Gent is voor een Vlaams-Brabander soms een beetje reizen. Zeker als je vergast wordt op stort- en sneeuwregens onderweg!
De nood aan een gezellig en warm lunchadresje is daarna des te groter. Ik ging op zoek in het hartje van Gent en stapte gewoon binnen waar het me leuk leek. En waar er plaats was. Een fotoblog van 5 fijne lunchadresjes op een rij in Gent.
1.Lunchbar Boon
Ik was eigenlijk op weg naar Bodo in de buurt van het Gravensteen. Om te lunchen. Maar toen zag ik deze vloermozaïek.
Het was steenkoud buiten. En het leek gezellig binnen. Zo kwam ik terecht bij Lunchbar Boon, recht tegenover het Gravensteen.
Historisch interieur
De eerste kennismaking was een beetje verwarrend, want achteraan in de ruimte zag ik opnieuw een verwijzing naar ‘La Veneziana’. Terwijl deze lunchbar toch ‘Boon’ heette?
Blijkt dat dit pand vroeger een beroemd Gents ijssalon was. De oorspronkelijk Italiaanse uitbaters introduceerden na de tweede wereldoorlog zelfs het waterijs in Gent. En iedereen in Gent kende La Veneziana omdat de pientere uitbaters ook met een ijskar door de stad trokken.
Het pand stond jarenlang leeg, maar eind 2017 realiseerde Sara Van Damme er haar droom: een eigen zaak . Ze renoveerde samen met haar man het ex-ijssalon met veel respect voor het oude interieur.
Kijk maar naar die muurschilderingen, de houten lambriseringen en de terrazzovloer. Alleen de verlichting en de toog (in messing) zijn nieuw.
Wat eet je er?
Je kan hier snel én gezond ontbijten of lunchen. Dagelijks is er soep. En je kiest ’s middags uit verschillende quiches of vegetarische seizoensalades. ‘Boon’ is sowieso al een verwijzing naar de groentenfocus.
Ik ging voor een slaatje Davai. Een davai is een soort dumpling, een vulling omsloten door deeg – denk aan ravioli of tortellini. Afhankelijk van de grote of kleine honger kies je voor 8 of 5 davai-koekjes, spicy (soja, bonenpasta) of cheesy (vegan kaas, bloemkool). Ik was nieuwsgierig en proefde van beide. Leuk en superlekker was de verrassende combinatie van ingrediënten op mijn bord!
Boon Geldmunt 6 9000 Gent
2.Epiphany’s Kitchen
Deze spiksplinternieuwe eetplek tipte Els van MamaMayapost mij. Toen ik er aankwam, had ik direct een gevoel van herkenning! Want dit bijzondere adresje wordt gerund door Epiphany Vanderhaeghen, een dochter van de betreurde modeontwerpster Kaat Tilley. Ooit ging ik nog Kaats sprookjesjurken bewonderen in haar winkels in Antwerpen en in Brussel. Eén van mijn zussen bestelde er zelfs haar trouwjurk.
Sprookjeswereld
De inrichting van het pand verwijst helemaal naar de wereld van Kaat Tilley, vind ik. Met ruwe muren, artistieke kleurencombinaties en schitterend romantische kroonluchters. Jammer genoeg was er geen tafeltje meer vrij toen ik langskwam…
Wat eet je er?
Comfortfood om te delen, pizza, pasta,… met de nadruk op groenten. Maar een stukje ethisch verantwoord vlees of vis bestellen kan ook.
De chefkok werkte o.a. bij Jamie Oliver. Maar zelf heb ik de keuken van deze nieuwe hotspot dus nog niet geproefd. Ben wel benieuwd. Staat op het lijstje van een volgende keer Gent.
Zin om nog meer te weten? Snuister even rond op de website .
Epiphany’s Kitchen Brugstraat 10 9000 Gent
3. Mémé Gusta
Aan de overkant van dezelfde Burgstraat spotte ik even verderop een grappig logo van een parmantig ouder dametje. Nog een oude bekende: Mémé Gusta.
Ik herinner me Jan en Nele uit het VTM-programma ‘Mijn Pop-up’-restaurant. In 2016 startten ze hier het vervolg van hun pop-up. Nele had in deze straat tevoren een vintagewinkel en de inrichting van ‘Mémé’ weerspiegelt ook die vintagesfeer. Denk aan bloemetjesbehang, maar ook aan Chesterfields en veel hout.
Het concept is hetzelfde gebleven als in hun pop-up op TV. Jan en Nele serveren de klassiekers uit grootmoeders keuken: stoemp, stoofvlees met frietjes, ‘videeke’ / koninginnenhapje en de onvermijdelijke rijstpap – al of niet met gouden lepeltjes.
De zaak zit goed vol. Dus er is blijkbaar toch leven NA de televisie.
Mémé Gusta Burgstraat 19 9000 Gent
Ik slenter ondertussen verder en kom bij …
4. De Wasbar
De Wasbar is ondertussen al een vertrouwde waarde. Maar toch nog altijd leuk ! Het originele concept is gekend: wasserette gecombineerd met snel-klaar-eten en lekkere drankjes = de Wasbar. Opgestart in 2012, maar ondertussen zijn er al twee vestigingen in Gent en twee in Antwerpen. Bijna een mini-keten dus. En nog altijd populair als lunchplek. En lekker.
Hoe wit er wordt gewassen, dat heb ik niet getest. Mijn was bleef in Leuven.
Binnen
Zo’n vrolijke tegeltjestoog, daar kan toch niets tegenop? Zelfs zonder vuile was had ik zin om hier binnen te gaan. – Ook omdat het ondertussen al later in de namiddag was, en een klein hongertje de kop opstak, natuurlijk.
Wat eet je er?
Ik vond de kaart erg uitgebreid! Ontbijten of brunchen zat er niet meer in, maar ik overwoog om toch iets hartigs te kiezen: een bagel, een slaatje, boterhammen…
Tot ik een bordje zag ‘Proef onze zelfgemaakte warme wafels’. Toen was ik verkocht natuurlijk. Want ik ben absoluut fan van (de echte) Brusselse wafels. Al duizend keer (met wat overdrijving) geprobeerd om ze zelf te bakken. Maar het lukt slechts bij benadering. En in dit geval waren het Gentse wafels. Maar what’s in a name? Dus nieuwsgierig naar de verse wafels van de Wasbar. En dit kwam er op mijn bord – of beter: mijn plateautje:
In plaats van 1 wafel, kreeg ik er zowaar 4! En super-vers, geen opgewarmde microgolfovenkost!
De drie ’toppings’ hoefden voor mij niet, gewoon wat poedersuiker en ik ben al gelukkig. Maar het presenteert wel mooi natuurlijk, met al die bordjes.
Volkomen tevreden hobbelde ik naar buiten. Wasbar: check!
De Wasbar Kalandenstraat 3 of Korenmarkt 37 9000 Gent
Even verderop ontdekte ik nog …
5. Le Botaniste
Dit lunchadresje leek me leuk om met mijn kruidentuin-vriendinnen uit te proberen.
Looks
Het logo van Le Botaniste deed me direct denken aan de etiketten die we als tieners maakten. Ze belandden op donkerbruine glazen apothekersflesjes en -potjes, die we vulden met zelfgebrouwde kruidenaftreksels en -zalfjes (- de inhoud was meestal totaal onbruikbaar na 2 dagen). Het verwonderde me dus helemaal niet dat er in dit historisch pand nog een volledig retro-apothekersinterieur te bewonderen valt!
Wat eet je er?
Nog meer dan mijn twee eerste tips is dit een veggie-plek waar gezond en natuurlijk eten op de eerste plaats komt. Lees: biologische wijn, plantaardige producten, vegetarische en veganistische schotels.
Toen ik hoorde dat dit concept een geesteskindje is van Alain Coumont (oprichter van Het Dagelijks Brood), snapte ik het helemaal. Want ook in Le Botaniste tref je die warme retro-sfeer aan die van het Dagelijks Brood zo’n succes maakt. De Gentse Le Botaniste is sinds 2015 een soort van testcase voor Vlaanderen. Zelf hoop ik dat het concept niet te sterk gecommercialiseerd wordt. De charme verdwijnt als je in elke stad een ‘Le Botaniste’ tegenkomt. Maar que sera, sera.
Le Botaniste Hoornstraat 13 9000 Gent
Lunchen in Gent?
Feit is dat ik op een paar uur tijd al een massa – of in elk geval 5 – fijne lunchadresjes in Gent ontdekte. En dan vergeet ik nog het Krookcafé of Fry Willy of Gust of Hal 16 Dok Noord …
In Gent valt er nog heel wat te proeven! Wie gaat er volgende keer mee?
Update 2022
Een originele eetplek waar je bovendien een sociaal project steunt is Parnassus. In een ontwijde Franciskanenkerk (een fantastisch decor) kan je gezond lunchen. Lekkere dessertjes incluis. Parnassus is een sociaal tewerkstellingsproject van vzw Ateljee. Mensen met een verminderde kans op de arbeidsmarkt worden er tewerkgesteld. Er is een buffet of je kiest een dagschotel of je bestelt vooraf voor een groep. De groenten komen van het Landhuis waar medewerkers van vzw Ateljee biologische groenten en fruit kweken. Fantastisch, toch?
We probeerden ook een diner in het hippe Yalo Urban Boutique Hotel uit. Heel mooie en gezellige plek, leuk foodsharing concept ook, maar ze waren nog maar net open toen wij er kwamen – en de bediening liep nog niet altijd vlotjes.
Ook fijn om te lezen:
Wat een heerlijk enthousiast verslag om te lezen en Boon was eigenlijk ook nog een van de tips die ik je had willen doorsturen maar die heb je gewoon zelf gevonden 😉
😀 Je hebt me erg goed op weg gezet!
Vroeger ben ik vaak in het oude ijssalon geweest. Daar wil ik beslist nog eens heen!
Echt?! Dat is toeval! Ik had het ook wel in zijn oude glorie eens willen zien. Misschien heb je er nog wel een foto van?
Helaas niet, maar ik vermoed dat er op internet misschien nog wel een oude foto te vinden is?
Met een beetje geluk…:)!
Je hebt weer een mooie culinaire reisgids gemaakt voor Gent. Daar kan ik vast wel een keer gebruik van maken.
Als je in Gent bent, zeker eens checken. En je mag me ook altijd jouw tips sturen ;)!
Een Brabantse op stap in Gent….herkenbaar 😉 De volgende keer dat ik Gent bezoek, neem ik met veel plezier dit lijstje van jou mee. Wat een leuke adresjes. Om nog maar te zwijgen van de interieurs. Zoiets trekt doorgaans ook m’n aandacht. 😊
Hey dat doet me plezier, Hilde! Het was een leuke kennismaking met Gent. Ik ben er zeker van dat ik terugga, want zoals je las, er zijn nog een heleboel plekken die ik nog grondiger wil leren kennen :). Fijne dag nog!
Wat een leuk lijstje! Volgende keer dat ik naar Gent ga, kies ik er iets uit! Mémé Gusta, Epiphany’s kitchen of La Botaniste; moeilijke keuze…
Ja, echt te veel keuze! Goed excuus om nog een paar keer een uitstapje te doen 😊!
zeker!
Damn dat zijn goeie tips voor als we ooit nog eens in Gent verzeild raken! 🙂
😄zoooo ver is het nu ook weer niet hé ! En … dankjewel voor het enthousiaste compliment #complimentendag😄
Zalig, toch? Als ik ooit nog eens in mijn stad geraak, geef ik jou een seintje!
O heel leuk! Dan gaan we samen iets drinken! ✨Ondertussen zijn er dan waarschijnlijk weer nieuwe fijne plekjes bijgekomen. Gent is zo’n dynamische stad!
Leuke ideetjes! Wij bezoeken Gent vaak, maar om te eten stappen we vaak zonder voorkennis een tent binnen.
Nu toch een beetje voorkennis, niet 😄?