5 niet te missen toppers op het eiland Skye

Fascinerend en betoverend, dat is wel het minste wat je kan zeggen van het eiland Skye, het mistig-groene eiland aan de Westkust van Schotland. Geen wonder dat de Engelsen er graag op vakantie gaan. Voor het weer moet je het alvast niet doen. Maar wat een sublieme natuurpracht tref je eraan! Tel daarbij nog een stuk of wat historische kastelen (of de ruïnes ervan) en een afgelegen vuurtoren, en dan snap je waarom wij al zo lang naar het ‘Misty Isle’ uitkeken. Afgelopen zomer trokken we er op verkenning. De oogst? 5 niet te missen toppers op het eiland Skye.

Hiken op de Quiraing Ridge

Voor de ietwat avontuurlijke wandelaar: in dit noordelijk gebergte van het eiland kom je zeker aan je trekken. Tijdens de rit ernaartoe, langs een single track -road, merk je al snel dat dit een unieke plek is. Ruw en lief tegelijk strekt het landschap zich voor je uit met een betoverende afwisseling van zachtgroene hellingen en ruwe grijze granieten rotsen in de meest vreemdsoortige vormen, terwijl het blauw van de zee en de dromerige silhouetten van de bergen op het Schotse vasteland zich aftekenen op de achtergrond. Een magisch sprookjesland dat zó als filmdecor kan dienen.

In de verte roepen meeuwen boven de zee, onderweg siësten of huppelen er geiten langs het pad en ondertussen tinkelt het water van een bronnetje – dat je met je beste acrobatie probeert over te steken –  over de gladde rotsen naar beneden.

Niet voor watjes

Bij mooi weer is de wandeltocht op de Quiraing bergkam een droomtocht, maar die kan snel erg spannend worden, want in een mum van tijd steekt hier de wind op, slaat regen om in hagel of komt een dichte mist vanuit de verte aanrollen. Dat betekent dan: rechtsomkeer maken en zorgen dat je zo snel mogelijk weer bij het vertrekpunt komt. Of stoppen en wachten tot je terug het pad kan zien. Maar eerlijk: hier wil je niet in de mist en kou wachten tot je naar beneden waait of rolt.  Check dus altijd de weersomstandigheden voor je aan deze tocht begint en neem  regenkledij, iets voedzaams en water mee.

Klauteren en oriënteren

Er komt ook wel wat klauterwerk te pas op deze bergkam. Het aanvankelijk brede pad lijkt een makkie, maar al gauw merk je dat die ‘laan’ met zachte glooiingen plaats ruimt voor een wel heel smal geitenpad met een steile afgrond naast je.  Vertigo-alert! Na ongeveer een uur stappen kom je in een soort keteldal tussen de rotsen terecht waar er nog weinig pad te zien is. Navigatieskills zijn bijzonder handig als je hier gaat hiken. De tocht duurt normaal gezien 2.5 uur, maar reken er maar op dat je er snel langer over doet.

De Quiraing-tocht is beslist een ‘uitdagende’ wandeling, maar de natuurpracht die je ervoor in de plaats krijgt, is het allemaal meer dan waard: deze tocht is onvergetelijk in-druk-wekkend. Avontuurlijk en adembenemend!

Praktische info: 

Meer over de tocht vind je hier.

Dunvegan Castle, stamzetel van de ‘Lords of the Isles’

In het noordwesten van Skye tref je Dunvegan Castle & gardens aan, één van de beroemdste Schotse kastelen. Niet het mooiste – althans niet aan de buitenkant -,  maar het is wel prachtig gelegen op een klif aan de oevers van Loch Dunvegan en de tuinen zijn fantastisch! Dunvegan is daarnaast wel het oudste continu bewoonde kasteel van Schotland. Het is al meer dan 800 jaar de thuisbasis van de MacLeod clan, die niet alleen over Skye maar ook over de Buiten-Hebriden en andere delen van Schotland heerste als ‘Lords of the Isles’. Uniek is ook dat het kasteel tot vandaag  nog steeds bewoond is door de leider (de 30ste ‘Chief’) van de MacLeod clan… Eerder uitzonderlijk in Schotland, waar er gedurende eeuwen flink wat robbertjes werden uitgevochten tussen de verschillende clans, met als gevolg dat kastelen regelmatig van eigenaar wisselden.

Een plek van verhalen

De steile staatsietrap in de inkomhal van Dunvegan Castle zegt al alles: dit kasteel – en deze clan –  kan prat gaan op een roemrijke geschiedenis. Het bulkt er dan ook van de leuke en bijzondere eigenaardigheden en vooral ook van talloze verhalen en legendes. Zo is er de mysterieuze Fairy Flag ‘Am Bratach Sith’, een zijden vlag die slechts moeizaam de eeuwen heeft doorstaan. De vlag zou door de elfen aan de MacLeods geschonken zijn en beschermt de clan.

De vlag is ook in de post-industriële tijd nog heilig voor de clanleden: toen er rond 1930 een brand uitbrak in het kasteel werd de vlag in veiligheid gebracht – daarna stopte het vuur. En tijdens  Wereldoorlog II hadden piloten van de MacLeod clan  steevast een foto van de vlag als talisman op zak. De vele verhalen en de geschiedenis van de machtige MacLeods ontvouwen zich via prachtig oud meubilair, via brieven van beroemde en machtige bezoekers (Sir Walter Scott was een vriend van de 24ste Chief), in donkere kerkers, weelderige salons en 19de eeuwse dienstvertrekken. Sinds de jaren 1930 is het kasteel open voor publiek.

Een ‘sporran’ gemaakt van otterhuid – de sporran is een soort buidel die dient als tas bij de kilt, het is een deel van de traditionele Schotse klederdracht.

De otter-sporan van de 24ste en 25ste Chief van de MacLeods in hun traditionele Highland dress.

Kasteeltuinen

Heel erg mooi zijn  de kasteeltuinen van Dunvegan Castle: het glooiende park kijkt uit over de Dunvegan-baai en is met immens veel zorg – en moeite – aangelegd in de veengrond op de granieten klif. Tonnen teelaarde zijn er aangevoerd om dit huzarenstukje rond te krijgen. In 1773 zei de moeder van de 23ste Chief nog tegen Dr Samuel Johnson dat “there was not and never could be a good garden at Dunvegan”. Maar ondertussen is er opnieuw tijd en geld in de tuinen gestoken door de 29ste en 30ste Chief.

Thema’s

Naast het bosland kan je nu kuieren langs watervallen en bruggetjes in de watertuin, de geur van oude Engelse rozen opsnuiven in de rozentuin, of overweldigd worden door een uitbarsting van kleuren in de borders van de reusachtige ommuurde tuin die vroeger de kasteelmoestuin was,.. absoluut de moeite. Zelfs bij regenweer. Het is er heerlijk wandelen tussen de weelderig groeiende planten en het uitzicht op de baai is top. Beneden, op de oevers van Loch Dunvegan, kan je inschepen voor een kleine cruise of je kan  zeehonden gaan spotten.

Dunvegan  is een super-combinatie van geschiedenis en natuurlijke pracht.

Praktische info: 

Meer weten over de tuinen van Dunvegan Castle.

de tuin is al even bijzonder als het kasteel

The Old Man of Storr: oeroud visueel snoepgoed

Geen reis naar Skye is compleet zonder een bezoek aan The Old Man of Storr. Deze iconische rotsformatie, gelegen op de Trotternish Ridge vlakbij het hoofdstadje Portree, is een van de meest gefotografeerde plekken van het eiland. Droom er dus niet van dat je hier in je eentje de ruige kliffen verkent. Maar alleen al het uitzicht op de oude naaldrots is spectaculair, om nog maar te zwijgen van het panorama dat zich ontvouwt als je de 5 kilometer lange wandeling naar boven doet (400 hoogtemeters).

De weg (single track) slingert zich langs Loch Leathan naar de aardverschuiving van de Storr.

Wandeling naar de Old Man of  Storr

Al van ver zie je de naaldrots die wankel lijkt te balanceren op haar voet, opdoemen, terwijl je naast het water rijdt. De ‘Storr’, een steile rotswand, is net als de Quiraing een bergkam gevormd door een oeroude aardverschuiving. Je kan kiezen tussen een steile korte wandeling (3.5km) naar ‘The Old Man of Storr’,  de naaldrots op de bergkam, of een langere, minder steile (5km). Neem zeker die laatste, ze draait verder landinwaarts en zo krijg je nog een geweldig uitzicht over het – bij zonnig weer – stralendblauwe Loch Leathan cadeau.  Na de korte maar bij momenten toch nog steile wandeling word je beloond met een  spectaculair uitzicht over de duizenden tinten groen van de glooiende omliggende heuvels en het glinsterende water van de Sound of Raasay, terwijl een verre zeevogel roept.

De vooroverhellende rots is de ‘Old Man of Storr’. Spot je de wandelaars op het pad?

Het uitzicht is extra genietbaar bij zonsopgang, zonsondergang of op mistige ochtenden. Wij waren er op een stralende late namiddag en waren helemaal ondersteboven van de schoonheid van deze plek. Zelfs ondanks de vele toeristen, die al snel als miertjes verdwijnen in het onverstoorbare eeuwenoude landschap van de reuzenrotsen.

Praktische info: 

Het wandelpad naar de Old Man of Storr.

Loch Leathan

Woeste en wondermooie watervallen: fluisterend en bruisend

Na de watervallen van Noorwegen en IJsland, zijn de Schotse exemplaren eerder klein bier. Maar toch blijven ze fascineren. Door hun woeste en wilde kracht in het mistige en drassige veen, door de hoogte van de basaltkliffen waarlangs ze zich naar beneden storten of door de lieflijkheid waarmee ze in vele versnellingen tussen weelderig groen verder dansen.

Slachtoffers van succes

De watervallen van Skye zijn  dus echt een feest voor de zintuigen, van de donderende kracht van Mealt Falls, die vanaf de dramatische basaltkliffen van Kilt Rock in zee stort, tot de serene stroming van de Fairy Pools, waar kristalhelder water langs gladde rotsen glijdt. Het bezoek aan Kilt Rock en de Fairy Pools is echter een notoire tegenvaller omdat deze plekken zo toeristisch geëxploiteerd zijn ondertussen.

Tip

Neen, geef ons dan maar het verfijnde juweeltje Lealt Falls bij An Leath-Allt.  Deze minder bekende waterval bevindt zich op de route naar Kilt Rock, maar voor je het weet, ben je er voorbij. De gehaaste chauffeur mist het bijna verborgen uitkijkplatform bij de waterval waar je het water bruisend zijn weg door de groene vallei ziet en hoort zoeken. De nieuwsgierige wandelaar ontdekt het charmante kustpad tegen de rotshellingen met het uitkijkpunt. Daar spot je resten van een oude verlaten nederzetting waar kalk werd gedroogd. Het is er vredig genieten van water en wind.

En ook nog: Je kan vanaf An Leath- All twee wandelingen maken:

  • naar Loch Cuithir (10km heen en terug) waar diatomiet gevonden werd. Tussen 1900 en 1960 werd de stof hier gedolven en gedroogd tot wit poeder dat in Gailic ‘cailc’ werd genoemd (‘kalk’).
  • naar Rubha nam Braithrean (Brother’s Point, ongeveer 2 km, een uur wandelen heen en terug), het meest oostelijke punt van dit schiereiland.

NB. Er wordt afgeraden om verder af te dalen na het uitkijkpunt van An Leath-Allt. De afdaling is soms steil en de ondergrond is niet altijd stabiel.

Nog meer watervallen

Nog enkele andere watervallen:  de machtige Eas A’ Bhradain tussen Dunan en Portree, de goed bereikbare Rha Waterfall bij Uig Village, of de afgelegen watervallen Scavaig River Falls bij Loch Coruisk en Talisker Waterfall bij… Talisker. Deze laatst stort zich 130 meter naar beneden in de zee. Je moet er wel een erg hobbelige met putten bezaaide weg voor doorploegen. Elke waterval, groot of klein, nodigt je uit om te luisteren, te kijken en de magie van Skye’s ruige wilde schoonheid te ervaren.

Neist Point: het ultieme einde van de wereld-gevoel

Aan de westkust van Skye ligt Neist Point, een adembenemende kaap die lijkt te zweven tussen land en zee. De zilte zeewind bijt in je wangen als je op stap gaat langs de steile kliffen waarin zeevogels nestelen die luidkrijsend wegvliegen. Eindeloos en uitgestrekt is de ruige kustlijn van basaltrotsen.  Een biljartlaken van dapper gras is erop uitgespreid,  gestippeld met de witte puntjes van grazende schapen. Verder is er niets. Alleen de eeuwigdurende golfslag van de oneindige Atlantische oceaan. Een plek waar je stil wordt.

Neist Point Lighthouse

Op het uiterste puntje van de kaap bevindt zich, goed verstopt, een verlaten vuurtoren. Ik schreef er al over. Een rij geparkeerde auto’s langs de weg verraadt waar je moet zijn. Want er zijn wel meer bezoekers dan wij voor deze bijzondere plek. De wandeling ernaartoe is gemarkeerd, en de desolate verlatenheid die je elders op de kliffen overvalt, is hier helemaal weg natuurlijk.

Maar de dimensies van de kaap zijn zo groot dat je ook hier, gezeten op een rotspunt, een soort meditatieve rust ervaart. En dan heb ik het nog niet over de spectaculaire vergezichten, de grootsheid van het landschap en de kracht van de natuur die je hier echt voelt. Vooral bij zonsondergang is Neist Point magisch: het gouden licht werpt een warme gloed over de rotsen en weerkaatst stralend op de rusteloze oceaan. Wij zagen er een stip voorbij varen. Een speelgoedbootje dat een dun wit spoor creëerde in de immense waterzee.

Meer info: 

Lees hier over onze tocht naar het afgelegen Neist Point Lighthouse (Skye)

Conclusie

Van de magische landschappen van de Quiraing Ridge tot de historische charme van Dunvegan Castle, Skye biedt een gevarieerde mix van natuur en cultuur. Maar vooral de machtige onverstoorbaarheid van het oeroude landschap, de grootse en weidse vergezichten over bergkammen en meren, de ruwe weersomstandigheden,  de brute kracht van water (regen!) en wind lieten een onuitwisbare indruk op ons na. Voor wie het nog niet begrepen had: Skye, wij zijn fan!

Ook leuk om te lezen:

12 thoughts on “5 niet te missen toppers op het eiland Skye

Altijd fijn om je reactie te lezen: