7x doen op Elba

De havenplaats Piombino in Toscane. We wachten er op de kade . Want we staan op het punt om de veerboot te nemen naar het eiland Elba. Het is een overtocht van een klein uurtje naar Portoferraio, de hoofdstad van het eiland voor de Toscaanse kust. Elba is een beetje Toscane in het klein. Al zijn er in verhouding wel meer stranden: reken op meer dan zeventig. De kustlijn smeekt gewoon om een duik in het azuurblauwe  water. De beboste bergen vragen om een verkenning. De stadjes en historische Napoleontische bouwwerken charmeren.  Dat alles hebben de Italianen zelf ook ontdekt, want die komen hier graag op vakantie.  Wat valt er te beleven op Elba? Zeven tips: 7x doen op Elba.

7x-doen-op-Elba
Portoferraio
7x-doen-op-Elba
Portoferraio, Elba

Doen op Elba: neem de boot

Logisch dat je met de boot vaart als je naar het eiland Elba reist. In eerste instantie is er de veerboot die vertrekt vanuit Piombino. Overal lees je dat je tijdig moet reserveren en tickets bestellen. In de praktijk is vooraf stressen echter nergens voor nodig. Wij waren, als rasechte noorderlingen,  goed op tijd in de haven van Piombino, ticket op zak. We waren zelfs zo goed op tijd dat we de vorige boot nog zagen inschepen. Prompt verwees de bediende ons door: rij de auto er maar op, er is nog plaats. Dus we mochten meteen mee.  Tickets? Wie kijkt er nu naar tickets, of gereserveerde uren? Hier plukt men de dag. En neemt men het leven (en de boot) zoals het (hij) komt.  In een klein uurtje brengt de Moby Dick-lijn ons vlotjes van het geindustrialiseerde Piombino naar het Italiaanse vakantie-eiland. Heel fijne tocht met idyllisch zicht op Elba als je het eiland nadert.

En ook op Elba zelf – in tweede instantie-  is er gelegenheid genoeg om in één van de vele baaien of haventjes te gaan varen: van heel actief met de waterfiets, tot iets minder actief met de motorboot of catamaran. En voor wie liever niet zelf op de golven dobbert, is er kans genoeg om schepen te bewonderen in de haven. Zoals de driemaster die we toevallig zagen aanmeren. Staan de beste stuurlui trouwens niet aan wal?

7x-doen-op-Elba

7x-doen-op-Elba

7x-doen-op-Elba

7x-doen-op-Elba
Elba in zicht!

Elba

Op zoek naar ijzererts

De naam van Piombino, de Toscaanse havenstad waar we vertrokken, verwijst al naar ‘lood’. Er zitten hier aan de Toscaanse kust ertsen en mineralen in de ondergrond. En dat geldt zeker ook voor het nochtans erg groene Elba. De Etrusken wisten het al want ‘Elba’ is  Etruskisch voor ‘ijzer’. Nog niet overtuigd? De belangrijkste haven van het eiland draagt de naam Portoferraio (de ‘ijzerhaven’). Het gedolven ijzer werd van hieruit naar het continent verscheept,  want Napoleon bouwde de mijnbouw uit in het begin van de 19de eeuw. Naast ijzer werden er ook silicaat, magnesium, pyriet en toermalijn gedolven op Elba, zelfs tot het eind van de 20ste eeuw. Vandaag zijn de toeristen de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland, vermoed ik.  En je kan het bruinrode ijzergesteente nog altijd gewoon in open lucht vinden -geen mijnbezoek nodig. Geen zin om op het strand te liggen? Trek die wandelschoenen dan aan en ga op onderzoek uit. Wie ontdekt er het eerst ijzerertslagen?

Elba

ijzererts: gewoon in open lucht te vinden op het IJzereiland

Reis Napoleon achterna

De man die Elba op de kaart zette, was natuurlijk Napoleon Bonaparte (1769-1821). Hij verbleef hier negen maanden in ballingschap (1814) nadat hij door de coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden in de Slag bij Leipzig verslagen was. Napoleon mocht kiezen tussen Cyprus en Elba als ballingsoord. Hij verkoos Elba omwille van het milde klimaat en omdat het dichtbij Corsica lag. Hij zorgde voor wegen, theaters, begraafplaatsen, verdedigingswerken, mijnbouw. Door de eilandbewoners werd  (en wordt? ) hij als een koning op handen gedragen.

Na die negen maanden poetste hij de plaat om opnieuw een gooi naar de Europese macht te doen. Niet dat hij zo armoedig gehuisvest was op Elba. Hij had er een klein regiment én een prachtig kasteel – with a view- strategisch gelegen bij de toegang tot het eiland, de  haven van Portoferraio. En omdat één geen is, had hij nog een zomerverblijf in de bergen, Villa San Martino.

7x-doen-op-Elba

Palazzina dei Mulini – Portoferraio

Deze vesting is een charmant en uitgestrekt ommuurd buitengoed. Erg mooi gelegen, met een prachtige tuin. Het is heerlijk om langs de vestingmuren te wandelen, de zeebries op te snuiven en over de diepblauwe wateren uit te kijken.  Of door de vele gangen en kamers te wandelen.  Hier ga je met plezier in ballingschap, zou ik zo denken. Je bent  niet op Elba geweest als je dit palazzo niet bezocht hebt!

7x-doen-op-Elba

7x-doen-op-Elba
de gevangenis van Portoferraio

Villa San Martino Residenza Napoleonica – Portoferraio

Voor Napoleons buitenhuis in de bergen moet je een stukje rijden, maar afstanden zijn nooit lang in Elba (wel kronkelig). Napoleon zou zelfs regelmatig te voet van zijn kasteel in Portoferraio naar het landgoed op de heuvel gewandeld zijn! Toen wij er waren, lag de villa er wat verweesd bij.  Ze werd net gerestaureerd en dat was ook nodig, eerlijk gezegd. Goede smaak had Bonaparte anders wel. Want wat een ligging heeft dit landhuis ook weer. Zelfs in de verkommerde staat waarin het verkeert, rechtgehouden door stellingen, is het duidelijk dat dit een geweldige plek moet zijn geweest om er even uit te zijn. En pracht en praal ontbreekt er niet.  De dimensies van de inkomhal alleen al! Met wat fantasie wandel je hier door de tijd als je in Napoleons slaapkamer een kijkje neemt. Zeker de moeite waard als je naast de prachtige natuur ook wat cultuur wil savoureren op Elba.

7x-doen-op-Elba
Napoleontische arenden waken over de Villa San Martino

Bestijg bergen, bewonder uitzichten

De hoogste berg van Elba is de Monte Cappane (1019m) . Voor de snellen: neem de kabelbaan om tot bij de top te komen. Denk eraan dat er nog altijd een soort siësta geldt in de vroege namiddag. Voor de slow travellers: waag je aan de soms spannende kronkelwegen met de auto naar boven en geniet ondertussen van een bezoek aan de kleine dorpjes in het binnenland. Voor de actievelingen: smeer die kuiten in en trek in totaal 9 uur uit voor een uitdagende tocht naar de top van de berg. Adembenemende uitzichten zijn je beloning!

7x-doen-op-Elba

7x-doen-op-Elba
Duizelingwekkende uitzichten op de soms steile hellingen van het binnenland van Elba

Bezoek idyllische heuveldorpen in het binnenland

Klein en bijna uitgestorven  in de hete middagzon zijn ze, de pittoreske – soms ook grimmige-  heuveldorpen in het binnenland van Elba.  Smalle straten en gangetjes, lantaarns en in elkaar vervlochten huizen met de typische groene luiken, een oude kapel of kerk, bougainvillea’s en blozende hortensia’s … En steeds weer andere trapjes en opstapjes op de soms steile hellingen van de heuvelrug, met  plots … het meest overdonderende vergezicht. Hier rondwandelen is bijna een meditatie.

Elba

Elba

Elba

Geniet van de lekkerste pasta’s en wijnen in havenstadjes als Porto Azurro

De lekkerste ravioli met een smeuïge vulling van aubergine ooit! Die proeven we in één van de vele restaurantjes op de kade van Porto Azurro.  Er is dus duidelijk een reden waarom dit kleurige havenstadje zo populair is bij toeristen. Geniet er van de lokale gerechten, wijnen en delicatessen. Of bezoek de jachthaven, de gezellige winkels in de oude straatjes en de piazza’s. Maarrrr… kom op tijd! Tegen ‘la passeggiata’ in de late namiddag is het er een hel om een parkeerplaats te vinden voor je auto.  Parkeren is op heel Elba niet echt een pretje. Dus zorg dat je vroeg genoeg arriveert als je gaat uit eten. Of huur een scooter.

7x-doen-op-Elba

Zwem, duik of snorkel in de blauwste baaien

Elba is een favoriete vakantieplek voor heel wat Italianen. Die typische Italiaanse stranden vol verhuurde ligstoelen en parasols.. niet echt mijn ding- gewend als ik ben aan de uitgestrekte en open Noordzeestranden.  Dus verken de kust (waar ze niet te steil is), vraag aan plaatselijke bewoners waar zij gaan zwemmen en ontdek zo een zalig warm en rustig plekje in een anonieme baai. Daar is het genieten van de natuur, de zon, het azuurblauwe en glasheldere water. Ideaal om  aan watersporten te doen zoals snorkelen en duiken.

7x-doen-op-Elba

Waterschoenen zijn op de kiezelstranden met het transparante water super-praktisch en besparen je gekneusde tenen. Naar zandstranden moet je wat zoeken, bijv. bij Capoliveri.  Wil je echt baantjestrekken, dan is het zwembad van je verblijfplaats natuurlijk een goed plan B :).

Elba
Ligstoelenstrand of een baai zoeken?

7x-doen-op-Elba

Elba
En dan is er ook nog altijd dit natuurlijk
Een frisse duik in het zwembad

Tot slot

Elba is geen al te groot eiland, maar de wegen zijn vaak steil dus een gemotoriseerd voertuig is nuttig als je veel verschillende plekken wil bezoeken of het eiland helemaal wil verkennen in een korte tijdspanne. Te voet kan je er natuurlijk ook op uit trekken. De natuur en het landschap zijn er prachtig en gevarieerd, perfect  dus voor trektochten en wandelingen. Maar dan liefst in lente of herfst. Tijdens de zomermaanden kan het er, ondanks het milde klimaat, toch vrij warm worden.  Wij combineerden Elba met Zuid-Toscane en dat zou ik zo opnieuw doen!

Ciao!

7x-doen-op-Elba

Ook leuk om te lezen:

5 thoughts on “7x doen op Elba

  1. Gewoon een heel mooie reclame voor Elba. Zijn jullie ooit in Gubbio en omstreken in Umbria geweest? Ik zit daar nu als een soort artist in residence en kan jullie verzekeren dat je daar ooit ook eens heen moet gaan.

Altijd fijn om je reactie te lezen: