5x terrassen in het groen bij Leuven

Na een bijna eindeloze winter die aansleepte tot diep in mei is het nu volop topjes- en blotebenenweer. Meer nog, de eerste hittegolven zijn al present. Dat vraagt om een verfrissende fietstocht, een vrolijke plons in open water, een relaxte wandeling onder schaduwrijk lover … en een gezellige babbel in een grassig groen kader.  Dus waar zijn die fijne plekken waar je bij een drankje of een hapje heerlijk op adem kan komen? Check hier de eerste vijf terrassen in het groen bij Leuven waar ik graag vertoef op warme dagen.

Viavia Reiscafé, Heverlee

Vlakbij de ring ten zuiden van Leuven,  op de drukke Naamsesteenweg in Heverlee, huist het ViaVia Reiscafé. Een van de drie ViaVia’s in Europa. Ook in de andere werelddelen  vind je zulke ViaVia reiscafé’s. Ze fungeren in eerste instantie als ankerpunten en ontmoetingsplaatsen voor (wereld)reizigers. Maar ook veel buurtbewoners  in Heverlee komen van de open ‘global’ vibe en de wereldkeuken genieten.

Ik hoor je ondertussen al mompelen ‘ Een reiscafé in twee gewone rijhuizen op een steenweg…  hoe zit dat met dat groene terras?’Wie de plek kent, wandelt fluks door naar de achterkant van het café. Surprise: daar spot je een (weliswaar steile en lange) trap naar een lange, ommuurde stadstuin!

Terras in het groen

Vrolijk gekleurde tafels en stoelen wachten uitnodigend op gasten die onder de tuinlampjes nippen van een  cocktail  of frisse pint,  en snel een spaghetti of één van de smakelijke internationale gerechten verorberen. Het menu lees je op een schoolbord aan de muur binnen- neem een foto terwijl je naar het terras doorkuiert. Wat komt er op het bord? Denk aan Indonesische Ikan Pepes, Mexicaanse Chimichanga,  Afrikaanse Bobotie of Peruaanse maïspastei. No nonsense wereldkeuken die lekker en betaalbaar is. Vriendelijke service ook, en binnen zorgen het rek vol reisgidsen en een exotisch getint interieur er mee voor dat je al eventjes helemaal met vakantie bent.

Supergezellig op een warme zomerse avond!

Via Via Reiscafé Naamsesteenweg 227, 3001 Leuven. De keuken is open tijdens de middag en ’s avonds.   Meer info

Goed om weten: tijdens de weekends zijn de tafeltjes héél snel volgeboekt.

Brasserie 500, Heverlee

Ook nog in Heverlee op de Naamsesteenweg, maar dan vlakbij Heverleebos, vind je Brasserie 500. De historische hoeve stond vroeger bekend als ‘La Chasse’ – een verwijzing naar het jachthuis en het  jachtgebied van de hertogen van Arenberg bij het begin van Heverleebos en het aansluitende uitgestrekte Meerdaalwoud.  Een blik terug in de tijd:

Een foto uit de oude doos, (c) Leuven Weleer, toen er nog een tramspoor van Heverlee naar Tourinnes liep vlak voor het jachthuis bij het begin van Heverleebos.
Brasserie 500 vandaag
Het terras aan de zijkant van de hoeve, de huidige Brasserie 500

Jammer genoeg doorkruist de E40 nu dit stuk van Heverleebos. Maar wie geeft daar om als je door gewoon onder de brug door richting Blanden te stappen en rechtsaf te slaan direct tussen het groenste groen van het Arboretum slentert? Of je verkent de majestueuze dreven die zich uitstrekken naar de Zoete Waters, het picknickgebied de Torenvalk,  en de rand van Meerdaalwoud. waar je helemaal omgeven bent door statig en rijzig groen.

Smullen

Brasserie 500 kan prat gaan op een heel groot terras tussen de bomen, overspannen met zeildoek, zodat je op zomerse dagen optimaal kan genieten. Kinderen halen hun hartje op in de kleine speeltuin bij het terras achteraan de brasserie.

De kaart is heel uitgebreid: je proeft hier lekkere traditionele bistroschotels als steak-frites met een sausje of vol-au-vent, of smult van een stevige maaltijdsalade (aanrader). Op het suggestiemenu  staan er ook bijna altijd gerechten met seizoensgebonden ingrediënten zoals asperges, mosselen of wild. De porties zijn overvloedig  en  verzorgd gepresenteerd. Ideaal voor hongerige lekkerbekken.  En voor wie alleen maar koffie met een zoetje wil: ga voor de verwenkoffie – en savoureer de kleine mignardises die de koffie vergezellen.

Op een mooie zondagnamiddag kan het hier druk zijn,  maar het personeel werkt super-functioneel en indien gewenst kan je kan vooraf reserveren.

Brasserie 500 Naamsesteenweg 500, 3001 Leuven – alle dagen open van 11-23u.   Naar de website van brasserie 500 

De Abdijmolen, Heverlee

Een idyllischer plek dan de Abdij van Park (Heverlee) is moeilijk te vinden in het Leuvense. Het reusachtige historische Norbertijnendomein, compleet met gerestaureerde tiendenschuur en vijvers biedt sowieso een schat aan heerlijk rustplekken en is ook een fijne uitvalsbasis voor een bucolische wandeling in de buurt of een fietstocht langs de vierkantshoeven van het landelijke Bierbeek.

Relaxen bij het water

Het is dan ook heerlijk toeven in de Abdijmolen, de bistro in de vroegere watermolen. Onder de zuilengalerij aan de kant van de drie toegangspoorten zit je heerlijk in de schaduw, maar het fijnste plekje vind ik het terras achteraan, waar je -bij wijze van spreken- tussen het riet zit, met een heerlijk uitzicht over de vijvers. Op het terras – dat veelgevraagd is-  word je jammer genoeg alleen toegelaten als je ook iets te eten bestelt.  De bistro maakt deel uit van The Lodge-groep waartoe ook de Oude Kantien (Heverlee) en ’s Hertogenmolens in Aarschot horen, ook horeca in prachtige historische gebouwen.

Geen wonder dus dat dit een geliefde plek is voor wandelaars of bezoekers van de oude abdij, zowel bij mooi weer als bij regen. Is de populariteit van de plek er de oorzaak van dat de bediening niet altijd even vriendelijk is?  Of hadden wij gewoon enkele keren pech?

Lokale producten

We laten het in het midden. De drankenkaart is uitgebreid en zowel voor kleine als grote honger kan je hier terecht. Smeuiige kaas- en garnaalkroketten, een verfijnd vispannetje of frisse groentensalades… het is allemaal even appetijtelijk en verzorgd. Zelfs op een donkere onweersdag is het snoepen van de zoetigheden van lokale makers (zoals Sara Renson) onder de balken van het oude molenhuis. Terwijl je ondertussen mijmert over de verhalen die de donkere plavuizenvloer zou kunnen vertellen over wat er zich hier tijdens de afgelopen eeuwen heeft afgespeeld.

Brasserie De Abdijmolen Abdij van Park 4, 3001 Leuven Meer weten over de brasserie.

Café Maritime, Tildonk (Haacht)

Een zalige tip voor sportievelingen die een fietstochtje langs de Leuvense Vaart kunnen appreciëren! Acht kilometer buiten Leuven rijd je, voor je het weet, voorbij deze gezellige pleisterplaats aan Tildonk Sas. Want natuurlijk gaat de sluis op de Vaart met alle aandacht lopen. Maar zeg nu zelf: zo’n charmant sashuis zie je ook niet elke dag.  Het is één van de (slechts) twee bewaard gebleven 18de eeuwse sluiswachtershuizen  langs de Vaart. De naam dateert al uit 1763! Ook  het interieur doet je hart sneller slaan: die originele bar en die prachtige houten trap – vergeet zeker niet binnen een kijkje te nemen.

 

Frisse pint, snack of lunch

In het sashuis, waar vroeger niet alleen de sluiswachter woonde maar waar ook trekpaarden,  schippers en vissers uitrustten en te drinken kregen, verpozen nu fietstoeristen en families. Niets fijners dan na een verhitte fietstocht – met nog wat stevige tegenwind toe – hier een frisse pint te drinken. En neem er ook maar direct een rijkelijke croque, ballekens in tomatensaus, spaghetti, of friet met stoofvlees bij. Eerlijk eten, in een gemoedelijke en hartelijke sfeer.

Geweldig is  ook de grote tuin met petanquebaan en ander leuks aan de benedenkant van de dijk waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten en je al je zorgen vergeet. De ultieme zomerse relaxplek!

Café Maritime Sas 3, 3150 Haacht. Alleen open in de zomer, van april tot oktober.  De tuin is moeilijk toegankelijk voor wie minder mobiel is.  Meer info over het café. 

In den Rozenkrans, Kessel-Lo

Tot slot: opnieuw een groene plek in een historisch kader. Wie met de fiets vanuit hartje Leuven komt, ziet vanuit de verte al de kerktoren van de abdij van Vlierbeek wenken. Via een eenvoudig maar historisch wit poortgebouw fiets je het abdijdomein binnen. En onmiddellijk ervaar je de gezellige sfeer van ontspannen keuvelende mensen op het binnenplein voor  ‘Estaminet In den Rozenkrans”. De overvloedige open ruimte en het geruis van de wind door de populieren en lindebomen toveren een glimlach op je gezicht. Echt.

Eeuwenoude rust en bistro-klassiekers

We nestelen ons aan een houten picknicktafel terwijl op het nabije grasveld enkele kinderen dollen en nieuwsgierig naar het kapelletje een paar meter verderop hollen. Een hond blaft, een haan kraait. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Op de kaart vinden we de gewone klassiekers. Het koninginnenhapje en de suggestie van de dag ( krokante asperges met zalm) komen rechttoe-rechtaan op ons bord. Veel frivoliteiten moet je hier niet verwachten, gewoon lekker is het wel. En na ons hoofdgerecht zijn we meer dan voldaan. Of toch bijna…Voor een klassieke dame blanche is er altijd nog een plekje. De bediening kan wat professioneler, maar in deze vredige context is dat snel vergeven.

Een fietstocht over de steile berg naar Linden zien we na deze copieuze maaltijd niet meer zitten, maar compleet ontspannen wandelen we nog even langs het 18de eeuwse abdijgebouw,  de abtswoning die gerestaureerd wordt en het kerkhof.  De zon zakt stilaan weg. Het blauwe uur lijkt het silhouet van de eens zo roemvolle abdijkerk te betoveren als we nog nog eenmaal achterom kijken voor we huiswaarts trekken.

In den Rozenkrans Abdij Vlierbeek 14, 3010 Leuven  Meer over iets drinken In den Rozenkrans  NB. Reserveren is niet mogelijk.

Ook leuk om te lezen:

9 thoughts on “5x terrassen in het groen bij Leuven

  1. De adresjes ken ik wel, maar door de enthousiaste beschrijvingen en mooie foto’s realiseer ik me er dicht bij huis heel toffe adresjes zijn.

    1. We mogen niet klagen, hé Rita 😄! Soms vergeet je hoeveel fijns er dichtbij is. Was jij tevreden over je drankje/maaltijd op deze plekken?

    1. Klopt, de steile en lange trap van de ViaVia is niet te doen voor mensen met beperkte mobiliteit.Café Maritime is aan het sas wel toegankelijk, maar de tuin ligt ook in de diepte. Het Café ligt inderdaad bij Tildonk Sas en hoort dus bij Haacht, maar is gelukkig vlakbij voor Leuvenaars!

Altijd fijn om je reactie te lezen: