Betaalbaar en lekker eten in Manhattan, New York

Waar eet je in de Big Apple?  Of preciezer: waar eet je goed en voor een redelijke prijs? Tijdens ons verblijf in Manhattan ontdekten we een paar leuke plekjes voor de favorietenlijst! To eat or not to eat :).

Reken erop dat New York duur is. Om te eten, te wonen, te leven. Reken gemiddeld 10 à 15 dollar voor een voorgerecht, $ 20 à 30 voor een hoofdgerecht en $10 à 15 voor een dessert. Een onprettige verrassing voor Europeanen is het feit dat je hier telkens nog taks moet bijrekenen. En dan ook nog een zo goed als verplichte fooi van 10 à 20%. Want daar leeft het personeel van. Dat tikt aardig aan. Maar je kan mits wat zoeken ook betaalbare en lekkere eetplekjes vinden.

En met een goed ontbijt in je hotel kom je al een heel end. Ik had vaak moeite om de uit-de-kluiten gewassen ciabatta’s-met-spek-en-eieren of de stevige,voedzame muffins met gebakken eiwit-een pond kippenwit-een berg spinazie op te krijgen (en dan zwijg ik nog over de reusachtige bagels).

 

 

Voor de lunch kan je je behelpen met een reusachtige en overheerlijke slabowl ($10) bij Café Metro, een take-away keten. Er zijn diverse vestigingen verspreid over Manhattan. Bereid je voor op keuzestress. Of bekijk zo gauw je binnenkomt het overweldigend aantal combinatiemogelijkheden van groenten, brood, sauzen, …Dat bespaart je de ergernis van medeklanten en personeel als je minutenlang verbouwereerd naar het aanbod staat te staren :). Aan milieuvriendelijke verpakking wordt in de States nog niet gedacht. Veel plastic. Maar toch fijn om in Central Park op een bankje je salad bowl leeg te eten.

 

 

Of spring gewoon binnen bij Chelsea Market (Greenwich Village) als je de High Line bezoekt. De oude Oreofabriek is nu één grote verzameling van winkeltjes en restaurantjes. Leek mij vrij toeristisch, maar je kan er goedkoop Italiaans, Mexicaans, Thaïs of noem maar op eten. Ik vond het vooral leuk om het industriële gebouw te verkennen.

Absolute aanraders

  • memorabel omwille van de superlekkere Thaïse schotels : Sticky Rice

+    gezellig en sfeervol interieur, heel betaalbaar, niet te groot (wij hadden geluk dat er nog een tafel vrij was)

–     de buurt leek wel wat groezelig ’s avonds, baseer je niet op de buitenzijde van het restaurant

  • memorabel omwille van de prachtligging en de verfijnde gerechten: Industry Kitchen

(een geweldige tip van mijn vriendin Iris)

+   prachtig strak interieur, trendy plek, super-lekker eten

– wel wat duurder, vooraf reserveren is nodig (maar kan heel gemakkelijk on line)

  • memorabel omwille van het uitzinnig aanbod van Italiaanse lekkernijen: Eataly

(Eigenlijk een reusachtige Italiaanse foodmarket, een combinatie van winkeltjes en restaurants met alleen Italiaanse etenswaren)

+     onmetelijk aanbod van Italiaanse lekkernijen, keuze tussen verschillende restaurants of eetstandjes, totaalbeleving voor Italofielen en lekkerbekken

–     soms wat duurder, grootschalig, keuzestress 🙂

En voor wie er niet genoeg van krijgt: er zijn massa’s kleine take-aways en eethuisjes in New York. Niet allemaal even lekker of verzorgd. Sommige zelfs regelrechte tourist traps. Maar met wat geluk kan je er voor weinig geld heel lekker eten. Zoals wij hier deden:

Of … als je echt niets vindt,dan probeer je te overleven op de fijne en beroemde patisserie van Magnolia Bakery of Aux Merveilleux de Fred. 😀

NB. En om in dezelfde sfeer af te sluiten: de sweetie-pie cuppycake song als uitsmijtertje 🙂

Lees ook: 10 aanraders voor een eerste keer New York

6 thoughts on “Betaalbaar en lekker eten in Manhattan, New York

  1. Hoe betaalbaar zijn je tips? Heb je het dan ook over gerechten van $20 – $30 ex fooi en tax? Ik hoop volgend jaar eindelijk eens naar New York te gaan.

    1. Hey Judith, het zijn betaalbare tips voor New York (waar alles duur is) . Maar bij Sticky Rice kan je voor dat bedrag echt lekker eten, Café Metro ook, bij Eat Italy hangt het ervan af wat je kiest (pizza of duurdere schotel) , Industry Kitchen is wat sjieker, daar ga je naar de $40. TGI Fridays (keten) is dan weer lekker, veel keuze en je kan er voor $30 eten. Ik duim dat je in 2019 het zelf kan uitproberen ;)!

  2. Wat een lekkernijen… een stukje bloggen op zich echt waard. Verrassend mooie eetgelegenheden en wat een taarten… alles zo reusachtig en veel… Ik ga nu ontbijten, kreeg er honger van. Mijn hoeveelheden zijn echter niet zo gigantisch…

    1. Alles zo reusachtig en veel: dat is de juiste omschrijving voor onze ervaringen in New York! ? Soms echt gênant TEveel. Zeker wat eten betreft. Leve het bescheiden ontbijt?!

Altijd fijn om je reactie te lezen: