Wat wij deden in Miami? 8 tips

Miami – een stad met een reputatie. Berucht en beroemd. Wilden we dus zeker zien tijdens onze Florida-roadtrip. Omdat ons reisprogramma voornamelijk uit natuur bestond, was het leuk om te variëren met wat cultuur en deze citytrip. We testten dadelijk ook een aantal bezienswaardigheden uit. Wat is er te doen in Miami? En wat vonden wij het meest memorabel? Acht tips.

Koffie en mojito slurpen in Little Havana

Deze wijk in downtown Miami is niet zo groot als ik dacht, maar je ervaart er wel het echte Havana. Geen wonder ook, want hier wonen 40.000 ingeweken Cubanen. 85% van de bevolking is Latino. En dat merk je: er is overal muziek, mensen leven op straat, bij Domino Park zitten senioren relax van een sigaartje en gezelschapsspelen te genieten,… Kortom: een super-ontspannen sfeertje.

Je moet wel je weg weten in deze wijk, een lokale gids is geen overbodige luxe. Anderzijds merk je ook wel dat bepaalde straten gewoon op de standaard mustsee-route liggen en de ene na de andere lading toeristen te verwerken krijgen. We zien kleurige huizen en muurschilderingen, horen ‘Guantanamera’ en proeven straffe espresso en dure mojito. De sigaren laten we links liggen. 🙂

De wijk is ondertussen beschermd als erfgoed. Klein detail: het wordt afgeraden om ‘s avonds op je eentje de buurt te exploreren.

Miami
Domino Park: in Little Havana leef je op straat.

8 tips miami

Miami

Little Havanna – tourist overload

8 tips miami
overal muurschilderingen in Little Havana

Groen genieten in Vizcaya Gardens

Dit reusachtige park van de rijke landbouwindustrieel James Deering (1859-1925) leek me absoluut de moeite waard. De villa uit het begin van de vorige eeuw en de uitgebreide tuinen in een park van 200 hectare zijn ondertussen erkend in de States als erfgoed. Dus wij impulsief de hopon/hopoff bus op. Van South Beach naar midtown. En je raadt het al: bleek dat het park die dag uitzonderlijk gesloten was wegens werken. Magere troost: de ingang zag er veelbelovend uit.

Tot zover Vizcaya. Blijft op het lijstje. Voor het geval we nog eens westwaarts reizen. 🙁

8 tips miami
Vizcaya Gardens, favoriete groen plekje

Kunst bewonderen en arty-farty flaneren in het Miami Design District

Dit was voor mij nieuw. Miami is buiten een grootstad en een business-stad ook een cultuurstad. Het Design District lag niet op de route van onze bus maar we probeerden samen met een jarige Amerikaanse deerne het openbaar vervoer en de benenwagen uit. Zij op haar slippers en met kauwgom in haar lange witte jurk. En totaal geen idee van waar het Design District lag. Gelukkig was er dat Belgische gezin (wij dus!) dat de reisgids had van buiten geleerd én buiten Google maps ook nog een ouderwets stadsplan bijhad.

Na een pittige stadsverkenning waren we volledig op de hoogte van de biografie van onze Amerikaanse vriendin, en arriveerden we – bijna uitgedroogd – op deze bijzondere plek. Je ziet nog duidelijk dat dit een verloederde buurt was vlakbij spoorlijnen en verlaten fabrieken. Maar hoe hip en trendy is het er nu! Met heel veel muurschilderingen en dure designwinkels in oude fabriekshallen. Deed me wat denken aan Shoreditch in Londen of aan Berlijn. Heel leuk om hier rond te dwalen en duizend-en-één indrukken op te doen.

8 tips miami
Wynwood Walls, Miami Art District
Miami Wynwood walls
duidelijk design

Rondwandelen in het art deco-walhalla

Als je ‘design’ zegt in Miami, denk je ook onmiddellijk aan het prachtige art deco-erfgoed van Miami Beach. Langs de kust van Miami Beach vind je zo’n 1000-tal art deco-gebouwen. Met een audiogids en een plannetje maak je op eigen ritme een wandeling langs de belangrijkste en/of beroemdste plekken. Na deze verkenning herken je de typische kenmerken van de pasteltinterige ’tropical art deco’ overal.  Voor mij een absolute topper!

8 tips miami
art deco bij Miami South Beach

8 tips miami

Met een tourbus optrekjes van beroemdheden spotten in Coral Gables en Coconut Grove

Ik zou er niet aan denken om deze befaamde sjieke wijken van Miami te voet te verkennen: beetje vermoeiend en als je de stad niet echt kent, ook niet zo efficiënt. Gelukkig zijn er georganiseerde busrondritten die je langs het huis van José Feliciano, de eigenaars van Macy’s, Versace, en andere ‘very rich and famous’ leiden. De kleine voyeur in ieder van ons komt er aan zijn trekken. Sappige verhalen en anekdotes verzekerd. Zowel over de huiseigenaars ‘Hier woonde seriemoordenaar X’ als over de architectuur: ‘de minimalistische stijl is nu in’. En gelukkig horen we ook hoe de wijk aan zijn naam kwam: de sjieke buurt heeft een ondergrond van (dood) koraalrif. En dat zie je zelfs nog op sommige plekken. Interessant om weer een ander stukje van het verhaal van de stad te leren kennen als je maar korte tijd in Miami bent.

8 tips miami
Coral Gables, gebouwd op een ondergrond van koraal
8 tips miami
Coral Gables

de villa van de eigenaars van Macy’s

8 tips miami
Coral Gables: bouwinspiratie opdoen 😉

Met de metromover en de trolley door downtown Miami

De verschillende wijken in Miami liggen behoorlijk ver uit elkaar. Dat merkten we toen onze Ueber-chauffeur ons per vergissing downtown wilde droppen in plaats van op Miami Southbeach (letterlijk een paar bruggen en een halfuur rijden verder). Maar je kan je in het stadscentrum prima redden met het gratis openbaar vervoer. Als je in downtown Miami arriveert, springt de futuristische bovengrondse Metromover al dadelijk in het oog. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de ouderwetse houten trolleys, die wat doen denken aan de trammetjes in Lissabon. Helemaal gratis. Je moet dan wel voor lief nemen dat het totaal onduidelijk is of en wanneer de trolleys zullen arriveren. De Metrover daarentegen is wel betrouwbaar en het is bovendien ook een heel leuke ervaring om naast de hoge buildings boven de straten te rijden!

8 tips miami
Met de metromover door de stad
8 tips miami
Metromover-avonturen: trapop/trapaf naar de halte
8 tips miami
Metromover
trolley Miami 8 tips miami
lekker ouderwets

Shoppen

Er zijn heel wat grote (en mooie) shopping malls in Miami. Voor high end shopping (met dito prijzen) en de beroemde grote merken ga je naar South Beach. Langs Collins Avenue vind je prachtige winkels. Maar ook in bijvoorbeeld de shopping mall van Bayside Biscayne Boulevard  zijn er wel fijne shopping ideetjes op te doen… Jammer genoeg was ik met mijn drie mannen op stap. Of misschien maar goed ook 🙂 !

Fitnessen of chillen op Miami Beach

Of mensen kijken – of dromen – of …

Uiteindelijk ben je hier ook op vakantie :).

Voor ons deed de combinatie van het reusachtige strand met de skyline van een typische Amerikaanse stad wat vreemd aan, maar misschien is dit beeld ook een geschikte metafoor voor de uiteenlopende gezichten van Miami. De stad die zowel businesscentrum als cultuurtempel als vakantieoord is. Voor ons was het een verrassende kennismaking. Onze fact-check van Miami Beach las je al.

Nieuwsgierig naar onze reisroute in Florida? En naar onze tips voor belevenissen in de Sunshine State?

Lees ook:

Miami Beach
Miami Beach

8 tips miami

4 thoughts on “Wat wij deden in Miami? 8 tips

  1. Je moet eens een eigen reisgids over Florida gaan uitgeven. Heerlijk om al die persoonlijke informatie te lezen en te vergelijken met wat ik er zelf een aantal jaren geleden heb gezien. Maar jullie zijn er langer geweest dan ik en hebben daardoor nog veel meer gezien.

  2. Zoveel indrukken… wat boeiend om te zien en mee te maken. Ik stelde mij Miami anders voor (vroeger teveel naar Miami Vice gekeken…).
    De foto van jullie samen is zo prachtig!Je staat er ook heel stralend en knap op.

    1. Onbewust sla je die TV beelden toch ergens op, hè. Heel gevarieerde stad, maar ook echt Amerikaans met veel skyscrapers. Dankjewel voor het compliment ?. Het was heel fijn om dit met ons vieren te kunnen beleven!

Altijd fijn om je reactie te lezen: