Beeldentuin Ijzerenberg, een droom voor kunstliefhebbers

Heerlijk wandelen tussen kunstwerken in een prachtige privétuin? Het kan in Winksele bij Leuven. Tijdens de COVID-periode is het kunstenpark IJzerenberg  extra opengesteld voor het publiek.  Ook nog dit weekend. Wij kuierden er rond en genoten. De beeldentuin van Park Ijzerenberg is een droom voor kunstliefhebbers en natuurfans.

 

Update 2023:  het domein is ondertussen verkocht en de beeldentuin is gesloten! 😞

Update 19/12/2020: uitzonderlijk zal het park ook tijdens de kerstvakantie 2020 elke dag van 11 tot 17u geopend zijn.

beeldentuin ijzerenberg
de villa op de Ijzerenberg met de prachtige tuin – of zeg maar gewoon: het schitterende park

Beeldentuin Ijzerenberg

Je moet deze verborgen tuin wel weten te vinden. Want in het golvende landschap van Herent, vlakbij Leuven raas je zo de gerestaureerde villa op de Brusselsesteenweg voorbij. Niets laat vermoeden dat er zich achter de lange haag  een waar kunstenpark bevindt.  Toch organiseert de vzw Ijzerenberg samen met Museum M – Leuven hier al een aantal jaren kunstexpo’s in open lucht. En opendeur- /openpark-dagen.  In een prachtig kader. Uitzonderlijk is de expo dit jaar nog extra verlengd.  Ideaal voor een ontspannende wandeling in een uitgestrekte tuin met boomgaarden, bos en open graspartijen. En kunst natuurlijk.

Zoals de naam ‘beeldentuin’ al verraadt, is het hier genieten van een heerlijke tuin én van installaties , beeldhouwwerken, keramiek en poëzie. Alle kunstwerken zijn ook te koop, voor wie er niet genoeg van kan krijgen.

beeldentuin ijzerenberg
Werk van Herman Dottermans

De tuin oogt reusachtig als je er binnenwandelt, en dat is niet alleen een indruk: in totaal is het park zo’n slordige 8 ha groot. Maar overal zijn er banken en plekjes om even te mijmeren of zelfs te genieten van een shinrin yoku – een bosbad.  Zowel bekende kunstenaars als nieuw jong geweld uit binnen- en buitenland stellen hier tentoon. Ik herkende Willy Peeters, Fred Bellefroid, Wouter Mulier,.. Verspreid over het park creëren ze elk hun eigen wereld met beelden die een extra dimensie krijgen omdat ze opgesteld staan in  een natuurlijke omgeving. Tussen de kleurrijke herfsttooi duiken van ver of dichtbij grote en massieve of net kleine en delicate kunstwerken op. Een verrassingsparcours in een bucolische omgeving!

NB. Voor auto’s is er (beperkte) parkeerruimte voorzien bij de ingang van het park, enkele honderden meters voorbij het landhuis (als je van Leuven komt). Wie met de fiets arriveert, kan zijn fiets per bubbel parkeren in de notelarenboomgaard, ook bij de ingang van het park.  En eerlijk: is zo’n originele fietsenparking ook al niet bijna een kunstinstallatie?

Fietsen onder de notelaars: kunst of …parkeren in tijden van corona?

Een wandeling langs de beeldenexpo

Bij de ingang van de tuin nemen we een foldertje met een plan van de 5 zones in de tuin (het park, de boomgaard, het bos, het water en de bloemenweide). Heel overzichtelijk, en je hebt meteen ook de namen van de meeste kunstenaars en kunstwerken (én de prijzen natuurlijk). In deze schitterende nazomerdagen is het zalig toeven in de groen/geel/oranje omgeving. Het knisperen van de bladeren onder mijn voeten, de geur van de laatste appels, de warmte van de herstzon, de verrassing van een nieuw kunstwerk om de hoek of in de verte: het draagt allemaal bij tot de fijne beleving die deze kunstwandeling is.

Ga je even mee?

Een open bloemenweide, boomgaarden en verscholen bospaadjes, de tuin is al even gevarieerd als de kunstwerken.

Intrigerend zijn de reusachtige doormidden gesneden bollen bij het begin van onze wandeling, terwijl even verderop stilzwijgend verstilde gebeeldhouwde meisjesjurken wapperen tussen de bomen.

beeldentuin ijzerenberg

beeldentuin ijzerenberg

Verrassend duiken structuren, sculpturen en figuren op tussen het groen. Soms vlakbij en onverwacht, soms wenken ze al vanuit de verte.

de heksenoven
beeldentuin ijzerenberg
Willy Peeters, Back to the Basics

beeldentuin ijzerenberg
Patrick Storms leverde met het werk ‘Midwinterbeelden’ inspiratie voor één van de covers van de boeken van Jo Claes.

Hier en daar begeleidt een gedicht de kunstwerken, maar indrukwekkend is vooral het natuurlijk kader waarin telkens gezocht is naar de ideale plek om de werken tot hun recht te laten komen. De late namiddagzon doet de rest en zorgt voor extra betovering.  Het lijkt wel of ik ronddwaal in een vredige, parallelle wereld. Ver van alle drukte, alle zorgen en de waan van de dag.

beeldentuin ijzerenberg

Raphaël De Bois

beeldentuin ijzerenberg

Ook voor tuinliefhebbers

De beeldentuin is een droom voor kunstliefhebbers, maar ook voor natuurfans. De verschillende tuinlandschappen wisselen elkaar af  en langs het parcours van de tentoonstelling vind je een rijke verzameling planten en bomen, waaronder enkele zeldzame oude exemplaren.

Net zoals in een botanische tuin, vind je soms aanduidingen bij de planten: een sierlijke aquarel met de naam van de plant. En het fruit mag je gewoon oprapen, plukken en opeten. Interessant bij een bezoek in de herfst natuurlijk :). Ik stelde persoonlijk vast dat er in elk geval nog appels genoeg waren in deze verborgen tuin.

Aan de straatkant spiegelt het oude landhuis zich in een kleine waterpartij. Reusachtige bomen houden hier al eeuwenlang de wacht.

beeldentuin ijzerenberg

De tuin is verzorgd, maar heel losjes. Het park is niet ‘getrimd’ en het groen krijgt volop de vrijheid als je verder wegdwaalt van het huis.
Dat maakt de sfeer in de beeldentuin  ook zo bijzonder. Waar ontmoeten natuur en cultuur elkaar? Waar gaan ze elk hun eigen weg?

Daarnaast is de tijdsbeleving ook anders.  Het lijkt alsof je in een soort cocon zit.  Vandaag wandelen er bezoekers langs het pad waar enkele oude bijgebouwtjes vermoeid tegen elkaar aanleunen. Tussen de rij bomen staat er nog een grasmaaier, schijnbaar achteloos achtergelaten. Bij een bosje struiken wacht een schattige loveseat-schommelstoel. Wie speelde hier vroeger in deze tuin?  Was er zonet nog een tuinman aan de slag?  Welke kinderen renden hier lang geleden door het gras en wiebelden er op de schommel?

Wat is heden, wat is verleden? Hier, in deze verborgen tuin, loopt het door elkaar.

En zeker in dit seizoen, waarin de vruchten van het afgelopen jaar worden geoogst en we een rustperiode tegemoet gaan waarin de toekomst wordt voorbereid.

Terwijl ik naar het parkeerterrein wandel, schiet het gedicht van Peter Theunynck me te binnen:

Laat er een tuin zijn
waar de bladeren heel traag
vallen, menigmaal
hun laatste landingsplaats
bepalen, alvorens
de aarde te raken waar
ze ligt in het verlengde
van hun vrije val

Laat het mijn tuin zijn
waar de wereld eeuwig blijft
haperen tussen zomer en herfst
tussen vallen en opstaan…

beeldentuin ijzerenberg

Praktische info

Beeldentuin en kunstenpark Ijzerenberg  Brusselsesteenweg 129 – 3020 Winksele. Nog tot en met 3/01/2021 open voor het publiek, dagelijks van 11 tot 17uur. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer (De Lijn, haltes IJzerenberg of Schoonzicht Lijn 351 – 352 – 358 – 651). Er is ook een klein parkeerterrein voor wagens.

Update september 2022

Eindelijk gaat er opnieuw een beeldentriënnale door in de Ijzerenberg! Onder de noemer ‘La Divina Comedia’ vind je van zaterdag 10 tot zondag 25 september 2022 weer een  keur aan kunstwerken – en kunstenaars! – verscholen in het groen van dit sfeervolle park. Een aanrader! Enkele smaakmakers?

Nathalie Hendrickx
Rumba, Jan Van Strien
Delftoise, René Beaumont
Fijn werk van Franz-Josef Vanck
Marleen Van Steenvoort
Jan Van Strien

Ook leuk om te lezen:

17 thoughts on “Beeldentuin Ijzerenberg, een droom voor kunstliefhebbers

    1. Ja, zalig hè. En zeg maar: ‘park’ ;). Hoorde net dat ze uitzonderlijk vanaf 19/12 terug opengaan, omdat er zo veel positieve reacties waren tijdens de herfstvakantie.

  1. Beeldentuin. Onverwacht las ik deze ochtend dit bericht. Wij zijn er nog speciaal naar goe gereden. Wat een heerlijk vertoeven. Dank je wel om dit bericht te delen!

Altijd fijn om je reactie te lezen: