6x Lekkere adressen in Malta

Lekker eten in Malta? Het kan. Ook al bulkt het land – en zeker Valletta – van de  burgerkings, pizzeria’s en kebabzaken. Verwacht niet te veel verfijning als je iets te eten zoekt, want die is niet altijd aan de Maltezers besteed. Denk eerder aan: stevige, recht-voor-de-raapse, (calorie)rijke stoofschotels en  ruime porties waarmee je makkelijk twee dagen verder kunt. Wat desserts betreft, is de Engelse, Siciliaanse én Arabische invloed op de Maltese keuken niet te onderschatten. Sponzige cake, romige cannoli, geconfijt fruit en een eindeloze variatie aan mierzoete koekjes en gebak blinken verleidelijk in de koeltogen van bakkers, tearooms en restaurants.  Wij offerden ons op om enkele hotspots uit te testen. Met als resultaat: 6x lekkere adressen, meer dan een handvol eetinspiratie voor elke maaltijd van de dag.

Ontbijt, brunchen en lunchen

Busy Bee, Sliema

Je bent niet in Malta geweest als je geen kennis maakte met het zoetigheden-instituut Busy Bee.  90 jaar bestaat deze bakker slash tearoom slash lunchplek al. Er zijn zelfs drie vestigingen op Malta.  Wij gingen (meermaals) langs bij de Busy Bee in Sliema.

Voor de rust hoef je hier niet te komen, want Busy Bee (what’s in a name) ligt op de drukke kade waar de veerboot van Sliema naar Valletta aanmeert. Een plek dus waar half Malta passeert. Maar tegelijkertijd is er ook veel kans dat je vlakbij deze lekkernijenhandel logeert of er voorbijwandelt als je Valletta bezoekt. Onmiddellijk binnenspringen dus. Want hier kan je nog de typische smeuïge gebakjes en taarten vinden die op speciale -vaak godsdienstige- feestdagen in het jaar worden bereid. Ideale plek voor een kennismaking met de lokale patisserie. En zo veel meer!

Logeer je in Sliema, dan is het erg prettig om hier ’s ochtends te komen ontbijten, later op de dag te aperitieven of een slaatje of snack naar binnen te werken om tenslotte de dag af te sluiten met een mijmering bij een kop specialtycoffee (en gebak). Tot 22 u kan je hier terecht voor een typisch broodje, een uitgebreid ontbijt of een zoet cadeautje voor het thuisfront. Ik genoot in elk geval van het aanlokkelijke uitzicht op de toog vol lekkernijen terwijl ik watertandend een romige amarena-ijs oplepelde.

Waar?

Sliema Busy Bee Coffeeshop 38 Triq Ix – Xatt Tas-Sliema, SLM 1022
Typische vastenspecialiteit: kwarezimal

Crust Bistro & Bar, Saint Julian’s Bay

Op zoek naar een hippe ontbijt- of lunchplek in een bruisende buurt? Dan rep je je naar de trendy Crust Bistro & Bar. Wij wandelden via de steile straten van Sliema binnendoor naar Saint Julian’s Bay (San Giljan). Het azuurblauwe water van Ballouta en Spinola Bay is betoverend. En wij waren niet de enigen die dat vonden. Deze levendige buurt is ook een beetje de Maltese ‘place-m’as-tu-vu’.

Superleuk aan Crust is het terras dat enkele meters boven straatniveau ligt (wel trappen doen dus). Perfect om hipsters te spotten en te genieten in het zonnetje. Maar… dan  moet je er wel snel bij zijn of je tafeltje vooraf reserveren. Wij vonden nog op het nippertje een zitplek. Binnen.  Maar wel heel gezellig!

 

De sfeer en bediening in Crust is vlot, dynamisch en no-nonsense.  Op de kaart vind je frisse en originele cocktails, mocktails en smoothies  en alles wat je je kan dromen voor een late brunch of een smakelijke lunch met vrienden. Onze aanrader? Eggs Benedict!

Waar?

Crust Bistro & Bar  64, 65 Mensija St, San Ġiljan, Malta

Lunchen en zoetjes

Vault 1, Birgu

Birgu , één van de ‘Three Cities’, de drie historische bastions tegenover het oude Valletta,  is een verademing na de drukke hoofdstad.  Alleen al zachtjes met de ferry de sprookjesachtige jachthaven binnenglijden , voelt paradijselijk aan.  Kuieren door de oude sfeervolle straatjes van het historische bastion, de palazzi van kruisriddergenootschappen en ander schoon volk bewonderen en dan -steeds weer- eindigen bij het water.  Aan de kade in de buurt van het Maritiem Museum vind je een hele rij restaurantjes naast elkaar.  De lunch en desserts zijn niet van sterrenkwaliteit, maar wel OK voor een snelle, smakelijke hap met zicht op de prachtige haven waar glinsterend-witte boten en wapperende zeilen op-en-neer deinen in het azuurblauwe water.

Als ‘hapje’ wordt er de typische ‘Maltese Platter’ met plaatselijke kazen, inktvis, groenten en charcuterie geserveerd. En regent het, dan gaat de terrasverwarming aan in de overdekte hallen bij het water. Altijd top!

Waar?

Vault 1 VGQC+94G, Triq l-Assedju l-Kbir 1565, Birgu, Malta

Toemaatje: Be Birgu, Birgu

Van een ander kaliber,  zeg maar: een echt restaurant , is ‘Be Birgu’,  in het hartje van Birgu. Deze chiquere eetgelegenheid huist in een prachtig historisch pand. Je kan er ook gewoon even binnenwandelen om de schilderijen in de gang en het interieur te bewonderen. Wij genoten er van een drankje op de binnenplaats en zagen ook wel wat leuke ‘Maltese Platters’ bij onze buren passeren.  Aangezien we alleen met onze ogen smulden, kan ik de kwaliteit van het eten niet beoordelen. De pittoreske patio is wel een ommetje waard.

11, Misrah ir-Rebha, Triq P. Boffa, Birgu BRG 1300, Malta

Fontanella Tea Garden, MDina

Een klassieker die iedereen – terecht- bezoekt op Malta is de historische stad MDina. Beroemd als filmlocatie en als je er rondkuiert, begrijp je maar al te goed waarom.  De volledig ommuurde stad in het centrum van Malta ( tot 1530 de hoofdstad van het eiland) kan prat gaan op een rijk verleden. Getuigen daarvan zijn de talloze indrukwekkende zandkleurige barokgebouwen.  De hele stad is UNESCO-werelderfgoed. Maar rondlopen in zo’n kruisvaardersparel maakt ook hongerig. En dan is een lunch op de stadswallen een welkome traktatie.

Uitkijken over het eiland van op de stadswallentearoom Fontanella Tea Garden

Via een doolhof van mini-terrassen, gangen en trapjes kom je in één van de terrassen bovenop de ringmuur terecht. Ook hier moet je het geluk aan je zijde hebben als je nog een vrij plekje met uitzicht wil bemachtigen.  Wie zeker wil zijn, reserveert vooraf.

Lunch met uitzicht

Je zit hier op één van de hoogste punten van Malta, dus er staat ook behoorlijk wat wind. Wij vonden gelukkig een plekje achter glas, in de zon. Za-lig! De nietsverhullende poster met een overvloed aan romige taartensoorten was bijzonder imposant, maar ons verstand won het en we kozen eerst voor een typisch Maltees /Brits gerecht: pie. Zoals we hadden kunnen raden: een stevige portie, ik kon met moeite nog een plaatsje vrijhouden voor het dessert – en de thee- toch de reden waarom je naar een ‘Tea Garden’ gaat, niet?

Sfeervolle ambiance met een magnifiek uitzicht over het halve eiland verzekerd. En dus een aanrader voor een pot kwaliteitsthee of een cappuccino  met verrukkelijk gebak of een uitgebreidere maaltijd of pizza.  Aanrader!

Waar?

Fontanelle Tea Garden ,  Mdina, Malta

Afternoon tea

Palazzo Parisio, Naxar 

Van de Tea Garden naar het nec plus ultra van de English High Tea.  En wat mij betreft, ook gewoon als bouwkundig erfgoed al een topper van formaat, dit oude palazzo in het centrum van Naxar. Wij hadden er twee bussen en een omleiding voor over, maar het bezoek aan dit schitterende mini-Versailles was het meer dan waard. Ongelooflijk rijk gedecoreerde kamers in een barok interieur en daarnaast nog een reusachtige tuin met bijzondere planten, palmen, cactussen en unieke serres uit de 18de eeuw.  Ook een must see voor niet-theedrinkers dus.  Op het tuinterras drink je in hartje Naxxar in alle rust je cup of tea. En geniet je van de cucumber sandwiches en scones. Hmmm!

Waar?

29, Victory Square, In-Naxxar NXR 1700, Malta

Dineren

Restaurant Azar, Sliema

Tot slot, nog een tip voor het serieuzere werk. Een restaurant waar je op-en-top kan genieten van verfijnde smakelijke combinaties, boterzachte en perfect gebakken steak,  uitgelezen wijnen en een stijlvolle bediening: Azar in Sliema. In een modern, strak maar warm interieur spendeerden we hier een heerlijke avond waarbij alle zintuigen verwend werden.  Als je het niet kent, is het restaurant moeilijker te vinden omdat het huist in het (prima) hotel Ta Tereza. Toch reserveer je best, omdat er ook heel wat hotelgasten genieten van een delicieus diner.

Waar?

Azar  Triq Manwel Dimech Tas-Sliema, SLM 1055, Malta

Komt er een klein hongertje op ondertussen? Duik de koelkast in en geniet nog even na van deze 6 lekkere adresjes. En als je naar Malta gaat, kom je in elk geval niet om van de honger. Ciao !

 

Ook leuk om te lezen

 

6 thoughts on “6x Lekkere adressen in Malta

  1. Een hongerig makend gastronomisch verslag! Ik heb er rondgereisd maar toch niet op deze verlekkerende manier. Hebben jullie ook nog kunst in petto voor een volgende Malta-aflevering?

Altijd fijn om je reactie te lezen: