10 aanraders voor een eerste keer New York

Waar begin je als je de eerste keer New York bezoekt? De Big Apple telt zo veel verschillende wijken! Chantal van ‘Alleen op reis’ schreef een uitgebreide post over de verschillende wijken in New York.  Maar first things first: er zijn een heleboel ‘klassiekers’ in ’the city that never sleeps’.  En eerlijk gezegd: vele daarvan zijn absoluut de moeite! Er is ook een reden waarom het klassiekers geworden zijn ;). Dus niet overslaan, die aanraders. Gewoon doen!

New York Rockefeller Tower
Dit kiekje hoorde er natuurlijk bij!

Van alles wat we bezochten, zou ik de volgende plekken zelfs opnieuw doen. Samengevat in 10 tips voor New York:

Het 9/11 Memorial en Museum

van Ron Arad aan de voet van de Freedom Tower alias het One World Trade Center (Daniel Libeskind en David Childs). De twee reusachtige waterbekkens beplant met boompjes zijn indrukwekkend. Ik vond ze ook erg mooi, een prachtig herdenkingsmonument voor de vele slachtoffers van de aanslagen. Een bevreemdende plek tussen de wolkenkrabbers van Wall Street. Maar je moet er geweest zijn. Ook het Memorial Museum vond ik een aanrader. Ik had niet zo veel zin in een emo-bezoek, maar ondanks de schrijnende verhalen is dit museum toch een belangrijke en ook boeiende getuigenis van een verschrikkelijke gebeurtenis.

Het unieke metrostation Oculus van Santiago Calatrava, bij Ground Zero

Dit is de naam van het prachtige nieuwe World Trade Center trein- en metrostation. Het loopt ondergronds zelfs door tot Battery Park. Bovengronds kan je er niet naast kijken: een opvallend monument. Groots – megalomaan zeggen sommigen – maar die hoopvolle witte vogel naast de twee immense Ground Zero- waterbekkens is toch een mooi symbool. Hopelijk voor een betere en vredevollere toekomst.

Top of the Rock of het mooiste uitzichtpunt,

      de bovenste verdieping van de art deco Rockefeller Building. Met geweldig uitzicht op New York en de Empire State Building. Dit bezoekje kost wel wat -hoewel minder dan een bezoek aan de Empire State Building zelf. Maar het is zo fijn om eindelijk een overzicht te hebben over deze stad waar je op de begane grond vooral veel slagschaduwen van wolkenkrabbers ziet.

De South Ferry naar Ellis Island

en onderweg het vrijheidsstandbeeld bewonderen (en Wall Street zien?). Dit vond ik één van de leukste tripjes! Even aanschuiven, maar dan spotgoedkoop het water op met de overzet. Op het Hurricane Deck waaide de wind al onze zorgen weg terwijl we Lady Liberty bewonderden. Fijn ook om de skyline van Manhattan vanuit alle hoeken te fotograferen.

Wandelen langs de High Line

en eindigen met een hapje bij Chelsea market in de oude Oreofabriek. Doe dit in de zomer of het najaar, dan zijn de grassen langs dit pad op hun mooist. En dan komt het beroemde parkontwerp van Piet Oudolf het best tot zijn recht. In de lente (april) zit er immers nog veel groen van de High Line onder de grond. Maar de massa moderne architectuur en de street art langs het pad kan je natuurlijk in elk seizoen bewonderen. Duidelijk één van de hippere wijken van New York.

Een dagje in het beroemde Central Park

dat zo vertrouwd oogt door de vele filmscènes. Een oase van rust. Hier snakte ik toch wel naar na 3 dagen loeiende sirenes en een overdosis gele taxi’s.  Ik had geen idee dat het park zo reusachtig was. Lees eerst ‘The Catcher in the Rye’ van J.D. Salinger nog eens door. En check waar Lennon woonde in het sjieke uptown.

Het Guggenheim Museum

en de Museum Mile. Dit stond al op mijn bucket list sinds we in Bilbao geweest waren. Het broertje van het Spaanse Guggenheim museum is indrukwekkend in zijn consequente toepassing van rondingen. Een origineel bouwwerk dat niet voor niets een icoon geworden is. Een onvergetelijke krachttoer van Frank Lloyd Wright. Ik ben fan!

En o ja, de collectie kunstwerken is natuurlijk ook de moeite.

Grand Terminal Station en de New York Public Library

Opnieuw aanraders die je moet gezien hebben. In de NYPL kon ik wel een halve dag rondlopen. En ook hier kwamen talloze filmscènes me onmiddellijk voor de geest. En Grand Central Station: altijd druk, maar wat een ontzagwekkende plek is dit. Zo veel te zien en zo veel charme! Al zou ik niet graag al het koperwerk poetsen.

Brooklyn Bridge

een onovertroffen oude bekende. En mijn favoriete plek in New York. Wij hadden elke keer regen of mist als we de brug bezochten. Maar zelfs in zulke weersomstandigheden heeft dit architectuurpareltje charme te over! Absolute must-see!

Rondkuieren in Greenwich Village en het Meatpacking District

Dit is een beetje een stad in de stad. Heel andere sfeer dan bijvoorbeeld Downtown Manhattan waar wij logeerden. Net daarom moet je hier geweest zijn. Het ritme van deze wijk is typerend, veel meer ontspannen. En het gebrek aan supermoderne hoogbouw ondersteunt deze originele vibe natuurlijk.

Veel studenten en ook veel leuke kleine eettentjes.

Zo dit waren mijn aanraders voor een eerste keer New York. The Bib Apple is prachtig en er is zo veel over te vertellen! Te veel voor één blogpost. Dus meer nieuws in stukjes en beetjes. Na de jetlag :)!

Lees ook:

10 aanraders voor een eerste keer New York

0 thoughts on “10 aanraders voor een eerste keer New York

  1. Hey dankjewel Els! Ja, je kiest natuurlijk zelf waarop je focust tijdens een reis. Ik hou erg veel van mooie architectuur, maar ook van natuur en stilte. Je vooraf goed informeren is belangrijk, zodat je weet of het iets voor jou is. Er zijn massa’s prachtige dingen te beleven… in en buiten grootsteden 😉 . Laat ons er volop van genieten!

  1. Ja, het is geen reisje dat je zo maar elk jaar doet. Het kost wel wat. Maar het is dan des te specialer als het dan zo ver is. Één van onze zonen woont sinds vorig jaar in Philadelphia en dat was natuurlijk een grote stimulans om deze reis te maken.?

 1. Handig lijstje voor New York-newbies! Ik ben er helaas nog nooit geraakt, maar ik kan me inbeelden dat je bij zo’n overweldigende stad best begint bij de klassiekers. En daar ben je zo te zien ook al eventjes zoet mee. Ik kijk al uit naar je volgende posts!

  1. Hey Isabelle,
   Fijn dat je binnenspringt. Je weet idd niet waar eerst te beginnen in NY, je loopt alle kanten uit als een kip zonder kop – bij manier van spreken dan :). Ik lees dat jij zelf net ook een heel leuke reis hebt gehad met srprs.me… Inspirerend! Tot gauw!

 2. Wij deden vier dagen NY vier jaar geleden, te kort maar desalniettemin de moeite. Inderdaad veel indrukken. Wij zijn o.a. gaan fietsen door de stad, dat was ook een unieke belevenis. High Line en Liberty Island ga ik zeker ook nooit vergeten. Timesquare, tja, het was wat ik dacht dat het ging zijn maar niet zo indrukwekkend (andere dingen zijn me veel meer bijgebleven). Benieuwd om jouw verhalen hier te lezen 🙂

 3. Wij gingen vijf jaar geleden naar New York, en ik vond het net als jij een heel indrukwekkende bestemming. Letterlijk, want ik moest er nadien wel even van bekomen (vooral het lawaai, zo’n luide stad!). Qua bezienswaardigheden herken ik veel uit je lijstje: Top of the Rocks, de ferry (naar Staten Island in ons geval), de High Line, Central Park, Great Central Station, de Public Library, de Brooklyn Bridge en het Meatpacking District,… Nu ik het zo bekijk hebben we precies veel gelijkaardige dingen gedaan 🙂

  1. Ja, het zijn echt enkele bekende mustsee’s. Timesquare, ook één van de klassiekers, vond ik echter maar niks. Jij? En inderdaad: je wordt zowel auditief als visueel overweldigd. Je weet niet waar eerst kijken. Wat rust achteraf doet goed.

   1. Timesquare vond ik op een bepaalde manier wel indrukwekkend, maar veel square is er eigenlijk niet aan. Meer een drukke baan tussen de lichtreclames. Ergens wel speciaal natuurlijk, maar er zijn mooiere plekken 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: