6x verliefd op Normandië

Tijdens een’dichtbij’-vakantie trokken we via Picardië naar Normandië. En we werden niet teleurgesteld! Ik schreef al over de stille schoonheid van de baai van de Somme. Maar toen we verder reisden, ontdekte ik ook hoe veel de kuststreek van Normandië te bieden heeft. 6 redenen om verliefd te worden op het charmante Normandië.

1. De landingsstranden: ontmoeting met de geschiedenis

Dit was voor ons eigenlijk de reden waarom we naar Normandië trokken. Voor velen waarschijnlijk. Na ‘Saving Private Ryan’ zijn de beelden van de duizenden onder een kogelregen door het water ploeterende soldaten op ieders netvlies gebrand. De angst, de chaos en de duizenden slachtoffers van die verschrikkelijke Operatie Overlord blijven raken. Maar de langverhoopte bevrijding van Europa werd hier, op deze stranden, ingezet. Die mistige 6de juni 1944. Einde van de strijd, begin van de vrede.

Stille getuigen

We doorkruisen prachtig glooiende weilanden en akkers om naar de beruchte stranden te rijden. Omaha Beach, waar 75 jaar geleden alles mis leek te lopen, ligt er nu bij als een vredig vakantiestrand. Het museum vlakbij schudt je echter wakker. En sleept je mee naar een heel andere tijd.

Ook de duizenden witte kruisjes van de Amerikaanse begraafplaats in de duinen van Colleville-sur-Mer brengen het verleden weer even heel dichtbij. En de 21.200 graven van de Duitse militaire dodenakker La Cambe. Net als de overblijfselen van de door de Engelsen aangelegde kunstmatige haven in Arromanches. De verroeste en verweerde pontons zijn stille getuigen van deze dramatische periode in de wereldgeschiedenis. Kinderen spelen nu nietsvermoedend bij de resten van dit voormalige bruggenhoofd.

En bij de rots van Pointe du Hoc besef je maar al te goed wat een aartsmoeilijke opdracht het moet geweest zijn om deze  streek te heroveren. Het domein rond het monument is nu nog altijd een maanlandschap. Bunkers en kraters bepalen het uitzicht.

Elk dorp, elke stad, elke plek heeft hier wel zijn eigen verhaal. Aangrijpend.

Omaha Beach 6x verliefd op Normandië
Vredig spoelt de zee aan op Omaha Beach.
6x verliefd op Normandië: Arromanches
het strand van Arromanches
6x verliefd op Normandië: La Cambe
21200 Duitse soldatengraven bij La Cambe
6x verliefd op Normandië: Normandië Pointe du hoc
het maanlandschap bij Pointe du Hoc

2. Natuur en dramatische wolkenhemels

Verrassend voor mij waren de sublieme vergezichten tijdens onze rondrit door Normandië. Het weer is er niet altijd even stralend noch standvastig. Maar het wolkenspel en de kleuren van natuur en landschappen zijn er des te lieflijker. Of dramatischer.

Natuurparken meer landinwaarts of landelijke routes bij de kust bieden de kans om onvergetelijke wandelingen te maken. Oude kasteelhoeves en kleine stadjes duiken op achter een bocht of een groepje bomen. Golvende akkers in variërende kleuren wisselen elkaar af. De zee ligt op de uitkijk aan de einder.

Soms lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan.

Landschappen uit een andere eeuw.

6x verliefd op Normandië: rust in normandië
Landelijke rust

6x verliefd op Normandië

6x verliefd op Normandië

3. UNESCO-werelderfgoed: het wandtapijt van Bayeux

Van de invasiestranden is het een steenworp naar de historische stad Bayeux. Gezellig om door de middeleeuwse straatjes te kuieren. Of de glasramen in de kathedraal te bewonderen. Die werd al in 1077 door Willem de Veroveraar ingewijd. Ik probeer me altijd in te beelden hoe het toen moet geweest zijn. Op zo’n momenten zou ik wel even de teletijdmachine in willen!

Tijdens de zomer van 1944 was Bayeux tijdelijk de hoofdstad van Frankrijk. Ook hier is er een fantastisch oorlogsmuseum. Maar na een roadtrip langs de landingsstranden, waar elke plek herinnert aan de oorlog, ben ik blij dat we ook eens iets anders kunnn zien. Vorige zomer waren we in Battle, bij Hastings. Daar won Willem de Veroveraar de strijd tegen de Angelsaksische koning Harold en zo veroverde hij Engeland. Bijna 1000 jaar geleden bestelde Willems broer,de bisschop van Odon, een enorm geborduurd wandtapijt voor de kathedraal van Bayeux. Het tapijt verhaalt de slag bij Hastings. Promo in de kathedraal voor Willem, hertog van Normandië, die Engeland veroverde. Waar een broer al niet goed voor is.

Het wandtapijt nu

Het wandtapijt is zo’n 50 cm hoog en wel 70 meter lang! Je ziet er het verhaal van de slag bij Hastings in detail uitgebeeld. Zo boeiend! Geen wonder dat dit artistiek stukje geschiedschrijving werelderfgoed geworden is.  Je mag er geen foto’s nemen, maar in 2009 maakte David Newton,een Engelse student in Londen, er een animatie van:

 

6x verliefd op Normandië: de Notre -Dame van Bayeux

de Notre-Dame van Bayeux

bayeux
in de kathedraal van Bayeux

NB. Een heel stuk zuidelijker in Normandië duikt er nog UNESCO-erfgoed op:  de Mont Saint-Michel. Prachtig gelegen tussen de golven en het land. En ook vaak overspoeld door golven toeristen ;). Maar uniek. En goed voor een verhaal apart.

4. Tuinen in Normandië

Beroemd zijn ondertussen ook de Normandische tuinen. Een vierde reden om te houden van Normandië dus. Heel wat tuinliefhebbers trekken voor een tuinreis naar Normandië.

De beroemdste en waarschijnlijk ook meest bezochte Normandische tuin is natuurlijk die van de impressionistische schilder Claude Monet in Giverny. Wij arriveerden er op een regenachtige dag. Maar genoten desalniettemin van de felle en gedurfde kleurcontrasten in de borders. En van de waterlelies op de beroemde vijver natuurlijk. Jammer genoeg waren we niet de enigen – zoals dat wel meer gebeurt bij internationale ‘monumenten’. Het charmante kleine dorpje en de tuin van Monet worden in het hoogseizoen overspoeld door toeristen.  Giverny is zeker een aantrekkelijke bezienswaardigheid. Maar kies een rustige dag, liefst buiten de vakantieperiode, uit om ernaartoe te gaan.

Andere tuinen naast Giverny

Er zijn bovendien nog een massa andere, minder bekende, charmante tuinen te bezoeken in Normandië. Omdat mijn wederhelft niet altijd staat te trappelen voor wéér eens een tuinbezoek, hielden wij het aantal uitstapjes strak onder controle ;). In de buurt van Bayeux kuierden we onder andere door de Jardins de Castillon en bewonderden we het park van het Château de Balleroy.  Heel erg de moeite.

NB. De Jardins de Castillon vergeet ik niet meer. Want ik liet er mijn regenjas achter. Nooit teruggevonden.

6x verliefd op Normandië: giverny
Must-see natuurlijk: Monets vijver met de waterlelies

giverny

6x verliefd op Normandië: giverny
Felle zomerkleuren in de tuin van Giverny
Jardins de Castillon
Les Jardins de Castillon: strakke tuinkamers en weelderige borders

jardinsdecastillon

6x verliefd op Normandië: chäteau de Balleroy
Château de Balleroy

5. Gastronomie: eten als een Bourgondiër in Normandië

Van al dat rondrijden en rondwandelen krijg je natuurlijk honger. En wat dat betreft, zit je prima in Normandië. In elk kuststadje bulkt het immers van de restaurantjes waar je de meest overvloedige zeevruchtenschotels kan degusteren. Sint-Jacobsschelpen, garnaaltjes, oesters…En dan zwijg ik nog over de zoetigheden: Normandische crêpes, of over cider, calvados, camembert, pont l’evêque en ander lekkers. Niet verwonderlijk dus dat er gastronomische reizen naar Normandië worden georganiseerd. Er is zelfs een toeristische ‘Route du Cidre’.

Opnieuw een reden om deze streek te koesteren.

6.  Versterkte hoeves en kastelen

Normandië is méér dan de landingsstranden, dat is wel duidelijk. Nog één extra-reden om verliefd te worden op Normandië. Als afsluiter.

Wij vinden het altijd leuk om historische huizen en kastelen te bezoeken. Tijdens het cruisen in de buurt van Bayeux ontdekten we een paar pareltjes. Zoals het kasteel van Colombières, een versterkte burcht met een slotgracht. Wij arriveerden er jammer genoeg op een sluitingsdag. Maar het exterieur was ook al best te pruimen.

6x verliefd op Normandië: chateau de colombières normandie
de ‘oprit’ van het kasteel van Colombières
chateau de colombières
Kasteel van Colombières mét slotgracht (vol algen weliswaar)

Of het 17de-eeuwse Chateau de Balleroy. Geweldig gelegen, op een heuvel middenin het stadje. We waren net op tijd voor een rondleiding in het kasteel. Fantastisch. Het kasteel bleef 300 jaar eigendom van de familie de Balleroy. In 1970 kocht uitgever Malcolm S. Forbes het domein, als pied-à-terre in Europa. Een ideaal plekje voor geweldige tuinfeesten, dat zie je zo. Sfeervol interieur ook, met kamers die uitgerust zijn om de Amerikaanse gasten te ontvangen. Eenmaal per jaar (zonde toch – ik wil hier ook wel af en toe een nachtje doorbrengen). En een prachtig Engels romantisch park maakt het geheel af. Vermeldde ik trouwens de kleine Franse tuin al?

Ook bij het (oorspronkelijk) 11de-eeuwse kasteel van Creully gingen we langs. Het kasteel onderging heel wat verbouwingen en was vanaf D-day een belangrijk zendstation voor de BBC. Vandaag wordt het vooral verhuurd voor feesten, en dat merk je eraan. Het interieur heeft geen ziel meer. Maar de buitenkant is nog wel de moeite.

6x verliefd op Normandië: chäteau de Balleroy
Het kasteel van Balleroy kijkt uit over het stadje.
chateau de creully
Het kasteel van Creully heeft een lange geschiedenis, maar de ziel van het gebouw is met het meubilair verdwenen.

Kortom, Normandië kan niet prat gaan op de zonnigste zomers, maar het is wel een prachtige plek om van een ontspannen vakantie te genieten. Wij trokken rond met onze regenjas aan en waren blij verrast met deze kennismaking!

Lees ook

6x verliefd op Normandië: chäteau de Balleroy
Al dansend door de tuin van het kasteel van Balleroy 🙂

45 thoughts on “6x verliefd op Normandië

 1. Het tapijt van Bayeux vond ik onverwacht prachtig – ik had op voorhand zoiets van, eh een tapijt, wat gaat dat weer zijn, maar kijk, blij dat we het gezien hebben 🙂 Voor de kastelen en tuinen moet ik nog eens teruggaan precies!

 2. Ik ben twee jaar geleden eens in Normandië geweest, maar dat was vooral om de oestervangst te bekijken en oesters te eten🤗 Er zijn duidelijk veel redenen om nog eens terug te gaan! Misschien eens met mijn pa, want die is geboren op D Day!

 3. Normandie blijft prachtig ja, ik ben er nu twee keer geweest. Vorig jaar nog. Maar dat is ook zeker niet de laatste keer.

 4. Wij reisden een aantal jaar geleden rond in Normandië. Veel gezien, maar toch weinig van wat jij hebt gezien. We kunnen zo te zien prima nog eens terug om er nog meer te ontdekken. Mooie regio!

  1. Dat bewijst weer maar eens hoe veel Normandië te bieden heeft! Wij waren in Basse-Normandie, de streek rond Bayeux. Maar Normandië is erg groot. Ben benieuwd naar wat jij gezien hebt.

 5. Mooie foto’s hoor! Ik wil graag een keer naar Normandië, de musea bij de stranden lijken mij erg interessant!
  Wat grappig dat de tuinen van Claude Monet zich daar bevinden, nooit geweten!

  1. Dankjewel! Doet me plezier! Die tuin van Giverny is echt goed haalbaar, ligt wel wat meer landinwaarts in Normandië. Een klassieker voor tuinliefhebbers :).

 6. Ik ben nog nooit in Normandië geweest, maar het lijkt me een prachtige streek waar ik zeker een keer naar toe wil. Die tuinen en kastelen zien er echt prachtig uit.

 7. Wauw, die kastelen, prachtig zeg! De geschiedenis lijkt mij ook heel interessant. Normandië lijkt me sowieso mooi en leuk om te bezoeken, helaas zijn wij er nog nooit geweest, maar wie weet in de toekomst?

  1. Altijd leuk om weer iets nieuws te ontdekken. En Normandië is inderdaad een plek met veel geschiedenis en prachtige natuur, daar kan je op rekenen :)!

 8. Normandië heeft inderdaad alles in zich voor een leuke vakantie! Vooral de kastelen en gastronomie spreken me aan.

  Weet je toevallig of je er ook mooi kunt duiken?

  1. Ik heb in de kuststreek rond Bayeux geen enkele verwijzing ernaar gezien, Jenny. Maar ik heb misschien te veel naar het uitzicht en het landschap gekeken :)!

 9. Ik ben met mijn ouders meerdere keren in Normandië op vakantie geweest, maar ik weet daar dus gewoon niets meer van he.. zo zonde! Zo te lezen wordt het snel eens tijd om terug te gaan!

 10. Normandië is een streek die we binnenkort zelf ook wel weer eens willen bezoeken. De D-day stranden staan op de nominatie om werelderfgoed te worden (dus dat is sowieso al een goede reden) en bovendien zou ik ook graag de neolithische monumenten van Carnac en de abdij van Mont Michel willen zien.

  Ga ik daar na, om Ech Nie te plezieren, nog wel even door de tuinen struinen en de oesters proeven 😉 Zin an!

  1. Heel herkenbaar, dat nog snel even wat tuinen extra doen :). En Mont St. Michel is prachtig. Maar liefst buiten het toeristisch seizoen doen. Wij bezochten in Cornwall ook de Engelse tegenhanger: St. Michael’s Mount. Ook leuk!

  1. Ja, helemaal mee eens. Wij zijn vooral in Basse Normandië geweest, met focus op de kuststreek rond Bayeux. Maar de Mont St Michel is bijvoorbeeld ook een monument op zich. Wat blijf jij onthouden van wat jullie gezien hebben?

 11. Toevallig is er vorige week een aantal avonden een D-day journaal geweest waar de invasie vanuit Engelend werd uitgelegd en in beeld gebracht. Erg interessant en nu vertel jij over de stranden in Normandië.
  Die kastelen zijn ook interessant om maar te zwijgen over het eten. Heerlijk.

  .

 12. Ten eerste wil ik even zeggen dat je weer super schrijft. Het leest heerlijl weg. Normandië is inderdaad een geweldig gebied. Ik ben er ook een aantal keren geweest. Voor prachtige landschappen hoef je écht niet altijd naar het zuiden van Frankrijk toe. 😀😍

  1. O dankjewel! Heel fijn om te horen/lezen 😊.En helemaal met je eens. Voor mij was het de eerste keer Normandië en ik was echt verrast door de prachtige natuur. Fijne avond nog en tot blogs 😉!

 13. En weer is mijn reactie blijkbaar niet toegekomen. Ik wilde zeggen dat de landschappen daar me heel erg doen denken aan zuidoost-Engeland. En die tuin van Giverny staat hier nog op een verlanglijstje …

  1. Ik vind hier inderdaad een aantal ongepubliceerde reacties terug. Moet mijn spamfilter eens goed nakijken! Die rotskusten zijn echt een spiegel van Engeland. En je hebt in Cornwall zelfs ook een St. Michael’s Mount, tegenover de Mont St.Michel abdij. Fascinerend!
   Probeer Giverny echt buiten het hoogseizoen of de populaire vrije dagen te doen! Vreemd is dat de tuin door een (weinig gebruikte) weg doorsneden wordt. Ik was ook verrast door de felle kleurencombinaties! (Reconstructie via beschrijvingen en schilderijen van de oorspronkelijke beplanting)

 14. Brings back memories (La Cambe vond ik echt uniek), voor de tuinen van Monet moeten wij zeker nog eens terug want dat staat nog op de must visit (en Bayeux zou ik zeker ook eens met Maya willen doen). De tips van de hoeves en kastelen neem ik zeker mee 😉

  1. La Cambe is idd indrukwekkend! Ik was verrast door het feit dat er dezelfde kruisjes werden gebruikt als op de Duitse begraafplaats in Vladslo. Maar La Cambe is zo uitgestrekt. Daar besef je weer wat een slachting er is aangericht.
   Er zijn nog heel wat meer tuinen en kastelen, ik ben er nog niet uitgekeken 😄. We exploreerden vooral de streek rond Bayeux. Het wandtapijt was nog zo’n klassieker die ik ook nog absoluut wilde zien. Was fijn om het beroemde verhaal te zien!

 15. Eigenlijk ben ik er nog nooit geweest. Vooral de tuin van Monet spreekt me erg aan, misschien toch iets voor een volgende trip

  1. Ja, het is niet zo ver. En de tuin van Monet moet je ooit eens gedaan hebben. De bloemen zijn het mooist in mei/juni, omdat de rozen dan bloeien, maar in juli/augustus zijn er ook nog de zomerbloeiers. Ik vond het huis van Monet ook charmant, evenals het dorpje. Maar kies dus een goed moment om naar Giverny te gaan. Het kan er erg druk zijn.

  1. Hoi Sharon, ja, interessante combinatie. Altijd leuk om een aantal verschillende dingen te kunnen doen. Goede compensatie voor het soms mindere weer ;).

 16. Prachtige streek. Mijn man was er twee weken geleden en hij vond het ook zo mooi. Jaarlijks gaan we wel eens naar Picardië. Dat is niet zo ver en is ook al iets totaal anders.
  Dit was inderdaad 6X genieten!

  1. 🙂 Ik kende de streek eigenlijk niet, maar was super-verrast. De kleine wegeltjes en dorpjes langs de kust deden me een beetje aan Zuid-Engeland denken. Waarschijnlijk zaten de krijtrotsen daar ook wel voor iets tussen. En Picardië is ook prachtig! Echte geniet-plekken, zeker als je van ruimte en natuur houdt!

 17. Qua natuur lijkt het wat op zuidoost-Engeland. Als kind zag ik het tapijt van Bayeux. Heel fascinerend vond ik dat. De tuinen van Giverny staan ergens in de toekomst op het programma.

Altijd fijn om je reactie te lezen: