Pelgrims in Portugal: een bezoek aan Bom Jesus do Monte

Van plan om deze zomer Portugal te verkennen? Dat kan ik alleen maar aanraden.  Vandaag een tip voor wie in de buurt van Porto verblijft: rij eens naar Braga. Bezoek er het beroemde Portugese heiligdom Bom Jesús do Monte ( ‘Goede Jezus op de Berg’).  Het is één van de Portugese klassiekers, maar het is echt de moeite. Wij troffen er bijna geen toeristen, wel veel Portugezen – tijdens een devote zondaguitstap.

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

Bom Jesus do Monte

Bom Jesus do Monte is een pelgrimsoord. Op de 285 meter hoge Monte Sameiro ten noordoosten van Braga.  En ongeveer 2 km van het heiligdom van O-L-Vrouw van Sameiro.

En zoals je kon verwachten: het is afzien om de barokkerk op de top van heuvel te bereiken. Voor de echte pelgrims althans. Want je kan ook een beetje vals spelen. En op een andere manier naar boven klimmen. Er zijn drie mogelijkheden :

  • met de auto (of bus, vanuit Braga)
  • met een tandradbaantje (het oudste van het Iberisch schiereiland)
  • zoals de echte pelgrims: via de trap.

Natuurlijk wilden we niet onderdoen voor de die-hards. Alhoewel. We deden het niet op onze knieën. Te voet gaan in de loden zomerzon leek ons al uitdagend genoeg.

De beklimming

De tocht begint heel prettig tussen het groen. Beneden op de kleine parking tussen de bomen zijn er zelfs een paar picknicktafels. Je kan rustig eerst de inwendige mens versterken alvorens aan de klim te beginnen.

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

De eerste trappen wisselen af met vlakke stukken. Onderweg passeer je een aantal oude kapelletjes. De stadia van de kruisweg.

Bom Jesus do Monte Braga PortugalHet is heerlijk rustig wandelen in het lommer van de bomen. We kijken af en toe ook naar de grond. Want een mozaiekpatroon van duizenden ronde en platte keitjes wijst ons de weg.

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

We komen uiteindelijk uit op een klein rond plateau met een drietal kapellen. Je ziet er prachtige maar verweerde oude fresco’s.

Trap der trappen

Dan begint het echte werk. De beklimming van de barokke Heilige Trap. De opvallende zigzagstructuur is indrukwekkend. De trap is gewijd aan de vijf zintuigen en de drie deugden (geloof- hoop-barmhartigheid). Ze worden elk gesymboliseerd door een andere fontein.  Die fonteinen verbeelden de zuivering van de gelovigen. Maar ze zijn ook een welkome verfrissing voor dappere klimmers!

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

Driehonderd treden beklimmen we. Maar dus niet op onze knieën.  Onderweg worden we aangemoedigd door levensgrote beelden, stenen vazen en uitbundige guirlandes. De beelden hebben vaak een allegorische waarde en verwijzen naar deugden, bijbelse figuren, enz.

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

Op de top

Aangekomen op de top, kijken we achterom. Het uitzicht is adembenemend! En Braga ligt aan onze voeten te blinken in de zon.

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

In de barokkerk gaat er net een huwelijk door. Er wordt ontroerend live gezongen. En we vieren een beetje mee met de grote Portugese familie.

 

Rond de kerk zien we een klooster, een hotel, enkele restaurants, een speeltuin en een klein wandelparkje. Het is heerlijk om er een ijsje te eten in de schaduw. En de vele zondagsbezoekers te observeren.

Bom Jesus do Monte Braga Portugal

Zoals in elk heiligdom, vind je hier ook een winkeltje met kleine prullaria om mee naar huis te nemen. Je kan er zelfs nog unieke postzegels kopen. De tijd lijkt hier stil te staan.

Na een laatste keer genoten te hebben van het prachtige uitzicht, vatten we de terugtocht naar beneden aan. Rustig. Vredig. Weer een ervaring rijker…

Tip:  check ook welke leuke dingen je kan doen in Porto,het ligt niet zo ver af. Of bezoek ook ,Casa de Mateus, het barokkasteeltje met zijn verfijnde historische tuin

N.B. Lees meer over

de prachtige tuin en het interieur van art deco-villa Casa de Serralvez

20 thoughts on “Pelgrims in Portugal: een bezoek aan Bom Jesus do Monte

  1. Wonderful! I shall do this some day 🙂 And so lovely to have the wedding taking place! I remember in Poland a communion service for the youngsters that made my visit very special.

  2. Mooi verslagje van deze plaats…om te onthouden , wij gaan binnenkort ook naar Portugal , helaas niet in de buurt van Braga ..het zal dus voor een volgende keer zijn !

  3. Prachtige foto’s ! Wij hebben het bezoek in omgekeerde richting gedaan: eerst met de kabeltrein naar boven en dan via de trappen afgedaald. Het uitzicht op Braga is inderdaad adembenemend!

      1. Enkele tips: de kastelen in Sintra (niet ver van Lissabon) met een fantastisch panorama vanaf het Castelo dos Mouros; Alcobaça (met de grootste kerk van Portugal) en de dominicaanse abdij Santa Maria da Vitoria in Batalha. De laatste 2 zijn niet zo toeristisch maar een bezoek meer dan waard!

Altijd fijn om je reactie te lezen: