5x het mooiste blauw

Grijze dagen troef op dit moment. En ik kan het niet laten. Ik moet even ontsnappen en kijk alweer reikhalzend uit naar zee en zomer en zilte zuiderbriezen. Daarom duik ik in mijn reisfoto’s en zoek de plekjes met het mooiste blauw op. Ik vind ze -vanzelfsprekend – in Portugal, Spanje, Italië. En in Florida natuurlijk. Maar ook in Normandië en zelfs in IJsland. Ben je aan wat blauwer-dan-blauw-reisinspiratie toe? Of wil je gewoon wat dromen van zomer en zee? Kijk dan met me mee. Naar 5x het mooiste blauw.

1.ITALIE

Puglia

Italië is hét land om te dromen van ‘azurro’. Bij het Lido van Venetië (overbevolkt in de zomer) of in Ligurië nabij Cinqueterre – waar we tussen de kwallen zwommen. Of in de baai van Napels – nooit meer plastic afval gezien dan daar, buiten in Caïro dan. Stranden vind ik niet altijd even leuk in Italië: een keien- of rotsondergrond is niet altijd even dolletjes om je handdoek op uit te spreiden. Laat staan om er een halve dag te liggen of te zitten. Een ander minpuntje: je moet in Italië soms betalen voor de toegang tot een lapje strand. Of de plek is compleet volgestapeld met professioneel verhuurde parasols en strandstoelen. Geef me dan onze uitgestrekte Noordzee-zandstranden maar.

Garganoschiereiland, Bari en Polignano a Mare

Maar dat mooie azuurblauw, dat bewonderde ik in het zuiden van Italië tijdens onze rondreis in Puglia. Bij de Garganokust ontdekten we de oude trabucchi in een hemelsblauwe zee en sneerden we in een motorboot langs de uitgevreten kalksteenrotsen. Jippie! In Bari keken we uit over de haven en schuilden we zelfs voor de hete middagzon in een donkere familiebroodjeszaak in het ‘centro storico’. En in het piepkleine kuststadje Polignano a Mare lunchten we prinselijk met zicht op zee en genoten we van het tegen de rotsen opspattende water. De geboorteplaats van Volare-zanger Domenico Modugno is een leuk badplaatsje met een kleine groenblauwe baai waar het beschut zwemmen is. (Maar waar je niet de enige bent!)

Polignano a Mare
mensenmieren op de rotskust van Polignano a Mare
Italië Polignano a mare
groenblauw in de baai van Polignano a Mare
Polignano a Mare
Polignano a Mare

Gargano, vieste

trabuccho (Gargano, Puglia)

puglia
trabuccho bij Vieste, aan de Garganokust

Sicilië

NOG mooier blauw? Dan is Sicilië de place-to-be. Of je nu in het noorden, oosten, zuiden of westen van het eiland verblijft, de zee verwelkomt je altijd met een waaier van groen-en-blauw tinten.

Taormina, Santagatha, Favignana

Zowel het toeristische Taormina in het oosten, het weinig bekende badstadje Santagatha in het noorden als Trapani in het westen kunnen voor mij meedoen aan een wedstrijdje ‘om ter blauwst’. Maar de winnaar is wat mij betreft toch het tonijn-eiland Favignana. Eindeloos kon ik blijven genieten van de vijftig tinten blauw daar!

5x het mooiste blauw
zicht op de baai van Taormina, Sicilië
Santagata Siciliê
Sant’agata, Sicilië
5x het mooiste blauw
fietsen langs de kust van Favignana:het mooiste blauw

2.PORTUGAL

Ook Portugal moet niet onderdoen wat blauw-foto’s betreft.

Algarve

De Algarvekust in het zuiden is een toeristische trekpleister, maar daar is ook een reden voor. De stadjes zijn er charmant – al zijn er beslist wat vakkundig verknoeide kustparadijzen bij-, het klimaat is er heerlijk.

Lagos

Als je de westkant van de Algarve verkent, geniet je van prachtige rotsformaties langs de kust zoals o.a. de Ponte da Piedade bij Lagos. In de inhammen tussen de rotsen zijn er hier en daar kleine zandstrandjes met uitzicht op paradijselijk blauw. Hoe meer je naar de westelijkste punt van Zuid-Europa opschuift (Cabo de Sao Vicente), hoe woester de kustlijn.  Prachtig om te zien!

Portugal del Norte

De westkust van Portugal, aan de oceaan, is veel minder druk. Vooral als je noordelijker gaat. Maar het is er ook minder geschikt om te zwemmen, want de golven beuken er baldadig in op de kust.

Viano do Castelo

Ik probeerde het in Viano do Castelo, maar moest snel opgeven. Ook al hou ik wel van wat water-weerwerk. Ideaal voor surfers zijn deze stranden dan weer wel, vraag dat maar aan Veerle Helsen . Hun gevecht met de golven en de wind biedt dan ook een fascinerend schouwspel. En het blauw? Dat blijft er even mooi.

5x het mooiste blauw
Algarve, Middellandse Zee bij Lagos, Portugal
5x het mooiste blauw
uitgedaagd door wind en golven in Viano do Castelo, Portugal

3.FRANKRIJK

Iedereen denkt natuurlijk direct aan de Azurenkust en de Middellandse zee als het om het mooiste blauwe water gaat. Maar daar zit je in het zomerseizoen op elkaar gepakt als haringen in een ton. Om maar te zwijgen van de files op de kustweg in de buurt van Saint Tropez en Nice. Dus geen foto’s van het Franse blauw bij Marseille en consoorten.

De Somme en Omaha beach

Nee, dan toch even de Noordzeekusten verkennen. Het diepe blauw van het zuiden moet je hier missen, maar aan de Opaalkust, bij de baai van de Somme en in Normandië is het water ook prachtig blauw. Als je geluk hebt. Op een zonnige dag. Wij hadden er in de zomermaanden jammer genoeg even vaak regen als zon. Op de heerlijk uitgestrekte stranden is er dan ook plaats zat. Neem een dikke trui mee. En een regenjas. Verken de verlaten bunkers. De landingsstranden. En geniet van een schotel fruits de mers.

5x het mooiste blauw
ooit oorlogsgebied, nu vredige natuur bij Omaha Beach, Normandië
5x het mooiste blauw
resten van een nog niet zo ver verleden op het strand van Arromanches
5x het mooiste blauw
de Sommebaai is doorwaadbaar bij eb

4.IJSLAND

Een minder voor de hand liggende plek misschien, maar ondanks wat de naam zou doen vermoeden, schijnt ook hier soms de zon. Echt :). In bikini op het strand liggen heb ik niet geprobeerd (wel in een warmwaterbron in het binnenland). Maar dat wil niet zeggen dat je ook hier geen prachtig blauwe plaatjes kan schieten. Zeker vanop de fjordenkust in het noordwesten kan je genieten van ongelooflijke mooie zeegezichten. En wie groenblauw verkiest, gaat voor kratermeren zoals Graenavatn.

IJzig blauw in Jokulsarlon of de Blue Lagoon

Liever ijsblauw of grijsblauw? Dan trek je naar de gletsjermeren in Skaftafell National Park of naar Jokulsarlon en Fjalsarlon. Of was eerder melkblauw de favoriet? Dan is het kwestie van tijdig een (prijzig) toegangsticket te boeken voor het sprookjesachtige silicatenmeer van de Blue Lagoon in Reykjanes.

Ijsland

wandelen bij Arnarstapi , zee en lucht gaan in elkaar over

rotsen bij Arnarstapikust Ijsland
de rotsen bij Arnarstapi
Ijsland_jokulsarlon
van het gletsjermeer naar zee
5x het mooiste blauw -Blue Lagoon
melkwit water vol silicaten bij de Blue Lagoon

5.Verenigde Staten

Florida

Wie bij ‘Florida’ alleen maar denkt aan Universal Studios en bejaardencompounds, vergist zich schromelijk. Wij ontdekten hier de mooiste natuurparken (de Everglades, the Keys,…) en water met de allerfijnste tinten van appelblauwzeegroen. We bezochten tijdens onze roadtrip een aantal plekken die zeker in dit lijstje van ‘blauw’ niet mogen ontbreken.

Sanibel Island en de Keys, de eilanden langs de Overseas Highway

Ik denk dan aan de kleine strandjes bij de mangroves van Sanibel Island, de koraalriffen bij John Pennekamp Natural Park bij Key Largo, het uitzicht vanop Calusa Beach in Bahia Honda State Park. Onwerkelijk blauw, variërend van groenblauw (of ’teal’ zoals de Amerikanen zeggen) naar wit- of mintgroen. De Bahama’s zijn maar een boogscheut verwijderd -en of je dat voelt, hier! Nog even en we varen in een bootje weg op de Caraïbische zee. Nieuwe avonturen tegemoet. In een zee van blauw…

Ook leuk om te lezen:

5x het mooiste blauw- Florida - Calusa Beach

de Overseas Highway vanaf Calusa Beach

5x het mooiste blauw
langs de Overseas Highway bij Islamorada
5x het mooiste blauw
langs de Overseas Highway, Florida
5x het mooiste blauw - Sanibel Island
Northern Lighthouse Beach, Sanibel Island
Florida, the keys 5x het mooiste blauw
John Pennekamp Reef National Park bij Key Largo, Florida

14 thoughts on “5x het mooiste blauw

 1. Leuke plekken! Het is maf als je erover nadenkt hoe veel soorten kleuren blauw er zijn hè? Ik was verrast van het water in Puglia, zo helder én zo mooi!

  1. Appelblauwzeegroen is zo één van die woorden die goed weerspiegelen hoe moeilijk kleuren in woorden te vatten zijn. En hoe verschillend kleurervaringen kunnen zijn. Maar al die varianten maken het net leuk. Je raakt er nooit op uitgekeken, toch?

 2. Wat veel blauw, ik krijg hier zin in de zomer van! Van jouw lijstje staan de Algarve en Sicilië hoog op mijn wishlist. Lijkt me prachtig daar! Oh, en ooit ga ik terug naar Florida!

  1. Die prachtige rotskusten van de Algarve! Maar probeer buiten het toeristisch zomerseizoen te gaan(juli en augustus), dan kan je nog meer genieten van de natuur! Florida was voor mij de grootste verrassing qua natuur, ik had geen idee dat die daar zo overweldigend mooi was. Wil ik nog opnieuw doen!

 3. Jaa, ik ben wel toe aan wat van dit blauw! De Algarve vind ik prachtig en IJsland staat zo hoog op mijn lijstje! Ik ben zo benieuwd naar de natuur daar.

  1. Het wordt nu stilaan tijd dat we de wintermaanden achter ons laten, hè. Die rotskusten van de Algarve ! En Ijsland vond ik IN DRUK WEKKEND ! (We hadden wel heel veel zonnige dagen !)

 4. Wat grappig, ik zei toevallig deze week tegen mijn vriend: mijn énige wens deze zomer is dat er blauw water is. Ik moest dus wel op deze post klikken, haha. Voor nu denken we aan een combinatie van Italië en Slovenië of Slovenië en Kroatië. Van jouw lijst spreekt Sicilië me het meeste aan. Hoop dat ik daar dit jaar met mijn moeder naartoe kan 🙂

  1. Sicilië heeft PRACHTIG blauw water! En je vindt er leuke stadjes en nog eens heerlijk eten ook. Zalig! Ik duim dat je kan gaan!

Altijd fijn om je reactie te lezen: