Breda anders

Een weekendje Breda? Altijd fijn! En super haalbaar qua afstand vanuit België – ook met de huidige benzineprijzen – : vanaf Leuven is het amper een uurtje rijden. De Grote Kerk, het pittoreske begijnhof,  de gezellige straatjes… allemaal de moeite waard. Maar wist je dat Breda ook een eigen stadsstrand heeft?  En ken je  STEK, de alternatieve hub voor creatieve ondernemers en kunstenaars op de oude haventerreinen? Of Brack,  de voormalige fabriekshal waar je Bredase biertjes kan proeven in een industrieel decor?  Allemaal bijzondere plekken die buiten de gewone bezoekers-lijntjes kleuren.  Dankzij  Welkom in Breda kon ik er een namiddag doorbrengen.  En kennismaken met deze originele locaties. Breda anders dus!

Tafeltjes van gerecycleerd hout van Bredase bomen bij Brack

Breda, een haven? Ja echt, een doorvoerhaven. Want ooit kwamen goederen via de haven van Breda zelfs tot in Maastricht of Leuven terecht. Maar dat is lang geleden. In 1964 werd de haven gesloten en gedempt. Op de dichtgegooide rivier de Mark verscheen een autoweg, eronder de eerste Nederlandse ondergrondse parkeergarage. Niet voor lang echter: vanaf 2007  werd de rivier terug uitgegraven, de haven opnieuw geopend en nu vormen beide een charmant onderdeel van de binnenstad. Een stad aan het water: niets fijners toch? Check al die fijne terrasjes maar bij de Vismarkt en het Spanjaardsgat!

Breda, Spanjaardsgat

Op een zomerse namiddag glijden we dus over het water van de rivier de Mark,  richting het oude industriële havengebied, naar het Haveneiland. Daar,  op de hoek van de Mark met de Veilingkade stappen we af bij Belcrum Beach. Een ongecompliceerd en vrolijk welkom wacht  ons!

Belcrum Beach

Het handgeschilderde welkomstbord maakt het al duidelijk: dit is een plek gecreëerd door vrijbuiters. Belcrum Beach is een laagdrempelig, ludiek initiatief van burgers voor burgers.  Met de steun van de gemeente natuurlijk. Ik zie een bont allegaartje van kleurige sixties recuperatiestoeltjes,  bont beschilderde stalen olievaten, houten picknicktafels, speeltuigen, muurschilderingen en … veel zand, natuurlijk. Deze hoek van het braakliggende  voormalige  fabrieksterrein is tijdelijk omgetoverd tot een fijne ontspanningsplek.  Zo wordt de vrijgekomen ruimte duurzaam gebruikt. Bij het water drijven er bootjes om te verhuren, de slingers met feestlampjes hangen al klaar en op de Mark zie ik in mijn fantasie een resem suppers voorbijkomen.  Iedereen kan hier gratis komen chillen. En in het weekend zorgt een DJ  voor sfeer.

Nog een tip: bij een loods wat verderop spot ik affiches voor het Breda Photo Festival, de internationale  biënnale van de fotografie die op verschillende locaties in de stad te bezoeken is.  Vanaf 8 september tot 22 oktober.  Eén van die locaties is …dit Backer&Ruebterrein. Checken!

Nieuwsgierig trekken we daarna verder naar een ander boeiend initiatief: STEK.

Meer info over Belcrum Beach 

recyclage-patio bij Belcrum Beach

STEK

Als  we op het terrein naast  Belcrum Beach en het skatepark Pier 15 aankomen, weet ik niet waar eerst kijken. Overal om me heen lijken er winkels, werkplaatsen, kunstwerken, ateliers, opslagplaatsen, galeries,  … in een grote variatie uit de grond te zijn gerezen.  Sinds 2013 kan je hier, mits ‘sollicitatie’ en onder bepaalde voorwaarden, je creativiteit en ondernemerschap botvieren. Op het braakliggende bedrijventerrein van de machinefabriek Backer&Rueb zijn er ondertussen ruim 25 zelfstandige ondernemers en kunstenaars aan de slag. Wonen of slapen mag je hier niet. Met je handen of je hoofd werken,  unieke ideeën of duurzame initiatieven lanceren des te meer. STEK noemt zich dan ook een creatief bedrijventerrein,  waar verbinding en samenwerking belangrijk zijn.  Een plek waar circulair ondernemerschap welig bloeit.  We kuieren tussen verrassende creaties en originele winkeltjes verstopt  tussen het groen.

Makers en Ateliers

Onze aandacht wordt helemaal gevangen door de vindingrijke bouwsels in recuperatiemateriaal,  maar al evenzeer door de enthousiaste uitleg die de makers en bedenkers ervan ons geven. Van high-tech methodes om plastic afval te smelten en te upcyclen in  prachtig gekleurde tegels of sierobjecten via 3D-printing tot handgemaakte houten meubels (De Steenbeuk) en kluscursussen in een zero-waste yurt met de grappige naam Houtje-Touwtje-Strogebouwtje: we ontdekken het hier allemaal.  Gefascineerd snuisteren we rond op het uitgestrekte domein en we kijken onze ogen uit: ‘do more of what makes you happy’ lijkt hier het motto!

Winkels

Naast creatieve makers zitten er hier ook een aantal duurzame ondernemers. Zoals de Belgische Evelien van Elemental Eco Shop die met haar Amerikaanse vriend een verpakkingvrije winkel opende.  Of de S@S Stadsjutterij van Breda,  twee zussen die afgedankte meubels een tweede leven geven in hun vintage -meubelwinkel. Of de vinylplaten, platenspelers en luidsprekers van Green Vinyl  gecombineerd met de skateboards en hoodies van Unit.

Kunst

Tussen al die makers en creatieve ondernemers zitten er ook een aantal kunstenaars. Een paar staaltjes? Het ‘Soul Search Museum- van Yasser Ballemans Het kunstwerk stond in de zomer van 2019 op Lowlands waar bezoekers blind hun ziel konden kleien.  Het werkje konden ze verkopen, weggeven, weggooien. Om uiteindelijk met hun ziel onder de arm naar huis te trekken.  Of een beetje verderop: dit reusachtige houten Trojaanse paard. Het deed me wat denken aan de golem van Koen Van Mechelen.

Radio Pannekoek

Na al die ‘ah’s’ en ‘oh’s’ konden we wel iets lekkers gebruiken. En ook daarvoor kan je op de originaliteit van de STEK-o-vieten rekenen. Wij smulden van bijna armbrede pannekoeken met appeltjes bij …Radio Pannekoek. Een geweldig gezellige plek (check die cementtegeltjes ) die zoals de naam al verraadt, radiostation, bar en pannenkoekenhuis tegelijkertijd is.  Super-origineel is ook het menu op de A- en B-kant van een vinylplaat!  Maar evengoed geniet je van Moluks-Indische lekkernijen bij Roa of van een hartige hap bij SmokeHouse.

Praktisch

Stek kan je gewoon elke dag (behalve maandag ) van 10 tot 18 uur bezoeken, maar er worden ook een hele resem activiteiten georganiseerd. Met wat geluk ben je er net tijdens een gezellige STEK Makers-Markt of volg je (zoals ik) een  STEK Toer. Je kan zo’n  interactieve rondleiding door een echte Stekker ook boeken voor een groep. En verder organiseert STEK ook evenementen in het kader van circulair en duurzaam ondernemen. Gewoon de website checken

STEK, Veilingkade 9, 4815 Breda, Nederland

Brack

Hoe is het bedrijventerrein van Backer &Reub zo’n boeiende alternatieve plek geworden? Daar zit architect Tim van den Burg van stichting ‘Braak!’ achter. Hij verzon een plan om de braakliggende bedrijfsterreinen van Breda tijdelijk nuttig te gebruiken en terug te geven aan haar bewoners. Breda stapte erin mee. Tot 2023 mogen de tijdelijke gebruikers  het huidige terrein, dat eigendom is van de gemeente, nog gebruiken Daarna start de definitieve herbestemming: nieuwe woningen ( Wees  dus snel als je deze plek nog wil  zien ). Tim van den Burg  is oprichter van STEK en Belcrum Beach.  We ontmoeten hem op de nieuwe brug die de twee delen van het fabrieksterrein verbindt. Bevlogen en gedreven vertelt hij over zijn project, maar ook over Brack. Hij  schudde immers ook dit recente initiatief uit zijn mouw. We bezoeken de  imposante nog overblijvende oude fabriekshal waar Brack thuis hoort.

Tim van den Burg op de tijdelijke voetgangersbrug over Belcrum haven

Bier en bomen

Brack Breda is eigenlijk het proeflokaal van twee brouwerijen; Brouwerij Ramses en Brouwerij Bliksem.  Voeg daar nog de warme meubels van Bredase Bomen bij en het plaatje is compleet. Geïmponeerd sta ik naar de muur van bierkranen (34  om precies te zijn, van lichtblond naar zwaar en donker) en naar de grappige namen van de bieren op het reusachtige bord te kijken. De naam’ BRACK’  is afgeleid van Backer & Rueb (de machinefabriek) en de namen van de brouwerijen, Ramses, Bliksem. En verwijst ook naar de locatie bij het (brak) water .

Het industriële decor van de oude fabriekshal charmeert.  Grote zwartwitfoto’s bij de muren zorgen voor sfeer en verwijzen naar het roemrijke verleden van Backer &Reub.  Uniek is dat alle houten meubels hier gemaakt zijn met bomen die ooit in Bredase aarde groeiden. Op de tafels en krukjes lees ik waar de boom vandaan komt, welke houtsoort het is en hoe oud hij is. Heel bijzonder!  De gemeente moet soms bomen omhakken omdat ze ziek zijn of omdat er een herinrichting is. In plaats van ze te verhakselen, worden ze zo gebruikt voor meubilair , snijplanken, houten speeltjes. Maar altijd vind je de informatie over de boom erop terug. Zalig toch?

We ploffen ons neer op het grote terras aan het water en genieten van de unieke plek. Ik word bijna verleid om één van de streekbieren te proeven. Maar straks volgt nog een uitgebreide fietstocht met Blind Walls Gallery langs  Bredase street art. Dus ik hou het sober in de hitte.  Met verfrissend niet- brak water.  En ik geniet na van de kennismaking met dit minder bekend stukje van Breda.

 Brack Breda Speelhuislaan 173a,  Breda, Nederland

Belcrum Beach, Pier15, STEK, Brack en Electron/MotMot zijn tijdelijke gebruikers van het braakliggende terrein van de voormalige Backer&Rueb- fabriek. Amvest werkt aan een plan voor de ontwikkeling van 450 woningen en aanvullende voorzieningen zoals horeca, kantoren, enz op de site. De oude hallen die er nog staan worden herbestemd .

Ook leuk om te lezen

7 thoughts on “Breda anders

  1. Breda… een onbekende plek voor mij en ja, ik moet er zeker naar toe!
    Je verslag is een echte uitnodiging om al die speciale locaties te ontdekken. Neem daarbij ook nog de interessante historische binnenstad en een weekendje zal te kort zijn…

    1. Zeker, ik vond het begijnhof heel stemmig en de Grote Kerk is ook een aanrader: die oude muurschilderingen! Een tip voor een verwen-logeerplek: Hotel Nassau, een historisch pand (oud weeshuis en klooster) waar je ontbijt in de vroegere kapel. Vele groeten!

Altijd fijn om je reactie te lezen: