Bat’O: intimistische muzikale boottocht

Een zwoele zomerse zondag. En een uitnodiging om te genieten van een muziekperformance op het water.  Mooier kan het niet, dachten we.  Dus met heel veel zin trokken we naar het stille natuurgebied bij de Dijle in Wijgmaalbroek,  een uithoek van Leuven. Daar wachtten kunstenaar Pieter Janssens, muzikante Yaiza Comesaña en ‘producer-cateraar’ Mimi Delploige ons op met Bat’O. Voor een intimistische muzikale boottocht op de Dijle.

bat'o muzikale boottocht
Pieter Janssens ontvangt ons.

Picknick bij het water

Onder een parasol in de velden maken we kennis. Bij een hapje en een drankje vertelt Pieter Janssens ons het verhaal van het Bat’O-kunstproject. Ondertussen genieten we van de lekkere hapjes uit de biotuin van Mimi. Onze zintuigen doen zich te goed aan de veldbloemen op tafel, de wuivende graanhalmen, het zacht kabbelende water en de ruisende populieren rondom ons.  Glimlachend geeft gitariste Yaiza aan dat ze Spaans en Engels spreekt, dus – wereldburgers als we zijn – schakelen we over naar Engels om een conversatie bestaande uit louter ‘si’/’no’/’dos cervezas’ te vermijden.

lekkers uit de tuin van Mimi

bat'o muzikale boottocht

Bat’O

Bat’O gaat vanzelfsprekend over … een boot. Een muziekboot dan nog. Een idee dat groeide tijdens de corona-werkloosheid van enkele Leuvense creatievelingen. Beeldend kunstenaar Pieter Janssens creëerde samen met het buurtcomité Vaartkater (van de vaartkom in Leuven) een romantisch vaartuig uit recyclagemateriaal. Een gammel roeibootje van 50 jaar oud vormde de basis.  Dat groeide uit tot de plezierboot in barokstijl waarmee wij er op uit trekken. Voor de heetste zomermaanden is er zelfs een baldakijn voorzien.  Kostuumontwerpster Katrien Nijs ontwierp barokke kostuums. Daarnaast werd het team uitgebreid met een hele groep muzikanten, vaak studenten aan het Lemmensinstituut. Zij zorgen voor de perfecte auditieve omkadering van de kunstperformance. Er waren al sfeervollle waterconcerten op de Dijle in Mechelen  en in het zalige natuurgebied bij Zichem.

bat'o muzikale boottocht
Bat’O – recycled

Muzikale privé-boottocht

Maar wij schepen in voor een privé-muziekbeleving. Wat een luxe! We stappen gezwind in het 17de eeuws-geïnspireerd bootje en nestelen ons op de schattige kussens. Pieter neemt de roeiriemen op en Yaiza, onze fantastische Spaanse muzikante, stemt haar gitaar.  We bewegen naar het midden van de stroom en zetten koers richting natuurgebied.

bat'o muzikale boottocht

bat'o muzikale boottocht

Traag glijden de weelderig groene oevers voorbij. Het getokkel van de gitaar, de dromerige en ontspannen zang van Yaiza, het ritme van de riemen in het water… we drijven letterlijk en figuurlijk weg van de bewoonde wereld en ons drukke leven met zijn kleine en grote  besognes.  Het enige wat we hoeven te doen is rusten, kijken, luisteren en genieten.  Het wordt een intimistische muzikale tocht, een heerlijke privé-performance . Weg van de alledaagsheid , ver van de sleur.  Een droomtocht in een wereld waar het altijd zomer is, waar er altijd muziek is.  We spotten een reiger, een bonte specht,… en de populieren ruisen mee. There’s no place I’d rather be.

bat'o muzikale boottocht

Bij één van de bochten in de meanderende rivier houden we even halt. Pieter tovert enkele glazen en een fles sprankelende vonkelwijn tevoorschijn. En we toosten. Op het leven. De zomer. Op kunst en schoonheid.  En op een dag als vandaag. Want vandaag varen wij een dik uur lang in een boot vol geluk. Een muziekboot. Bat’O. Meer moet dat niet zijn.

bat'o muzikale boottocht
Heerlijk gitaarspel en een prachtige stem: Yaiza Comesaña. Ik ben fan!!!

Voor meer informatie over Bat’O (music):  contacteer Pieter Janssens – 0497/764386 – pieter-janssens@telenet.be of check de Facebookpagina. 

bat'o muzikale boottocht

Meer leuks lezen?

17 thoughts on “Bat’O: intimistische muzikale boottocht

  1. Graag gelezen, maar… beetje oppervlakkig, Ann. Waar eindigt de tocht? Hoe kom je terug? Hoeveel gasten in één boot? Over geld wordt niets gezegd, dat doe je nooit in je blog. Geld speelt geen rol als het om iets bijzonders gaat. Het is een heel interessante formule!

    1. Het is een sfeerimpressie, geen gidsbeurt hè ;). Maar nieuwsgierigheid mag beloond worden: vertrek en einde is bij de Molen in Rotselaar. Het aantal gasten in de boot zie je op de foto: twee. Voor alle praktische informatie kan je verder terecht bij Bat’O en Pieter Janssens. Zij kunnen ook een voorstel op maat uitwerken.

      1. Ja hoor, de zomer is pas begonnen, al zou je dat vandaag niet meteen zeggen….:-)

      2. Voorlopig niet. We richten ons nu op onze verhuis in september. We wonen dan aan, en met zicht op het water, en ik denk niet dat we dan nog behoefte zullen hebben aan vaarvakanties. Maar zo’n klein boottochtje op een rivier kan mij uiteraard altijd bekoren.

Altijd fijn om je reactie te lezen: