Bed and breakfast ma-tinée in Mille: onthaasten op de taalgrens

Soms is één dag ertussenuit zijn al voldoende om je weer helemaal op te laden.  Dat was absoluut het geval na ons (te) korte verblijf in bed and breakfast ma-tinée op een steenworp van Leuven, net over de taalgrens.  Hoe dat kwam? Het interieur van de B&B is een streling voor het oog, het pand is heerlijk gelegen in het landelijke  en onooglijke dorp Mille, het ontbijt was … om van te smullen. En dan hebben we het nog niet over het gezelschap – maar dat blijft privé. Als uitsmijter nog een smeuïg detail voor wie ooit het TV-programma  Blind getrouwd volgde: de ‘Bom van Beveren’, Candice, bracht hier samen met Martijn haar eerste huwelijksnacht door.

bed-and-breakfast-ma-tinée

Bed-and-breakfast ma-tinée: een feest voor het oog

Nog  maar twee jaar verhuurt Martine de drie kamers van B&B ma-tinée in de met veel zorg gerenoveerde hoeve middenin het gehucht Mille. Zelf woont ze in het nabije Tourinnes-la-Grosse (Deurne in het Nederlands,  geen mens die die naam gebruikt), maar met Limburgse warmte staat ze klaar om de gasten te ontvangen in haar B&B.

bed-and-breakfast-ma-tinée

bed-and-breakfast-ma-tinée
Martine, onze gastvrouw, volop in de weer om alles naar onze zin te maken

Achter de lange voorgevel ontdekken we een ruime en lichte woonst met alle modern comfort. Mijn blik vliegt van de authentieke vloer in cementtegeltjes naar de moderne designstoelen, de oude kachel met schouw, de stijlvolle hedendaagse keuken.  Een prettige combinatie van oud en nieuw.

De mooiste verrassing bevindt zich achteraan. Daar nodigt een wand van glas ons uit om volop van het Waals-Brabantse landschap te genieten dat voor ons openwaaiert. Op het terras worden we al onmiddellijk verwend met een koel glas appelkersensap van één van de grote ‘fermes’ met boomgaard even verderop.

bed-and-breakfast-ma-tinée
oude cementtegels, moderne stoelen

bed-and-breakfast-ma-tinée

bed-and-breakfast-ma-tinée

bed-and-breakfast-ma-tinée

bed-and-breakfast-ma-tinée
Livingroom-with-a-view

bed-and-breakfast-ma-tinée

bed-and-breakfast-ma-tinée

Rust

Gasten kunnen gebruik maken van de binnen- en buitenruimtes: de livingroom-with-a-view, de eetkamer, de keuken (en de koelkast), de terrassen.  Uit respect voor de coronamaatregelen worden nu slechts twee van de drie kamers verhuurd.  Het huis is groot genoeg om zonder elkaar te storen zowel binnen als buiten een fijne tijd te hebben.  De mini-bibliotheek en honesty-bar hebben daar misschien ook wel hun aandeel in.

En wat vind je van dit knusse hoekje naast het grote terras?

bed-and-breakfast-ma-tinée

Ook de bovenverdieping, die helemaal doorloopt tot de nok van het dak, oogt licht en fris. Door het grote veluxraam van onze kamer zien we ’s ochtends de nevel boven de velden optrekken. Een haan kraait. En verder… de stilte van het land.

Het witte interieur van kamer en badkamer, het vrijstaande bad , de zachte handdoeken, het comfortabele bed,… ondersteunen die sfeer.  Het nodigt allemaal uit om tot rust te komen en te ontspannen.

bed-and-breakfast-ma-tinée

bed-and-breakfast-ma-tinée

badkamer in b&b ma-tinée Mille badkamer

Goed begonnen is half gewonnen

Ontspannen en genieten, dat doen we ook de volgende ochtend tijdens het ontbijt. Martine en echtgenoot hebben de tafel ’s avonds al gedekt, en ’s ochtends zijn ze volop in de weer om ons te verwennen met vers fruit, cappuccino, ambachtelijke kazen, brood en charcuterie van  hoeves uit de buurt. Njammie!

ontbijt
ontbijt in b&b ma-tinée

Onthaasten op de taalgrens in Waals-Brabant

Vanaf de bed-and-breakfast ma-tinée ben je in enkele minuten zo te midden van de velden.  De Rue du Culot naar beneden en je komt, schijnbaar op het einde van de wereld, uit bij de robuuste 18de eeuwse Chapelle Notre Dame au Rond-Chêne.  Al in de 14de eeuw stond er hier een kapel. Ze was door de eeuwen heen een herkenningspunt op de oude pelgrimswegen.  Ooit was dit ook de plek aan de rand van het dorp waar melaatsen hun geloof mochten komen belijden. Ook toen was het dus al een wat geïsoleerde plek! De voormalige pelgrimsroutes vormen nu nog steeds de basis voor de fiets- en wandelroutes van Leuven over Blanden via Mollendaalbos naar Beauvechain (Bevekom) en verder.

Ontspannen, en vooral fietsen en wandelen doe je hier dus langs prachtige veldwegen – die soms stevige kuitenbijters zijn. De streek, op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië, grossiert dan ook in de mooiste vergezichten. Enkele schilderachtige dorpjes en gehuchten : Nodebais, Bruyère, Malen, Mélin, Gobertange (met de groeves van de witte kalkzandsteen die in de streek veelvuldig voor huizen gebruikt werd), St Rémi Geest,… Machtige  vierkantshoeven,  eeuwenoude kapelletjes en kerken wisselen elkaar hier af.  Een tip: check voor wandelinspiratie de blog van Ernst Gülcher De internationaal bekende keramist Max Van der Linden (1922-1999) liet niet alleen zijn werk na in talloze kerken en kapelletjes in Tourinnes, dankzij hem zijn er ook de jaarlijkse St.-Martin-feesten. Elk jaar in november openen de inwoners van Tourinnes en omliggende dorpen hun huizen voor meer dan 100 lokale en internationale kunstenaars. Het is een feest van gezelligheid, schoonheid en ontmoetingen.

Even verderop vinden vliegtuigspotters ook de luchtmachtbasis van Beauvechain (met de laatste C130). Wij kozen er echter voor om de beroemde Ferme de Wahenge(s) van dichtbij te gaan bewonderen. En te genieten van het prille groen.  Op een mooie lentedag. Samen in de zon.

Beauvechain, Ferme de Wahenge
Ferme de Wahenge,

Beauvechain

Beauvechain

Praktische info: Bed and breakfast ma-tinée | Rue Jules Coisman 23, 1320 Beauvechain, België  info@ma-tinee.be

Ook leuk om te lezen:

2 thoughts on “Bed and breakfast ma-tinée in Mille: onthaasten op de taalgrens

    1. Een pareltje verborgen in een dorpje van enkele straten groot. En de ruimte die je ademt in die eindeloze velden: eenvoudig, basic, maar zo heerlijk ❤️!

Altijd fijn om je reactie te lezen: