5 musea in een bijzonder pand: check ze!

Cultuur en Corona? Niet echt goeie vrienden. Maar sinds 18 mei gaan de eerste Belgische musea voetje voor voetje terug open. Met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Welke musea moet je zeker bezoeken?Ā  Dat hangt natuurlijk af van je smaak, je interesse, het onderwerp van de tentoonstellingen die er doorgaan. En toch zijn er enkele musea die je MOET gezien hebben. Zelfs onafhankelijk van de collectie die er op dat moment gepresenteerd wordt. 5 boeiende musea die als extra touch ook nog in een bijzonder pand huizen.

Een absolute topper! Als rechtgeaarde Belg, maar nog meer als architectuur- en designliefhebber kan ik niet anders dan dit relatief kleine museum op de eerste plaats zetten. Architect, interieurontwerper en creatieveling Victor Horta (1861-1947) is nu eenmaal onze nationale trots. Geen mooiere artnouveau-krullen en -zweepslagen dan degene die hij ontwierp! Het museum bevindt zich bovendien in Horta’s eigen huis en atelier. Dat werd gerestaureerd en aangepast aan de noden van een museum uiteraard. Zeg nu zelf, hoe dicht bij de bron kan je zitten?

De collectie brengt je heel wat bij over Horta, maar vanzelfsprekend is de locatie hier zelf de blikvanger. Hier heb je geen duur verzekerde buitenlandse topstukken nodig. Het hele huis is een topstuk. Als je gewoon al de libelvormige deurklink van de deur naar de privƩ-woning omlaag drukt, ben je verkocht. Hopsa, naar Brussel dus! Lees hier het verhaal van mijn bezoek aan het Hortamuseum voor de coronacrisis.

Zeker zien?

De prachtige glazen lichtkoepel in de hal en de sierlijke muurschilderingen. En boven alles ook de zorg waarmee elk detail minutieus is uitgewerkt (die mozaƏekvloer, die lampen en deurklinken,…). Terecht Unesco Werelderfgoed en winnaar van de Brusselse Museumprijs in 2012!

Aandachtspunten

Je mag er geen foto’s nemen :(.

Praktisch

Open: van 23 mei tot 28 juni 2020 op zaterdag en zondag (dus alleen in het weekend). Online reserveren is aanbevolen, maar niet verplicht en je kan voor max 3 personen tegelijkertijd reserveren.

Hortamuseum Amerikaansestraat 25Ā Brussel

  • Villa Empain in Brussel

Misschien doet de naam baron Empain wel een belletje rinkelen? Feit is dat het industriƫle geslacht Empain in de 2de helft van de 19de eeuw een flinke spaarcent bij elkaar verzamelde. En daarmee pootte een telg uit de beroemde familie een super-luxueuze art deco villa in Brussel neer. Marmer, bladgoud en strakke lijnen all over the place.

De villa was een lang maar geen gelukkig leven beschoren. Ze evolueerde van privĆ©-woonst naar museum, militaire standplaats, Russische ambassade, radiogebouw,…om te eindigen in leegstand en verval. De Armeense juweliersfamilie Boghossian (en het Brussels gewest) redden gelukkig in 2008 deze ruwe diamant met een flinke kapitaalinjectie. De villa werd in ere hersteld en dankzij de Boghossian Stichting lopen er bijna voortdurende interessante expo’s, vaak met grote namen. Toch is de villa een goed verborgen geheim. Weinig mensen kennen de weg. Ik was helemaal omvergeblazen van de plek tijdens mijn bezoek op een mistige zondag in 2017.

Nog tot september 2020 loopt er in Villa Empain de tentoonstelling Mappa Mundi over hoe kunstenaars de wereld van vandaag ‘mappen’. Ik heb ze nog niet gezien, maar met namen als Marcel Broodthaers, Wim Delvoye, Charles & Ray Eames, en fotograaf Andreas Gursky kan het voor mij al niet meer stuk.

Zeker zien?

De magistrale hal – en vergeet ook niet de tuin met openluchtzwembad. Van daaruit heb je ook een prachtig zicht op dit uitzonderlijke stijlicoon. Over een museum in een bijzonder pand gesproken!

Praktisch

Open vanaf dinsdag 19 mei 2020, tickets online reserveren met max. 5 personen per reservering. Voorlopig is alleen individueel bezoek mogelijk, geen groepen.

Villa Empain Franklin Rooseveltlaan, 67 B – 1050 Brussels

5 musea op een bijzondere locatie
Villa Empain in Brussel: art deco pracht-en-praal
  • Het ‘Centre d’Innovation et de Design’ (CID) in Le Grand Hornu

Dit Designmuseum bij Mons bezocht ik bij toeval. We gingen eigenlijk naar Le Grand Hornu, de site waarin het museum zich verschuilt. Le Grand Hornu is uniek industrieel erfgoed. Verlicht kolenhandelaar Henri De Gorge (1774-1832) liet zowaar een volledige stad optrekken voor zijn arbeiders. Zomaar ineens, in 1816, toen BelgiĆ« nog niet eens op de kaart stond. Alhoewel, hij deed het natuurlijk niet ‘zomaar’. Hij had werkkrachten nodig, dieĀ  voor hem kolen uit de grond haalden. Met extra-legale voordelen lokte hij hen naar Hornu. Geen pc, smartphone of auto, maar wel een huis met (voor die tijd) alles erop en eraan kregen de mijnwerkers voor een habbekrats van hun baas. De luxe van een eigen waterput en een eigen oven… Of het huisje-tuintje-boompje van de 19de eeuw. De Gorge zorgde niet alleen voor brood (op de plank) maar ook voor spelen. Want zelfs om de beentjes eens flink uit te slaan of een boek te lezen hoefde je gewoon maar naar het centrale plein van de modelstad te gaan.

Het domein is ondertussen al lang herbestemd en gerenoveerd. In de voormalige hooischuur naast de hoge fabrieksschouw huist het CID. Een overzichtelijke ruimte voor design en innovatie in een sfeervolle zaal met oude muren in blote baksteen. Een prachtig decor voor moderne kunst en design. Ik was onder de indruk tijdens mijn bezoek vorige zomer.

Zeker zien?

De hele site is geweldig indrukwekkend als je van industriƫle archeologie houdt. Je voelt dat hier een man met visie aan het werk is geweest. Het is fantastisch om door en rond de gerenoveerde fabrieksgebouwen te dwalen en je in te beelden hoe de mijnwerkers en hun gezinnen hier vroeger geleefd hebben. Ik onthou vooral de geweldige uitzichten die je vanuit verschillende hoeken op het complex hebt.

Aandachtspunten

Het CID toont een viertal expo’s rond toegepaste kunst per jaar, tussenin is het niet altijd toegankelijk, maar de site wel natuurlijk. Op 27 juni 2020 opent er een nieuwe expo “Serial Eater” over food design. Die belooft alweer een originele invalshoek te bieden!

Vanuit Leuven is het toch wel een eindje rijden. Interessant dus om te combineren met een weekendje Mons. Zo gauw toeristische uitstappen terug mogelijk zijn. Collega-blogger Jenny van IkReis deelt tips.

Praktisch

De Grand Hornu-site en het MAC (Museum voor hedendaagse kunst) zijn open vanaf dinsdag 19 mei 2020. In het MAC loopt er tot november 2020 een retrospectieve over mediakunstenaar Matt Mullican. Ā 

Bezoek uitsluitend voor individuele bezoekers enĀ gezinnen.Ā Het is verplicht om je bezoek vooraf teĀ boekenĀ per telefoonĀ of perĀ e-mail:+32(0)65/613.902 of reservations@grand-hornu.be.Ā Er wordt gewerkt met tijdssloten en de horecazones zijn gesloten.

CIDSite du Grand-Hornu Rue Sainte-Louise, 82Ā  7301 Hornu

5 musea op een bijzondere locatie
kolenwagen-treintje in Le Grand Hornu
  • De Wintertuin in O.L.Vrouw-Waver (Mechelen)

Nog een art nouveau-parel die elke Belg (en elke buitenlandse bezoeker) zou moeten gezien hebben: de fantastische wintertuin van de school van de Ursulinen in O.L.V.-Waver. Hier valt je mond open van verbazing! Die weelde aan vormen en kleuren in glas dat het zonlicht filtert! Die sierlijke staalstructuur! Dat authentieke meubilair! Het mag duidelijk zijn: de stijlvolle voormalige ontvangstruimte voor ouders van rijke kostschooljuffers is onwaarschijnlijk mooi. Net zoals in het Hortamuseum is de blikvanger hier het gebouw zelf. En eigenlijk is niet alleen de wintertuin, maar de hele school de moeite waard. Wat een muurschilderingen! Allemaal ter lering van de jongedames. Een plek waar de tijd is stil blijven staan. Ook al gaan er vandaag de dag nog altijd leerlingen naar school. De zusters Ursulinen hebben het gebouw echter minutieus onderhouden. Daardoor is het zo goed bewaard. Eens binnenpiepen en al een glimp opvangen van de pracht en praal van de wintertuin?

Zeker zien?

Het meest indrukwekkend zijn de glasramen van de wintertuin die symbolisch het verstrijken van de dag uitbeelden, van ochtend tot avond. Maar ook de Fabels de la Fontaine op de reftermuren verrassen. En de buitenlandse landschappen in de gangen. Ze wekken de dromen tot leven van jonge meisjes die hier ooit maandenlang hun thuisland moesten missen.

Aandachtspunten

Hier kan je alleen binnen onder begeleiding van een gids. Zelfs voor het coronatijdperk was reservatie nodig. Ik heb even getwijfeld om de Wintertuin te vermelden, want op dit moment wordt de website nog aangepast om online reserveren en betalen mogelijk te maken. Dus nog even geduld. Maar zet dit bezoek zeker op het lijstje voor je staycation straks.

Praktisch

In de zomer en de winter is er telkens een lange sluitingsperiode (15 juli-15 augustus en 15 december-15 januari). In normale tijden is er elke zondagnamiddag om 14.30 uur een rondleiding. Op dit moment is individueel bezoek echter nog niet mogelijk tot 14 juni :(. Hou de website in de gaten!

Wintertuin Ursulinen Bosstraat 9, 2861 OLV- Waver

5 musea op een bijzondere locatie
O.L.V.-Waver, Wintertuin
  • Muze’um L van Licht en Landschap (Roeselare)

Ook deze plek hoort bij het lijstje van 5 musea in een bijzonder pand. En een verborgen parel. Het is evenmin een museum in traditionele zin. De architectuur van het Muze’um L is verrassend en intrigerend. Eenvoud domineert. Toch zuigt het lijnenspel van de witte muren in de zon je blik naar zich toe.

Dit museum is een ideale plek om te onthaasten. Je mijmert stil bij de strakke architectuur en de sobere, kleine exporuimte met glaskunst. Of je exploreert de locatieprojecten in de golvende lijnen van het Roeselaarse landschap. En ontdekt heerlijke wandelpaden tussen de velden waar je je hoofd helemaal kan leegmaken.

Ik werd er alvast lyrisch van tijdens mijn bezoek.

Zeker zien?

De ingang met de volstrekt lege witte patio. Het spel met licht en lijnen is eye candy voor elke liefhebber van eenvoudige strakke visuele schoonheid.

Aandachtspunten

Als je foto’s wil maken voor ander dan persoonlijk gebruik, moet je vooraf toestemming vragen.

Roeselare ligt niet direct in de buurt van Leuven.Ā  Zal dus eerder iets voor de zomermaanden zijn. Maar dat komt goed uit. Want hier moet je naartoe op een zonnige dag! Het spel van licht en schaduw maakt de plek dubbel zo boeiend.

Praktisch

Check voor alle zekerheid eerst de museumwebsite voor de openingsuren. De in-situ kunst binnen kan je enkel bezoeken op zondag van 14 tot 17:00 uur. De locatieprojecten buiten zijn elke dag toegankelijk van 11 tot 17:00 uur.

Muze’um L Bergstraat 23 Zilverberg-Roeselare. GPS: East 3Ā°7ā€™45ā€ / North 50Ā°55ā€™12ā€ Ā 

5 musea op een bijzondere locatie
Museum L in Roeselare

Zo. Dat was mijn selectie van 5 musea in een bijzonder pand. Ik hoop dat jullie de kans krijgen om minstens de helft ervan te checken :)?

Geniet in elk geval van al je uitstapjes in eigen regio – en hopelijk kunnen we binnenkort weer wat verder op ontdekking trekken!

Ook leuk om te lezen:Ā 

12 thoughts on “5 musea in een bijzonder pand: check ze!

  1. Villa Empain en Hortamuseum al gedaan en van genoten, andere nog te bezoeken. Dat must visit lijstje werd weer een beetje langer šŸ˜‰

  2. ik geniet van WANNderfull, het biedt vooruitzichten en zin om de aanbevelingen in levende lijve te zien, maar het lezen alleen is ook puur genieten. Danke

Altijd fijn om je reactie te lezen: