10 tips voor Oudenaarde en omgeving

Het is weer volop wielerseizoen.  En al wie ‘Ronde van Vlaanderen’ zegt, zegt ‘Oudenaarde’. Deze kleine knusse stad in de Vlaamse Ardennen ligt ongeveer 30km ten zuiden van Gent. Oudenaarde is sinds 2011 de aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen. Het telt, buiten het sympathieke Centrum De Ronde van Vlaanderen, nog wel een aantal andere fijne bezienswaardigheden.  Tien tips voor Oudenaarde en omgeving.  Voor wie dol is op de koers, op streekbieren, actief zijn in de natuur en historisch erfgoed bezoeken.

10-tips-voor-oudenaarde
de befaamde en berucht Vlaamse kasseiwegen…

10-tips-voor-oudenaarde

De eerste bezienswaardigheid die je  in Oudenaarde natuurlijk bezoekt is het Centrum van de Ronde van Vlaanderen. Een kruising van een winkel, een infocentrum, een museum en een café. Rondsnuisteren in de Belgische wielergeschiedenis, een fietstruitje kopen,  een fiets huren,  je omkleden en douchen na een stevige fietstocht, een frisse pint drinken in het Peloton Café en discussiëren over het wie de beste Flandrien is,… het kan hier allemaal. Het verraste ons dan ook niet om sportpresentator Ruben Van Gucht hier in jogging te zien rondlopen en we sprongen al bijna zelf op de ‘kasseifiets’ voor een VR-beleving van het parcours.  Deze verrassende plek op de Grote Markt  zou die  binnenkort verhuizen naar het pand van de gerestaureerde Abdij van Maagdendale even verderop, hoorden we.

Adres: Markt 43 Oudenaarde

10-tips-voor-oudenaarde

10-tips-voor-oudenaarde

10-tips-voor-oudenaarde

  • Markt met stadhuis en belfort

Historische gebouwen zijn er bij de vleet in Oudenaarde, dat ooit een bloeiend textielcentrum was. Het meest opvallend is natuurlijk het bijna 500 jaar oude stadhuis met lakenhalle (14de eeuw) en belfort, in schitterende laatgotiek. Het lijkt wel een architectonisch juweeltje midden op de markt!

10-tips-voor-oudenaarde

Weetje: Oudenaarde is ook de geboorteplaats van landvoogdes van de Nederlanden, Margaretha van Parma. Zij was het resultaat van een wel erg levendige belangstelling van Keizer Karel V (1500-1558) voor de weversdochter Johanna van der Gheynst (1505-1541).  Hun dochter Margaretha werd in 1522 geboren (haar moeder was toen 17).  In 1529 erkende Karel V haar na smeekbedes van de familie- op voorwaarde dat er nooit nog contact zou zijn tussen moeder en dochter! Margaretha verhuisde als kind van hot naar her en werd in Brussel, Hoogstraten, Mechelen en – waarom ook niet –  in Napels opgevoed. Op haar 14de trouwde ze daar met één van de Medici die een jaar later al vermoord werd. Wat doet een mens dan? Opnieuw trouwen, met een kleinzoon van de paus natuurlijk. Uiteindelijk  zou Margaretha onder Filips II van  1559 tot 1567 als landvoogdes over de Nederlanden regeren. Of ze er plezier in had? Aangezien de hertog van  Alva op dat moment huishield in onze gewesten, en in 1566 de Beeldenstorm losbrak, zal ze wel een paar kopzorgen gehad hebben, vermoed ik.

  • Sint Walburgakerk

Nog ouder dan de lakenhalle en het belfort is de Sint Walburgakerk. Al in de 12de eeuw startte de bouw. Maar jammer genoeg… de kerk raakte nooit af. Het project was ook wel heel ambitieus voor de eerder kleine stad , ook al zorgde de bloei van de textielindustrie (wandtapijten) voor een  grote welvaart. Slechts een derde van de middeleeuwse plannen werd gerealiseerd. En vandaag is alleen het oude kerkkoor nog bewaard. Tijdens de Beeldenstorm ging het middeleeuwse interieur eraan. In de loop der eeuwen werden er telkens vernieuwingen doorgevoerd.

10-tips-voor-oudenaarde

Leuk om zien vond ik wel de huizen die tegen de kerk aanleunen. Je kan je goed inbeelden hoe het vroeger moet geweest zijn.

10-tips-voor-oudenaarde
zicht op de 88m hoge toren van sint Walburga vanuit het begijnhof
  • Begijnhof

Op wandelafstand van de kerk is er ook nog een klein begijnhof. De gerenoveerde rode barokpoort trekt direct de aandacht. Net zoals in Aarschot werd pestheilige sint-Rochus hier vereerd.  De meeste huisjes van het begijnhof zijn in de 19de en 20ste eeuw heropgebouwd, dus echt oud (zoals in andere begijnhoven) zijn ze niet. Op dit moment fungeren de begijnhofhuizen als serviceflats.  De sfeer is er erg rustig en sereen. Verrassend is dat het begijnhof vroeger helemaal omgeven werd door water. Kwestie van ongewenste indringers op afstand te houden? Jammer genoeg belandde de rector van het begijnhof zelf in dat water, toen de beeldenstormers hem in de de 16de eeuw te lijf gingen. Hij verdronk onmiddellijk.

10-tips-voor-oudenaarde

10-tips-voor-oudenaarde

  • Streekbieren en bronwater

Het bulkt hier in de streek van de bronnen. Gevolg? Er werd en wordt heel wat afgebrouwen in Oudenaarde en omgeving.  Er waren wel 20 brouwerijen. Op dit moment zijn er nog 4 die de rijke Oudenaardse biertraditie verderzetten: ,brouwerij Roman, Liefmans, Cnudde en Smisje.

De bekendste brouwerij is Roman, het is de oudste familiebrouwerij van België. Vooral de ‘bruine’ Oudenaardse van Roman is overal te proeven, het is het topproduct van de brouwerij.  Het bier heet nu  ‘Adriaen Brouwer’, misschien ken je het wel? Maar ook pils, de Abdijbieren van Ename en witbier worden door Roman gebrouwen. De brouwerij is ook te bezoeken.

Adres: Brouwerij Roman Hauwaart 105 9700 Oudenaarde   +32 55 45 54 01

10-tips-voor-oudenaarde

Zelf ben ik eerder liefhebber van fruitig bier, en dan is Liefmans natuurlijk the place to be. De brouwerij aan de Aalststraat bestaat al driehonderd jaar. Het kriekbier is een topper en is beroemd in heel Vlaanderen.  Leuk weetje: Liefmans was de eerste brouwerij die elke fles met de hand in zijdepapier wikkelde. Ook Liefmans is te bezoeken, na reservatie:  Brouwerij Liefmans Aalststraat 200 9700 Oudenaarde  +32 3 860 94 00

  • High Tea in Huis Beaucarne

Over ons bezoek aan dit prachtig 18de eeuwse pand met zijn unieke serres schreef ik vroeger al.  Verwacht geen picobello gerenoveerd gebouw, maar laat je meevoeren naar vroegere tijden door de verhalen van de jonge afstammelingen van de notarisfamilie Beaucarne. Zij willen huis en tuin in ere herstellen.  Bij mooi weer is het heerlijk om tussen de rozelaars op de binnenkoer te genieten van een feestelijke ‘Tea for Two’ . Neem zeker ook een kijkje in de verwilderde maar charmante tuin! Op theevisite in Huis Beaucarne.

Huis Beaucarne Beaucarnestraat 9 9700 Oudenaarde

  • Architectuuricoon in Kerselare

Ook een architecturale topper maar dan uit een heel andere tijd (de jaren zestig van de twintigste eeuw) is de brutalistische bedevaarderskapel O.L.V. Ten Kerselare in Edelaereberg, een gehucht van Oudenaarde. De strakke geometrische grijze vormen van Juliaan Lampens steken fel af tegen het luchtige groen errond,  het minimalistische interieur is uniek.  De moeite voor wie houdt van moderne architectuur! Ons bezoek aan de kapel.

O.L.Vrouw-van-Kerselarekapel Edelaereberg, Kerselare

  • Terug in de tijd in Mater

Oudenaarde telt heel wat kleine deelgemeentes. Het pittoreske Mater is er daar één van.  Hier startte trouwens ooit, in 1545, het verhaal van brouwerij Roman met  herberg ‘De Clocke’. Daarbij hoorden een boerderij, maalderij, mouterij en brouwerij.  Je vindt in Maater ook de Tissemolen, één van de vele bewaarde windmolens in  de buurt. En dan is er ook nog de Sint Amelbergakapel, op de plek waar ooit de heilige Amelberga (8ste eeuw) woonde nadat ze gevlucht was voor Karel Martel die haar wilde huwen. Een niet al te zachtzinnige amant  moet hij geweest zijn: hij zou haar arm gebroken hebben.  Geen wonder dat ze zich in Oudenaarde ging verstoppen! Op 10 juli, de naamdag van Amelberga gaat er elk jaar nog een ommegang uit met een nar, een trommelaar en een fluitist die gevolgd worden door een stoet van Amelbergaruiters.

Leuk dorp om aan te doen tijdens een landelijke wandeling zoals deze: Tussen Berg en Kapel.

10-tips-voor-oudenaarde
Sint Amelbergakapel in Mater

10-tips-voor-oudenaarde

  • Fietsen en wandelen rond Oudenaarde

Oudenaarde en vooral de regio van de Vlaamse Ardennen, tussen Oudenaarde en Ronse, is ideaal als je de beentjes wil strekken. Het heuvelende landschap zorgt voor de mooiste vergezichten en is een topplek om aan je conditie te werken. Het is niet voor niets dat hellingen als de Koppenberg en de Taaienberg opgenomen zijn in de Ronde van Vlaanderen. Beruchte en beroemde kuitenbuiters te over, dat kunnen we alleen maar bevestigen.

Voor wie graag wandelt met een doel: wij genoten van een wandeling  langs windmolens in de Vlaamse Ardennen en van  subliem wandelen langs kunstwerken bij Louise-Marie. Maar daarnaast zijn er nog zovele andere mogelijke routes waarbij je het nuttige aan het aangename kan paren.

  • Toepkapel en Topbronnen in Brakel

Tot slot nog een tip voor wie houdt van kapellen en mooie uitzichten. In de gemeente Nederbrakel combineert de Toepkapel beide. Zoals de naam al verraadt (Toep= top) ligt de kapel verscholen op een hoge heuvel in de bossen, van waaruit je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. De kapel werd door de inwoners opgericht in 1924 als dank omdat het dorp was gespaard gebleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.  De kapel werd opgetrokken in dezelfde gele gevelsteen als de heropgebouwde huizen in Ieper.

Een leuke wandeling langs de kapel? Het Toeppad

10-tips-voor-oudenaarde

10-tips-voor-oudenaarde

NB. Als je daar toch in de buurt bent, rij dan ook langs het  typische fabriekspand van de Top Bronnen. Alleen al voor de mooie vintage-letters op de gevel 😉 Het bedrijf ontstond in de 18de eeuw nadat een Brakelse fabriekseigenaar tijdens een vakantie in Oostende opmerkte dat de fine fleur op hun jacht water uit flesjes dronken. Hij zag onmiddellijk brood in de bron bij zijn huis, liet het water bij zijn terugkeer ontleden en…  het bleek super- zuiver te zijn. Hij liet het bottelen en verkocht zijn eerste flessen mineraalwater aan de kust. De rest is geschiedenis.

Toepkapel Toepkapelstraat, 9660 Brakel

Top Bronnen Brusselsestraat 100 9660 Brakel

Ook leuk om te lezen:

Altijd fijn om je reactie te lezen: