Bar Stan en Koffie & Staal: coworking en koffie

Een fijne cappuccino, een stuk romige kaastaart, een smakelijke lunch?  En dan liefst ook nog een ongedwongen co-werkplek? Dan denk je als Leuvenaar onmiddellijk aan één van deze twee hyper-populaire adressen.  Elk in een heel ander stadsdeel gelegen. En elk met zijn eigen verhaal. Wij gingen er eens piepen. En proeven.  Een bericht over Bar Stan en Koffie & Staal: twee unieke plekken voor co-working en koffie. En nog wat lekkers toe.

Bar Stan en Koffie & Staal

Bar Stan

Het is aanschuiven bij Bar Stan als we er op een vrijdagavond arriveren. En niet alleen door de nog geldende corona-maatregelen. In deze gezellige wijkbar is het vaak zoeken naar een plaatsje.

De naam

Waar de naam vandaan komt? -STAN’ is een Indo-Europees achtervoegsel, afkomstig uit het Sanskriet. Het betekent “plaats van” en komt voor in veel geografische aanduidingen in Rusland, Centraal- en West-Azië en … Zuid-Leuven :). Bar Stan is de plek waar buurtbewoners maar ook Leuven-bezoekers kunnen neerploffen en aanschuiven voor een hapje, een drankje en een babbel. Of …om er te werken.

Bar Stan en Koffie & Staal

Buurtcafé in ’t Nieuw Kwartier

In 2014 richtten vier vrienden Bar Stan op, in een hoekpand aan het basketbalveld van het Conscienceplein (’t Pleintje). Het buurtcafé was onmiddellijk populair, want Bar Stan is zowat de enige bruisende plek in het verder rustige ‘Nieuw Kwartier’ nabij de Naamsepoort in Leuven. Nochtans telde deze interbellumwijk met zijn typische modernistische huizen in gele baksteen vroeger wel een heleboel ‘commerçanten’: bakkers, slagers, kruideniers, café’s.  Vooral de hoekpanden waren ingericht als handelszaken en er waren wel 20 (!!!) cafés. Ooit was er zelfs de Cinéma Palace, een music-hall/bioscoopzaal.  Bar Stan paste zich in deze traditie in  en geeft het pleintje terug dat charmante cachet van vroeger.  Het is een relaxte plek met een groot terras waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en hipsters komen werken.

De komst van de buurtbar in de rustige woonwijk ging niet zonder slag of stoot. Maar ondertussen zijn alle plooien gladgestreken. Ook de herinrichting van het Conscience-plein met een nieuwbouw en een ondergrondse parking is achter de rug. Net zoals vroeger basketballen studenten terug op het plein. Terwijl wij genieten van een fris glaasje in het retro-interieur.  Vintage-planten in de vensterbanken. En een tjoepensvol terras.

Bar Stan en Koffie & Staal

Koffie en meer

We kiezen voor een kleine lunch. Met dessert dan wel (zoals altijd). En een koffie van de Leuvense micro-branderij MOK. Bar Stan zet in op lokale, ambachtelijke producten. Zoals natuurwijnen, huisgemaakte frisdranken en cocktails. De kaart is beperkt maar biedt gezonde gerechten (vegetarisch, veganistisch) en smakelijke comfort-food – of wat dacht je? Al had mijn bloemkool duidelijk wel lang genoeg in de oven gestaan. Aan een tafeltje verderop zit een studente te werken. En naast ons is een koppel aan het aperitieven. Ondanks de drukte hoeven we niet te lang te wachten. De gerechten zijn geen haute cuisine, maar wel lekker, dagvers en huisbereid.

Bar Stan en Koffie & Staal

Zondagbrunch

Verder zijn de zondagbrunchen van Bar Stan een begrip. Voor 17 euro geniet je à volonté  van een uitgbreid brunchbuffet. Reserveren via het formulier op de website is absoluut noodzakelijk en kan tot vrijdagavond 21:00 u. Maar reserveer tijdig, gewoonlijk is de eerstvolgende maand al volgeboekt. Ik ben er nog niet in geslaagd om een plaatsje te bemachtigen.

Samengevat: leuke hippe plek voor een babbel, wat laptopgetokkel en een natje en een droogje,  van ’s ochtends vroeg (8 uur)  tot ’s avonds laat (23.30uur)

Praktische info: Bar Stan vind je in de Constant Meunierstraat nr 2 in Leuven. Meer info over deze buurtbar op hun website.

Koffie & Staal

Lino en Nouchka van Koffie & Staal zijn geen nieuwkomers in het vak. Vanuit de Mechelsestraat verhuisden ze hun koffiebar naar de Dirk Boutslaan. Daar floreert Koffie & Staal nu knal in hartje Leuven, aan de voeten van de Sint-Pieterskerktrappen. Het terras op de stoep voor het oude herenhuis maakt nieuwsgierig naar meer.

Bar Stan en Koffie & Staal

De naam

… die verraadt het al:  Koffie en Staal is een … koffiebar. Maar ook hier wordt er meer geserveerd dan koffie. Want zowel het ruwe als het fijne werk in staal en (edel)metaal zijn hier te bewonderen  – en te koop – . De NONO-meubels zijn door Lino  in elkaar gelast, terwijl Nouchka de mooiste juweeltjes uit messing in de zaak verkoopt.

Bar Stan en Koffie & Staal

Bar Stan en Koffie & Staal

Duurzaam en bio

Eén keer binnen zijn wij al direct fan van het lichte en gezellige interieur. Terwijl we van de zelfgebakken taart en de koffie proeven, dwalen mijn ogen van het oma-servies naar de sfeervolle  meubels in industriële stijl. Staal gecombineerd met vol hout of bamboe. Mooi en duurzaam, want bamboe groeit snel terug aan.  En staal kan herbruikt worden. Het koppel reisde in een vorig leven de wereld rond en zag met eigen ogen hoe die er soms aan toe is. Ze trokken hun conclusies en werken zo ecologisch mogelijk.

Bar Stan en Koffie & Staal

Blikvangers in het interieur zijn ook het leuke menubord en de originele keramieken lampjes. Enkele mooie grote planten zou ik zo naar huis zou willen meenemen.

Een plek om heerlijk lang te blijven, denk ik zo.

Bar Stan en Koffie & Staal

Terwijl de wederhelft van zijn kwaliteitskoffie slurpt, geef ik mijn ogen overvloedig de kost (van mijn superheerlijke vegan kaastaart is allang geen kruimel meer over). Bijna alles wat je hier ziet kan ook gekocht worden. Ook de  NUSJ -juwelen in bohemian style die mijn blik vangen. Voor de homemade lunch komen we op een andere keer terug. Benieuwd of die ons even enthousiast maakt als de koffie met taart!

Bar Stan en Koffie & Staal

Praktische info: Koffie en Staal vind je in de Dirk Boutslaan 12 in Leuven. Koffie drink je er van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18uur. Meer info vind je op hun website.

Ook leuk om te lezen:

6 thoughts on “Bar Stan en Koffie & Staal: coworking en koffie

  1. STAN – ik fiets er al een jaar voorbij en nooit opgemerkt. Gouden tip ! En met vrienden in de binnenstad wordt ’t STAAL, op 30 oktober. Want kaastaart… jammie!

Altijd fijn om je reactie te lezen: