4x gezond lunchen in Leuven

Slaatjes? Lekker en gezond, en heerlijk fris in de zomer! Ze zijn mijn favoriete hapje tijdens citytrips. En de afgelopen maanden ontlook er weer heel wat fris groen in Leuven. Tijd voor 4 nieuwe gezonde lunchadresjes die als paddenstoelen uit de grond schoten.

Dit is de jongste nieuwkomer. Na Brussel en Antwerpen, heeft Leuven nu ook een plek voor avocado-aficionado’s. De Avocadobar zit verstopt in een onopvallend pand in de Beriotstraat maar mijn hippe petekind Ester toonde mij de weg!

4x gezond lunchen in Leuven
Salmon like you-bowl

Zoals de naam al aangeeft, draait alles hier rond de populaire superfood, de avocado. Je vindt hem overal terug in de vormgeving:  in het logo, op de ramen en deuren, de meubels, de menukaart, … en er zijn dan nog de avocadogroene tegeltjes. Doordacht marketingconcept in elk geval. Maar ook leuk, met een interieur in tinten van frisgroen en blauwgroen.

Op het menu vind je natuurlijk een resem gerechten met avocado erin verwerkt. Dat geldt voor de starters, saladbowls en toasts. En zelfs voor het dessert. Of wat dacht je van avocado-cheesecake?

NB. Let ook op de namen van de gerechten. Daar is duidelijk over doorgedacht. Voor mij hoeft het allemaal niet zo vergezocht. Zolang het maar lekker is!

leuven_avocadobar

Ik proefde zowel van de bowls als van de toasts (want ik ging ondertussen al een tweede keer terug) en … beide zijn fantastisch lekker! De inhoud van de bowls is kraakvers. Ze herinneren me wel aan de populaire pokébowls van Sticks &Bowls. Origineler en nog lekkerder zijn de toasts. Op een dikke snee vers brood ontdek je een kleurig schilderijtje van groenten en fruit. En het oogt nog prachtiger dankzij de afwerking met eetbare bloemen.

En de drank?

De drankjes in de Avocadobar zijn echter tamelijk duur en ook heel erg zoet. Ik heb al veel betere huisgemaakte limonade gedronken. Voor mij mag de bartender nog wat oefenen!

4x gezond lunchen in Leuven
Avocadotoast met roomkaas, sesam, gepocheerd ei, mango , rucola en mangochutney… wat wil je nog meer?
leuven_avocadobar
Toast met hummus van rode biet, vijgen en avocado natuurlijk

De sfeer en bediening is die van een studenten-takeaway. Bij het binnenkomen is de indruk wat rommelig. Je staat voor een toog waarachter de bordjes klaargemaakt worden en er is niet direct aandacht voor de bezoekers. Maar studenten die hier hun kant-en-klaar schoteltjes komen halen, geven daar waarschijnlijk niet om. In de ruimte rechts van de toog ontdek je dan wel een aantal zitplaatsen in een aangenaam kader. Maar je ziet dat de ‘verblijffunctie’ van deze ruimte niet de hoofdfunctie van de Avocadobar is, vind ik. Anderzijds zijn de toasts echt wel overheerlijk! Te onthouden.

leuven_avocadobar

Avocadobar Deberiotstraat 2 Leuven

  • Lunch in De Maekerij

Deze plek promoot een heel ander concept: het is het eerste ’talentencafé’ in Vlaanderen. De baseline is ‘Praat. Smaak. Maak’. De Maekerij wil een ontmoetings – en netwerkplek zijn voor makers en creatievelingen. Vrouwenorganisatie Femma stampte dit concept uit de grond. Ik kwam er toevallig met een aantal creatieve vriendinnen terecht die over de workshops hadden gelezen.

4x gezond lunchen in Leuven

leuven_demaekeri

4x gezond lunchen in Leuven

In de Maekerij spreek je dus af voor een workshop, je huurt er een co-workplek of een zaaltje en leent er materiaal in het open atelier. Zondag en maandag is De Maekerij gesloten. Maar het is ook gewoon een gezellige ruimte waar je héél lekkere en originele slaatjes kan eten. En bij de koffie krijg je een brokje natuurchocolade i.p.v. een koekje. Je snapt meteen waarom ik aan deze plek verknocht ben 🙂

4x gezond lunchen in Leuven

leuven_demaekerij

Qua originaliteit van combinaties en smaak van de bereidingen scoort De Maekerij voor mij nog hoger dan de Avocadobar. De Maekerij trekt wel een ander publiek aan: minder tieners, eerder twintigers en dertigers. Of jonge (en oudere ) mama’s en vriendinnen die de kroost in de speelhoek tekeningen laten maken terwijl ze bijpraten.

de maekerij leuven

leuven_demaekerij

De Maekerij Mechelsestraat 56 Leuven

  • Lettuce

Lettuce is dan weer een echte saladbar.

Met mijn zussen sprak ik er af voor een snelle hap: een quiche, een salade, een boterham, pasta, pita. En natuurlijk zijn er ook populaire dessertjes zoals carrotcake, citroentaart, cheesecake of brownies.

De plek trekt aan omdat ze er zo mooi en gezellig uitziet, met vintagemeubilair en veel planten. Een beetje urban jungle- sfeer. Vergeleken met de Avocadobar, ligt hier wel meer de nadruk op een gezellig verblijf met veel zitplekken, beneden én boven.

4x gezond lunchen in Leuven

4x gezond lunchen in Leuven

4x gezond lunchen in Leuven

De kwaliteit en originaliteit van de slaatjes is OK, maar kan niet op tegen wat ik bij De Optimist of De Maekerij proefde.

Conclusie: heel leuk decor, met gewoon goed eten, maar presentatie en kwaliteit kunnen nog beter. Populair bij studenten en goed voor een snelle lunch in een groene omgeving.

Leuven_lettuce

Lettuce Tiensestraat 6 Leuven

  • Sara’s

Sara’s is net als de Avocadobar een plek die je moet weten te vinden. Ze zit een beetje verstopt tussen de rijhuizen. Een goedbewaard geheim. Bij Sara’s eet je de lekkerste boterhammen van heel Leuven. Jammer genoeg is er maar weinig plaats. Kom je na 12u, dan zit het er meestal afgeladen vol met studenten of met een vrouwelijk publiek tussen de 20-45 jaar. Liefhebbers van gezond lunchen!

4x gezond lunchen in Leuven

Sara’s is eigenlijk een koffiebar. Je schuift gewoon op een kruk aan en geniet van je drankje in het Scandinavisch decor. Of je keuvelt wat met Sara Guilini, vriendin van TV-maker Karl Symons, die druk in de weer is achter de toog.

Bij mooi weer is het erg prettig om op de beschutte binnenkoer te ontbijten of te lunchen. Op je bord vind je een overvloedig belegde, supergezonde boterham. Geen standaard croque monsieur, maar boterham met mozarella, eiersla, houmous. Hier blijf je makkelijk een hele namiddag hangen om bij te praten.  En vlakbij beiert het carillon van de universiteitsbibliotheek…

Nieuwsgierig naar meer?

4x gezond lunchen in Leuven

4x gezond lunchen in Leuven

nieuwe lunchadresjes Sara's Leuven_sara

Sara’s Bogaardenstraat 24 Leuven

NB. Nog op zoek naar lunchplekken in de Dansaertwijk in Brussel? Of ga je binnenkort lunchen in Gent?

16 thoughts on “4x gezond lunchen in Leuven

  1. Denk dat de Maekerij – toch op basis van jouw verslag – bij mij de hoogste score zou krijgen 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: