5x de mooiste street art in Leuven

Street art. Ik werd erdoor verrast in Londen, Miami, Marseille en Berlijn. Maar ook in België: in Brussel, Antwerpen of Oostende. En op dit moment ben ik toerist in eigen stad. Omdat alles nu veel trager gaat, te voet of met de fiets, ontdek ik Leuven en omstreken opnieuw. De natuur, de bezienswaardigheden, en … de street art. Het verbaast het me hoeveel prachtige werken er ondertussen te ontdekken zijn in Leuven! Ik pikte er vijf favorieten uit. Geen fijnere manier om een stad eens op een andere manier te verkennen. 5x de mooiste street art in Leuven!

5x de mooiste street art in Leuven
Dzia

1. De pauw van Dzia en Sir5 (2015)

5x de mooiste street art in Leuven
Peacock with Crown, Dzia
 • Mechelsestraat 197a Leuven

Deze reusachtige tekening in de prachtigste kleuren en de typische grafische stijl van Dzia blijft toch wel één van de topwerken in Leuven. Bovenop de muur van het huis dat binnenkort waarschijnlijk afgebroken wordt, woekert de klimop. Hoe fantastisch versmelt die met de boom op de muurschildering. Als je dit reuzenkunstwerk ziet, word je instant blij. Ik althans toch. De muurschildering brengt de natuur én heel veel kleur binnen in een vrij sombere buurt van Leuven, dichtbij de oud-industriële gebouwen van de trendy Vaartkom.

 

Ik zag de werken van Dzia voor het eerst in Tourinnes-la-Grosse. En sindsdien herken ik ze overal. Ze zijn vaak imposant qua afmetingen en grafisch super-interessant. De Antwerpse kunstenaar (een master in de schone kunsten) is ondertussen internationaal gekend. Je vindt werk van hem op verschillende plekken in Londen, Duitsland, Italië, China, Noorwegen, Spanje, de VS,… Hij tekent vaak wilde dieren, vooral vogels, wolven en vossen. Verrassend en prettig om die op  verlaten plekken, vervallen huizen of bruggen te ontdekken! En ervan te genieten.

Er zijn verschillende geweldige werken van Dzia in Leuven. Ga zeker eens op zoek. Ik vond het moeilijk om een keuze te maken, want zijn ‘Dove’ aan het  Atheneum De Ring (Justus Lipsiusstraat 71) is ook indrukwekkend. En wat vind je van ‘A Tale of Two Foxes’ in de Lindensestraat 25 in Kessel-Lo?

Meer moois van Dzia.

5x de mooiste street art in Leuven
A Tale of Two Foxes, Dzia – Lindensestraat 25
5x de mooiste street art in Leuven
Dove, Dzia – Justus Lipsiusstraat 71

2. Het Boekentilhuis (The Book Box) van DinDin (2015)

5x de mooiste street art in Leuven
The Book Box, DinDin
 • Pleinstraat 101 Leuven

In tegenstelling tot Dzia is (Vera) DinDin een echte Leuvense straatkunstenares. Ze is al een 10-tal jaren actief op de Leuvense muren en in de Leuvense straten.  Je moet soms een beetje zoeken naar haar creaties, want het kunnen even goed kleine handgetekende stencils zijn die een vervallen deur of raam bedekken. Die schildert ze op rijstpapier en daarna verlijmt ze ze op de ondergrond.

Ik koos deze omvangrijke muurschildering van DinDin omdat ze zo vrolijk is en de plek van de buurtboekentil De Pit (Little Free Library) markeert. Vaak zitten er in haar werk ook grappige details en knipoogjes. Op die manier maakt Dindin minder prettige plekken in de stad gezellig en wordt het wonen er aangenaam. Soms zijn haar werken ook maatschappijkritisch. Maar altijd is het een plezier om ze te ontdekken! Ogen open en rondsnuffelen maar!

Een tip: check het binnenhof van studentenresidentie Camilo Torres in de Brusselsestraat 159/161 voor meer werk van Dindin – en niet alleen voor haar : deze plek is echt een walhalla voor straatkunstliefhebbers!

Meer werk van DinDin.

detail uit The BookBox, DiniDin- Pleinstraat 101
The Meadow (detail), Leerlooierijstraat 11, DinDin
detail uit werk van DinDin in de R. Valvekensstraat
stencil art van Din Din in Camilo Torres

3. Birds van Super-A en Collin van der Sluijs (2018)

 •  Geldenaaksebaan 200, onder de spoorwegbrug tussen de Hovenierdreef en de Abdij van Park

Op nummer drie komt de fantastische muurschildering onder de brug aan de Geldenaaksebaan, vlakbij de Abdij van Park Heverlee. Hier heeft het kunstenaarscollectief Collin van der Sluijs / Super- A zich eens goed uitgeleefd.  De hele buurt is opgefrist door het verrassende geheel van weelderige planten en reuzenvogels die hier maar liefst zes kanten van de brug sieren. De opvallende dieren kleuren de sombere brug en verwijzen naar het nabijgelegen natuurgebied rond de Parkabdij. Bij de uitgestrekte vijvers vinden heel wat vogels een broedplaats. Street art als een artistieke wegwijzer naar een prachtige wandelplek! – En voor wie meer van cultuur houdt: de Parkabdij zelf is fantastisch cultureel erfgoed. Bewonder het historische complex, bezoek Parcum, het museum voor religieuze kunst en cultuur en geniet van een abdijbiertje met zicht op de vijvers.

Collin van der Sluijs is een Nederlands straatkunstenaar die ondertussen in heel Europa al muren heeft gepimpt. Zelf woont hij in Maastricht. Zijn stijl is heel gevarieerd en kleurig. Dat is wel duidelijk als je zijn werk ziet.

Check de video van dit project. 

5x de mooiste street art in Leuven
Super-A/Collin van der Sluijs – Geldenaaksebaan 200
5x de mooiste street art in Leuven
Geweldig toch, die vogels !
Super-A/Collin van der Sluijs
De rasterstructuur zou verwijzen naar de glas-in-lood raampjes van de abdij. Mij doet hij eerder denken aan een tuinprieeltje. (Super-A/Collin van der Sluijs)

4. Het zittend ventje van Bisser (2015)

5x de mooiste street art in Leuven
Bisser, het zittend ventje – Mussenstraat
 •  Mussenstraat 120  Leuven

Bisser, één van Leuvens grootste graffiti- en street art- kunstenaars, kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Ik vind deze mural bijzonder schattig: een ventje dat tegen de muur in de Mussenstraat zit. Te wachten. Te rusten. Wie zal het zeggen? Hij verschuilt zich bescheiden in het hoekje. Toen ik er langskwam, stond het boompje – dat in een groter formaat op de muurschildering herhaald wordt- net bijna in bloei.

Bisser heeft een massa tekeningen gemaakt in Leuven. Je herkent ze onmiddellijk door zijn typische mannetjes (of een enkel vrouwtje) in sobere kleuren.  Maar ondertussen is Bisser (die zijn eerste jaar hogeschool moest overdoen, vandaar de naam) ook uitgegroeid tot een internationaal erkend kunstenaar. Zelfs in New York en Brazilië is er ondertussen werk van hem te vinden. Hij begon eigenlijk als graffiti-artiest, studeerde animatie, en schakelde uiteindelijk over naar het ambachtelijke werk van de grote muurschilderingen.

Tip: verken het labyrint van 19de eeuwse arbeiderswoningen van de Mussenstraat. Er is nog meer street art te ontdekken.

Hier vind je Bisser op Facebook.

5x de mooiste street art in Leuven
In deze buitelende mannetjes uit 2017 herken je iets van Bisser als animatie-tekenaar – Burchtstraat, Leuven

5. Het meisje met de koffer van Smates (2019)

5x de mooiste street art in Leuven
Smates, Girl with the suitcase
 • Pieter Nollekensstraat 2 3010 Kessel-Lo.

Dit werk is vrij recent. Het kwam er in het najaar van 2019. Er verscheen zelfs een tweede muurschildering van dezelfde kunstenaar, Smates, even verderop in de Pieter Nollekensstraat in Kessel-Lo.

Maar van dit meisje kan je je ogen toch niet afhouden? Zo realistisch en zo reusachtig! En erg knap geïntegreerd in de locatie. Een elektriciteitscabine die een wel heel verrassende en intrigerende vorm krijgt. Een beetje surreële sfeer. Hier wandel je niet zomaar voorbij. In je hoofd poppen onmiddellijk de verhalen op.  Over een meisje dat er vandoor gaat met haar koffer. Of net haar intrek neemt, in een duistere woonst?

De Mechelse straatkunstenaar Smates (Bart Smeets) zorgde in elk geval voor een boeiende blikvanger in Kessel-Lo. Smeets startte net als Bisser als graffiti-artiest, studeerde grafisch ontwerp en nam schilderlessen, maar leeft zich nu al een 7-tal jaar full time uit als straatkunstenaar.

Meer over Smates.

De mooiste street art in Leuven ontdekken? Street Art City Leuven

Terwijl we op speurtocht door de stad trokken, ontdekte ik dat Leuven sinds april 2020 is opgenomen in het internationaal netwerk van Street Art Cities. Stond blijkbaar in de krant en al, maar vreemd genoeg was er de afgelopen maand blijkbaar ander nieuws dat met alle aandacht aan de haal ging..;). Super-handig  voor een toertje street art : er is een Street Art Cities-app die alle werken inventariseert. Een schare street art hunters houdt ze up-to-date. Ideaal als je een functionele wandeling in de buurt van je ‘kot’ wat wil opleuken!  Of op een alternatieve de universiteitsstad wil ontdekken. Wie gaat er mee, verder op zoek naar de mooiste street art van Leuven?

Ook leuk om te lezen:

16 thoughts on “5x de mooiste street art in Leuven

 1. Wij waren blij verrast om Bisser in Valencia tegen te komen 🙂 Tijdens een street art tour dan nog wel, middenin tussen andere grote en lokale namen. Zo van hé, die kennen we! 🙂
  Fijn om nog eens wat van DinDin te horen trouwens! Ontdekte haar enkele jaren geleden tijdens een street art tour in Leuven (2014 zie ik op mijn blog!) maar ze leek daarna niet meer zo actief? Dus leuk te zien dat ze er nog is!

  1. O wauw! In Valencia – ja dan zwel je toch van fierheid,hè!
   En veel werken van DinDin ontdekt hoor – Ik hoorde dat zij gezondheidsproblemen had en niet meer mocht spuiten. Maar ondertussen zoekt ze andere technieken en andere manieren om creatief te zijn.

 2. Leuven heeft inderdaad een paar prachtige werken. Dzia is hier een absolute favoriet en het werk met de vosjes is zelfs al even mijn gsm-achtergrond. Ik vind wel dat Leuven nog veel meer zou kunnen bieden qua street art. De scène is er niet zo levendig als in pakweg Gent of Antwerpen. Ook omdat we weinig lokale bekendere kunstenaars hebben ofzo (Bisser als uitzondering). Ik zag trouwens werken van Bisser in Valencia en kon de plaatselijke gids dan vertellen waarom het getal 3000 in al zijn werken vervat zit. Een leuk weetje dat ze nu kan meenemen in haar tours ;).

  1. Hey Annelies, ik kende het werk met de vosjes niet: zo mooi! Internationaal bekende Leuvense streetartkunstenaars zijn er idd niet zoveel. Maar DinDins ster is wel aan het rijzen :). Dankzij projecten als Kom op voor je wijken, zie ik het aantal werken wel toenemen. Laat die dynamiek maar komen!

  1. Echt? Ik vind die dieren van Dzia zo mooi! Zag net nog op ROB dat hij in Vossem twee vossen op een huis had geschilderd voor een huwelijksverjaardag 😊.

Altijd fijn om je reactie te lezen: