Net terug van onze vakantie in Portugal, lees ik dat Maison Guiette (1926) in Antwerpen, het enige in België bewaarde huis van Le Corbusier, erkend wordt als UNESCO-werelderfgoed… Fantastisch! De modernistische vormentaal van het huis doet me onmiddellijk denken aan Casa de Serralves, een unieke villa in een prachtig park in Porto.
Een absolute aanrader, ook al is het huis grotendeels ongemeubileerd. De strakke modernistische architectuur heeft zijn charme bewaard en toen we het bezochten, wist ik niet waar eerst kijken. Gevolg: massa’s foto’s. Dus: er moest DRINGEND een blogpost geschreven worden ;). Met voor jullie mogelijk een overdosis Serralves…
Serralves is de naam van de stichting die het domein beheert, maar ook die van het huis, het museum voor hedendaagse kunst en het park van ongeveer 18 ha aan de westkant van Porto.
Serralves Villa
Het huis werd oorspronkelijk ontworpen als privé-woning voor graaf Carlos Alberto Cabral (1895−1968). Hij wilde rond 1923 graag een nieuwe zomerresidentie bouwen op het familiedomein in de sjieke buitenwijk van Porto.
De ideeën voor dit huis ontstonden in het midden van de jaren twintig, maar de realisatie duurde veel langer dan voorzien: zo’n twintig jaar. Pas in 1944 werd het in gebruik genomen. Door de lange bouwperiode is het ook onduidelijk wie van de verschillende samengebrachte architecten nu precies de grootste invloed uitoefende: Charles Siclis (1889 – 1944), José Marques da Silva (1869-1947) of Emile Jacques Ruhlmann (1879-1933). Een neef van de graaf zegt hierover:
My uncle had a very special gift… he was the one who brought together many architects, interior decorators and other craftsmen but he always had the last word.”
Sneakpeek binnen
Het huis telt drie verdiepingen: wij zagen alleen een stukje van de gelijkvloerse en de eerste verdieping.
Op het gelijkvloers heb je magistrale ontvangstruimtes, een biljartkamer, een eetkamer -with a view-, een bibliotheek en een atrium. De overvloedige lichtinval, de mooie materialen, verzorgde details en ruime kamers doen waarvoor ze bedoeld zijn: imponeren!
Marmer en spiegels
Op de eerste verdieping zijn de privé-vertrekken al even indrukwekkend, met een reusachtige badkamer in roze marmer en prachtige doorkijkjes zowel naar binnen als naar buiten. Het feit dat er overal spiegels zijn, versterkt nog de indruk van overvloedige ruimte.
De villa wordt beschouwd als één van de beste voorbeelden van art deco in Portugal. De stijl kreeg zijn naam en werd populair dankzij L’ Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs in 1925. N.B. Voor deze tentoonstelling ontwierpen Pierre Jeanneret en zijn neef Charles-Édouard Jeanneret-Gris (pseudonym van Le Corbusier) het paviljoen ‘L’Esprit Nouveau’, dat duidelijk contrasteerde met de luxe en theatrale monumentaliteit van de tentoonstellingsarchitectuur.
De tuin en het Serralvespark
Aan de prachtige tuin kan je niet voorbijgaan. Hij is ontworpen door de Franse architect Jacques Gréber en het is één van de weinige Portugese voorbeelden van landschapsarchitectuur uit die periode (wat privé-tuinen betreft). Hij werd in 1997 bekroond met de “Henry Ford Prize for the Preservation of the Environment”.
Maar los van dit alles kan je er heerlijk toeven tijdens warme zomerdagen. Vlakbij de villa zagen we een variant op de klassieke formele tuin met prachtige waterpartijen, verderaf geniet je van een meer ongedwongen parkstructuur, met een 19de eeuws meer, een rozentuin en reusachtige eucalyptusbomen. Een zalig plekje om te rusten en te lezen!
Er is ook een gezellig theehuis onder een wisteria-arcade, maar jammer genoeg was het gesloten toen wij er waren. 🙁
Moderne kunst
In het park staan er ook verschillende moderne kunstwerken opgesteld, zoals Walking is Measuring van Richard Serra (één van mijn favoriete kunstenaars!) Um jardim Catoptrico van Angelo de Sousa of het opvallende reuzeschepje (Troffel) van Claes Oldenburg & Coosje Van Bruggen.
Het Serralves museum voor moderne kunst
En zo komen we automatisch bij het Serralves Museum dat werd ontworpen door architect Álvaro Siza. Die naam zei me eerst niet veel, maar loop 4 dagen rond in Porto en je weet dat Siza één van de toonaangevende moderne Portugese architecten is. Hij won in 1992 ook de ‘Nobelprijs voor architectuur’, de Pritzker Prize.
Het museum voor moderne kunst is dus zelf een voorbeeld van toegepaste moderne kunst. De eerste plannen dateren van 1991, de bouw startte in 1996, en het museum opende in 1999. Het is heel natuurlijk geïntegreerd in zijn omgeving en ziet er strak en krachtig uit.
Nieuwsgierig naar de collectie?
N.B. Lees meer over:
- het historische paleis met zijn ‘gouden’ Arabische zaal Palacio da Bolsa in Porto
- licht, luxe en elegantie in de modernistische Villa Cavrois in Roubaix
- ons verblijf in design b&b Malmerendas Lodging (centrum Porto)
- Casa de Mateus, het barokkasteeltje met zijn verfijnde historische tuin in de buurt van Porto
- de 116 meter hoge pelgrimstrap naar Bom Jesus do Monte (pelgrims beklimmen de trap op hun blote knieën!) bij Braga
- Een bijzonder staaltje modernistische architectuur van Huib Hoste in Mechelen
Ik hou niet van de stijl maar je foto’s zijn weer prachtig ☺
Dankje ?
Ik was er in 2008 en bezocht het Museum, de Villa Serralvez (1930) en de tuinen. Prachtig complex, niet? De Tuinschop van Claes Oldenburg & Coosje Van Bruggen (2001) vond ik toen geestig goed passen in die tuinen. Ik herinner me die avond ook in open lucht een zalig mooi Jazz Sinfonicoconcert bijgewoond te hebben op de trappen van het Casa da Musica. Porto heeft veel mooie plekjes.
Jij had het dus allemaal?! Ik wil zeker nog eens terug. En die concerttip lijkt mij ook wel wat! Zalig!?
Met de rugzak en het OV 10 dagen door Portugal :-).
Hey! Wederom een leuke blog dat je hier geschreven hebt!
🙂 Ik moet zeggen, over de weken heen ben ik een fan geworden! Heb ‘m
al enkele keren gedeeld met enkele vrienden en zij zijn alvast heel enthousiast!
Keep up the good work. 🙂
O dankjewel! Dat doet me heel veel plezier :). Altijd prettig om fijne ervaringen te kunnen delen. Tips ook altijd welkom!