21 zalige bezienswaardigheden in België

Lap! Eén jaar corona al. Eén jaar staycation. Met als gouden randje rond de donkere coronawolk: heel veel ontdekkingen in eigen land. Tijd om eens een overzicht te maken. Een lijst van 21 fijne bezienswaardigheden in België in 2021. In willekeurige volgorde. (Her)Ontdekt in pandemie-tijden. Inspiratie voor een daguitstap?

ANTWERPEN

De allermooiste art nouveau-wintertuin van België (OLV-Waver)

Een goed begin is het halve werk. Laat me dus maar direct in huis vallen met deze unieke parel vlakbij Mechelen.  Ideeën nodig voor je hoogstpersoonlijke wintertuin? Dan sta je hier met wijdopen mond te staren. De pracht en praal van de kleurrijke ontvangstruimte voor rijke pensionaatstudentes vond ik magisch. En de rest van deze Ursulinenschool in Sint-Katelijne-Waver? Ook een absolute must-see! Die verfijnde opvoedende muurschilderingen naar de fabels van de La Fontaine in de refter, de buitenlandse landschappen en exquise tegeltjes op de muren in de gangen en  de weelderige seizoensvruchten vlotjesweg gepenseeld in de refter van de nonnetjes… In deze school word je helemaal ondergedompeld in een roemrijk, kunstzinnig en luxueus verleden.

Lees hier over: Ons bezoek aan de wintertuin

 21 bezienswaardigheden in België

BRUSSEL

Train World in Schaarbeek

Dit museum bij Brussel verraste me: moderne digitale technieken en authentiek spoorkundig erfgoed gaan er hand in hand. Hoe imposant zijn de beesten van historische locomotieven die je hier ziet.  En de nostalgie opgeroepen door de oude lokettenzaal, de gala-uniformen van het spoorwegpersoneel, de luxe van de koninklijke trein met delicaat servies en meubilair…. En dat alles bekroond met een virtueel ritje als machinist : zalig! Ook voor niet-treinen-mensen.

Meer over Train World

 21 bezienswaardigheden in België

Het excentrieke Atomium

Het meest bizarre gebouw ter wereld staat in … België, of wat dacht je? De gigantische uitvergroting van het ijzeratoom met zijn schitterende stalen bollen in Brussel blijft na meer dan 50 jaar toch fascinerend. Trappen en roltrappen brengen je van de ene bol naar de andere. Er is het prachtige uitzicht over Brussel,  maar al bijna even leuk vond ik de  Expo 58-sfeer. In de bollen is er een tentoonstelling die je helemaal onder de betovering van het vooruitgangsoptimisme van de jaren ’50 brengt.  De grote lanen in de buurt, het Amerikaans theater, de kleine paviljoenen en het openluchttheater in het park van Ossegem doen je dromen van creativiteit, design, en een festival in de zon.

Ons bezoek aan het Atomium

 21 bezienswaardigheden in België

Kanal-Pompidou

Een voormalige citroën-garage die nu een museum voor moderne kunst wordt in hartje Brussel. De samenwerking met Centre Pompidou in Parijs ligt al vast. Het intrigerende gebouw op de Brusselse kaaien heeft heel wat potentieel. Op dit moment zijn slechte bepaalde delen van het reusachtige pand toegankelijk omwille van de make-over naar museum-functie. (Die een bom geld zal kosten) Ik kon er nog net voor de start van de renovatie binnenspringen en ben al reuze-nieuwsgierig naar hoe deze plek er in de toekomst zal uitzien.

Meer over mijn bezoek aan Kanal : Kunst in een iconische Citroëngarage: Kanal (Brussel)

Brussel_Kanal_centre Pompidou

Het art nouveau-paleis van baron Solvay

Vroeger was dit pand iop de prestigieuze Louizalaan in Brussel zelden te bezoeken, maar sinds voorjaar 2021 biedt de familie Wittamer iedereen de mogelijkheid om met deze knoert van een art nouveau-stadspaleis kennis te maken. Onbeschrijflijk wat een totaalkunstwerk dit huis is. Van muurdecoratie over lampen, meubilair tot deurknoppen: alles is van de hand van totaalkunstenaar Victor Horta. Een monument van een huis!

Over het stadspaleis van baron Solvay

 21 bezienswaardigheden in België

LIMBURG

Reading Between the Lines, het doorkijkkerkje in Borgloon

Ondertussen is het transparante kunstwerk van Gijs van Vaerenbergh een klassieker geworden voor liefhebbers van landschapskunst, maar toch geraak je hier nooit op uitgekeken. Het spel van de horizontale lijnen in cortenstaal het contrast tussen het stalen kerkje en het groene landschap,  het gefilterd licht binnen en het uitzicht op de buitenwereld: dat blijft allemaal boeien.  In combinatie met een fietstocht of wandeling langs de glooiende wegen van het Land van Loon is het doorkijkkerkje een betoverende bezienswaardigheid. Om dubbel en dik van te genieten.

Op bezoek in het doorkijkkerkje.

 21 bezienswaardigheden in België
Borgloon _ Reading between the lines

C-Mine in Limburg

Een oude mijnsite die omgetoverd is tot een cultuurplek: fantastisch voor liefhebbers van industrieel erfgoed. Het interieur van de vroegere mijngebouwen met de typische tegels en de historische machines is superfotogeniek. En dan die mijnschachten die als futuristische dieren naar de hemel reiken! Op het terrein van de oude mijnsite vind je ook kunst en design terug zoals Piet Stockmans atelier en het labyrint van -opnieuw- het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Hier ben je dus wel even zoet. Als je bezoek nog te combineren valt met een onderaardse tocht in de mijn, enkele tientallen meters onder de grond, dan kan je dag niet meer stuk.

Wij gingen er naar de expo van Tim Walker.

21 bezienswaardigheden in België

Fietsen tussen het water (Bokrijk)

Nog een attractie, te midden van de natuur in het uitgestrekte Park Midden-Limburg. Zelfs onze koning wilde wel eens meemaken hoe het voelt om op ooghoogte eenden voorbij te zien zwemmen. Leuke ervaring om hier in Bokrijk te fietsen of te wandelen. Routes in overvloed. Maar wel iets voor op een weekdag. In het weekend kan het er best druk zijn.

Onze fietstocht langs en tussen het water in Bokrijk.

21 bezienswaardigheden in België

OOST-VLAANDEREN

Het Slot van Laarne

Een ontdekking. Een prachtig waterslot in het midden van het dorp Laarne bij Gent. Eeuwenoud en berucht om zijn heksenprocessen. Een plek van verhalen dus.  Voor alle ridderfans.  Er is bovendien een fijne fietsroute uitgestippeld naar 2 andere kastelen in de buurt. En je bolt er tussen de azaleavelden  en -serres door. Een streek die ik totaal niet kende maar die ik terug wil zien in de lente, als de serres vol bloemen staan.

Op kasteelbezoek in Laarne

21 bezienswaardigheden in België
Op kasteelbezoek in Laarne

WEST-VLAANDEREN

Talbot House in Poperinge

Eén van onze eerste bezoeken als toerist in eigen land. Omdat we de Westhoek met Ieper en Flanders Fields wilden bezichtigen, in het spoor van war poets Siegfried Sassoon en Edmund Blunden.

Eigenlijk is deze voormalige soldatenrustplek op een boogscheut van de vechtlinies tijdens de Eerste Wereldoorlog nu een B&B, gerund door Engelsen. Op dit moment is het zelfs onzeker of Talbot House nog kan blijven voortbestaan. Door corona blijven de Engelse gasten, die massaal naar de Westhoek komen, immers weg.  Evenals andere toeristen. Terwijl het echt een bijzondere ervaring is om in dit huis te overnachten en je in te beelden wat het moet betekend hebben voor de frontsoldaten van een eeuw geleden. Je slaapt eigenlijk in een museum. En het ontbijt is er natuurlijk Engels. Een belevenis!

Over onze overnachting in Talbot House.

NB. Tussen Poperinge en Ieper lazen we bij het kasteel van Vlamertinghe het beroemde gedicht van Blunden en in Vladslo bewonderden we het ontroerende ‘Treurende Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz voor we naar het witstralende Britse Tyne cot Cemetery trokken. Zo veel te ontdekken in deze buurt!

Overal in Talbot House hangen er nog oude opschriften

De Damse Vaart

Ook in West-Vlaanderen, maar compleet de andere kant op, tegen Knokke aan, vind je  het allermooiste kanaal van heel België – naar mijn mening toch. Hier is er geen plekje dat je NIET wil fotograferen.  Hier laaf ik mij aan de mooiste landelijke natuurgezichten. Zoals: donkergroen wuivend loof in twee strakke rijen langs eindeloze kanalen. Denk ook aan buiten zijn en bewegen: fietsen tot in Nederland, vechtend tegen de altijd presente wind. Of: genieten van een dame/damme blanche of pannenkoek in Damme, het pittoreske geboortedorp van Uilenspiegel. Het resultaat van een dag aan de Damse Vaart: moe maar gelukkig zijn.

Lees hier over Luilekker genieten in Damme

21 bezienswaardigheden in België

VLAAMS-BRABANT

De Nationale Plantentuin in Meise

Een klassieker waar ik pas vorig jaar voor het eerst kwam.  Of was er ooit in het verleden een verdrongen schoolreisje? Wat er ook van zij, de Plantentuin omvat een prachtig park, met nog een burcht erbij op de koop toe (Kasteel van Bouchout). En,afhankelijk van de periode,  duiken er ook kunstwerken op tussen het groen. Tel daarbij nog de fantastische, gigantische tropische serre  bij-met de reuzewaterlelies! – en je weet dat je hier een fijne dag beleeft,  zelfs in het regenachtige België.  Een hele leuke en uitgestrekte tuin!

Ons bezoek op een regenachtige najaarsdag aan de Nationale Plantentuin

Het Afrikamuseum in Tervuren

Deze plek is ook ideaal voor ons wisselvallige Belgisch weer, want je slaat er twee vliegen in één klap: het historische Paleis der Koloniën prijkt te midden van het groen bij de uitgestrekte vijvers van Tervuren. En het park biedt onmiddellijk ook toegang tot de beukenkathedralen van het Zoniënwoud.

Wat het museum betreft: een interessante collectie in een interessant gebouw. Ik verklap niets over de collectie, die moet je zelf beleven. Maar ik genoot daarnaast ook van de marmeren vloeren, kleurige muurschilderingen en de grandeur van dit voormalige paleis. Om van het park nog maar te zwijgen.

Hoe ziet het Afrikamuseum in Tervuren er nu uit?

21 bezienswaardigheden in België

De voormalige Technische School van Henry van de Velde in Leuven

Een verborgen parel in de Leuvense winkelstraat Diestsestraat op nummer 49.  Achter een smal geveltje en een  geheimzinnige groen-en-gele tegelgang ontplooit zich een reusachtig modernistisch gebouw met binnenplein. Het is het laatste gebouw van toparchitect Henry van de Velde in België. Vandaag zijn de Bib Leuven en het Stadsarchief de hoofdbewoners. Bewonder het ritme van de zuilen in de bib en het kleurenpalet uit de jaren ’30 dat gerespecteerd bleef bij de herbestemming en renovatie van het gebouw. Als je de voormalige speelplaats oversteekt naar de uitgang via de Rijschoolstraat, ontdek je nog het kleurige street art  ‘Daydreamer’ van Toon Van Ishoven tegen de zijmuur. Alleen te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek Leuven Tweebronnen.

Lees ook: De Technische School van Henry van de Velde: verborgen modernistische architectuur in Leuven

21 bezienswaardigheden in België

Street art in Leuven

En als je dan toch in Leuven bent: open de streetart cities app op je smartphone en maak kennis met de kunstige muurschilderingen van lokale straatartiesten als Waldorf Claw, Bisser en DinDin maar ook van nog gerenommeerder talent als Jaune, Smates en Dzia. Ik ging zelf met de fiets op pad en stippelde enkele routes uit in Leuven.

Check hier: Een street art fietsroute in Leuven

21 bezienswaardigheden in België

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge

Bevreemdend is deze architecturale reuzentrap temidden van de velden. Enkele jaren geleden nog het slachtoffer van vandalisme, maar nu volledig terug opgebouwd voor een luttele 100.000 euro, verhaald op de vandalen. De schijnbaar zwevende trap in cortenstaal is eigenlijk een uitkijktoren. Het is een populaire bezienswaardigheid bij onthaasters die via de fietsknooppunten of al wandelend het Hageland doorkruisen. Vanop het hoogste punt van de trap heb je een geweldig  uitzicht op de Hagelandse heuvels en velden. Met een beetje geluk zie je zelfs de koeltorens van de elektriciteitscentrale van Vilvoorde en de mijnschachten van Beringen.  En na de beklimming picknick je gewoon bij één van de tafels aan de voet van de trap.

Architectuur in de velden: de Vlooybergtoren

21 bezienswaardigheden in België
architectuur in de velden: de vlooybergtoren

De Antitankgracht in Haacht

Dit historische overblijfsel van een plan dat België in 1939 moest beschermen tegen mogelijke nieuwe aanvallen van de Duitsers (maar dat jammerlijk mislukte) maakt ook deel uit van een uitgestippelde wandeling. Zo’n 11 km lang kuier je door het moerasland tussen Haacht, Werchter en Wakkerzeel. Even afwijken van de route richting Werchter en je ziet de gestapelde zeecontainers van kunstenaar Arne Quinze op de wei van Rock Werchter tussen de bomen doorschemeren.

De tankgracht zelf is zo’n 3 km lang.  Avontuurlijk wordt het als je via smalle vlonderpaden door het laagland van het Haachts Broek laveert. Fraaie natuurgezichten zijn er onderweg in overvloed ! In regenachtige periodes is de route soms ontoegankelijk wegens wateroverlast. Dus: even checken voor je die laarzen aantrekt.

Lees er hier meer over: Op stap langs de Antitankgracht in Haacht

HENEGOUWEN

Le Grand Hornu

Een heel bijzondere plek is dit mijnwerkersdorp dat door de filantropische mijneigenaar werd gebouwd eind 19de eeuw. Een plek van verhalen ook. Zoals wat een luxe het toen was om een eigen houtoven en tuintje te hebben. Of over de vrouw van de filantroop die het mijnbedrijf runde toen hij overleed.  Ik vond de overblijvende ruïnes van bijvoorbeeld de machinekamers op het domein fascinerend. En dat gold ook voor de twee musea (het CID en het MAC) op deze Waalse erfgoedsite waar je je kan verdiepen in kunst en design.

Over ons bezoek aan de voormalige mijnsite: Ronddwalen in het historische mijncomplex Le Grand-Hornu

21 bezienswaardigheden in België

De scheepsliften van Canal du Centre

Zonder corona zou ik deze plek nooit ontdekt hebben. We wilden eigenlijk naar het Hellend vlak van Ronquières, maar dat was niet toegankelijk. Daarom reden we naar de scheepslift van Strépy, even verderop richting Mons. Daar zagen we hoe een reusachtige vrachtschip zomaar als een speelgoedbootje in een bak met water de lucht in getild werden om 110 meter hoger zijn weg te vervolgen in het kanaal. De wonderen der techniek!

Schippers moeten op het Canal du Centre heel vaak hoogteverschillen overwinnen en dat was vroeger ook al zo. Super-sfeervol zijn de 19de eeuwse stalen liften die nog langs het kanaal te vinden zijn. Een streek vol idyllische charme vlakbij het vroegere hart van de Belgische staal- en mijnbouwindustrie.

Lees meer over de scheepslift van Strépy-Thieu

21 bezienswaardigheden in België

LUIK

Het station van Luik-Guillemins

Peperduur en spraakmakend is dit station – zoals bijna elk ontwerp van Santiago Calatrava. Maar hoe overweldigend is het unieke lijnenspel van dit pareltje van de moderne architectuur.

Tot mijn verrassing was het station niet de enige architecturale bezienswaardigheid in Luik, de ‘Vurige Stede’. Lees hier meer over Architectuur spotten in Luik. Maar het wit-blinkende futuristische ruimteschip van Calatrava overtreft zowel de toren van Financiën als het moderne operagebouw in het stadscentrum. Een station als een UFO die je doet dromen van (verre?) reizen.

21 bezienswaardigheden in België

NAMEN

Doornroosjes kasteel in Vêves

Als afsluiter van mijn lijstje van 21 bezienswaardigheden in België is er het kasteel van Vêves in de provincie Namen.   Wij ontdekten dit sprookjeskasteel van de familie Beaufort tijdens één van onze wandelingen in de Belgische Ardennen. De laaghangende herfstzon zette het slot in een oranje gloed. Voor een bezoek waren we te laat, maar het interieur is nog gelinkt met verschillende middeleeuwse periodes en zou ook de moeite zijn.  In de omgeving van het kasteel vind je geen doornhagen, maar wel de mooiste bossen en steil golvende heuvels! De rust van al dat groen en het geruststellend kabbelen van een helder beekje zorgen ervoor dat je helemaal zen terug naar huis trekt… Zalig!

Het relaas van onze wandeling: Een heerlijke herfstwandeling bij Furfooz (Dinant)

21 bezienswaardigheden in België

En nu? Verder op schattenjacht in België! Ik ben al benieuwd naar wat we nog allemaal aan bezienswaardigheden en verborgen parels zullen ontdekken. Tot gauw!

Ook leuk om te lezen: 

14 thoughts on “21 zalige bezienswaardigheden in België

Altijd fijn om je reactie te lezen: