6x smullen van afhaalmaaltijden?

Een afhaalmaaltijd bestellen? Wij probeerden het ook uit tijdens de afgelopen periode. Het werd 6x smullen van afhaalmaaltijden: we proefden eenvoudige hapjes van bistro’s en heuse meergangenmenu’s van fijnproeverrestaurants. Verschillende prijzen, verschillende services, verschillende kwaliteit. Soms met compleet onverwacht resultaat. Eetplekken die we ooit fysiek hadden uitgeprobeerd, vielen wat ’take away’ betreft soms dik tegen. Anderen verrasten ons met kwaliteitsproducten en topservice. Eén stak er wat ons betreft bovenuit: de traiteurservice van het Spaans Dak in Oud-Heverlee. Daar was het echt smullen van afhaalmaaltijden!

6x smullen van afhaalmaaltijden
Versgebakken broodje en hoeveboter : inclusief bij afhaalmaaltijden van het Spaans Dak

Geen pizza,friet of hamburgers

Ongeveer één keer per week bestelden we tijdens de corona-semi-lockdown een kant-en-klare meeneemmaaltijd. Al dan niet aan huis geleverd door stoere (of minder stoere) fietskoeriers. Eenvoudige hapjes of kant-en-klare verwenmenu ’s ter gelegenheid van een feestdag of verjaardag. Eén ding: ik ben geen hamburgerfan noch adept van restaurantpizza’s. Veel te vaak zompige brokken deeg of verbrande korsten met een schep tomatenpuree voorgeschoteld gekregen. Ook Chinese gerechten kunnen me maar een zeldzame keer bekoren. Neen, dan liever een recht-voor-de-raapse Belgische friet van ‘Bij Paula’. Maar die tel ik dus niet mee als ik het heb over onze afhaalmaaltijden. Een terugblik, nu we binnenkort weer op restaurant mogen gaan. In andere omstandigheden weliswaar.

Eetkaffee’s

De Appel

We smulden twee keer van een meeneemmaaltijd van een eetkaffee. Alhoewel, ‘smullen’ is niet echt het juiste woord. We aten op wat er in ons plastic of alu bakje zat. En soms zelfs dat niet. De asperges op Vlaamse wijze (mijn lievelingsgerecht!) van De Appel, dropen van het vet, waren platgekookt en zowel de asperges als het verkruimelde gekookte ei waren compleet smakeloos.  Ze kostten ons weinig geld, maar als het eten niet smaakt, is dat geen troost. Conclusie: geen meeneemgerechten meer van het gezellige studentencafé waar we ooit de lekkerste chocolademousse van Leuven aten.

De Optimist

Dan maar hoopvol bij de Optimist aangeklopt, de plek op de Vismarkt die ons altijd wist te verrassen met originele hapjes om te delen. Super-lekker. En niet te duur. We kregen een leuke kaart mee met …sexy gerechjes natuurlijk. Het zag er geweldig uit. Ingepakt in de tas toch. Maar echt. Nooit zo slecht gegeten in het eetkaffee zelf. Was dat een tegenvaller.

Het oog wil ook wat

Om te beginnen: de looks van de schotels? Oordeel zelf. De positieve noot: mooie ecokarton- verpakkingen. En de grafische vormgeving van het menu was in orde . Maar dat was het dan ook. Ik kan bijna niet geloven dat ik over dit eetkaffee ooit een lovend artikel schreef.

6x smullen van afhaalmaaltijden
Veel potjes… maar is het ook lekker?

Zware en vettige afhaalmaaltijd

Van de wortelsmurrie met vooral veel naan-vulsel werden we niet blij, en evenmin van de super-vettige patatas bravas met de klod mayonaise. De taco met mango ging ermee door. Als vierde hapje waren er- god beter het, de seizoensgroenten van de maand mei- raapjes! Die bovendien zo ranzig smaakten en geurden in combinatie met de geitenkaas dat het kokhalzen me eerlijk gezegd nader stond dan het lachen. Gelukkig was er nog een platgebraden paprika gevuld met veel ricotta en een goeie laag kaasgratin toe. Kwestie van elke maag vooral een gevuld gevoel te geven. Dat lukte. Tot 2 u ’s nachts zelfs. Maar oef! Er was er nog een slaatje met perzik en gorgonzola. Het enige lekkere gerecht. De pannacotta van new kid in town Sarah Renson tenslotte, brak geen potten. Kortom: leuke plek om iets te drinken, maar de afhaalschotels zal ik niet missen.

Bistro en restaurant

El Sombrero

Een gouwe ouwe, de Mexicaan op de Lei in Leuven. De kaart toont de klassieke Mexicaanse gerechten, maar ze zijn niet allemaal beschikbaar in meeneem-vorm. Logisch. Niet elk gerecht overleeft het hobbelige parcours van de  fiets- of motorfietskoerier. Wij gingen één keer zelf afhalen (omdat het anders uren wachten was voor er een koerier vrijkwam) en één keer lieten we een schotel brengen. En elke keer: geen verrassingen, maar wel een smakelijke maaltijd. En een voldoende grote portie. Laat die chimichangas en de fajitas maar aanrukken!

De Jacht

Feestzaal De Jacht op de Naamsesteenweg in Heverlee heeft ondertussen ook een traiteurservice uitgebouwd., Uitstekende service! Wel opletten want je kan maar tot zaterdagmiddag bestellen en ophalen (dus niet ’s avonds). Maar wij hadden geluk en konden nog net op het nippertje een vlees- en vis-dagmenu kiezen. Duurder dan de Optimist, maar eerlijke en gezonde schotels. Heel lekkere paprika- en aspergesoep (mét korstjes :)) , en alles nog met zorg gepresenteerd ook. Degelijke,stevige en lekkere kost, vonden we. En goed om weten: ook nadat de feestzaal terug opgestart is in juli, blijft de jacht afhaalmaaltijden aanbieden op vrij-, zater- en zondag.

6x smullen van afhaalmaaltijden
dagschotels van De Jacht
Poëtische afwerking van het cheesecake-dessert

Fijnproeversmaaltijden

En dan waren er de culinaire verwenadressen, die tijdelijk(?) ook een afhaalservice verzorgden. Telkens tijdig te reserveren via de website en zelf ter plekke af te halen. We proefden het meergangen- afhaalmenu van Zappaz (Leuven) en het Spaans Dak (Oud-Heverlee).

Zappaz

Bij Zappaz waren we vroeger al gaan eten: lekker! We bestelden dus vlotweg een verrassingsmenu. En inderdaad, een verrassing was het wel. Vooral toen ik het eerste gerecht uit de netjes verpakte schaaltjes haalde: oesters !  Jullie springen misschien een gat in de lucht, maar ik ben geen fan. Toch flink geweest en geproefd. En… superlekker gerecht! Oesters gemarineerd in een sausje dat me bijna mijn bord liet uitlikken. Zooo goed!

Daarna -veel te veel- sushi. 12 sushirolletjes als tussengerecht: trop is trop. De merguez-schotel die erop volgde was smakelijk en de  geroosterde kippenspiesjes smolten op de tong. Dan kwam het topgerecht: de kabeljauw met de asperges! Toen puntje bij paaltje kwam, bleek de kabeljauw echter… foetsie! Gaan lopen of gaan zwemmen? Bleek dat we per vergissing twee schaaltjes asperges meekregen, in plaats van één met asperges en één met kabeljauw. Beetje teleurstelling- ondanks de smakelijke aspergeschijfjes. We konden niemand meer bereiken bij Zappaz, maar de volgende dag lieten ze ons wel weten dat er iets fout gelopen was en dat we een gratis aperitief ter compensatie zouden krijgen. Gelukkig werd het gemis ook goedgemaakt door een superlekker taartje met limoen. Fijne afsluiter.

6x smullen van afhaalmaaltijden
Weer iets bijgeleerd. Ik lust toch oesters. (Zappaz)
6x smullen van afhaalmaaltijden
Een massa sushi van Zappaz. En ik heb er al betere gegeten, eerlijk gezegd.

6x smullen van afhaalmaaltijden

6x smullen van afhaalmaaltijden
Leuk gepresenteerd
6x smullen van afhaalmaaltijden
Zoek de kabeljauw!
6x smullen van afhaalmaaltijden
Zo’n lekker taartje!
Instructies van Zappaz

Het Spaans Dak

Tot slot genoten we ook van een afhaalmenu van het Spaans Dak. Tot in de puntjes verzorgd. Het voorgerecht kregen we gedresseerd op het bord mee naar huis. Serviesgoed en glazen schaaltjes mochten we verder ook houden. En wat een verzorgde en duidelijke instructies voor het opwarmen. Er zat zelfs een fotootje bij van hoe je de gerechten kan dresseren op het bord (als dat nog niet vooraf gebeurd was).

Duidelijke stap-voor-stap instructies méf foto. Afhaalmaaltijden-next-level bij het Spaans Dak.

En dan de gerechten zelf! Originele en verfijnde combinaties, en een lust voor het oog! Zoals de ceviche van roodbaars. Of de gazpacho met verrassende structuren van paprika (‘paprikadruppels) en daarbij dan nog focaccia met fetakaas en Ibericoham. Ook het hoofdgerecht met gebakken kabeljauw, asperges, een mousse van doperwten en gebakken girollen was een topper. En dan nog een heerlijke zoetigheid voor dessert.  Super-verwennerijtje thuis!

6x smullen van afhaalmaaltijden
Ceviche van roodbaars/couscous met groene kruiden/boontjes (Spaans Dak)
6x smullen van afhaalmaaltijden
Paprikadruppels… ik weet nu ook wat ermee bedoeld wordt 🙂 (Spaans Dak)

6x smullen van afhaalmaaltijden

6x smullen van afhaalmaaltijden?

Je merkt het al: we hebben een beetje van alles geproefd. Onze belangrijkste conclusie na dit experiment: kwaliteit betaal je. Logisch.

Geen idee of de afhaalservices zullen blijven voortbestaan na ‘corona’. Ik kan me voorstellen dat het heel arbeidsintensief en niet altijd rendabel is. Voor deze periode hebben we er nooit gebruik van gemaakt. Maar op zich is het zeker eens leuk om na een zware werkweek een lekkere hap thuis geleverd te krijgen. En voor een biezondere verjaardag laat ik me zonder tegenpruttelen verwennen met zo’n verfijnd meergangen-menu.

Jullie?

Ook leuk om te lezen:

12 thoughts on “6x smullen van afhaalmaaltijden?

 1. Fijn om te horen dat de afhaalmaaltijd van feestzaal De Jacht in de smaakt valt :-). Om misverstanden te vermijden: Feestzaal De Jacht wordt sinds twee jaar niet meer uitgebaat door de uitbaters van Brasserie 500. We delen wel dezelfde parking.

  Wij zijn ons momenteel aan het voorbereiden op een veilige heropstart. Vanaf begin juli staan we terug klaar om gasten te ontvangen in onze feestzaal. Wij blijven onze afhaaldienst ook aanbieden op vrijdag – zaterdag en zondag. Alle info vind je op http://www.dejachtheverlee.be.

  Groetjes,
  Bram, Steppe en het team van De Jacht

 2. Wij hebben heel regelmatig afgehaald: Vera cruz, met dezelfde indruk als de El sombrero, Zappaz, met een even geweldige indruk als de jouwe, Onder de toren, zo top dat we er morgen zullen langsgaan om vaderdag te vieren. Je maakte ons warm om Spaans dak zeker eens te proberen, maar je recensie over de Optimist vinden we niet eerlijk (of je hebt pech gehad?). We waren 2 keer heel tevreden van deze afhaalgerechten van het “vlees”menu, die natuurlijk niet hetzelfde cachet hebben als Zappaz, maar de prijs is ook navenant! Ons zie je daar zeker terug voor afhaal of om met heel het gezin of met vrienden gerechtjes te delen.
  Nog een tip: Rossi, zaaalig lekker als afhaal en de youtube filmpjes om italiaan met aziatische touch zelf te koken zijn top! Het heeft onze lockdown draaglijker gemaakt…
  nog een tip erbovenop: Spiga d’oro, wat verder rijden maar heel zeker die moeite waard!

  1. Ja, ook geschrokken van de Optimist, want wij waren er al vaak geweest en altijd heel enthousiast over de originele hapjes en lekkere combinaties. Ben blij dat het dus ook anders kon. Een pechdag of andere kok? Onder de toren vond ik ook altijd goed, maar nog geen afhaal geprobeerd. Goeie tip. Rossi : super- lekker, maar evenmin afhaalervaringen hier. En Spiga d’oro al van gehoord maar nog nooit geweest. Weer leuke inspiratie! 👍

 3. Wij hebben dit eigenlijk niet geprobeerd de voorbije periode, veel zaken in onze omgeving waren gewoon dicht en voor Deliveroo wonen we te ver van het centrum.

  1. Voor de crisis kwamen ze ook niet tot hier, wij zaten net even te ver. Maar nu is er blijkbaar meer mogelijk. Ik vond het eerlijk gezegd zalig om af en toe eens eten te laten bezorgen. Een verwennerij. Ook al viel het niet altijd even goed mee. Maar wie niet waagt, niet wint 😀

  1. Ja, doet deugd hoor om jezelf eens een keer te verwennen 🙂

   (Ik zie dat de berichtjes soms bij de spam zitten. Misschien nog via het oude wordpressadres? Ik zal af en toe checken:)! )

 4. Oogt allemaal wel heel mooi hoor!
  Wij hebben niets afgehaald, maar wel ingrediënten en recepten besteld via HelloFresh en dat is zo goed bevallen dat we dat nu nog steeds doen. Je moet iedere dag wel een uurtje koken, maar de recepten en het resultaat zijn echt lekker!

  1. Wij koken ondertussen ook een paar keer per week met HelloFresh! Zo handig om alle ingrediënten aan huis geleverd te krijgen en ook kennis te maken met nieuwe recepten. En het is ook bijna allemaal snel klaar. En lekker inderdaad (alleen de maaltijdsoepen stillen onze honger niet helemaal)! 👍

Altijd fijn om je reactie te lezen: