5 sympathieke terrasjes in de Vlaamse Ardennen

Vakantie in de Vlaamse Ardennen. Dat betekent:  de prachtigste wandelingen en fietstochten, je fysiek uitleven en volop het landschap rond Oudenaarde en Geraardsbergen exploreren. Daar krijgt een mens honger en dorst van!  Waar is er dan soelaas?  Ik vond vijf sympathieke terrasjes. Plekken, vaak in het groen, waar je op op adem kan komen en genieten van een lichte lunch of een koel lokaal gebrouwen drankje. De innerlijke mens verwennen, quoi. En het oog wil ook wel wat!

Hollebeekpad
Langs het Hollebeekpad in Maarkedal
Op zoek naar een terrasje in de Vlaamse Ardennen 🙂

Tip: een heleboel restaurants en bistro’s in deze landelijke regio zijn pas tegen het weekend open. Wie iets wil eten en drinken op maandag, dinsdag of woensdag trekt best naar een stad of checkt vooraf de openingsuren online. ’t Is maar dat je het weet.

Maarkedal: De Zwarten Engel

Hier wil je direct naartoe! Wij ontdekten dit gezellige terras in de Vlaamse Ardennen toevallig. Terwijl we tijdens een wandeling de Taaienberg afdaalden, tipten 2 vriendelijke Maarkedallenaars ons het Hollebeekpad, dat langs de Hollebeek – logisch – recht naar hartje Maarkedal kronkelt. Helemaal in het groen, tussen weiden, akkers en water. Een keer in het dorp gearriveerd, dook tussen het riet het populair eetcafé De Zwarten Engel op. Wij voelden ons direct thuis op het gemoedelijke terras in de weelderige tuin en proefden er niet alleen de plaatselijke waters (van lokale brouwerijen Roman en Eaulala) maar ook de eerlijke en verzorgde keuken.  Wielerpoëzie op de muur, teakhouten meubilair en zomerse shelters die ons tegen de zon beschutten… sfeer troef hier! En omdat het huisbereid gebak er zo lekker vers uitzag, konden we niet anders dan dit ook even uitgebreid testen.  Heerlijk. Een hippe én super-ontspannende plek.

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

De Zwarten Engel Maarkedal

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Super-gezellig in de tuin van de Zwarten Engel!

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

De Zwarten Engel Onderbossenaarstraat 7, 9680 Maarkedal | Open: woe. tot za. 17.30-23.30uur , zo 11.30-23.30uur.

Toemaatje: ’t Hof Vanys – ijssalon

En vooruit dan maar, een bekentenis: onderweg spotten we een signalisatiebord bij een bruggetje over de Hollebeek. Richting: ‘t Hof Vanys. Speciaal voor de blog offerde ik me op om een kijkje te gaan nemen naar wat ’t Hof Vanys zoal aanbiedt natuurlijk.  Al zei de naam al genoeg. Maar je weet nooit.  En dus werd er onmiddellijk geproefd en gekeurd.  Pistache en amarena-ijs. Top! Onthou dus maar dat Hollebeekpad in Maarkedal:).

Maarkedal Hof Vanys

’t Hof Vanys Nederholbeekstraat 53, 9680 Maarkedal | woe.-zo. 14.30-17.30uur, do. gesloten

Louise Marie: Les Soeurs Louise

Je leest het goed: ‘Louise Marie’ is ook de naam van een dorp.  Het is vernoemd naar onze eerste Belgische koningin. En het is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in het Muziekbos bij Ronse. Of in de velden van Maarkedal. Wij belandden er op onze eerste zaterdagavond in de streek. Uitgehongerd. En bezetten er het laatste vrije tafeltje in eetcafé Les Soeurs Louise.  Gerund door tweelingzussen. We zaten er -bijna koninklijk- op een verhoogde bank naast de spiegeltoog. De dagsuggesties lazen we in krijt op het bord. En op het rood-met-wit geblokte tafelkleedje verscheen daarna een heerlijke dagverse steak tartaar met frietjes. En ijs toe. Of hoe klassieke eenvoudige  gerechten vorstelijk kunnen zijn.

Streekbieren

Later keerden we hier nog eens terug. Om op het terras gezellig uit te rusten met een frisse pint en een koel glas wijn. Keuze aan streekbieren is er bij Les Soeurs Louise in overvloed. Maar aangezien we nog een tocht voor de boeg hadden, waagden we er ons niet aan.  Les Soeurs Louise, het café tegenover de kerk: een sympathiek rustpunt middenin het dorp.

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
#sorrynotsorry

Les Soeurs Louise , Louise-Mariestraat 17, 9680 Maarkedal | vr.-ma. van 12-23uur, do. 18-23uur.

Ename: Theehuis Beaucarne

Ook in de Vlaamse Ardennen  – meer bepaald in Ename (Oudenaarde)- maakten we kennis met Huis Beaucarne. De statige twee eeuwen oude meesterwoning leek aan de straatkant wat vervallen. Maar het bord ‘Thee-huis’ was uitnodigend. En dus genoten we in Huis Beaucarne van een Afternoon Tea op de historische binnenkoer. Denk: hobbelige kasseien, witte muren begroeid met geurende klimrozen, sierlijk gietijzeren tuinmeubilair… De drankjes komen uit de voormalige orchideeënserre en worden geserveerd door de huidige bewoners van het huis, Julien Fornari en Lena Vastesaeger. Zij zijn de laatste afstammelingen van de roemruchte familie Beaucarne, die tot de fine fleur van Ename behoorde en zelfs verschillende burgemeesters leverde. De 18de eeuwse woning is nog uitstekend bewaard en  is te bezoeken!

Unieke serre

Fornari en Vastesaeger proberen het familiebezit – ondertussen een beschermd monument- terug in ere te herstellen. Daar hoort ook de heraanleg van de gigantische Franse en Engelse tuin bij. Een titanenwerk, lijkt me.  Maar als twee jonge mensen besluiten om hier hun geld en energie in te steken, dan geven we graag een duwtje in de rug. We boekten dus stante pede een korte rondleiding in de oude tuin. En kijken al uit naar de restauratie van de unieke historische druivenserre. Een intrigerende plek!  En heel sfeervol voor een rustig kopje thee, een glaasje bubbels of zelfs een zondagse brunch. Met taart natuurlijk.

Huis Beaucarne Ename

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

Huis Beaucarne, Beaucarnestraat 9, 9700 Oudenaarde | Theehuis open van mei tot oktober : vr-za. van 14-20uur , zo. van 10-18uur , het statige woonhuis kan elke dag bezocht worden na afspraak.

Ronse: Brasserie Harmonie

Bijna 100 jaar oud is Brasserie Harmonie op de Grote Markt van Ronse. Het terras is groot en lijkt op alle andere terrassen op alle andere grote markten in België. Maar het interieur moet je gezien hebben! Twee dames op de markt spoorden ons aan zeker binnen te gaan. En terecht! Beeld je in:  donkere houten lambriseringen, bijna plafondhoge spiegels en kunstige gietijzeren zuilen … je zit zo in een Parijs grand café uit de jaren 1900! Heel bijzonder zijn ook de keramieken wandtaferelen. Het beroemde Boch Frères (in het begin van de 20ste eeuw één van de belangrijkste keramiekproducenten van België) zorgde voor de geglazuurde tegels.

Feestzaal voor de Liberale werkmanskring

Ooit was deze plek de sjieke thuisbasis van de Liberale Werkmanskring, compleet met luxe-feestzaal en al. Probeerden de rijke textielproducenten hier het één en ander goed te maken voor hun arbeiders? Of hen aan te zetten om hun zuurverdiende centjes weer uit te geven? Wie zal het zeggen. Het pand ademt gewoonweg geschiedenis. En gelukkig, nu kan en mag iedereen van dit bijzonder interieur genieten, liberaal of niet. Tijdens het sippen van een drankje van de uitgebreide drankenkaart. En ondertussen worden niet meer de werkomstandigheden, maar wel de va-et-vient op de Grote Markt uitgebreid geobserveerd en becommentarieerd.

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Jachttaferelen in keramiek van Boch (Brasserie Harmonie Ronse)
5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Geometrische motieven voor het glas in lood. (Ronse, Brasserie Harmonie)

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

Brasserie Harmonie Grote Markt 10, 9600 Ronse | Open elke dag van 10-00.00 uur

Lessines: Hôpital Notre Dame à la Rose

Om af te sluiten in schoonheid: nog een uniek adres zo’n 20 km van Oudenaarde, net over de taalgrens.  Last but zeker niet least! We bezochten in Lessines (of: ‘Lessen’ in het Nederlands) het spectaculaire voormalige kloosterhospitaal, gesticht in 1154 (!). Ook een beschermd monument. Het bevindt zich vlak naast de kerk in hartje Lessines en kan prat gaan op een sfeervolle kruidentuin en een nog sfeervoller terras dat tegen de ommuurde tuin aanleunt.

Kruidentuin en café gourmand

Bovendien kan je er ook lekker lunchen. Je geniet er van het historische kader en het groen. Want tussen de tafels zorgen olijfboompjes en bloembakken met kruiden – en zelfs groenten! –  voor kleur. Denk daar een stralende zon en wat parasols bij en het plaatje is compleet. Rustig keuvelend kan je hier relaxen na een bezoek aan het kloosterhospitaal of na een shoppingronde in het historisch centrum.  Onder de toren terug op adem komen en de inwendige mens versterken.  De schotels zijn hier origineel en super-smakelijk. Nog een desserttip? Kies de ‘café gourmand’ en savoureer het beste rozenijs ever!

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Check zeker het ambachtelijke rozenijs van de bistro bij Hôpital Notre Dame à la Rose. Of neem een klein chocolade-met-vanille ijsje.

Hôpital Notre Dame à la Rose, Place Alix de Rosoit 7860 Lessines | Terras open di.-vr. van 12-18.00 uur, za. zo. en feestdagen van 12-18.30 uur. Het museum opent telkens om 14.00uur.

Ook leuk om te lezen:

14 thoughts on “5 sympathieke terrasjes in de Vlaamse Ardennen

  1. Wat een fijne adresjes zeg! Ik ben nog nooit in de Vlaamse Ardennen geweest, maar zou er graag naartoe willen gaan. Zal deze terrasjes onthouden 🙂

  2. Sjonge, dat jij nog niet zo rond als een tonnetje bent, dat verbaast als ik die gerechten zie waar je van genoot. Wij zullen er snel heen moeten, alweer een goede reden om af te trainen in de Vlaamse Ardennen: dat geeft gezonde honger!

    1. 😂😂😂Dat komt waarschijnlijk nog🙈. Maar echt heel mooie streek om te wandelen ook! (NB Leuk om jullie gisteren in de echte wereld gezien te hebben!)

      1. Ja, dat heb ik al gedaan, zo’n drie jaar geleden, na een wandeling, tegenwoordig moet ik helaas erg op mijn voeding letten… anders komen de kilo’s er veel te snel aan… Jammer.

Altijd fijn om je reactie te lezen: