Adresjes om van te smullen (Philadelphia, USA)

Op vakantie in Philadelphia en op zoek naar een leuk plekje voor een snelle hap? Dan heb je deze gezellige adresjes nog te goed. Uitgeprobeerd met ons gezin. Toen we in het voorjaar New York, Philly en Washington bezochten.

Je vindt de eetplekjes vlakbij Fairmount Park en het Philadelphia Museum of Art. Centrum Philadelphia dus.

Super-plek om te gaan brunchen. Het eetcafé is een omgebouwde oude opslagplaats. Check de grote ramen. Zij vervangen de vroegere magazijnpoorten. Ook de inrichting is ruw, sober en industrieel.

Bij mooi weer eet je gewoon buiten voor de deur. Op het terras langs de straat, rechttegenover de indrukwekkende muur van Eastern State Penitentiary.

philadelphia-OCF
Losse informele sfeer

 

Het aanbod aan bagels, broodjes, burgers, sandwiches is heerlijk uitgebreid. En ook van dorst zal je niet omkomen. Zelfgemaakte smoothies en alle mogelijke koffie- en melkdrankjes zijn er in overvloed verkrijgbaar.

Het is een trendy, informele plek waar heel wat gasten gewoon komen werken. Met laptop.

Het eetcafé heeft ook een sociale functie. Na de plaatselijke loopwedstrijd verzamelen vrienden en gezinnen hier om na te praten bij een hapje. Op de wandkalender lees je de buurtactiviteiten voor de volgende periode.

philadelphia

  • Jack’s Firehouse

Even verderop vind je dit restaurant . Zoals de naam al laat raden, ook weer gehuisvest in een charmant oud gebouw. Een 19de eeuwse brandweerkazerne. Maar wel stevig gerenoveerd. Ik had zelf liever meer van de oorspronkelijke functies bewaard gezien.

En zoals je merkt, is de sfeer ook formeler en meer ‘afgeborsteld’ dan in het eetcafé. Er is wel meer buitenruimte. Je kan er zowel brunchen, lunchen als dineren. Of een klein hapje eten. Ook de typische Philly cheesesteak sandwich kan je er proeven. Wat ik niet gedaan heb. Leek me een zwaarverteerbare brok met een overload aan vlees. Maar een tip voor de believers.

…is er dan weer voor de liefhebbers van onze Belgische lekkernij: mosselen/friet. Mét mayonaise. En je vindt er wel 100 Belgische bieren. Voor ons: een opstootje van vaderlandsliefde in Philadelphia.  Al klopten de kleuren niet helemaal :). Geef ons toch maar onze Belgische frietjes.

Ook te vinden in de wijk vlakbij het Philadelphia Museum of Art.

Alleen de banken steken wat vreemd af …
  • Harp&Crown

Voor verfijnde hapjes in een unieke omgeving, moet je naar de hidden bar van de Harp&Crown.  Een bijzondere ervaring! (Vermeldde ik al in een vorig bericht.)

  • Sweet Charlie’s

Heb je nog zin in een dessertje, trek dan even naar Walnut Street. Sweet Charlie’s is de beste ijstent in Philadelphia volgens insiders. Met de allerlaatste rage van gerold ijs. Zoals de Thaïse ijsrolletjes die vorig jaar geïntroduceerd werden.

Zelf heb ik ze nog niet geproefd. Voor mij mag het gerust wat ‘eenvoudiger’: een simpele dame blanche met verse zelfgemaakte chocoladesaus. Meer moet dat niet zijn. – Alhoewel ik aan mijn Amerikaanse kennismaking met Ben & Jerry’s ‘Halfbaked’  toch wel een lichte verslaving overgehouden heb 🙂

Philadelphia
…om tussenin het suikergehalte op peil te houden
  • Selfcatering: Wholefoods of Walmart?

Met een heel gezin uit eten gaan, dat tikt aan. Een alternatief is zelf kokerellen of … kant-en-klare bereidingen halen in de supermarkt. Wij ontdekten in Philly het grootste aanbod verse biowaren in Wholefoods! Ongezond eten in de States? In deze supermarkt zijn er meer dan genoeg hypergezonde alternatieven!

philadelphia

Meterslange muren en rekken, vol met een overvloed aan alle mogelijke fruit en groenten. Recht van het veld met grond en loof, of klaargesneden om onmiddellijk verbruikt te worden. Wij waren overdonderd!

wholefoods
even kiezen…

Nadat we van de eerste aanblik bekomen waren, merkten we dat ook voor vis, vlees, kaas, brood, enz. eenzelfde rijkelijk aanbod ten toon gespreid stond. We stormden vol “oh’s” en ‘ah’s” van de ene naar de andere hoek in de winkel. Het leek wel een reusachtige delicatessenzaak.

Verder was er nog een ruime afdeling vol koeltogen en warme bainmarie-bakken met verse bereidingen. Neem een bordje of doosje van het gewenste formaat en schep het vol. Klaar is Kees! En buiten in het parkje de lekkernijen opsmullen.

Wholefoods
een overvloed aan hapjes, koud en warm
Goedkoper bij Walmart

Een ontdekking, die Wholefoods! Maar anderzijds logen de prijzen er ook niet om. Niet uitzinnig duur, niet te vergelijken met uit eten, maar toch wel duurder dan bijv. Walmart. Terwijl de versheid van de producten zeker vergelijkbaar was. Maar luxe als de versbereide kant-en-klaar gerechten was er dan weer alleen bij Wholefoods.

philadelphia

Opvallend bij Walmart waren de grote ‘gezins’verpakkingen. Heb je bij Colruyt in België ook. Maar eerlijk, dat is niets vergeleken bij wat we in Walmart zagen.

Kilo’s gehakt, jerrycans vol Ice-tea, reusachtige briks met eiwit, … Alles in overdrive. En dat gold ook voor de verpakkingswoede bij de kassa: de verspilzucht met de plastic zakjes (telkens twee in elkaar). Bio, milieu en klimaat zijn duidelijk geen ordewoorden voor Walmart.

philadelphia
Alles DUBBEL verpakt in een massa grijze plastic zakjes.

Jammer genoeg is dit wel de meest betaalbare supermarkt van de twee. En dat merk je ook aan het publiek. En aan de buurten die Wholefoods dan weer uitkiest voor zijn vestigingen. Of hoe supermarkten ook het sociaal weefsel reflecteren.

Maar om te eindigen nog een super-budgettip :). Ben je bijna platzak, dan kan je nog altijd overal in Philly terecht voor een culinaire specialiteit. De ‘soft pretzels’. Zij zijn typisch voor Philly. Je vindt ze op elke straathoek en in elke foodhall. En je eet ze met … mosterd.

Dus weest gerust. In Philly verhonger je niet.

Alvast een smakelijke tijd gewenst!

philadelphia
het Philadelphia Museum of Art vanuit onze flat – gezellige eetplekjes vlakbij!

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

– een bezoek aan Eastern State Penitentiary, de oudste gevangenis van de VS

– ontdek philadelphia: tips voor een citytrip

lekker en betaalbaar eten in Manhattan, New York

-Washington DC: Capitol Hill, de gezelligste buurt om te logeren

14x de indrukwekkende Library of Congress in Washington DC

UA-103709241-1

5 thoughts on “Adresjes om van te smullen (Philadelphia, USA)

  1. Ik ben en blijf geboeid door de volumineuze eetcultuur van Amerikanen. De gigantische flessen frisdrank en de grote worst gehakte biefstuk… het vele, vele eten in grote hoeveelheden. Daarnaast ook veel mooie eettentjes waar je blijkbaar heel lekker kan eten. Het ziet er daar toch best leuk uit. Ik smul van deze blogpost!

Altijd fijn om je reactie te lezen: