Prinsheerlijk logeren in Château de la Poste in Ronchinne

Wallonië wenkt, zeker nu we in eigen land moeten blijven. Op slechts een uurtje rijden van ons bloedeigen bed vonden we een prachtige logeerplek in een voormalig prinselijk kasteeltje bij Namen.  Het Château de la Poste is daarbij nog een hotel met een verhaal. Het prijkt temidden van het  40 ha grote Domaine de Ronchinne en biedt buiten een aangenaam kader en rust ,ook een heleboel faciliteiten om te ontspannen. Maar het indrukwekkendst is het prachtige park dat het kasteel omringt.  Wij gingen een nachtje logeren met prinselijk uitzicht in Château de la Poste in Ronchinne.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Domaine de Ronchinne

Al van bij het binnenrijden van het domein via een lange oprijlaan ( zonder bomen weliswaar en met de nodige putten in de weg) snap je dat deze plek een kasteeldomein moet (geweest) zijn. De portierswoning met leistenen dak, de oprijlaan en restanten van de toegangspoort, de reusachtige kasteelhoeve. de dominante ligging op een heuveltop,… Wie hier woonde, was niet van gewone komaf. Toch is het kasteel zelf relatief jong (vergeleken met het slot van Veves bijvoorbeeld, dat we tijdens onze wandeling in Furfooz zagen), het dateert uit de 19de eeuw.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Maar de ruime parking vlak tegenover de kasteelhoeve verraadt dat dit ondertussen een goed uitgerust vakantiedomein is geworden. Met kamers en appartementen in het kasteel en bijgebouwen, tiny houses bij de kasteelhoeve en een heuse boomhut in het park.  Een beetje jammer misschien… maar anders stonden we hier ook niet. We nemen de trolley uit de koffer en wandelen naar een complex van gebouwen: “château et écuries ” staat er.

bij de parking: de indrukwekkende kasteelhoeve

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
een echte boomhut in het park

Château en écuries

Vlak voor ons pronkt het kasteel bovenaan een steile helling met glooiende gazon en wijnranken. In de diepte weerspiegelen de bossen zich in een vijver.  Rechts van ons liggen de bijgebouwen, de vroegere stallen (“écuries”). Al heeft het woord ‘stal’ wel een lichtjes andere connotatie vergeleken met wat ik hier voor me zie. Buiten de ‘écuries’ zijn er ook nog het ‘maison du jardinier’ en de ‘orangerie’.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
de imposante ingang van het château

Jachtslot

Wij logeren in het kasteel, op de tweede verdieping. met uitzicht op het park. Bij het inchecken vangen we een glimp op van het gezellige interieur. Gestript van te veel overdadige krullen en frullen, maar met de warmhouten lambriseringen en vloer, de hertengeweien aan de muur, de reusachtige foto’s van gebladerte op de schouwen en de opvallende glinsterende lusters toch nog duidelijk een Ardeens jachtslot. Ik kan me voorstellen dat nippen van een glas warme wijn in één van de gemakkelijke fauteuils bij het brandende haardvuur hier in normale omstandigheden zalig moet zijn. Maar corona maakt het verblijf in de gemeenschappelijke ruimtes (dat reusachtige terras!) onmogelijk. Mijn fantasie vult de lege ruimtes terwijl we naar boven gaan.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Sobere kamers

Het voltapijt op de trappen  dempt alle geluiden (het gekraak van de plankenvloer eronder neem je voor lief) en de gangen zijn breder dan je in een hotel verwacht. Het kasteel telt een 40-tal kamers en aan de receptie was het dan ook aanschuiven bij het inchecken.

De kamer is voldoende groot en heel sober ingericht in groen- en bruintinten. Alle basisvoorzieningen zijn er wel,  evenals thee en water.  Ik herken nog de oude gietijzeren radiatoren die ook in het huis van mijn grootouders te vinden waren. De badkamer is erg ruim en comfortabel. En het smalle tafeltje zal onze eettafel worden, aangezien alle maaltijden door corona op de kamer worden gebruikt. Toch wel even wennen.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

De hoge ramen kijken uit op het park en  de omliggende bossen. ’s Ochtends is het een heerlijk schouwspel om de opgaande zon de mistslierten te zien verdrijven. Een prinselijk uitzicht, zoveel is zeker!

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
Uniek overnachten in ‘a room with a view’

Picknickmanden

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen. En zo blijkt dat we ons avondmaal in de kamer zullen verorberen. In de kelderverdieping halen we -met masker- een grote picknickmand en een minitoestelletje voor raclette-voor-twee. Buiten kaas en vlees krijgen we een slaatje met dressing, stokbrood, boter,  warme aardappelen, augurkjes en uitjes, water en mandarijntjes mee.  En of het smaakt!

 

raclette-voor-twee

Voor het ontbijt geldt dezelfde formule: een ruime mand gevuld met lekkers, perensap en warme dranken gaat mee naar de kamer en wordt daar vakkundig leeg gesmuld.

Leuke extra: het buitenzwembad

Wat zijn de fijne extra’s van dit domein? Eerst en vooral is er het prachtige park, dat kansen te over biedt om heerlijk te wandelen. Neem zeker wandelschoenen mee, want beneden bij de vijver is de grond drassig.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
château de la poste Ronchinne

Verder kan je hier – in normale omstandigheden – tennissen, volleyballen, er is een kleine speeltuin voor kinderen en ik zie ook nog een geweldig minigolfterrein. Mogelijkheden genoeg om je uit te leven.

Het pluspunt van dit domein is echter de wellness: er zijn hier allerlei sauna’s en er is een buitenbad. Door corona kunnen we hier niet van genieten, behalve… van het buitenbad. En ook al is het slechts drie graden, we kunnen ons niet inhouden en reppen ons naar de receptie voor een badjas en badhanddoek. Enkele minuten laten spartelen we in het verwarmde water van rond de 30°C. De plankenvloer rond het bad is ijskoud, het contrast met de buitenlucht zorgt voor geheimzinnige stoomdampen boven het water. Geen jacuzzi-temperatuur, maar wel zalig om in de buitenlucht te kunnen zwemmen terwijl de maan opkomt! Eén raad: blijven bewegen is wel noodzakelijk…  :).

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
Het wordt stilaan donker, maar het buitenzwembad lonkt !
Tot 21u buiten zwemmen!

Het verhaal: van prinselijk optrekje naar vakantieverblijf

Maar wat is dan het verhaal achter dit jachtslot? En vanwaar komt de naam ‘Château de la Poste’? Erg prinselijk klinkt dit niet.

Bonaparte en Clémentine

Eind 19de eeuw kocht een notaris een lap grond van 2500 ha hier in de Ardeense bossen. Een resem adellijke families vond achtereenvolgens een thuis in het jachtverblijf dat er werd gebouwd. Begin 20ste eeuw kreeg de plek een prinselijk en zelfs keizerlijk tintje. Prinses Clémentine, de dochter van Leopold II koos uitgerekend het domein van Ronchinne uit om een nestje te bouwen samen met haar echtgenoot van keizerlijke bloede, prins Victor Napoléon Bonaparte. Daarvoor had ze moeten wachten op de dood van haar vader,  want Leopold II zag het huwelijk van zijn jongste dochter met een Bonaparte totaal niet zitten en weigerde toestemming te geven. Na zijn dood was het dan toch zo ver. De tortelduifjes behielden een luttele 500 ha van het domein bij Namen en togen aan de slag: het hoofgebouw werd omgetoverd tot een keizerlijk kasteel en er kwam een echt landschapspark met rododendrons, taxushagen enzoverder  (aanleg door Jules Buyssens).  Na het overlijden van haar man (in 1926) kon Clémentine rijkelijk verder leven louter van de inkomsten van de 5 hoeven op het domein. Na Wereldoorlog II verhuisde de prinses naar Villa Clémentine in Tervuren, waar nu prins Laurent met zijn gezin woont. Door de koningskwestie verkoos ze om in Frankrijk te gaan wonen en daar zou ze ook overlijden.

Château de la Poste

In 1947 verkochten de kinderen Bonaparte het domein aan graaf Le Grelle, die meer belangstelling had voor de jachtgebieden dan voor het kasteel, dat verviel. Hij verpatste het uit de kluiten gewassen pand, samen met 42 ha grond, aan het “Bijzonder Bijstandsfonds voor het Postpersoneel” op het eind van de  jaren vijftig. Zo werd het een vakantie-, studie- en ontspanningsplek voor  het postpersoneel met 40 kamers, restaurant- en vergaderruimten.  Het hele domein vergde echter veel onderhoud (lees: geld)  en in 2006 kwam het opnieuw te koop.  Enkele ondernemers knapten het op en maakten er een hotel en vakantiedomein van. De naam van het vroegere prinselijk paleis werd “L’Hôtel de la Poste” en later “Château de la Poste” terwijl het restaurant “Clémentine” nog herinnerde aan zijn vroegere prinselijke eigenares.

Wat is er te beleven in de omgeving van Ronchinne (Maillen)?

In deze buurt kan je zowel urenlang al fietsend of wandelend genieten van natuurschoon  als je verdiepen in  cultuur en erfgoed. Het stikt hier gewoonweg van de kastelen!

 • Op het Domein de Rochinne zelf zijn er heel wat wandelingen mogelijk, variërend van gewoon even een rondje rond de vijver tot langere tochten naar de naburige dorpen. Bij het hotel kan je ook fietsen huren (kies toch maar die elektrische).
 • Crupet

Een van de mooiste dorpjes van België is het kleine Crupet, met zijn gezellige centrum met terrasjes (in niet-coronatijden), zijn buitenissige sint-Antonius-grot (een folie van een pastoor uit het begin van de twintigste eeuw) en het prachtige waterslot Carondelet met de beroemde toren  die middenin de rivier staat. In het dorpje is er een kantoor van de toeristische dienst waar je massa’s info  krijgt over wandelingen in de buurt (allemaal uitstekend aangeduid) en waar men niet te beroerd is om de hele uitleg in het Nederlands te geven. Super-vriendelijke mensen daar!

 • Spontin

Dorpjes met kastelen zijn er genoeg in de buurt, dat  zei ik al. In het centrum van Spontin bijvoorbeeld bewonder je dit schitterend kleinood:

 • Annevoie

Of even verderop is er het 17de eeuwse kasteel van Annevoie met zijn watertuinen (het kasteel wordt in 20 21 gerenoveerd). Iets voor in de zomer, de tuinen zijn terug open vanaf eind maart.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een adresje om te onthouden dus, dat Château de la Poste in de bossen van Ronchinne. En laat ons duimen dat we snel terug meer vrijheid krijgen om in normalere omstandigheden de mooie hoekjes van ons land te exploreren!

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Ook leuk om te lezen

27 thoughts on “Prinsheerlijk logeren in Château de la Poste in Ronchinne

 1. Telkens er een mail van jou komt, springt er een soort veer in me op…
  Welk geweldig en origineel plekje zou Ann weer ontdekt hebben?? Daarbij prachtige foto’s en een tekst die echt aanzet om mijn valiesje te pakken. Heel veel dank…

 2. Ziet er echt fantastisch uit! Ik ben gek op kastelen, dus dit lijkt me best een droomplek om te slapen. Ook echt een mooie stijl als ik de foto’s zo zie. Fijn dat je toch een beetje van de wellness kon genieten met dat buitenbad. Ik vind het echt een goede tip!

 3. Wat een fijne overnachtingsplek! Ik zag je ook al zitten met je glas rode wijn voor de warme haard, maar helaas kon dat nu niet. Wel grappig dat je op je eigen kamer wel gewoon kon racletten, dat maak je anders ook niet mee.

 4. Kastelen zijn altijd erg fascinerend, zo gaaf dat je er ook gewoon kunt slapen. Heerlijk om in de kou ook een duik in het warme zwembad te nemen, genieten!

  1. Ze hebben toch altijd een bijzondere aantrekkingskracht, hè. Dit is echt een streek waar je er heel veel vindt. Iets voor jou, Annelies.
   En alvast alle goeds voor 2021!

 5. De plek klinkt vertrouwd in de oren. Een tante en nonkel van mij werkten er in de jaren 70 en ik heb hen vaak over vertellen over de postvakanties daar. Mooie omgeving.

  1. In de zomer moet het nog mooier zijn, denk ik. Het is ook prachtig wandelgebied!
   En ook nog: een boeiend, creatief foto- en schrijfjaar gewenst !

Altijd fijn om je reactie te lezen: