Smaragdgroene dromerige meren tussen donkere dennen en ruige rotsen …je vindt ze wel meer in de bergen. Wij waren compleet wég van Lago di Carezza, een adembenemende parel in de Dolomieten. Met zijn heldere, steeds van kleur wisselende water, zijn onbeschrijflijk mooie ligging bij het woeste Latemargebergte en de vele verhalen die verweven zijn met deze sprookjesachtige plek, heeft het meer ons hart gestolen. Vijf redenen waarom je – ondanks het feit dat je er niet alleen bent- toch naar dit meer moet.
Inhoud
1. Het grilligste meer
‘Lieflijk’ is de eerste indruk van Lago di Carezza. Maar het meer is ook heel grillig. Afhankelijk van wanneer je het bezoekt, kan het er totaal anders uit zien. Het waterniveau verschilt naargelang het seizoen en het weer: het kan maar liefst 15 meter hoger of lager liggen!
Laagtij
Ondergrondse waterbronnen zorgen ervoor dat Lago di Carezza gevoed wordt en dat er überhaupt water staat. In het najaar daalt het waterniveau immers zo sterk dat het meer op zijn ‘kleinst’ is en soms niet dieper is dan zeven meter. De verklaring voor het ‘leeglopen’ van het meer is de waterdoorlaatbare bodemstructuur. Alleen in het midden van het meer is er een ondoordringbare laag, daardoor verdwijnt het water -gelukkig – nooit helemaal. Ik liet me vertellen dat tijdens laagtij het bronzen standbeeld van de ‘nimf van Lago di Carezza’ tevoorschijn komt, maar wij waren er na weken van regen, dus water genoeg en geen nimf te bespeuren. Volgens de legende is de nimf de reden waarom het meer zoveel kleuren aanneemt.
Hoogtij
In het voorjaar zorgt het smeltwater ervoor dat er veel water toestroomt. Dan wordt het meer ijskoud (4 °C) en helderblauw. Het kan in de lente zo’n 22 meter diep zijn. De winterkou zorgt er dan weer voor dat het meer helemaal bevriest en samen met de hele omgeving vormt het dan een betoverend sneeuwlandschap!
2. Het mysterie van de veranderende kleuren
De kleur van het water van Lago di Carezza is gewoonweg adembenemend. Fascinerend daarbij is dat die kleur doorheen de dag verandert. En ook de plek van waaruit je naar het water kijkt, speelt een rol. Tijdens onze wandeling rondom het meer zorgde een ander uitkijkpunt telkens weer voor nieuwe indrukken en andere tinten. De schakeringen variëren van gelig frisgroen over turquoise naar smaragdgroen, appelblauwzeegroen, hemels – en koningsblauw. En dan vergeet ik waarschijnlijk nog vijftig (?) andere tinten van groen en blauw. In de weerspiegeling zitten er soms zelfs rood-paarse tinten. Geen wonder dat de locals het Lago di Carezza ook het ‘regenboogmeer’ noemen.
De uitleg
Wetenschappers schrijven dit fenomeen toe aan de reflectie van het zonlicht op de minuscule deeltjes van kalksteen die in het meer aanwezig zijn. Deze kalkdeeltjes, die afkomstig zijn van het smeltwater van de nabijgelegen gletsjers, creëren een unieke kleurenspel.
De heldere dolomietrots die de bodem vormt van het meer en het laag gehalte aan algen zorgen voor de helderheid en doorzichtbaarheid van het meer. Het licht kan tot 17 meter diepte door het water dringen.
3. Fotografieparadijs – Paradise Lost
Hoef ik nog meer te zeggen? Lago di Carezza is een een droomlocatie voor fotografen. De onbeschrijflijk mooie omgeving, de prachtige kleuren en de spectaculaire reflecties van het Latemargebergte in het meer, zorgen voor een ultieme foto-ervaring. Niet alleen voor fotografen trouwens. Echt iedereen staat hier continu te fotograferen, dat kan je je wel voorstellen. Het meer is dan ook drukbezocht. Zelfs al kan je er niet zwemmen, want het water is max. 14 graden – brrrr – en de overheid beschermt met het zwemverbod ook het natuurlijke eco-systeem tegen de desastreuze gevolgen van een te grote populariteit.
Beschermd en omheind
Het meer is omheind en in een dik halfuur wandel je eromheen langs een uitgezet pad. Hobbelige boomwortels en oneffenheden zorgen er op sommige plekken voor dat het wandelpad niet echt vlot toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens. Ook al is de plek wel degelijk voorzien op toeristen. Er is een parkeerterrein (prijs: €2) vlak naast de weg en een tunnel onder de baan zodat je netjes bij het meer terechtkomt. Daar vind je ook een houten terras van waarop je prachtige plaatjes kunt vastleggen.
Wij twijfelden vooraf om het meer te bezoeken omdat we hadden gehoord dat het tegenviel maar dat bleek helemaal niet het geval. Of misschien speelden onze niet al te hooggespannen verwachtingen een rol? Of het feit dat het nog begin juli was (in augustus is heel Italië met vakantie)? We arriveerden bij het meer rond 17u in de namiddag en het parkeerterrein was slechts voor een vierde ingenomen. Dat viel dus best mee.
4.Wandelingen en trektochten
De omgeving van het meer leent zich perfect voor een stevige uitstap in de natuur. In eerste instantie is er de ontspannende wandeling rond het meer zelf: gewoon de gele pijlen (of de medebezoekers) volgen bij het panoramisch uitkijkplatform en in een halfuurtje ben je helemaal rond. Er is ook een langere wandeling (oranje traject) van 4.4 km. Een keer je het platform verlaat en rond het meer wandelt, vind je heel wat plekken om rustig van de bovenaardse schoonheid ervan te genieten.
Nog meer tochten
Vanuit het dorp Carezza of het stadje Nova Levante kan je via kabelliften hogerop naar adembenemende uitzichtpunten om van daaruit het meer in de diepte te bewonderen. En langere tochten of hikes te doen. Die zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, van vrij gemakkelijk zoals bijvoorbeeld de tocht naar het ‘Labirinto del Latemar’ (9km, 300 hoogtemeters) tot meer uitdagende tochten. Voor ieder wat wils . Wandelroutes vind je meer dan genoeg online bij Komoot of Wikiloc.
Spoor van vernieling
Goed om weten: de natuur rondom het meer had het in 2018 zwaar te verduren. Een krachtige storm teisterde de regio waarbij er massa’s bomen sneuvelden. Sommige plekken waren onherkenbaar. Op dit moment heeft de natuur zich al in grote mate hersteld, maar hier en daar is het spoor van vernieling dat de storm achterliet nog steeds zichtbaar. N.B. Het onweert vaak in de Dolomieten, zeker na een reeks warme dagen in de zomer. Neem altijd een trui en jasje mee als je de bergen intrekt, het weer kan verraderlijk snel omslaan – dat hebben we twee keer aan den lijve ondervonden.
5. Mystiek en magie
Over het mysterieuze Lago di Carezza doen al eeuwenlang vele verhalen de ronde in de streek. Allemaal pogingen om het wonderlijke en onverklaarbare natuurverschijnsel toch te vatten. Het mooiste verhaal is dat van de nimf die zich verbergt in het meer.
De nymf van Lago di Carezza
Ooit leefde er een beeldschone – wat dacht je dan?- nimf aan de oevers van Lago di Carezza. Ze vlocht er haar lange, blonde haren en zong prachtige liederen. Toen haar stem de oren van de tovenaar van Masaré bereikte, werd hij stante pede verliefd. Hij probeerde de nimf te ontvoeren, maar ze ontsnapte elke keer. Wanhopig vroeg hij de heks Langwerda om hulp. Ze gaf hem twee listige tips om de nimf te lokken. Hij moest een regenboog toveren tussen de bergen Rosengarten en Latemar en zich verkleden als een juwelenhandelaar. En de nimf wijsmaken dat hij met de regenboog kostbare juwelen voor haar zou maken. Hij vergat zich echter te verkleden en toen de nimf nieuwsgierig dichterbij kwam, herkende ze hem . Ze vluchtte en dook vliegensvlug in het meer … om nooit meer naar de oppervlakte te komen. De tovenaar was razend. Hij verwoestte bomen, gooide grote stenen op de oever van het meer, trok de regenboog uit de hemel en gooide die in het water. De regenboog smolt in het meer en de kleuren verspreidden zich over het oppervlak.
Dit zijn de kleuren die vandaag nog altijd op het meer te zien zijn. Velen geloven dat de geest van Carezza nog steeds over het meer waakt, en soms beweren mensen haar schim in het water te zien. Het meer blijft in de lokale Ladinische cultuur een herinnering aan een tragische liefde, aan de kracht van de natuur en de ondoorgrondelijke mysteries van de Dolomieten.
De reuzen van de Latemar
Ook andere verhalen blijven verder leven zoals de sage van de Latemarberg die door reuzen bewoond werd (Latemari) en een overvloed aan edelstenen en mineralen telde. De pieken van de Latemarberg vormden een reusachtige en machtige rotsformatie die hoog in de lucht reikte. Er brak echter een strijd los tussen de Latemari en de oorlogszuchtige reuzen van de Rosengarten, die aasden op de macht (en de kostbare edelstenen). Het werd een bloedig en langdurig gevecht, waarbij er met rotsblokken werd gegooid en het landschap bijna werd vernietigd. De Rosengarten-reuzen wonnen uiteindelijk en als eerbetoon kreeg de Latemarberg de bijnaam ‘Rosengarten’. De pieken van de eens zo machtige Latemar werden verlaagd, en de bergen die ooit trots de lucht in staken, werden veranderd in de unieke rotsformaties die we vandaag de dag zien.
Betoverende natuur
De machtige Dolomieten zijn een ongeëvenaarde bergketen in Europa. Het is geen wonder dat er zoveel fascinerende mythes en legendes in deze monumentale regio ontstonden. Ook nu nog wekken de dramatische pieken van de Latemar sprakeloos ontzag op als je bij het meer staat. Als de wolken naar beneden rollen en de mist boven het meer zweeft, lijkt het landschap even intimiderend als majestueus. Pure magie!
Wat mooie natuur is het daar.
Prachtige foto’s weer…!
Dankjewel hoor! Ik kon hier wel blijven foto’s maken🤭… Fijn weekend nog!
Wat is het daar sprookjesachtig mooi!
Echt ongelooflijk! Heel erg mooie plek!