10 Tips voor je citytrip Reykjavik

“Reykja-vik”: de naam en spelling hebben al iets exotisch, vind ik. Deze ‘rokerige baai’ is de plek die je het eerst aandoet als je IJsland bezoekt. Simpelweg omdat daar alle internationale vluchten neerstrijken. En het zou wat vreemd zijn om er dan geen korte citytrip aan vast te koppelen, dachten wij. Reykjavik is niet de meest memorabele stad, maar heeft wel veel charme. En mooie winkels :).

Wat hoort er op je bucketlist voor  IJslands grootste stad?

Vrolijk en sfeervol, zo zien de Ijslandse huizen eruit. Tot mijn grote verwondering bestaat de buitenkant meestal uit … golfplaten! Blijkt al snel waarom: golfplaten zijn goedkoper dan hout en (in mindere mate) stenen, die moeten geïmporteerd worden. De kleurtjes gaan van grijs over blauw en groen naar rood en geel. Vooral het falurood zie je veel. De kleur is afgeleid van ertsafval uit de kopermijnen en was vroeger daarom erg goedkoop. Een rood huis was = een arm huis. Wit daarentegen was de kleur waarmee gegoede mensen hun optrekje dan weer lieten opvallen.

IJsland_reykjavik

IJsland_reykjavik

Ijsland_reykjavik

IJsland - REykjavik
het oudste houten huisje
 • skyr proeven, ingeduffeld op een terras

Skyr? Een traditioneel Ijslands melkproduct dat lijkt op platte kaas of yoghurt, maar toch nog een beetje anders (beter!) smaakt. Fantastisch lekker (als je gek bent op melkproducten) en superromig, ondanks het lage vetgehalte! Ijslanders zeggen dat zij de enige echte skyr maken, met bacteriën die nog teruggaan tot de tijd van de Vikingen.

NB. Bij ons is skyr op dit moment een hippe superfood, dankzij heel weinig vet, weinig koolhydraten, weinig suiker (behalve die met fruit dan) en veel eiwitten. Maar de skyr die ik in België kocht, kon helemaal niet tippen aan die in Reykjavik. Misschien zat het vakantiesfeertje er ook voor iets tussen…

Ijsland
overheerlijke Skyr

Een klassieker ondertussen, maar dat is het ook geworden omdat deze twintigste eeuwse moderne kerk zo’n opvallende architectuur heeft. Die herinnert aan de basaltrotsen. En het  duurde 49 jaar voor de eerste kerkgangers ze konden inwijden (zelfs in de twintigste eeuw)… Zoiets verdient dan toch meer dan een snelle blik?

IJsland_reykjavik
moderne Vikingenkerk
IJsland_reykjavik
Halgrimskirkja
 • naar de oude haven wandelen en lekker eten

Bij grijs weer snijdt de wind er ijzig langs je wangen, maar de haven heeft iets pittoresks. Ook al staan oude loodsen en moderne gebouwen kriskras door elkaar.  Je vindt er bovendien enkele fijne restaurantjes waar je kan genieten van overheerlijke gegrilde kreeft of smakelijk lam met lavazout.

IJsland_reykjavik

Ijsland _reykjavik
zonder woorden 🙂
 • walvissen spotten

Blauwe vinvissen tref je bij Reykjavik niet aan, daarvoor moet je naar de noordkust van IJsland. Ik ontdekte dat er wel minstens 20 verschillende soorten walvissen bestaan – of meer. Wij zagen een aantal kleinere minke whales door het water dartelen.

Een verrekijker is handig. Want de tocht lijkt in niets op die filmbeelden waar je vlak voor de boot ineens een reusachtige walvis uit het water ziet oprijzen en fluks een fonteintje ziet spuiten. Nee, het was uuuuuuren met dichtgeknepen ogen in het ijle grijs staren (wat is lucht – wat is water?).  Vogels spotten – waar groeperen de papegaaiduikers en ander gevleugeld zeegedierte zich plots op de golven? Van de ene zijde naar de andere zijde van de boot bewegen terwijl die boot om z’n as draait om de route van de zich verplaatsende walvissen te kunnen volgen. En warempel, even later zie je daar een donkere flits een boogje trekken.  Op 1 km (of was het 10km?) afstand :).

Bereid je voor op een tocht van ong. 4 uur, want het duurt wel even voor je ver genoeg in zee bent. En trek al je kleren over elkaar aan. Je krijgt op de boot nog een isolerend pak, maar man ! Wat is het kou lijden op zo’n schip!

En dan heb ik het nog niet over mijn alomgekende zeeziekte. Onder de knoet gehouden met de nodige medicatie. Maar na 3u varen begon ik toch naar het vasteland te verlangen… Blik op de horizon. En even doorbijten. Maar toch wel boeiend en spannend om de walvissen te spotten! En fier dat ik het volgehouden had.

IJsland_reykjavik
Bij het begin van de tocht: toen kon ik nog lachen 🙂

IJsland_reykjavik

Ijsland_reykjavik
Wie ziet er iets?
Ijsland _reykjavik
Om een walvis te zien, moet je zeebenen hebben.
Ijsland _reykjavik
En goeie ogen … dan zie je er hier twee wegduiken.
 • Harpa Concert Hall en cultuurcentrum bewonderen

Over dit oogstrelende glazen architectuurproject heb ik het al gehad. Heel erg de moeite! En als je er dan ook nog een concert kan meepikken, is je trip naar Reykjavik helemaal onvergetelijk. Sprookjesachtig mooi, van Olafur Eliasson.

Reykjavik_Harpa

 • shoppen in Lauravegur en omliggende straten

Heel wat straten in het oude stadscentrum bij het water zijn autovrij of zijn eenrichtingsverkeer. Dat betekent ook: spannend om een vrij parkeerplekje te vinden. Kostprijs: ong. 1 euro per uur.

Maar leuke winkels zijn er wel in Reykjavik! Mooie designshops (zowel meubels als kleren), prachtige juwelen, kwaliteitsoutdoormateriaal.  Jammer genoeg wel meestal vrij duur. Wat was er goedkoper, vergeleken met België? Sportschoenen , wandelschoenen, merino-ondergoed, zwemkledij,… En wat een mooie merken: Icewear, 66°North, … Dus schaf je daar je warme kledij aan om de rest van het eiland te bezoeken.

IJsland_reykjavik

IJsland_reykjavik

IJsland_reykjavik

IJsland_reykjavik
street art in Lauravegur
 • een voorraad fijnproeversdrop inslaan

Wie nu ‘omnomnom’ zegt, denkt misschien meteen aan Lakkris chocolade. De combinatie van drop met melkchocolade is in IJsland superpopulair. Ook in Scandinavië vind je verschillende speciale dropsoorten.  In Denemarken heeft John Bulow er zelfs een luxeproduct van gemaakt. De speciaalste combinatie kan je zelfs online bestellen. Maar in IJsland kan je heel goedkope én lekkere versies vinden in elke supermarkt. Het Wallhalla voor de gesofisticeerde dropliefhebber!

 • de stad te voet verkennen

Neem de benenwagen en ontdek een aantal interessante plekken, zoals het Höfdihuis, het Parlementsgebouw, de Domkerk of de beeldentuin van het Einar Jonsson museum, het Tjörninmeer, het Art Museum, enz. Wij kozen het verkeerde moment voor onze stadswandeling: terwijl we de vorige dag buiten konden eten, goot het nu pijpenstelen. Maar echt!

Gelukkig hadden we een vochtbestendige kruimelkaart, want in een mum van tijd was alles doorweekt. En vooral wijzelf. Er zat dus niets anders op dan ons in één van de vele fijne koffiehuizen terug te trekken. En te genieten van al het lekkers dat daar te ontdekken viel.

IJsland_reykjavik

IJsland_reykjavik
Bij het Tjörninmeer
IJsland_reykjavik
in het midden van de stad
Ijsland _reykjavik
gratis beeldentuin: voor een ander keertje
Ijsland _reykjavik
Einar Jonsson museum
 • een brief aan de kerstman schrijven

En tussendoor postten we een speciale brief…

terwijl we de goede raad opvolgden die we in een winkeletalage opmerkten.

Want in Ijsland leef je buiten. Zelfs in een stad als Reykjavik.

Whatever the weather.

 

Meer lezen over IJsland?

Ijsland _reykjavik

IJsland_reykjavik

9 thoughts on “10 Tips voor je citytrip Reykjavik

 1. Ik was jaren geleden in Reykjavik en vond het een leuke stad. Reykjavik was onze uitvalsbasis voor diverse dagtours in de omgeving. Ideaal. Ik wil zeker nog een keer terug.

  1. Klopt, je kan van daaruit zowel naar Reykjanes met Graenavatn en Krysuvik en de Blue Lagoon, als naar Thingvellir National Park of naar het schiereiland Snaefelsness!

  1. Hey dankjewel Lisanne, fijn dat je binnensprong. Wij hadden een fijne tijd in Reykjavik! En toen we daarna de rest van Ijsland verkenden was ik nog meer in de wolken over dit prachtige land!

Altijd fijn om je reactie te lezen: