantrekkelijke plekken in Noord-Italië

Italië? Prachtig land! Van de bergmeren in het noorden tot de trulli in het zuidelijke Puglia! Maar voor ons Belgen is het wel een stukje rijden. Op weg naar Toscane hoort er vaak een overnachting in Zwitserland of het noorden van Italië bij. Maar ook dat noordelijk stukje Italië is al de moeite waard om te verkennen. En dan laat ik met opzet even de grote steden als Milaan, Turijn, Mantua, Verona, Venetië buiten beschouwing.  Of de klassieke Italiaanse meren bij Lugano, Como en Garda. Vandaag toon ik je 10 aantrekkelijke plekken in Noord-Italië die iets minder gekend zijn, maar waar je absoluut niet zomaar langs mag racen. Het begint al bij het kleine Lago di Orta, het Ortameer. Daarna verzeilen we in het prachtige Piemonte, om te eindigen in de buurt van Modena. Andiamo!

10 aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Noord-Italië

Het schilderachtige Orta San Giulio

Dreigende bergen omgeven dit romantische dorpje aan het Ortameer. Het oude centrum grossiert in de mooiste verweerde huizen ooit. En het ligt, als in een sprookje, aan het water.  Het stadje  is zo klein dat je er snel doorgewandeld bent. Parkeren kan er trouwens niet, dat moet buiten de het centrum gebeuren. Veel te smalle straatjes. Buiten deze pittoreske plek  verkennen, kan je ook nog de boot nemen naar het mini-eiland dat voor de kust ligt. En er het oude klooster bezoeken. Kuieren langs de geplaveide smalle straatjes. Of, bij je terugkeer naar het ‘vasteland’, de pelgrimstocht ondernemen naar de Sacro Monte di San Francesco.  De ‘heilige’ bedevaartsroute loopt over de berghelling langs wel 20 kapellen (16de-18de eeuw)met  honderden levensgrote beelden en fresco’s  over de heilige Franciscus van Assisi. En dat alles te midden van een groene weelde. Rust, fantastische uitzichten en zieleheil verzekerd! 

10 aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Orta San Giulio – zicht vanop de Sacro Monte

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië

Van kapel naar kapel op de Sacro Monte van Orta San Giulio

Castello Reale di Govone

Op de weg naar het zuiden passeer je de drukke ring rond Milaan, waar het uit je doppen kijken is om de juiste afslag te vinden. Maar daarna rij je het heerlijke Piemonte binnen, de bakermat van een bijna oneindig aantal wijnen  en de ‘slow food’- cultus. Maar ook de regio waar zeg maar elk dorp zijn kasteel heeft. Dat geldt ook voor Govone.  Sinds mensenheugenis stond er een burcht, maar die werd in de 18de eeuw verfraaid tot een koninklijk kasteel. Italiaanse tuin, monumentale trap en muurschilderingen incluis. Gedurende 100 jaar genoot het koninklijke  Huis van Savoye in deze zomerresidentie van wat – al dan niet welverdiende- vakantie. Later werd het slot … gemeentehuis.  Toen wij er waren, kon het wel een restauratiebeurt gebruiken. Maar desondanks: nog altijd imposant UNESCO-erfgoed!

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië

Santo Stefano Belbo

Ik zou er nooit gekomen zijn, maar in dit dorpje vonden we een 17de eeuwse historische herenboerderij waar we konden logeren. We sliepen er in ‘La Loggia’, een appartement van de ’tenuta’ met een geweldig balkon, authentiek regionaal meubilair en de mooiste antieke plafondschilderingen. We kregen er tips voor de fijnste gastronomische adresjes uit de buurt en ontdekten en cours de route dat Santo Stefano Belbo het geboortedorp van Cesare Pavese was.

ereburger Pavese

tenuta fagnaneto

 

tenuta fagnaneto

Alba

Een super-gezellige stad waar je helemaal kan proeven van alle moois en goeds dat Piemonte te bieden heeft. Op het zonnige plein in het historisch centrum genieten van een café lungo, een affogiato di amarena of een  glas donkerrode Barbera d’Alba…  Of rondkuieren langs de prachtige kerken die hun geheimen pas voor je blootgeven als je er ook binnengaat. Zoals de Duomo met zijn hemelsblauwe en gouden zolderingen of de Chiesa de San Domenico die verrast met haar geweldige zwartwit-dambord patroontjes op zuilen en kruisbogen.

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
San Lorenzo kathedraal, Alba
10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
San Domenico

Serralunga d’ Alba

Piepklein is dit stadje van zo’n 8 km2 en 500 inwoners. Maar wat een ligging! Om je heen de glooiende groene wijngaarden op  heuvels van Piemonte. En op elke heuveltop: een dorpje en een kasteel! Ongelooflijk! De rit vergt heel wat bochtenwerk, maar je wordt ook beloond met de prachtigste uitzichten. Het kasteel van Serralunga is een eerder wat vervallen burcht, maar gewoon hier rondlopen met de wereld aan je voeten, maakt je al gelukkig.

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië

Barolo

Op een boogscheut van Serralunga ligt het beroemde wijndorp Barolo. Opnieuw een schilderachtig gehucht op een heuveltop. En natuurlijk bezoek je er het wijnmuseum. In het kasteel dat over het dorpje heerst. Even krachtig als de beroemde barolowijn. Kortom, hier in deze streek heb je wijn, kastelen en charmante dorpjes in overvloed. Er is zelfs een route langs een aantal kastelen. Buiten dat van  Barolo , Serralunga d’Alba en Govone , doen bijvoorbeeld ook nog de landhuizen of burchten van  Magliano Alfieri , Roddi , Mango en Grinzane Cavour je mond openvallen.  Piëmonte is prachtig, dat mag duidelijk zijn!

Grinzane Cavour, Langhe PIemonte
Naast de witte Roëro Arneïs is ook de rode Barolo een echte internationale beroemdheid.
10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Castello di Barolo

Soragna

Van Piemonte kom je bij de regio Emilia Romagna.  De Veneto laat ik even links (in dit geval: rechts) liggen, dat is nog een verhaal apart. Emilia Romagna ziet er heel anders uit dan het vrolijk heuvelende Piemonte. Een lange vlakte strekt zich uit rond de Po-rivier. Culinair is dit ook weer een rijke streek. Denk maar aan lekkernijen als parmaham en Parmigiano Reggiano, de Parmezaanse kaas. En de balsamico-azijn natuurlijk van Modena, de stad tussen  Parma en Bologna. Maar de grote steden laat ik net als in Piemonte achterwege (ook al bezochten we in Modena natuurlijk het Ferrari -museum ).

In de buurt van Parma zijn er een heleboel charmante dorpjes met een interessante’rocca’, een fort of kasteel midden in het centrum.  Niet op een heuvel of een berg, neen, gewoon knal tussen de andere huizen!  Zonder dat we het weten stonden we in Soragna vlakbij het monumentale pand ernaar te zoeken. Na de romantische pracht van de Piemontese kastelen kon dit exterieur me wel minder boeien. Toch is de rondleiding in het interieur hier fantastisch: buitengewoon verfijnde plafondschilderingen, een prachtige galerij en kostbaar meubilair doen je versteld staan. Evenals de zelfgenoegzaamheid van de gids die met een onvoorstelbare snelheid de eentalig Italiaanse woordenstroom uit zijn mond laat rollen. Nochtans was de grootte van de groep beperkt: we waren met …vier.  Waarvan twee Italianen. Wij keken aandachtig toe maar begrepen weinig van het verhaal.  Behalve dan dat de geest van de vermoorde markiezin di Meli Lupi soms nog rondwaart in het pand. Wat wil je ook, als je bloedeigen familie je een kopje kleiner maakt in je eigen huis? Soit, buiten de Rocca kan Soragna ook prat gaan op een grote mate van stressloze doezeligheid.

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Verfijnde  muurschilderingen en  dito interieur in Soragna

Rocca San Vitale in Fontanellato

Ronduit indrukwekkend is de vesting San Vitale in het centrum van de stad Fontanellato, ook vlakbij Parma. Stoer en met een warme uitstraling tegelijkertijd. Het is nog een echte waterburcht, met ophaalbrug en al! En met een rijke geschiedenis natuurlijk (fundamenten uit de 12de eeuw). Altijd fijn om even in de teletijdmachine te stappen.  Ideaal voor mooie plaatjes ook. Al bleven het voor ons slechts snapshots van de fotogenieke buitenkant. We stonden er twee keer voor een gesloten deur. Byebye beroemde fresco’s  en uitzinnige boudoirs!

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Rocca di Fontanellato
10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Rocca San Vitale (Fontanaletto)  Fresco’s … vanop afstand

Vignola

Tenslotte zijn er ook ten zuiden van Modena nog een paar fijne dorpjes te ontdekken. Zoals Vignola. Een prettig stadje. Met – je raadt het al- een historisch fort. De imposante torens van Rocca di Vignola priemen boven de daken uit, vooral het gebouw is interessant, de inrichting minder.  In het bolwerk van de Rocca leefden ooit belangrijke adellijke families. Ze hadden er meer dan plaats genoeg  op de talrijke verdiepingen. Zelfs al was er ook zo maar eventjes  een garnizoen ‘in huis’ gelegerd.  Kwestie van inbrekers buiten te houden en have en goed te beschermen :). Vlakbij stroomt de river Panaro en in Vignalo is gewoon door het stadje dwalen ook al fantastisch. Om te genieten van de felpaarse bougainvillea’s  die zich over tuinmuren slingeren en de huizen in warme oker- en sienna-tinten.

Vignola
10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië
Vignola

Rangone, Levizzano, Castelvetro di Modena

Als je echt het gevoel wil hebben op het einde van de wereld te zitten, neem dan de kleine kronkelwegjes naar het gehucht Levizzano in de buurt van Castelvetro di Modena. Het landschap is hier opnieuw glooiender en dat zorgt ervoor dat je ook meteen weer de heerlijkste panorama’s voor je ogen geserveerd krijgt. Net als in Piemonte is wijnbouw hier belangrijk. Na (of voor) alle bezoeken aan grootse Italiaanse steden kan je hier zalig uitrusten en relaxen.  Met de prachtige heuvels vol lambrusco-wijnstokken voor je. Het lekkerste eten op je bord. En het prettigste gezelschap aan je zijde.

10x aantrekkelijke plekken in Noord-Italië

castelvetro di modena

bij Castelvetro di Modena

Ook leuk om te lezen:

10 thoughts on “10 aantrekkelijke plekken in Noord-Italië

  1. Heerlijk om te lezen. Ook ik ben gek op Italië, op de cultuur, op de natuur, op de steden. Ik krijg er gelijk weer zin in om direct heen te gaan. maar als alles volgens plan verloopt zit ik voor de kunst in september een maand in Gubbio (Umbrië) met alle mogelijkheid ook de verre omgeving te verkennen. een prachtige middeleeuwse stad, dat Gubbio.

    1. 😄Dat gevoel ken ik! Het blijft te lang duren allemaal. Ik had gedacht dat we deze zomer terug naar het zuiden zouden kunnen gaan, maar ik vrees ervoor 😕…
      Dan maar in gedachten hé!

Altijd fijn om je reactie te lezen: