“…Granada gaf me harmonie en eeuwigheid.”…Een beetje hoogdravend misschien van Spaans dichter en Nobelprijswinnaar Juan Ramon Jimenez, maar de tuinen en de Nasridische paleizen in het Alhambra doen er in elk geval van dromen!
Nu het hier in België pijpenstelen regent, zoek ik even mijn foto’s bij elkaar van twee bezoeken aan het Alhambra in Granada. Ik was er in juli met het gezin en in oktober, met mijn zussen. N.B. Als je kan kiezen, ga er dan niet naartoe in de zomer, want dan is het er loeiheet en er staan (jammer genoeg) lange rijen toeristen. Die zijn in Granada echter nooit te vermijden. Want het Alhambra is werelderfgoed. En dus: tourist trap. Maar onvergetelijk imposant. En oosters verfijnd. Klaar om mee te reizen?
Inhoud
Wat is het Alhambra (Granada)?
Het Alhambra-complex bovenop de rots (middenin Granada) ligt 200m boven de stad en bestaat uit verschillende delen, die allemaal een eigen karakter hebben. De belangrijkste historische delen zijn het Alcazaba, het Generalife, de Nasridische paleizen en het paleis van Karel V. Daartussen vind je nog kleinere gebouwen en kerken, en zelfs een Paradorhotel waar je luxueus kan verblijven.
Het Alcazaba (13de E)
De overblijfselen van de oude versterkte burcht (Alcazaba) met de 20 meter hoge torens en de oude toegangspoort liggen het verst van de ingang en het dichtst bij de rotsrand. Deze indrukwekkende Moorse burcht dateert uit de 13de eeuw. Je hebt er een fantastisch zicht over de stad, maar ook op de sneeuwtoppen van de Sierra Nevada. Je kan dit bouwwerk vrij verkennen.
De tuin der tuinen (Generalife, 14de E)
Een streling voor het oog zijn de tuinen die in de 14de eeuw door de sultans werden aangelegd bij het buitenverblijf van de Nasridische koningen.Van dit lusthof, waar de harem verbleef, is er nu niet veel meer over. Je kan je wel perfect inbeelden wat een droom van verkoeling en verfrissing deze groene plek moet geweest zijn. Om van romantiek nog maar te zwijgen 😉
De Nasridische paleizen (14de E)
Iedereen zegt het, en het IS ook zo: de grootste verrassing zijn deze paleizen die een bijna verborgen, onopvallende toegang hebben op de site. Ze zijn absoluut het hoogtepunt van een bezoek aan het Alhambra. De beste wegwijzer ernaartoe is de rij aanschuivende toeristen. Er mogen immers maar 300 mensen tegelijkertijd binnen en op je ticket krijg je een tijdslot toegewezen.
Eenmaal binnen, val je van de ene verbazing in de andere:
Als je hier buitenkomt, lijkt het alsof je uit een andere wereld komt!
Het paleis van Carlos V (15de E)
De uitstekende ligging van het Alcazaba en de Nasridische paleizen ontging ook latere heersers niet, en zo bouwde Karel de vijfde hier ook een christelijk paleis. Recht, rond en robuust.
Een groot contrast met de Arabische architectuur, maar toch ook een boeiend bouwwerk.
Granada
Vanop het Alhambra kan je via een beschutte weg neerdalen naar de stad. Een tiental jaren geleden waren de huizen en cafeetjes beneden aan de rivier, onderaan de Arabische wijk, wat groezelig, maar nu is de buurt opgefrist.
Waar logeren?
Er zijn mogelijkheden genoeg, naar ieders voorkeur en beurs. Wij huurden er in de zomer één van de piepkleine huisjes bovenaan in de Arabische wijk. Er was geen airconditioning (!!!), maar wel een leuke ommuurde tuin met barbecue. Onze auto lieten we buiten de stadsmuur van deze oude wijk staan, want de straatjes zijn zo smal dat er maar één wagen door kan. En dat was – dagelijks- een minivuilniswagen.De kleinere straten hebben ook trappen, dus autorijden: uitgesloten. We hadden er een prachtig uitzicht op het prachtige Arabische paleis op de rots, maar tussen 13 en 16u was het er niet te harden van de hitte. Bovendien moesten we vanuit de stad steeds naar boven klimmen in de blakende zon. Een siësta was geen overbodige luxe na die tocht ; ).
Maar onvergetelijk was het om ’s nachts op het kleine dakterras in het donker te zitten luisteren naar de klank van de rauwe flamencozang die uit de lager gelegen straten omhoog kringelde. Een unieke ervaring. Met misschien toch iets van de harmonie en de eeuwigheid uit het citaat van Jimenez. ; )
One thought on “De A van Alhambra en Granada”