Knisperende geel-oranje-bruinrode bladeren. Ochtendnevel en spinrag. De geur van een knapperend houtvuur, gepofte kastanjes en pas geplukte appels… Het is eind oktober. En herfst. Het ideale moment om te genieten van het kleurenfeest in de natuur vlakbij ons. Nog inspiratie nodig? Check deze 5 korte maar heerlijke herfstwandelingen in Vlaams-Brabant. Ideaal voor een rondje gezonde lucht. Via het wandelknooppuntennetwerk zijn ze bovendien super-makkelijk te volgen.
Ooghoogtewandeling in Leefdaal (6 km)
Een kersverse wandelroute sinds september 2024. Mèt kunstwerk along the way. Leuk voor iedereen die graag ‘doelgericht’ wandelt. Het kunstwerk ‘Ooghoogte’ bevindt zich op het hoogste punt van de wandeling, het plateau van Duisburg in Leefdaal (Bertem) en biedt een fantastisch panorama over de streek. Het is ontworpen door het Nederlands kunstenaarscollectief ‘Observatorium’. Deze specialisten in omgevingskunst zien het werk als een ode aan – en een venster op – het glooiende open kouterlandschap van dit stukje Vlaams-Brabant. Het beeldt een driedimensionaal logo uit waarvan de gebogen vormen verwijzen naar het golvende plateaulandschap met zijn waterlopen (de Voer, de IJse, de Dijle) en zijn typische holle wegen. Vanwaar de naam? Je kan er een oog in herkennen dat letterlijk en figuurlijk op het land rust. Met wat fantasie, toch. Aan de binnenkant is er een meditatieve uitspraak in het kunstwerk gegraveerd: ga ze ontdekken!
Route
Ooghoogte is niet alleen een uitkijkpunt, maar ook een rustpunt van wandel- en fietsroutes op het hoogste punt van het plateau. Opletten wel bij nat weer: ik raakte bijna mijn linkerschoen kwijt in de stevige kleigrond rondom het pas aangelegde kunstwerk !
Uitbreiding
En ook nog
de innerlijke mens versterken? Spring in Neerijse binnen bij huisbrouwerij De Kroon !
Wijngaardbergwandeling in Wezemaal (7 km)
Route
Vertrek op het marktplein, vlak naast het neogotische Wezemaalse oud-gemeentehuis – ontworpen door Pieter Langerock in 1898. Leuk detail: mijn overgrootvader gaf als gemeentesecretaris zelf nog mee een duwtje aan de plannen. Via het marktplein trek je al dadelijk ‘de (Wijngaard) berg ‘ op. Tot in het begin van de 20ste eeuw stond er op de top een windmolen. Nu strekt het reusachtige H.Hartbeeld nog altijd beschermend zijn armen uit boven het dorp.
En ook nog?
Iets drinken: spring binnen bij ‘Boeres’, het vroegere dorpscafé in de beschermde dorpskern naast de massieve kerktoren (1472) van de Sint-Martinuskerk.
Bewonder zeker ook de kerk zelf: ze stamt al uit 1044 en Arnold II schonk ze in 1232 aan de norbertijnen van Averbode. Het merkwaardige stompe dak kwam er na een blikseminslag op de kerktoren in 1860. Want tevoren had de kerk een reusachtige torenspits. De monumentale afmetingen van de kerk tonen dat dit ooit één van de rijkste dorpskerken van Brabant was. En dat is eenvoudig te verklaren: in de 16de eeuw was Wezemaal namelijk een beroemd bedevaartsoord, zelfs in het buitenland. Een verguld beeld van Sint-Job (genezer van huidziekten) uit 1400 trok op het hoogtepunt van de verering in 1513 wel 23.000 pelgrims aan. Die hoopten hun gezondheid te herwinnen dankzij aanbidding van de heilige Job maar ook dankzij het geneeskrachtige wonderwater uit de Sint-Jobsput tegenover de pastorie.
Werp dan ook direct een blik op de prachtige norbertijnenpastorie en haar idyllische parktuin met slotgracht (1624) en bakstenen muur. Holsbeeksebaan 8 – 10
Rond de vijvers van de Abdij van Park (Heverlee, 3km)
Route
Uitbreiding
📍 Je kan hier vele varianten op maken, een andere optie is bijvoorbeeld de gezinswandeling Abdijweg tussen de Parkabdij en het Heilig-Hartinstituut (6km)
📍Of ga voor een stevigere tocht van zo’n 10 km door via Geldenaaksebaan en de Hoveniersdreef langs het spoorwegpad naar Heverlee station te wandelen en dan naar het Arenbergkasteel en – park door te steken. Van bij wandelknooppunt 69 ga je naar 6 en terug. Zo bezoek je twee mooie historische parken, een abdij en het Arenbergkasteel in één klap.
En nog
Lovenarenbroekwandeling in Kessel-Lo (4 km)
Opnieuw een korte wandeling van een dik uur om een teug frisse herfstlucht op te snuiven met het gezin. Langs comfortabele paden die je ook met de buggy kan doen. Onderweg ontdekken de kinderen de dieren van de kinderboerderij of ravotten ze in de speeltuin van het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. Tip: er zijn daar ook heel wat picknickplaatsen !
Zonder kinderen kan je hier al joggend rond de vijvers aan je conditie werken of heerlijk relaxen op een bankje bij het water. De weg door het park van het provinciedomein is het mooist, maar de smalle verborgen route langs de achtertuintjes van Beneden-Kessel was voor mij een ontdekking. Bij de abdij van Vlierbeek aangekomen, is het moment daar om in een vredig kader heerlijk te verpozen.
Route
En ook nog?
Reigers en watervogels observeren
het vernieuwde abtskwartier bezoeken en de rijke geschiedenis van de abdij ontdekken via de foto’s en infoborden bij de abdij van Vlierbeek
de maag vullen met een lekkere schotel ‘In de Rozenkrans’
Margijswandeling bij de Doode Bemde (Neerijse/Oud-Heverlee, 8 km)
Deze wandeling van zo’n 8 kilometer lang is super-gevarieerd omdat je zowel door het drassig laagland van de Dijle in de Doode Bemde loopt als door de weides en bossen van het landelijke Neerijse en Loonbeek. Trek wel de juiste schoenen aan – wij moesten ooit na één kilometer Doode Bemde terugkeren met onze sneakers onder de modder!
De Doode Bemde is een natuurdomein van zo’n 100 hectare groot waar je kennismaakt met een losjes meanderende Dijle. Het gebied is ongeschikt (‘dood’) voor landbouw of bewoning, maar biedt een goeie buffer tegen overstromingen. Fauna (de bevers!) en flora kunnen er volop hun gang gaan. Vlonderpaden maken het mogelijk om dit natuurgebied te voet te verkennen. Het is er genieten van groen en stilte, maar evengoed bewonder je even verderop tijdens je wandeling de boerderijen aan de dorpsrand van Neerijse, de kastelen van Neerijse en Loonbeek of verdrink je in de herfstkleuren van het Margijsbos bij Loonbeek. Kijk er ook niet van op als je plots paarden als tochtgenoot krijgt – je wandelt immers ook door veeweides. Soms wel spannend. Opgelucht dat het paarden waren.
Route
Uitbreiding
Maak er een stevige tocht van door deze wandeling te combineren met de Ooghoogtewandeling. Je wandelt dan van de laagste punten van de streek (Dijle, Ijse) naar de hoogste (Raffelberg). Fraaie uitzichten verzekerd. En Neerijse wordt dan het centrale punt van je wandeling.
Aangenaam verrast door het kuieren langs het Ijsepad en nog puf over? Dan breid je je tocht gewoon uit met de Ijsewandeling van de gemeente Huldenberg (Knooppunten 2 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 2)
Dorst?
Iets eten of je dorst lessen kan opnieuw in De Kroon in Neerijse.
Brouwerij De Kroon, Neerijse
Tot slot
Zo, dit waren ze, vijf korte wandel-uitjes op een rij. Er zijn oneindig veel meer mogelijkheden, maar geniet in elk geval al van deze!
Ook leuk om te lezen:
- Wandelen langs kerk, kasteel, kapel en akkers in Leefdaal
- Op ontdekking in het lieflijke Nodebais (Waals-Brabant)
- Meer dan 20 fijne wandelplekken dichtbij Leuven
- Een heerlijke herfstwandeling bij Furfooz (Dinant)
- De natuurpracht van de Fondry des Chiens
- Paradijselijk wandelen bij kasteel Reinhardstein (Ovifat)
- Wandelen langs wonderlijke kastelen in Westerlo
- Naar de Ardennen: kastelen, wandelingen en culinair genot
Top!
En fijn gezelschap 😉
Als je door die foto’s geen zin krijgt in wandelen, is er iets niet in orde met je!
😂😂😂Dankjewel Toos!
Dag An
Bedankt voor deze herfstwandelingen! We hebben er eentje gedaan zondag: van Neerijse naar ‘Ooghoogte’ en terug. Heerlijk! Eén wandelknooppunt ontbreekt: tussen 207 en 509 hoort nog 508. Maar verdwalen tussen die glooiingen is nu ook weer niet zo erg …
Groetjes
Els Trekker
O leuk dat je ze gedaan hebt! Oei de 508 is er tussenuit gevallen bij vertrek vanuit Neerijse, bij vertrek vanuit Leefdaal staat het er wel bij! Bedankt om het te laten weten, ik voeg het nummer dadelijk toe! Groetjes!