Romantiek en weemoed in Casa Amora te Lissabon

Lissabon is een ideale bestemming voor een citytripje, dachten we zo. We logeerden in het kleinschalige Casa Amora, in een rustige buurt, bij de Praça des Amoreiras.

De bestemming

Het was een heel avontuur om de taxichauffeur van de internationale luchthaven , die drie woorden Engels kende, duidelijk te maken waar we moesten zijn. De straat was hem en zijn GPS onbekend… Ik bespaar je de details 😉

Casa Amora, nabij het oude aquaduct van Amoreiras
Casa Amora, nabij het oude aquaduct van Amoreiras

Casa Amora

De B&B is een herenhuis met 5 gastenkamers, dat gerund wordt door Juan en Luis. Zij zorgen voor een persoonlijke ontvangst.  In 2014 is het aangrenzende pand ook door dezelfde eigenaars onder handen genomen en ingericht als B&B.

Wij kregen de duplex kamer met terrasje helemaal bovenaan. Casa amora is met liefde en smaakvol ingericht. Ook al primeert het esthetische wel op het functionele, zoals je op de foto’s kan merken.

Honesty bar

Gastvrijheid troef in Casa Amora. Keuken, salonnetje beneden en patio zijn supergezellig en de deur van de koelkast staat altijd voor je open. Gewoon op een blaadje noteren wat je gebruikt.

Ook het ontbijt is telkens weer een ware traktatie. En op zoek naar een plek om te dineren in de buurt? Om de hoek kan je erg goedkoop maar authentiek en basic Portugees eten. Zonder franjes en basic. En in een uur ben je buiten. Aperitief en nagerecht inbegrepen.

Zuid-Afrikaanse gastheer

Juan, die afkomstig is van Zuid-Afrika en dus ook wat Nederlands spreekt, ontvangt de gasten hartelijk en vlotweg. Hij geeft onbetaalbare tips voor bezoeken en voor restaurantjes. Indien gewenst, leidt hij je zelf rond in Lissabon. Wel tegen betaling weliswaar. Wij wimpelden dit af en gingen zelf op verkenning.

Ligging

In theorie kan je te voet naar het centrum gaan, maar in de praktijk is het toch iets te veraf. Vlakbij vind je  het Largo do Rato, waar je de metro kan nemen. Maar wij wilden in die korte tijd liefst zo veel mogelijk van de stad bovengronds zien. Dus een kleine wandeling naar het parkje van Estrela en vandaar: de beroemde tram 28.

zomerbib in de Jardim d’ Estrela

Lijn 28

Leuk avontuur om door de steile en smalle straatjes met de tram naar het centrale plein te rijden. Het is strikt verboden om door het raam naar buiten te hangen en het wordt al snel duidelijk waarom! Je rijdt zo dicht langs geparkeerde auto’s en de muren dat het een wonder is dat er geen ongelukken gebeuren. Eenmaal beneden aan de Praço do Commercio aangekomen, bij de oevers van de Taag, is het aanschuiven in de winkelstraten omdat de tramsporen door auto’s geblokkeerd zijn. Afstappen is daar de boodschap!

Lissabon verkennen

Enkele beelden van onze kennismaking met de wijk Baixia en vooral Alfama.

Lissabon ademt grootsheid, grootheidswaanzin en tegelijkertijd ook  verval en weemoed.

Toch zijn er ook heel hippe buurten. Neem bijvoorbeeld het alternatieve  LXFactory, in oude fabrieksgebouwen onder de brug van een autosnelweg.  Heel bijzondere sfeer. Je vindt er allerlei ontwerpers, creatievelingen, winkeltjes en een restaurant in een grote loods.  En de wereldberoemde boekenwinkel ‘Ler Devagar’ (’trager lezen’). Beslist de moeite om dit aparte ‘stadje in de stad’ te verkennen!

Tot slot: drie dagen is te weinig om Lissabon te leren kennen. Maar als proevertje kan het al tellen. Over Belém schrijf ik beslist nog een aparte post, die heb je nog te goed.  Adeus!

Lees ook andere tips voor comfortabel overnachten in Portugal:

7 thoughts on “Romantiek en weemoed in Casa Amora te Lissabon

    1. Zeker een mooie stad! Maar ook eentje waar veel nostalgie rondwaart, vind ik. En overal nog herinneringen aan een groots historisch verleden.

Altijd fijn om je reactie te lezen: