10 heerlijke stilteplekken in Londen

Zoals jullie ondertussen weten, is Londen één van mijn favoriete steden. In deze bruisende miljoenenstad en smeltkroes van culturen valt er altijd wel iets te beleven! Eén nadeel: het is er dan ook ont-zet-tend druk! Voor wie tijdens een citytrip even op adem wil komen : 10 stilteplekken in Londen. In het groen, of course.

In eerste instantie zijn er natuurlijk de vele parken die Londen telt. Enkele daarvan behoren tot de Royal Parks. Oorspronkelijk waren ze koninklijk jachtgebied -bosrijk gebied midden in de stad. Ondertussen zijn ze ontzettend veel waard – maar gelukkig: opengesteld voor publiek. De reeks aaneengeschakelde parken in centraal-Londen : St-James’s Park, Green Park, Hyde Park, Kensington Gardens zijn nog steeds koninklijk eigendom. En ook het verderop gelegen Regent’s Park en het heerlijke Greenwich Park horen erbij. Maar daarnaast zijn er ook nog een aantal leuke, minder bekende stilteplekken. Zoals St.Dunstan-in-the-East, de Inns of Court, Westminster Abbey Courtyard Garden, Regent’s Canal en Hampstead Heath.

1. St.-James’s Park en Green Park

Dit is één van de populairste parken. Je wandelt erlangs als je vanuit de City naar Buckingham Palace gaat. En ondertussen Downing Street, de Horse Guards of the Mall met St. James’s Palace (even zwaaien naar Charles en Camilla) wil kieken. Leuk park om te picknicken als je ’s ochtends met de Eurostar bent aangekomen en tegen de middag de changing- of-the guards ceremonie wil zien. En een aanrader in de lente: het staat er vol narcissen! Er is ook een houten paviljoen waar je op het terras kan theedrinken of lunchen.

Biezonder en uniek voor St James’s zijn de (4) pelikanen. Die verblijven er al sinds 1664. Nu ja, niet de huidige pelikanen natuurlijk! Een Russische ambassadeur zou ze ooit cadeau gedaan hebben aan de koning. En het is ondertussen een zegswijze geworden dat Londen vergaat als de pelikanen verdwijnen (zoals de raven een verplicht accessoire zijn bij de Tower). Vandaar dat ze elke dag om 14.30u gevoederd worden. Voor wie toch wat spektakel tussen het groen wil. Te beleven bij Duck Island. En de pelikanen zijn helemaal niet schuw.  Soms zitten ze zelfs op de bank naast bezoekers! Jarenlange training natuurlijk :).

Wil je het rustiger aan doen, dan kan je vanaf de lente achteroverleunen in een strandstoel. Luxe. Want je moet er wel voor betalen. De meeste bezoekers vlijen zich gewoon op het gras neer.

Londen St James's Park
ijskoude lentedag en Britse onverstoorbaarheid

 

2. Hyde Park

In dit reusachtige park (140 ha) in Centraal-Londen is er altijd wel iets te beleven. Concerten, expo’s in the Serpentine Gallery, het zomers architectuurproject met het Serpentine Pavillon,  verschillende gedenktekens en beroemde standbeelden, een massa grijze eekhorens die zo uit je hand eten… En natuurlijk zijn er ook de Diana Memorial Gardens.

In het aansluitende Kensington Gardens kan je heerlijk genieten van een afternoon high tea. In de orangerie van Kensington Palace. Prijzig en exclusief. Maar in een prachtig kader.

Net zoals in St-James’s zie je in Hyde Park vaak joggers en fietsers. Maar het park is meer dan groot genoeg om een rustig plekje uit te zoeken! Trek in elk geval comfortabele schoenen aan!

london_hydepark-(1)

 

3. Regent’s Park

Dit park ligt wat noordelijker, vlakbij de London Zoo, Regent’s Canal en Camden. Ideaal voor wie even wil bekomen van een bezoekje aan de foodstalls, winkeltjes en goths van Camden Lock.  Of voor wie zich pas kan ontspannen door zich in te spannen: lopen, fietsen, tennissen, roeien,… sportieve mogelijkheden à gogo.

Londen Regent's Park

 

4. Victoria Park

Wie in Oost-Londen Shoreditch en Hackney doorkruist haast zich naar dit prachtige park  voor een frisse neus (86ha). Het ligt vlakbij Regent’s Canal en het Olympisch park van Stratford. Victoria Park wordt al sinds de 19de eeuw het ‘People’s Park’ genoemd en is ook het oudste park van Londen. Het was de enige plek waar bewoners van het verpauperde Oost-Londen (denk aan Jack the Ripper en Dickens) wat groen vonden. In de vijvers konden ze zich wassen en leerden ze zwemmen. Bovendien kon al wie op een kistje ging staan, er ongezouten zijn mening ventileren. Er waren verschillende  Speakers’ Corners. En ook nu nog beginnen en eindigen betogingen vaak hier. Ook muziekfestivals en sportevenementen gaan hier regelmatig door. In de zomer wordt er zelfs elke avond cricket gespeeld. En af en toe zijn er roeiwedstrijden op het meer. Een heel prettig en uitgestrekt park.

Londen Regent's Park

 

 

5. Regent’s Canal

Dit is één van de best bewaarde geheimen van Londen. Het oorspronkelijk industriële kanaal loopt van Paddington in het westen tot de Thames in het oosten. Op sommige plekken is de buurt langs het kanaal nog ruig en wat groezelig, maar je ziet meer en meer hippe lofts opduiken in de oude fabrieken langs het water. En sinds de opwaardering van de buurt bij St Pancras Lock, ontdek je ook regelmatig originele woonboten en zelfs een boekenboot op dit stuk van het kanaal (vlakbij het nieuwe kantoor van Google).

Heel fijn om hier langs het water Noord-Londen te doorkruisen in alle rust. Klein detail: het jaagpad langs het water is soms akelig smal voor tweerichtingsverkeer. En er is geen reling :). Verwacht dus geen fietsautostrades zoals in België of Nederland. En trek je hoofd in onder de bruggen!

Londen Regent's Canal

Londen Regent's Canal

 

 

6. St. Dunstan-in-the-East

Nog een verborgen plekje. Tussen de torenhoge nieuwbouw van the City vind je de ruïne van dit oude kerkje, St. Dunstan-in-the-East. Al in 1100 stond hier een kapel. Door de eeuwen heen werd de kerk meermaals vernietigd: door de Great Fire in 1666, of heel wat later door bombardementen in 1941. De gerestaureerde toren van Christopher Wren staat nog overeind.  Net zoals de muren van het gotische schip. Er is een kleine, charmante stadstuin aangelegd. Fotoshoots kunnen geboekt worden, staat er aangekondigd. Heel af en toe is er nog een openluchtdienst, zoals met Palmzondag. Maar meestal is het hier stil en verlaten. Ideaal om te mediteren of wat te na mijmeren op één van de houten banken.

london_stdunstan

 

 

7. Inns of Court

Vlakbij Fleet Street en de Kanselarij  in het zakelijk centrum van de stad, vind je de Inns of Court. Dit is de plek waar advocaten een praktijkopleiding krijgen voor het werk in de rechtbanken. De statige gebouwen van de Inns of Court verbergen vaak prachtige, minutieus onderhouden binnentuinen of parkjes, ‘Walks’ genoemd. Enkele daarvan zijn al minstens 600 jaar oud! De belangrijkste zijn de Middle Temple en Inner Temple Inn (teruggaand op de Tempeliers) maar ook de Gray’s Inn en de Lincoln’s Inn. Vroeger waren de tuinen voorbehouden voor de happy few (je had een sleutel nodig om het hek of de poort te openen). Maar vandaag zijn die idyllische, strak aangelegde parkjes ook toegankelijk voor het publiek, zij het niet de hele dag. Check best eerst even, want wij stonden toch ook wel eens voor een gesloten hek. Toeval of niet?

N.B. De gebouwen zijn ook prachtig om te bezoeken!

Londen Inns of Court

 

 

8. Primrose Hill

Hierover had ik het vroeger al. Zelfs onder een bewolkte hemel heb je hier een prachtig uitzicht over Londen. Primrose Hill is door een baan gescheiden van Regent’s Park, ten noorden van het centrum. Heel wat Londenaars komen hier eventjes de benen strekken. Want met de stad aan je voeten en al het groen rondom je, ben je onmiddellijk weer helemaal zen.

Londen Primrose Hill

9. Westminster Courtyard Garden

Met wat geluk kan je dit plekje meepikken als je Westminster Abbey bezoekt. Ik kwam er toevallig terecht omdat een deel van de abdij gerestaureerd werd en niet toegankelijk was. Als compensatie mochten we de tuin bezoeken. Niet heel groot, maar wel heel erg rustig en sfeervol!

Londen Westminster

10. Hampstead Heath

Hampstead is één van de residentiële buitenwijken ten noorden van Londen. Pittoresk en charmant, met cottages en villa’s in romantische tuinen. Wie na een paar dagen sightseeing in Londen naar groen en rust snakt, moet zeker een dagje Hampstead Heath plannen. Dit uitgestrekte parkgebied is wel 320 hectaren groot. Ideaal voor een picknick op zondag. Of een uitgebreide wandeling. Of gewoon een luie dag in de natuur. Zeker in de lente een aanrader!

Londen Hampstead Heath

Londen Hampstead Heath

 

A quiet mind is all you need ” (N. Maharaj)

… ook op citytrip in Londen :D!

Geniet ervan!

Lees ook:

een verrassende wandeling tussen de beroemdste skyscrapers van Londen

-vijf geweldige (bijna) gratis uitzichtpunten in Londen

Borough Market in Londen

28 thoughts on “10 heerlijke stilteplekken in Londen

 1. Ik zie een aantal van mijn favoriete plekjes terugkomen: Italian Gardens, Primerose Hill en St. Dunstan in de East. Ook gelijk weer inspiratie opgedaan voor mijn volgende bezoekje aan London

 2. Nummertje 6 kwamen we tijdens onze trip in augustus tegen; ik weet al niet meer waar ik de tip vandaan haalde. Die andere parkjes, en zeker Primrose Hill, vullen mijn lijstje voor een volgend bezoekje mooi aan! Merci.

 3. Heerlijk van die rustpunten in een drukke stad. Toen ik vorige keer in Londen was, had ik helaas geen tijd meer voor Primrose Hill. Volgende keer wil ik deze plek echt niet over slaan, want het lijkt me prachtig 🙂

 4. Het lijkt mij heerlijk om, als je langer in een grote stad bent, een plekje op te zoeken waar het rustig en groen is. Die plekjes heb jij er mooi uitgezocht! In het voorjaar is het daar vast prachtig.

 5. Handig om te weten. We gaan als alles meezit komend voorjaar die kant op. Nog even kijken hoeveel dagen en of er dan nog tijd is voor deze toffe parken (ik ben nog nooit eerder in Londen geweest, dus kan mij voorstellen dat de 1st-time dingen centraal staan).

  Even alvast een praktisch vraagje. Kun je makkelijk een fiets huren en bv zelf een aantal parken per fiets bezoeken? Of is het beter om dit met het OV te doen?

  1. Hallo Ilya
   Je kan heel makkelijk gebruik maken van de openbare fietsenverhuur (vroeger de Borisbikes, ondertussen door een andere bank gesponsord), vooraf wel registreren. Je moet er wel rekening mee houden dat het links rijden is.Vooral op ronde punten en bij afslaan moeilijk. Daarom neem je beter het pad langs Regent’s Canal of door de parken. Maar bij rustigere wegen bijvoorbeeld naar Columbia Road of Primrose Hill toe, geen enkel probleem. Het is soms gewoon ook een kwestie van even durven 🙂 https://wannderful.wordpress.com/2016/03/20/old-spitalfields-market-londen-markets-4/
   Openbaar vervoer gaat heel vlot: wij nemen vaak de metro om snel ergens te zijn. Afstanden zijn vaak groot in Londen.Travelcard voor één of meerdere dagen.
   Klassiekers zijn: Buckingham Palace, Trafalgar Square met the National Gallery, Whitehall ook bij St. James’s Park met de Horseguards (ook aflossing van de wacht), Downing Street. Westminster Palace (=Houses of Parliament) aan de Thames – heel mooi! , met Westminster Abbey (duur), het grote rad London Eye aan de overkant van de Thames (duur). Metro nemen naar St. Paul’s en dan via de Millennium Bridge de Thames oversteken, met bezoek aan Tate Modern (uitzicht op 6de verdieping) en dan de andere kant op wandelen: langs The Globe, via Southwark (Borough Market) het pad langs de Thames volgen naar City Hall van Norman Foster. Aan de Tower Bridge (prachtig!) steek je over, kan je de Tower eventueel nog doen met de Crown Jewels. Of de City bezoeken met ST. Mary the AXE (the gherkin) en de andere skyscrapers (zeker de Walkietalkie doen, reserveer on line een gratis bezoek aan de Sky Garden!). Onder Hyde Park ligt de dure wijk Kensington met Harrod’s en enkele boeiende musea: Natural History, Sciences, Victoria en Albert, … Mooie moderne kunstcollectie bij Saatchi&Saatchi.
   Doe je graag markten, check dan (toeristische) Covent Garden of tik de zoekterm ‘Londen’ in op mijn homepage, dan lees je verschillende berichten hierover. https://wannderful.wordpress.com/2014/08/19/shoreditch-for-sure/
   Heb je de klassiekers al gezien, dan zijn Greenwich, the Docklands, Shoreditch, Hoxton, Chelsea, … ook heel leuke plekken. Hangt er ook van af wat je het meest interesseert: de historische stad, architectuur, shopping, …Veel plezier!

 6. Heel handig dit artikel. Vind het altijd fijn in een drukke, grote stad de rustige, groene plekjes op te zoeken!

 7. Heerlijke plekjes die ons heel erg aanspreken. We houden wel van deze plekjes. Zin om ze eens zelf te gaan ervaren.

 8. Ik vind Londen een fantastische stad en af en toe vond ik het heerlijk om even door een park te wandelen. Maar ik had zo veel dat ik wilde zien en wilde doen, dat ik me ook veel in de drukte heb begeven.

 9. Das een moeilijke, de stad is zo divers.waarschijnlijl 1 of andere paleistuin 😀 en de Italian gardens in Hyde Park (ook op jouw foto’s) vind ik heel mooi!

 10. St Dunstan in the East werd hier ook een instant favoriet! Hoe mooi dat de natuur zijn gang gaat op de oude kerkmuren. We liepen ook een stukje van Regent’s Canal van aan Camden tot in Little Venice. Dan krijg je idd wel even een ander Londen te zien.

 11. Zo hebben we London niet gezien. Ja een paar parken maar niet wat jij allemaal laat zien. Prachtige foto’s. We kunnen er best nog een keer naartoe. Heb al zin om te gaan.

  1. Kew Gardens en Greenwich zijn ook zo mooi! Naast al die drukte en die – weliswaar prachtige! – gebouwen en musea heb je soms wat ruimte nodig. Of groen. En rust. Checken maar, die boel !

  1. O zalig! Genieten van de daffodils in de parken! En naast het groen is er natuurlijk ontzettend veel prachtige cultuur en architectuur. Check mijn berichtjes over de Londense markten, over de mooiste uitzichten, over new Tate Modern als dit iets voor jou is. Doe zeker een stukje van het pad langs de Thames bijvoorbeeld van Tate Modern en the Globe (Shakespeare) tot aan de City Hall. Daar ben je dan ook vlak aan de Tower als je van historische gebouwen houdt en de replica van de Crown Jewels wil zien. Er zijn zo veel leuke dingen te doen en te zien! Dat wordt genieten!

Altijd fijn om je reactie te lezen: