5x heerlijke herfstwandelingen in Vlaams-Brabant

Knisperende geel-oranje-bruinrode bladeren. Ochtendnevel en spinrag. De geur van een knapperend houtvuur, gepofte kastanjes en pas geplukte appels… Het is eind oktober. En herfst. Het ideale moment om te genieten van het kleurenfeest in de natuur vlakbij ons. Nog inspiratie nodig? Check deze 5 korte maar heerlijke herfstwandelingen in Vlaams-Brabant. Ideaal voor een rondje gezonde lucht. Via het wandelknooppuntennetwerk zijn ze bovendien super-makkelijk te volgen.

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost vanaf de Abdij van Park, Heverlee

Ooghoogtewandeling in Leefdaal (6 km)

Een kersverse wandelroute sinds september 2024. Mèt kunstwerk along the way. Leuk voor iedereen die graag ‘doelgericht’ wandelt.  Het kunstwerk ‘Ooghoogte’ bevindt zich op het hoogste punt van de wandeling, het plateau van Duisburg in Leefdaal (Bertem) en biedt een fantastisch panorama over de streek. Het is ontworpen door het Nederlands kunstenaarscollectief ‘Observatorium’. Deze specialisten in omgevingskunst zien het werk als een ode aan – en een venster op – het glooiende open kouterlandschap van dit stukje Vlaams-Brabant. Het beeldt een driedimensionaal logo uit waarvan de gebogen vormen verwijzen naar het golvende plateaulandschap met zijn waterlopen (de Voer, de IJse, de Dijle) en zijn typische holle wegen. Vanwaar de naam? Je kan er een oog in herkennen dat letterlijk en figuurlijk op het land rust. Met wat fantasie, toch. Aan de binnenkant is er een meditatieve uitspraak in het kunstwerk gegraveerd: ga ze ontdekken!

Route

Via makkelijk begaanbare veldwegen kan je naar het (h)oogtepunt van de wandeling met vertrek vanuit Neerijse of Leefdaal. Er zijn lusvormige wandelroutes uitgestippeld van zo’n 6 kilometer, en je vertrekt telkens van bij de kerk in de respectievelijke dorpen.
📍Vanuit Neerijse: kerk -267 – 268 – 207 – 509  – 206 – 205 – 218 – 266 -267 – kerk | overwegend goed begaanbare paden
📍Vanuit Leefdaal: kerk – 5 – 544 – 545 – 508 – 509 – 505 -506 – 59 – 58 – 57 – kerk
Je vindt de routebeschrijving op de website van Wandelknooppunten of Toerisme Vlaams-Brabant.
📍Het hoogteverschil bedraagt 100 meter.

Ooghoogte is niet alleen een uitkijkpunt, maar ook een rustpunt van wandel- en fietsroutes op het hoogste punt van het plateau. Opletten wel bij nat weer: ik raakte bijna mijn linkerschoen kwijt in de stevige kleigrond rondom het pas aangelegde kunstwerk !

Uitbreiding

Wil je een stevigere tocht?
📍Combineer dan met een wandellus door het natuurgebied de Doode Bemde tussen Neerijse en de Zoete Waters in Oud-Heverlee.  Zorg voor waterdichte schoenen !
📍Of brei er vanuit Leefdaal een wandellus naar het Park van Tervuren aan vast.
Je kan het kunstwerk ook bewonderen als je van Leuven via Egenhoven over het hoogplateau naar Tervuren fietst.

En ook nog

de innerlijke mens versterken? Spring in Neerijse binnen bij huisbrouwerij De Kroon !

Wijngaardbergwandeling in Wezemaal (7 km)

Voor een gezellige familiewandeling met historische allures moet je in Wezemaal zijn. Daar trakteert het Hageland je op  idyllische uitzichten in het natuurgebied  de Wijngaardberg, je komt er meer te weten over de Hagelandse wijn, struint er langs uitgestrekte appelboomgaarden (vroeger perzikboomgaarden!) en ontdekt er de typische ijzerzandsteen die voor huizen en kerken in de streek gebruikt werd. Bovendien pik je er nog een stukje lokale geschiedenis op als je ook de beschermde dorpskern en de pastorie bezoekt.

Route

📍vertrek: marktplein Wezemaal bij het neogotische oud-gemeentehuis
📍wandelknooppunten Wijngaardbergwandeling verkort : 6- 605 – 61 -64 -74 -65 -63 -605 -6 | Trek goeie wandelschoenen aan.
📍lengte: ong. 7 km – al pratend ben je al snel twee uur onderweg

Vertrek op het marktplein, vlak naast het neogotische Wezemaalse oud-gemeentehuis – ontworpen door Pieter Langerock in 1898. Leuk detail: mijn overgrootvader gaf als gemeentesecretaris zelf nog mee een duwtje aan de plannen. Via het marktplein trek je al dadelijk ‘de (Wijngaard) berg ‘ op. Tot in het begin van de 20ste eeuw stond er op de top een windmolen. Nu strekt het reusachtige H.Hartbeeld nog altijd beschermend zijn armen uit boven het dorp.

Onderweg maak je kennis met wat er overblijft van enkele ijzerzandsteengroeves.  En met de gedeeltelijk gerestaureerde wijngaardmuur – ook in ijzerzandsteen.
Arnold II van Wezemaal , heer van Wezemaal,(1219-1264), had hier een grote wijngaard in de 13de eeuw, maar daarna verdween de druiventeelt. Tot in de 19de eeuw de hertog van Ursel toestemming kreeg  om wijngaarden aan te leggen op zomaar eventjes 32 ha Wezemaalse berg. In 1847 werd de wijnteelt stopgezet, niemand weet echt waarom. Goedkopere concurrentie uit de buurlanden? Een wijnstokziekte?
De ijzerzandstenen wijnmuur die de wijngaarden moest beschermen is nog steeds zichtbaar en wordt nu gerestaureerd. Hij was oorspronkelijk 1500 m lang, 1,7 m breed en meer dan manshoog. Recent zijn er ook opnieuw enkele wijngaarden aangelegd op de zuidflank van de berg. Voor de Bourgondiërs: in het oud-gemeentehuis kan je ook Hagelandse wijn proeven.🍷

En ook nog?

📍Iets drinken: spring binnen bij ‘Boeres’, het vroegere dorpscafé in de beschermde dorpskern naast de massieve kerktoren (1472) van de Sint-Martinuskerk.

📍Bewonder zeker ook de kerk zelf: ze stamt al uit 1044 en Arnold II schonk ze in 1232 aan de norbertijnen van Averbode. Het merkwaardige stompe dak kwam er na een blikseminslag op de kerktoren in 1860. Want tevoren had de kerk een reusachtige torenspits. De monumentale afmetingen van de kerk tonen  dat dit ooit één van de rijkste dorpskerken van Brabant was. En dat is eenvoudig te verklaren: in de 16de eeuw was Wezemaal namelijk een beroemd bedevaartsoord, zelfs in het buitenland. Een verguld beeld van Sint-Job (genezer van huidziekten) uit 1400 trok op het hoogtepunt van de verering in 1513 wel 23.000 pelgrims aan.  Die hoopten hun gezondheid te herwinnen dankzij aanbidding van de heilige Job maar ook dankzij het geneeskrachtige wonderwater uit de Sint-Jobsput tegenover de pastorie.

📍Werp dan ook direct een blik op de prachtige norbertijnenpastorie en haar idyllische parktuin met slotgracht (1624) en bakstenen muur. Holsbeeksebaan 8 – 10

Rond de vijvers van de Abdij van Park (Heverlee, 3km)

Een van de mooiste plekken in Leuven voor een ontspannende  en romantische wandeling is de Abdij van Park-Heverlee met haar vele poortgebouwen, haar tiendenschuur en haar vijvers. In winter én zomer een plaatje! En zeker in de herfst.  De wandeling is heel kort, maar de abdijkerk, het aanpalende kerkhof en de prachtige abdijgebouwen zijn meer dan één blik waard, dus reken maar dat je hier snel twee uur zoet bent als je tijdens het wandelen wat rondsnuistert. 
Het magnifieke domein heeft een rijke geschiedenis en doorstond heel wat woelige tijden. Maar liefst 900 jaar geleden schonk Godfried met de Baard dit gebied (zijn persoonlijk jachtpark) aan de abt van Laon, die er een bloeiende abdij stichtte. Net zoals in Wezemaal vestigden zich hier Norbertijnen.
Op dit moment heeft de stad Leuven het domein in erfpacht en worden de verschillende gebouwen gerestaureerd en herbestemd. Er zijn nog een zestal paters.

Route

📍wandelknooppunten: 69 – 68 -605 -611 -69  | overwegend goed begaanbare paden, behalve het stukje bij de spoorweg.
📍vertrekpunt: parkeerterrein achter de Leeuwenpoort
📍Vertrek voor een korte familiewandeling op het parkeerterrein van de abdij en wandel fluks langs de Norbertijnenweg de 2.5 kilometers rond de vijvers. Bewonder het magnifieke zicht op de abdij van bij de vijvers en sla bij de spoorweg de Duivelsweg in als je nog een laat herfstbloemenboeket wil oogsten bij ’t Plukgeluk in de Abdijstraat. Check ondertussen ook de street art bij de Duivelsweg. Meer street art is er trouwens  in de fietserstunnel tussen de Hoegaardsestraat en de Norbertijnenweg.
Kom tot rust op stilteplek Aedicula en vervolg je route langs de muur van de begraafplaats. Op het hoogste punt van het domein geniet je – alweer-  van een prachtig uitzicht. Via de Tivolistraat kan je een ommetje maken op de sfeervolle stadsbegraafplaats. Of keer terug naar beneden via de indrukwekkende Norbertuspoort met het beeld van de stichter van de norbertijnen die hier in 1129 neerstreken. De weg leidt naar het neerhof, met rechts het imposante dak van de oude tiendenschuur en links de kerk met haar beiaardtoren. Verder aan de horizon zie je de kloostertoren van de paters augustijnen in de Pakenstraat.
de Norbertuspoort
Abdij van Park

Uitbreiding

📍 Je kan hier vele varianten op maken, een andere optie is bijvoorbeeld de gezinswandeling Abdijweg tussen de Parkabdij en het Heilig-Hartinstituut (6km)

📍Of ga voor een stevigere tocht van zo’n 10 km  door via  Geldenaaksebaan en de Hoveniersdreef langs het spoorwegpad naar Heverlee station te wandelen en dan naar het Arenbergkasteel en – park door te steken. Van bij wandelknooppunt 69 ga je naar 6 en terug.  Zo bezoek je twee mooie historische parken, een abdij en het Arenbergkasteel in één klap. 

Abdij van Park, de refter

En nog

📍 Combineer je wandeling met wat cultuur en bezoek Parcum, het museum voor religieus erfgoed en hedendaagse kunst. Of boek een ticket voor een abdijbezoek waarbij de refter en de bibliotheek met haar fascinerend plafondstucwerk de toppers zijn.  Vergeet ook het sfeervolle kerkhof niet waar heel wat bekende en minder bekende Leuvenaars hun laatste rustplaats vonden.
📍 Spot bij het verlaten van de site ook nog de kleurige street art ‘Birds’ (Colin van der Sluis ) bij de spoorwegbrug aan de Geldenaaksebaan. Dit is misschien wel één van de bekendste muurschilderingen van Leuven.  Zo knap en kunstig roepen Super-A en Collin van der Sluijs de sfeer van de naburige parkabdijvijvers op, met hun rijkdom aan fauna en flora. Een plaatje dat je niet mag missen.
📍 Iets voor de kleine honger? Het is heerlijk toeven in de Abdijmolen, de bistro in de vroegere watermolen van de abdij. Het fijnste plekje vind je op het terras achteraan, waar je zowat tussen het riet zit, met een heerlijk uitzicht over de vijvers.
winterzicht op de abdijgebouwen van bij de vijvers

Lovenarenbroekwandeling in Kessel-Lo (4 km)

Opnieuw een korte wandeling van een dik uur om een teug frisse herfstlucht op te snuiven met het gezin. Langs comfortabele paden die je ook met de buggy kan doen. Onderweg ontdekken de kinderen de dieren van de kinderboerderij  of ravotten ze in de speeltuin van het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. Tip: er zijn daar ook heel wat picknickplaatsen !

Zonder kinderen kan je hier al joggend rond de vijvers aan je conditie werken of heerlijk relaxen op een bankje bij het water. De weg  door het park van het provinciedomein is het mooist, maar de smalle verborgen route langs de achtertuintjes van Beneden-Kessel was voor mij een ontdekking. Bij de abdij van Vlierbeek aangekomen, is het moment daar om in een vredig kader heerlijk te verpozen.

rust bij de vijvers van het provinciedomein Kessel-Lo
verdoken binnendoortjes achter de Kesselse tuinen

Route

📍vertrek:  bij het parkeerterrein aan de ingang van het provinciedomein bij de  Eén mei-laan of bij de hoofdingang op de Holsbeeksesteenweg tussen wandelknooppunt 42 en 4
📍wandelknooppunten 4 – 41 – 42 – 4 | makkelijk begaanbare paden
📍lengte: ong. 4 km, reken al snel twee uur als je vaak halt houdt om te relaxen of de kinderen te laten spelen. Of als je bij de abdij van Vlierbeek graag op het terras onderuitzakt.

En ook nog?

📍Reigers en watervogels observeren

📍het vernieuwde abtskwartier bezoeken en de rijke geschiedenis van de abdij ontdekken via de foto’s en infoborden bij de abdij van Vlierbeek

📍de maag vullen met een lekkere schotel ‘In de Rozenkrans’

Margijswandeling bij de Doode Bemde (Neerijse/Oud-Heverlee, 8 km)

Deze wandeling van zo’n 8 kilometer lang is super-gevarieerd omdat je zowel door het drassig laagland van de Dijle in de Doode Bemde loopt als door de weides en bossen van het landelijke Neerijse en Loonbeek. Trek wel de juiste schoenen aan – wij moesten ooit na één kilometer Doode Bemde terugkeren met onze sneakers onder de modder!

De Doode Bemde is een natuurdomein van zo’n 100 hectare groot waar je kennismaakt met een losjes meanderende Dijle. Het gebied is ongeschikt (‘dood’) voor landbouw of bewoning, maar biedt een goeie buffer tegen overstromingen. Fauna (de bevers!) en flora kunnen er volop hun gang gaan. Vlonderpaden maken het mogelijk om dit natuurgebied te voet te verkennen. Het is er genieten van groen en stilte, maar evengoed bewonder je even verderop tijdens je wandeling de boerderijen aan de dorpsrand van  Neerijse, de kastelen van Neerijse en Loonbeek of verdrink je in de herfstkleuren van het Margijsbos bij Loonbeek. Kijk er ook niet van op  als je plots paarden als tochtgenoot krijgt – je wandelt immers ook door veeweides. Soms wel spannend. Opgelucht dat het paarden waren.

Route

📍Vertrek: je kan op verschillende punten inhaken op deze wandellus, bijvoorbeeld in het centrum van Neerijse bij wandelknooppunt 102, bij het kasteel (213) of in Oud-Heverlee, Reigerstraat bij het infobord over de Doode Bemde (102).
📍Volg de wandelknooppunten in de volgorde die aansluit bij je vertrekpunt:  213 – 212 – 102 – 103 – 104 – 221 – 222 – 223 – 219 – 216 – 215 – 214 – 213
 | Meestal onverharde en soms modderige wegen – trek goeie wandelschoenen aan.
Via toerisme Vlaams-Brabant of via het wandelknooppuntennetwerk kan je een detailkaartje downloaden
📍lengte: ong. 8 km

Uitbreiding

📍 Maak er een stevige tocht van door deze wandeling te combineren met de Ooghoogtewandeling. Je wandelt dan van de laagste punten van de streek (Dijle, Ijse) naar de hoogste (Raffelberg). Fraaie uitzichten verzekerd. En Neerijse wordt dan het centrale punt van je wandeling.

📍Aangenaam verrast door het kuieren langs het Ijsepad en nog puf over? Dan breid je je tocht gewoon uit met  de Ijsewandeling van de gemeente Huldenberg (Knooppunten  2 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 2)

Dorst?

📍Iets eten of je dorst lessen kan opnieuw in De Kroon in Neerijse.

Brouwerij De Kroon, Neerijse

Tot slot

Zo, dit waren ze, vijf korte wandel-uitjes op een rij.  Er zijn oneindig veel meer mogelijkheden, maar geniet in elk geval al van deze!

Ook leuk om te lezen:

6 thoughts on “5x heerlijke herfstwandelingen in Vlaams-Brabant

  1. Dag An
    Bedankt voor deze herfstwandelingen! We hebben er eentje gedaan zondag: van Neerijse naar ‘Ooghoogte’ en terug. Heerlijk! Eén wandelknooppunt ontbreekt: tussen 207 en 509 hoort nog 508. Maar verdwalen tussen die glooiingen is nu ook weer niet zo erg …
    Groetjes
    Els Trekker

    1. O leuk dat je ze gedaan hebt! Oei de 508 is er tussenuit gevallen bij vertrek vanuit Neerijse, bij vertrek vanuit Leefdaal staat het er wel bij! Bedankt om het te laten weten, ik voeg het nummer dadelijk toe! Groetjes!

Altijd fijn om je reactie te lezen: