Borough Market Londen (London Markets 2)

Wij hebben al zo vaak het prachtige Millennium Path langs de Thames gevolgd…

london_borough_millenniumpathtower
zicht op de Tower Bridge vanaf het Millennium Path nabij London Bridge

Het slingert zich op de zuidelijke oever van de Thames van Westminster Bridge naar Greenwich, in Oost-Londen. Onderweg is er vanalles te zien: de London Eye, Tate Modern, the Globe, de Golden Hynde, de City Hall van Norman Foster..Keuze te over!

Niet verwonderlijk dus dat we al die tijd gewoon voorbij Borough Market, één van de oudste markten van Londen, gelopen zijn. Terwijl onze zoon daar nu bijna elk weekend naar de versmarkt gaat.

Locatie

Hoe kom je bij de markt? Vlakbij het zuidelijk eind van London Bridge zie je direct de oneindig charmante Southwark Cathedral.

london_boroughmarket-(108)

Neem dan direct de trappen naast de spoorwegbrug naar beneden. Half verscholen onder en naast de spoorwegoverkapping ontdek je de gezellige markthal.

london_boroughmarket-(109)

london_boroughmarket-(114)

Borough Market
Borough Market

Geschiedenis

Borough Market gaat er prat op al sinds de 11de eeuw te bestaan. Of zelfs vroeger. Ze ging toen letterlijk op het zuidelijk einde van London Bridge door. In de 18de eeuw werd de markt echter door het parlement afgeschaft omdat ze …  te veel verkeersopstoppingen veroorzaakte ;). Ze verhuisde naar even verderop, naar de ‘London Pool’, de plek bij de Thames waar heel wat handelsschepen aanmeerden. Goed gezien!

Voedingsmarkt

Wat vind je er? Borough Market was, net zoals Covent Garden, oorspronkelijk een markt waar groothandelaars groenten en fruit verkochten aan kruideniers en restaurateurs (zoals de Zuidmarkt in Brussel). Later breidde het aanbod zich uit en kwamen er ook gewone mensen hun inkopen doen.

london_boroughmarket-(132)

Vandaag kopen Londenaars er nog steeds hun verse voeding, zoals groenten, kaas, brood, gebak, vlees.

london_boroughmarket-(117)

london_boroughmarket-(120)

broodsoorten london_boroughmarket-(122)
de typische Engelse muffins… hmmm!
eetwaren london_boroughmarket-(118)
een ’typisch Belgische’ lekkernij: Belgian Diamonds – eerste keer dat we ervan horen 😉

koekjes london_boroughmarket-(115)

london_boroughmarket-(116)
heerlijke fudge en cookies!

Maar de markt is ook erg populair bij toeristen omdat je er heel wat lekkere streetfoodhapjes vindt: paëlla, curry’s, noodles, hamburgers, …wat je maar wil! Ter plekke klaargemaakt en uit het vuistje te verorberen. En omdat er een strikte kwaliteitscontrole is, kan je met een gerust gemoed van alles proeven.

london_boroughmarket-(129)

london_boroughmarket-(127)

london_boroughmarket-(135)
In dit hoekje kan je even zitten bij het verorberen van je snelle hap.

Zoals altijd, ben ik ook onder de indruk van de prachtige 19de eeuwse staalstructuur van de markthal, die gewrongen zit onder en naast de spoorwegrails.

london_boroughmarket-(142)

Borough Market
Borough Market

Populair en beroemd

Het is ZALIG om hier rond te struinen. Je moet wel tegen de mensenmassa kunnen, want alleen ben je hier niet…

Borough Market is heel populair op dit moment. Ook door de reclame die Britse TV-koks als Jamie Oliver ervoor maken. En omdat er heel wat filmolondon_boroughmarket_134apnames doorgaan.

 

 

 

 

 

london_boroughmarket-(139)

Net zoals Leadenhall Market is Borough Market populair als filmset. Enkele films die bij Borough Market en de straten errond zijn gedraaid zijn o.a.  Bridget Jones’s Diary (2001) en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004). De popgroep Savage Garden nam er zijn videoclip op voor  “Hold Me“(2:09-2:52). In 1998 organiseerde kunstenares Anna Best er zelfs een event “The Wedding Project‘” in opdracht van Tate Modern.

En sinds kort kan je Borough Market ook huren voor privé-feestjes. Iemand wat ponden te veel? 😉

See you later, in een volgende aflevering van ‘London Markets’!

london_boroughmarket-(137)

Ook leuk om te lezen: 

0 thoughts on “Borough Market Londen (London Markets 2)

  1. Heerlijk om te lezen; ik krijg meteen weer zin om te gaan. Ik heb Borough Market in 2010 ontdekt toen we in de buurt op hotel zaten. Sindsdien is het een van mijn favoriete plekjes in Londen. Ik vind Londen duur maar toch ga ik er graag.

Altijd fijn om je reactie te lezen: