B&B Hoeve de Steenoven voor het lekkerste ontbijt van Damme

De Damse Vaart is één van mijn favoriete vakantieplekken . Geen wonder dus dat we tijdens ons weekendje Damme niet kozen voor een B&B in de stad zelf, maar wel voor een charmante boerderij langs de Vaart. B&B Hoeve de Steenoven werd het, een B&B op een steenworp van Damme waar je kan genieten van rust,  landelijke gezelligheid  en – niet onbelangrijk- een super-ontbijt!

Op weg naar de locatie

We moesten even zoeken toen we aankwamen. De weg van Brugge naar Damme, langs de Damse Vaart, is namelijk bijzonder lang. Ik ging ervan uit dat de B&B zou opdoemen bij de eerste Damse huizen, maar dat bleek niet het geval. Na de Kerkstraat, die op de Vaart uitkomt, is het toch nog ongeveer anderhalve km voor je de hoeve aan de rechterkant van de baan – een heel stuk lager in de polder-  ziet liggen. Enerzijds betekent dat dat je toch nog een stuk moet stappen/fietsen voor je in Damme-centrum bent, anderzijds zit je bij B&B Hoeve de Steenoven een pak rustiger dan in Damme zelf. Zeker in het weekend of tijdens de zomervakantie, als er wat dagjestoeristen naar het gezellige polderstadje afzakken.  Mooi meegenomen is dat je bij de B&B fietsen kan huren,  als je dat wil, alhoewel dat ook altijd kan via  de toeristische dienst van Damme even verderop.

Verkeer langs de Damse Vaart

De baan langs de Damse Vaart is niet zo druk, maar de auto’s rijden er soms wel snel. Hoewel de B&B vlak naast de baan ligt, hadden wij geen last van het verkeer. Goed uit je doppen kijken als je oversteekt naar de Vaart is wel nodig, want de rust van al dat groen bedriegt soms wat. Zeker als je in het midden van de baan gaat staan om een foto te maken :).

Kamers en sfeer in B&B Hoeve de Steenoven

Wij boekten laat en de enige kamer die nog vrij was, bleek een ruim vertrek onder het dak te zijn. Een smalle trap omhoog dus, want een lift zou een anachronisme zijn in een gerenoveerde oude boerderij, niet? Voor ons charmant en authentiek, en in elk geval geen probleem. De eigenaar van de B&B, Geert Vermeulen, groeide ook op in Hoeve de Steenoven,  de boerderij van zijn ouders. Die persoonlijke verbondenheid met het pand voel je ook wel als je er verblijft. Buiten een B&B runnen Geert en zijn vrouw Ingrid ook nog een traiteurszaak in Damme. Deze mensen weten duidelijk van wanten! Maar bovenal zorgen ze voor een hartelijke en familiale sfeer.  We worden zo ‘gewoon’ en ontspannen ontvangen dat we ons  direct  thuis voelen. Uitnodigend staat de parasol al opengeklapt en Ingrid toont ons  de handige honesty bar waar we tussendoor iets kunnen gebruiken als we dat wensen.

De parasol staat klaar.
Vanop de trap naar onze kamer kijken we neer op een gemeenschappelijke ruimte.

Authentiek onder de pannen

De  ruime kamer, met nog een fijne zithoek erbij,  is gezellig en landelijk ingericht. Ze biedt ons uitzicht over de weilanden. Brandschoon is het er niet helemaal: de oude balken en plankenvloer, de vele hoekjes en kanten maken de schoonmaak er niet makkelijker op, denk ik . Ook geluidsisolatie is er niet echt. In die zin is het zeker nog een authentieke boerderij :). Maar het hindert niet, aangezien het heel rustig is in de B&B. Alleen ’s ochtends, als de ontbijttafel vlak onder onze kamer wordt gedekt, valt op  dat de kamer niet echt geluiddicht is …

Lekkerste ontbijt van heel Damme

Eén van de  belangrijkste redenen waarom je hier naartoe moet komen buiten de uitstekende ligging  is …  het ontbijt! Wat een verwenpartij is dit! Een ongelooflijk uitgebreid aanbod van streekproducten en zelfbereide hapjes siert onze tafel. Ik weet niet waar eerst kijken, terwijl de geur van koffie en verse broodjes de ruimte vult.  Normaal gezien is er een buffet, maar omdat we hier verblijven in volle Corona-tijd, eten we in bubbels aan tafel. Elke tafel staat kant-en-klaar gedekt voor je klaar tegen het moment dat je komt ontbijten. Wat een weelde ! En alles is super-vers! Van de overvloedige broodjes en koffiekoeken over het rijkelijke aanbod aan streekkazen, charcuterie, gerookte zalm en confituren. Van de eitjes, tot de fruitsla, zalmsla, yoghurt, rijstpap, chocomousse, fruitsappen en verse aardbeien. Ongelooflijk! Na zo’n koninklijk ontbijt kan je beslist de kust af fietsen van Knokke tot De Panne!

appel- sinaas- en perensap als ochtendoppepper

Digitale detox in de polders

Op het erf ontdekken we de andere gasten, die verblijven in kamers op de begane grond met een klein buitenplekje, of in het leuke huurhuisje. Fijn is ook dat er ruim parkeerplaats is voor iedereen.  Gakkende ganzen groeten ons en we kijken toe hoe de het boerenwerk al vroeg op gang komt terwijl de kippen genieten van een maaltje, de kleine Jack Russell aan onze benen snuffelt en de ezel in de wei staat te dromen. Voor kinderen is hier verblijven vast een hele belevenis , want je leeft tussen de dieren.  Maar eerlijk gezegd, als volwassene kan ik hier ook  gemakkelijk een halve dag al observerend, dromend en  lezend doorbrengen. Op  een bankje voor de kamers of aan de picknicktafels op het erf. Ideale plek is dit trouwens voor een digitale detox, want er is geen wifi. Even compleet weg van de wereld.

Ideale uitvalsbasis voor fietsen, wandelen, cultuur en strand

De meeste gasten hier gaan overdag fietsen of wandelen. De kruising van de verschillende kanalen en de kleine asfaltbaantjes tussen de polders lenen zich daar uitstekend toe. Ook cultureel genieten op de zondagse boekenmarkt in het historische Damme of kunst kijken in Stichting IJsberg is een optie. Feit is dat je hier het beste van twee werelden kan combineren: je verblijft te midden van de natuur en toch ben je slechts op een boogscheut van Damme. Of wie het groter ziet: op een twintigtal km van Brugge, Zeebrugge, Knokke-Heist (het Zwin!) , Blankenberge of Sluis. Een uitstekende en quasi ongerepte uitvalsbasis dus voor een weekendje authentiek en ongedwongen genieten.

N.B. Ook in de loop der geschiedenis genoten grote namen al in Damme: Karel De Stoute huwde er op 3 juli 1468 met Margaretha van York ;).

 

Ook leuk om te lezen:

2 thoughts on “B&B Hoeve de Steenoven voor het lekkerste ontbijt van Damme

    1. Zo zalig! En in zo’n vrij weekend heb je ook alle tijd om uitgebreid te genieten ;).
      Erg mooie streek daar! Maar jij mag ook niet klagen, hè, als ik jouw foto’s zie :)…

Altijd fijn om je reactie te lezen: