Architectuur spotten in Luik

Ik had het jullie beloofd. Architectuur kijken in Luik.

Wie ‘architectuur’ en ‘Luik’ zegt, zegt natuurlijk Calatrava. En het station van Luik-Guillemins (2009). Een hoogtepunt in Calatrava’s oeuvre. Maar daarnaast zijn er nog andere boeiende architectuur-hoogstandjes in Luik. Ik toon er jullie een paar. Voor jullie volgende trip. Naar Luik. 😉

Luik-Guillemins

Luik-Guillemins (2009): het paradepaardje

Hiervoor alleen al moet je naar Luik gaan. Wie met de trein reist, zit al direct ‘right on track’ :). Want wat een groots welkom biedt dit kunstwerk van Calatrava. Het lijkt wel een neergestreken ruimteschip.

Luik Guillemins

De openheid en lichtheid van het gebouw doen je bijna direct je vleugeltjes uitslaan. Wat een gevoel van vrijheid. Hier vertrek ik graag op reis! Het geheel is één vrolijk spel van licht, ruimte en structuur… Het ademt beweging en dynamiek!

En hoe hartelijk opent dit station zich naar de bezoeker! Er is geen voorgevel te bespeuren.

Luik Guillemins
Geen voorgevel, wel openheid naar de stad. N.B. Tochtige wind moet je erbij nemen.

Dat het station drie jaar te laat klaar was, de witte gewelven bij nader toezien wat vuil zijn (moeilijk te onderhouden) en de integratie met de buurt nog niet helemaal OK is, dat neem je er dan met plezier bij. En by the way, naar de kostprijs heb ik maar niet geïnformeerd.

Feit is wel dat het project de aanzet is voor een stevige brok stadsvernieuwing in dit stukje Luik.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Financiëntoren(2015): een tweede icoon

Bijna even futuristisch als het station is deze reusachtige toren aan de oever van de Maas. Vlakbij Luik-Guillemins plantte de FOD Financiën dit ecologisch verantwoorde kantoorgebouw neer. Wij bewonderden de opvallende buitenkant: een gelijkbenige driehoek met gebogen benen. En een afgeronde achtergevel. Architectenbureau Jaspers-Eyers en Bureau d’Architecture Greisch hielpen zo een stevig handje mee aan de reconversie van de Guilleminswijk. De zogenaamde Tour Paradis staat nu nog wat eenzaam te blinken tussen flarden oude huizen. Er is hier nog werk aan de winkel.

Luik

Luik

Maar op zoek naar meer architectuur in Luik!

Wandel terug naar het water, steek de rivier over via de elegante passerelle ‘La Belle Liègeoise’ naar het park van de Boverie.

La Boverie – paviljoen van Ricciotti

Het klassieke gebouw is gerestaureerd en werd een mekka voor internationale cultuur. Met prachtige expo’s. Bovendien kreeg het een ultra-moderne, luchtige aanbouw van niemand minder dan de Algerijns-Italiaanse Rudi Ricciotti. Nooit van hem gehoord? Ik ook niet! Tot we in Marseille kwamen. En ik met open mond stond te staren naar het onvoorstelbaar mooie MUCEM. Van de hand van… inderdaad, Ricciotti. Ook modehuis Chanel wist hem ondertussen te vinden: in Parijs bouwt Riciotti voor Chanel een nieuw pareltje in kantwerk van beton.

(c) Marc Verpoorten
Luik
Passerelle La Belle Liègeoise

Keer terug naar de Maas en neem de veerpont vlakbij de Tour Paradis. Spotgoedkoop en heerlijk rustig. Tochtje mèt uitzicht.

Na 20 minuutjes varen ben je in het centrum, twee of drie haltes verder. Daar zie je onmiddellijk het gerenoveerde Grand Curtius-gebouw. Het stadspaleisje van de beruchte wapenhandelaar Jean de Corte. Hij leverde in de 16de eeuw kanonnen aan de Spanjaarden. En verlatijnste zijn naam tot het deftige ‘Curtius’. Het begin van de Luikse wapenindustrie?

Het huis werd samengevoegd met 3 andere weelderige 16de eeuwse woningen en gerenoveerd. Sinds 2009 is het een museacomplex en symbool voor Luik. Leuk om eens door te lopen. Mooie binnentuin ook.

Maar zet de pas erin, richting binnenstad. En houd even halt bij…

Het Theatre National (2013): een vreemde combinatie

In Luik ontmoeten nieuw en oud elkaar soms heel direct. Oude gebouwen worden gerenoveerd met een moderne twist of helemaal omgebouwd. Maar vaak is de oude functie nog zichtbaar. Dat merk je ook aan dit voorbeeld.

Terwijl je door de centrumstraatjes wandelt, verrast een supermoderne gevel je. Als je de hoek omslaat, blijkt dit de nieuwe aanbouw te zijn van het Theatre National. Het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw werd tussen 2011 en 2013 van binnen gestript. Er kwam een L-vormige nieuwbouw aan de Rue des Carmes bij. Die is indrukwekkend, maar de combinatie vond ik niet helemaal je dat. Het lijken toch twee helemaal aparte blokken. Wat vinden jullie? 

Luik
Theatre National – stukje van de nieuwe aanbouw in de Rue de Carmes
Luik
Theatre National: de hoofdingang met combinatie van oud en nieuw

Architect is Pierre Hebbelinck.

Als je verder richting Prinsbisschoppelijk paleis kuiert, zijn er nog twee gebouwen die je moet gaan bekijken.

De Koninklijke Waalse Opera: het modernste operagebouw van België (2012)

Je kan er niet omheen. De combinatie van warm hout met het classicistische gebouw uit 1820 is verrassend en opvallend. Maar ze werkt wel, vind ik. In 2012 werd het operagebouw aangepast aan de moderne noden. Meest in het oogspringend is de toneeltoren die vier meter verhoogd werd. Een verdubbeling in capaciteit. Voor de allermodernste operasnufjes. Lijkt me wel interessant om hier ook eens een opera-uitvoering mee te pikken!

Luik opera

luik opera

En dan is er nog één van mijn favorieten:

La Cité Miroir: cultuurtempel in ex-zwembad (2014)

Hier wandel je zo voorbij, als je het niet weet. Maar misschien trekt de schitterende modernistische gevel toch je aandacht?

Luik cité mirroir

Op deze plek vond je in 1936 de baden en thermen Sauvenière. Die zijn nu La Cité Miroir geworden. Een bijzondere cultuurplek. Met ruimte voor expo’s, film, debat en cultuur. Jammer genoeg was de grote exporuimte (het vroegere bad) gesloten toen wij er waren. Maar het loont de moeite om toch even door het gebouw te wandelen. En de vele originele art deco elementen te bewonderen. Of een drankje te nuttigen in het cultuurcafé. Dubbel en dik verdiend na deze architectuurtocht door Luik :)!

Luik cité mirroir

Zo, dat was mijn selectie favoriete architectuur in Luik. Mijn favoriete Luikse plekjes kreeg je al.

En de inwoners van Luik? Supervriendelijk – soms zelfs in het Nederlands! Een voorbeeldje: waar krijg je in Vlaanderen nog een aperitief ‘offert par la maison’? Wij maakten het mee in Luik – leuke verrassing!

Veel citytripping-plezier nog!

N.B. Combineer je shoppen graag met architectuur kijken? Steek dan de Maas over bij Luik-Guillemins. Ga via La Boverie naar het futuristische shoppingcenter Médiacité (2014). Het werd ontworpen door de Brits-Israëlische Ron Arad. Bekend voor zijn organische vormgeving (studiegenoot van Zaha Hadid). Wij logeerden in Madrid in een biomorfische rode kamer die hij ontwierp. Rond bed inbegrepen. In het Luikse winkelcentrum komen de ronde vormen, het gebruik van staal en rode kunststof ook terug. Checken!

Luik.

Ook leuk om te lezen:

21 thoughts on “Architectuur spotten in Luik

  1. Hey Sharon, je moet een beetje zoeken want Luik is een mengelmoes van heel verschillende bouwstijlen, maar de laatste 10 jaar is de stad al erg geëvolueerd. Fijne avond nog!

 1. Het nieuwe station van Luik is idd een prachtig stuk moderne architectuur geworden. Met net als het nieuwe station dat dezelfde architect in Lissabon bouwde een aantal problemen. Opvallend in de hedendaagse spoorwegarchitectuur is dat stations vooral ‘beleving’ moeten zijn en dat de inkomsten vooral uit nevenactiviteiten komen (meer een winkelcentrum dan een station bijvoorbeeld). Dat maakte dat ik hier lang moest zoeken voordat ik een loket had gevonden (…). Luik heeft, zoals je schrijft, veel meer moois aan architectuur te bieden. Het is een bijzondere stad!

 2. Over twee weken passeer ik voor ’t eerst in de tempel van Calatrava en zie ik hem in ’t echt, het is waarschijnlijk één van de mooiste gebouwen in België

 3. Heel moderne architectuur. Meestal vind ik dat kil en koud en vind ik het oude mooier. Maar je moet met je tijd meegaan . De foto’s zijn prachtig. Groetjes Anna

  1. Ja, over kleur en smaak valt niet te discussiëren?. Ik hou erg van het lijnenspel van moderne architectuur, maar kan evengoed genieten van gotische kathedralen of middeleeuwse vakwerkhuizen. Wonderlijk, al die menselijke creaties! Dankjewel voor het binnenspringen hier, Anna!

  1. Als je een beetje zoekt en je hebt wat inside-tips van iemand die er gewoond heeft, dan is er inderdaad wel wat te ontdekken ;)! Dankjewel hoor!

  1. Hey dankjewel Els! O.a. Cité Miroir was een tip die ik van mijn Luikse vriendin kreeg. Anders had ik er nooit op gelet! Fijn om zo van elkaar te leren!

  1. Het station is natuurlijk wel het je-van-het. Maar de andere gebouwen zijn ook leuk als architectuur je interesseert! Fijne verkenningstochten nog – in Luik en elders!

Altijd fijn om je reactie te lezen: