Het barokkasteel Casa de Mateus (Portugal)

Herken je het beeld hieronder? Mateus-rosé was in de jaren zeventig super-populair. Het was de favoriete wijn van Bob Marley – maar ook van Sadam Hussein. En de lege flessen werden vaak gebruikt als decoratieve kandelaar, waarop zich al gauw laagjes van veelkleurig gestold kaarsvet nestelden.

Mateus- rosé, seventies icoon
Mateus- rosé, seventies icoon

Omdat wij tijdens ons reisje in Portugal niet zover van Vila Real logeerden, besloten we Casa de Mateus, het barokke landhuis dat je op het etiket ziet, te bezoeken. Uiteindelijk blijkt dat het slechts zijn naam en beeld aan de Mateus-rosé uitgeleend heeft. Tegen een flinke som. Je kan op het landgoed nog wijn proeven maar de rosé wordt al sinds de jaren ’40 niet meer in de wijngaarden van Casa de Mateus verbouwd.

portugal_solar_mateus-(6)

Ligging

Voor we het wisten waren we er al bijna voorbijgereden, want Mateus is echt maar een gehuchtje. Er was ook bijna niemand op het domein. Toen de mevrouw aan de ingang ons vertelde dat parkeren op het domein 5 euro kostte, begrepen we waarom. Vijf euro is erg duur in Portugal. Ze liet ons laconiek weten dat we ook gewoon op straat, naast de muur van het landgoed, konden parkeren. Maar we investeerden in het erfgoed :).

portugal_solar_mateus-(10)
oud en nieuw: een moderne sculptuur van João Cutileiro in de vijver voor het landhuis

De kennismaking met het landgoed

Indrukwekkend is de eerste aanblik van het Casa de Mateus, met de weerspiegeling in de vijver. Het is ons onmiddellijk duidelijk waarom dit lieftallige optrekje van de familie de Sousa Botelho Albuquerque wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van de barok in Portugal.

portugal_solar_mateus-(13)

Elk uur zijn er rondleidingen in het huis, dat nog gedeeltelijk bewoond is door de familie maar beheerd wordt door een stichting. Tijdens de rondleiding, merkten we dat de plek toch blijkbaar een sterke toeristische trekpleister is. Want het gaat er professioneel aan toe: 3 gelijktijdige rondleidingen in vlot(!) Frans, Engels, en natuurlijk ook Portugees. Stipt getimed, want anders lopen de verschillende groepen elkaar voor de voeten in het nog steeds prachtig ingerichte woonhuis. De ruimtes zijn ‘op mensenmaat’ en daardoor niet altijd even geschikt voor groepen.

Het bezoek

Maar de indrukwekkende vloerpatronen, het kostbare meubilair, het goedbewaarde interieur zijn absoluut de moeite om te bezoeken. Leuk was ook de bibliotheek die je nog elke dag zou kunnen gebruiken. Ook al bevat ze heel wat bijzondere uitgaven, manuscripten en objecten (o.a. een 18de eeuwse eigen uitgave van Os Lusiadas,  en 2 wereldbollen die aan de Antwerpse Mercator worden toegeschreven). Het interieur straalt nog altijd gezelligheid uit. Jammer dat ik er geen foto’s mocht nemen.

Dat mocht wel in de kapel.

portugal_solar_mateus-(91)
Het valt niet te ontkennen: dit moet wel barok zijn 😉

Veel authentieke schilderingen en religieuze objecten. En we zagen er een wel heel origineel en uitzonderlijk huwelijksgeschenk: het gebeente van één van de profeten. De 18de eeuwse bruid zou er biezonder blij mee geweest zijn…

De superinteressante rondleiding wordt in sneltempo afgewerkt en daarna is er tijd om de tuin te ontdekken. “De doorgang is onder het huis”, zegt de gids. Ik weet niet goed wat ik me daarbij moet voorstellen, maar dit wordt al snel duidelijk. Op de binnenkoer komt een galerij uit, die onder het huis doorloopt. Voorbij de koetsen en stallingen wandelen we naar het groen dat we in de verte zien lonken.

Het park

Van de oorspronkelijke tuinen, die geboetseerd werden naar het voorbeeld van Versailles,  is er niet veel meer over. De huidige tuinen werden in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw opnieuw geplant. Maar dat doet voor mij niets af aan de ervaring.

portugal_solar_mateus-(42)

De ingewikkelde parterres en bloembedden worden omzoomd door strak gesnoeide buxushagen. De symmetrie van het huis wordt in de tuin weerspiegeld. Beroemd zijn de statige oude camelia’s (19de eeuw), de cedertunnel die met speciaal ontworpen ladders wordt gesnoeid (1942) , en de topiary.

Omdat ik er vooraf niets over gelezen had, was deze tuin een leuke verrassing.

portugal_solar_mateus-(41)

portugal_solar_mateus-(77)

Het lijkt me een ontzettend werk om al die buxusvormen en haagjes te onderhouden! Er zijn drie mensen continu bezig om alles in vorm te houden: een tuinman en twee 72-jarige tuinvrouwtjes die vroeger nog voor de familie werkten. Deze schattige mevrouw was zo fier toen ik haar een compliment gaf over haar trots en levenswerk:

portugal_solar_mateus-(79)

portugal_solar-mateus081

Voor de Mateus-roséwijngaarden moet je hier dus niet meer zijn, maar Casa de Mateus heeft beslist nog wat anders in petto om je te boeien en te onderhouden. “Vaut le détour” volgens mij!

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

portugal_solar_mateus-(73)

 

 

4 thoughts on “Het barokkasteel Casa de Mateus (Portugal)

Altijd fijn om je reactie te lezen: