5 sympathieke terrasjes in de Vlaamse Ardennen

Vakantie in de Vlaamse Ardennen. Dat betekent:  de prachtigste wandelingen en fietstochten, je fysiek uitleven en volop de omgeving en het landschap rond Oudenaarde en Geraardsbergen exploreren. Daar krijgt een mens honger en dorst van!  Waar is er dan soelaas?  Ik vond vijf sympathieke terrasjes. Plekken, vaak in het groen, waar je op op adem kan komen en genieten van een lichte lunch of een koel lokaal gebrouwen drankje. De innerlijke mens verwennen, quoi. En het oog wil ook wel wat!

Hollebeekpad
Langs het Hollebeekpad in Maarkedal
Op zoek naar een terrasje in de Vlaamse Ardennen 🙂

Wat me wel opviel:  een heleboel restaurants en bistro’s in deze landelijke regio zijn pas tegen het weekend open. Wie iets wil eten en drinken op maandag, dinsdag of woensdag trekt best naar een stad of checkt vooraf de openingsuren online. ‘t Is maar dat je het weet.

Maarkedal: De Zwarten Engel

Hier wil je direct naartoe! Wij ontdekten dit gezellige terras in de Vlaamse Ardennen toevallig. Terwijl we tijdens een wandeling de Taaienberg afdaalden, tipten 2 vriendelijke Maarkedallenaars ons het Hollebeekpad, dat langs de Hollebeek – logisch – recht naar hartje Maarkedal kronkelt. Helemaal in het groen, tussen weiden, akkers en water. Een keer in het dorp gearriveerd, duikt tussen het riet het populair eetcafé De Zwarten Engel op. Wij voelden ons direct thuis op het gemoedelijke terras en proefden er niet alleen de plaatselijke waters (van lokale brouwerijen Roman en Eaulala) maar ook de eerlijke en verzorgde keuken. En omdat het huisbereid gebak er zo lekker uitzag, konden we niet anders dan dit ook even uitgebreid te testen.  Heerlijk. Een super-ontspannende plek.

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

De Zwarten Engel Maarkedal

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Super-gezellig in de tuin van de Zwarten Engel!

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

Toemaatje: ‘t Hof Vanys – ijssalon

En vooruit dan maar, een bekentenis: onderweg spotten we een signalisatiebord bij een bruggetje over de Hollebeek. Richting: ‘t Hof Vanys. Speciaal voor de blog offerde ik me op om een kijkje te gaan nemen en uit te zoeken wat ‘t Hof Vanys zoal aanbiedt natuurlijk.  Al zei de naam al genoeg. Maar je weet nooit.  En dus werd er onmiddellijk geproefd en gekeurd.  Pistache en amarena-ijs. Top! Onthou dus maar dat Hollebeekpad in Maarkedal:).

Maarkedal Hof Vanys

Louise Marie:  Les Soeurs Louise

Je leest het goed: ‘Louise Marie’ is ook de naam van een dorp.  Het is vernoemd naar onze eerste Belgische koningin. En het is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in het Muziekbos. Of in de velden van Maarkedal. Wij belandden er op onze eerste zaterdagavond in de streek. Uitgehongerd. En  bezetten er het laatste vrije tafeltje in eetcafé Les Soeurs Louise.  Gerund door tweelingzussen. We zaten er -bijna koninklijk- op een verhoogde bank naast de spiegeltoog. De dagsuggesties lazen we op het bord. En op het rood-met-wit geblokte tafelkleedje verscheen daarna een heerlijke dagverse steak tartaar met frietjes. En ijs toe. Of hoe klassieke eenvoudige  gerechten vorstelijk kunnen zijn.

Later keerden we hier nog eens terug. Om op het terras gezellig uit te rusten met een frisse pint en een koel glas wijn. Keuze aan streekbieren is er bij Les Soeurs Louise in overvloed. Maar aangezien we nog een tocht voor de boeg hadden, waagden we er ons niet aan.  Les Soeurs Louise, het café tegenover de kerk: een sympathiek rustpunt middenin het dorp.

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
#sorrynotsorry

Ename: Thee-huis Beaucarne

Ook in de Vlaamse Ardennen, in Oudenaarde – meer bepaald in Ename – maakten we kennis met Huis Beaucarne. De statige twee eeuwen oude meesterwoning leek aan de straatkant wat vervallen. Maar het bord ‘Thee-huis’ was uitnodigend. En dus genoten we in Huis Beaucarne van een Afternoon Tea op de historische binnenkoer. Geserveerd door de huidige bewoners van het huis, Julien Fornari en Lena Vastesaeger. Zij proberen het familiebezit van de Beaucarnes, een beschermd monument, terug in ere te herstellen. Een titanenwerk, lijkt me.  Maar als twee jonge mensen besluiten om hier hun geld en energie in te steken, dan geven we graag een duwtje in de rug. We boekten dus stante pede een korte rondleiding in de oude tuin. En kijken al uit naar de restauratie van de historische druivenserre. Een intrigerende plek!  En heel sfeervol voor een rustig kopje thee, glaasje bubbels of zelfs een zondagse brunch. Met taart natuurlijk.  Alleen open op vrijdag en in het weekend, van mei tot oktober.

Huis Beaucarne Ename

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

Ronse: Brasserie Harmonie

Bijna 100 jaar oud is Brasserie Harmonie op de Grote Markt van Ronse. Het terras is groot en lijkt op alle andere terrassen op alle andere grote markten in België. Maar het interieur is best intrigerend. Het roept de sfeer op van de  Parijse grand cafés uit het begin van de 20ste eeuw met donkere houten lambriseringen, spiegels, gietijzeren zuilen,…. Uniek zijn ook de keramieken wandtaferelen. Twee dames op de markt spoorden ons aan om het interieur zeker te gaan bezichtigen.  En dat is inderdaad de moeite. De tegels van de wandtaferelen komen van Boch Frères uit La Louvière. Dat was in het begin van de 20ste eeuw één van de belangrijkste keramiekproducenten van België. Het gebouw was oorspronkelijk de thuisbasis van de Liberale Werkmanskring. Nu kan en mag iedereen hier gelukkig van genieten. Eten kan je hier niet. Maar wel sippen van een drankje van de uitgebreide kaart en ondertussen de va-et-vient op de Grote Markt observeren en becommentariëren.

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Jachttaferelen in keramiek van Boch (Brasserie Harmonie Ronse)
5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Geometrische motieven voor het glas in lood. (Ronse, Brasserie Harmonie)

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

Lessines: Hôpital Notre Dame à la Rose

Om af te sluiten in schoonheid: nog een uniek adresje zo’n 20 km van Oudenaarde, net over de taalgrens.  Het laatste van mijn 5 sympathieke terrasjes in de Vlaamse Ardennen, maar zeker niet het minste. We bezochten in Lessines (of: ‘Lessen’ in het Nederlands) een voormalig kloosterhospitaal, gesticht in 1154 (!). Ook een beschermd monument. Dat bevindt zich vlak naast de kerk en kan prat gaan op een sfeervolle kruidentuin en een nog sfeervoller terras dat tegen de ommuurde tuin aanleunt. Bovendien kan je er ook lekker lunchen.  Tussen de tafels zorgen olijfboompjes en bloembakken met kruiden en groenten voor kleur. Denk daar een stralende zon en wat parasols bij en het plaatje is compleet. Fantastische plek om na een bezoek aan het kloosterhospitaal of de stad terug op adem te komen en de inwendige mens te versterken.  Een tip? Kies de ‘café gourmand’ en savoureer het beste rozenijs ever!

5 terrasjes Vlaamse Ardennen

5 terrasjes Vlaamse Ardennen
Check zeker het ambachtelijke rozenijs van de bistro bij Hôpital Notre Dame à la Rose. Of neem een klein chocolade-met-vanille ijsje.

Ook leuk om te lezen:

14 thoughts on “5 sympathieke terrasjes in de Vlaamse Ardennen

  1. Wat een fijne adresjes zeg! Ik ben nog nooit in de Vlaamse Ardennen geweest, maar zou er graag naartoe willen gaan. Zal deze terrasjes onthouden 🙂

  2. Sjonge, dat jij nog niet zo rond als een tonnetje bent, dat verbaast als ik die gerechten zie waar je van genoot. Wij zullen er snel heen moeten, alweer een goede reden om af te trainen in de Vlaamse Ardennen: dat geeft gezonde honger!

    1. 😂😂😂Dat komt waarschijnlijk nog🙈. Maar echt heel mooie streek om te wandelen ook! (NB Leuk om jullie gisteren in de echte wereld gezien te hebben!)

      1. Ja, dat heb ik al gedaan, zo’n drie jaar geleden, na een wandeling, tegenwoordig moet ik helaas erg op mijn voeding letten… anders komen de kilo’s er veel te snel aan… Jammer.

Altijd fijn om je reactie te lezen: