Prinsheerlijk logeren in Château de la Poste in Ronchinne

Wallonië wenkt, zeker nu we vooral in eigen land blijven. Op slechts een uurtje rijden van ons bloedeigen bed vonden we een prachtige logeerplek in een voormalig prinselijk kasteel bij Namen.  Het Château de la Poste is daarbij ook nog een plek met een verhaal. Het kasteel prijkt temidden van het  40 ha grote Domaine de Ronchinne en biedt buiten een aangenaam kader en rust ook een heleboel leuke faciliteiten om te ontspannen. Maar het indrukwekkendst is het prachtige park dat het jachtslot omringt. Wij gingen een nachtje prinsheerlijk logeren in Château de la Poste in Ronchinne.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Domaine de Ronchinne

Al van bij het binnenrijden van het domein via een lange oprijlaan ( zonder bomen weliswaar en met de nodige putten in de weg) snap je dat deze plek een kasteeldomein moet geweest zijn. De portierswoning met leistenen dak, de restanten van de toegangspoort , de reusachtige kasteelhoeve op een heuveltop,… Wie hier woonde, was niet van gewone komaf. Toch is het kasteel zelf relatief jong (vergeleken met het slot van Vêves bijvoorbeeld, dat we tijdens onze wandeling in Furfooz zagen). Het kwam er ‘pas’ in de 19de eeuw.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Logeren in het château … of in de stallen

Maar  het ruime parkeerterrein vlak tegenover de kasteelhoeve verraadt dat dit ondertussen een goed uitgerust vakantiedomein is geworden. Met kamers en appartementen in het kasteel en de ex-stallingen, tiny houses bij de kasteelhoeve en een heuse boomhut in het park.  Een beetje jammer misschien voor de nostalgici… maar anders stonden we hier ook niet. We nemen de trolley uit de koffer en wandelen naar een complex van gebouwen opgetrokken uit natuursteen : “château et écuries” staat er.

bij de parking: de indrukwekkende kasteelhoeve

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
een echte boomhut in het park

Vlak voor ons pronkt het kasteel bovenaan een steile helling met glooiende gazons en …wijnranken. In de diepte weerspiegelen de bossen zich in een romantische vijver.  Rechts van ons liggen de bijgebouwen, de vroegere stallen pf écuries. Al heeft het woord ‘stal’ wel een lichtjes andere connotatie vergeleken met wat ik hier voor me zie. Dit lijken me best comfortabele vakantie-units! Buiten de ‘écuries’ zijn er ook nog andere bijgebouwen: het ‘maison du jardinier’ en de ‘orangerie’, allemaal verbouwd tot moderne vakantieverblijven.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
de imposante ingang van het château

Jachtslot

Wij logeren in het kasteel op de tweede verdieping. met uitzicht op het park. Bij het inchecken vangen we een glimp op van het gezellige interieur. Gestript van te veel overdadige krullen en frullen, maar met de warmhouten lambriseringen en dito vloer, de hertengeweien aan de muur, de reusachtige foto’s van gebladerte op de schouwen en de opvallende glinsterende lusters is dit toch nog duidelijk een Ardeens jachtslot. Ik kan me voorstellen dat nippen van een glas warme wijn in één van de gemakkelijke fauteuils bij het brandende haardvuur hier zalig moet zijn. Maar corona maakt het verblijf in de gemeenschappelijke ruimtes (dat reusachtige terras!) onmogelijk. Mijn fantasie vult de lege ruimtes terwijl we naar boven gaan.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
een plek om thuis te komen

Kamers in natuurtinten

Het kamerbreed tapijt op de trappen  dempt alle geluiden (het gekraak van de plankenvloer eronder neem je voor lief) en de gangen zijn breder dan je in een hotel verwacht. Het kasteel telt een 40-tal kamers en aan de receptie was het dan ook aanschuiven bij het inchecken.

De kamer is voldoende groot en heel sober maar consequent ingericht in groen- en bruintinten. Ook binnen lijken we middenin de natuur te zitten. Alle basisvoorzieningen zijn er,  evenals thee en water.  Ik herken de oude gietijzeren radiatoren die ook in het huis van mijn grootouders te vinden waren. Ze nemen me mee terug in de tijd. De badkamer is erg ruim, gloednieuw en comfortabel. En het smalle tafeltje wordt onze eettafel, aangezien alle maaltijden door corona op de kamer worden gebruikt. Toch even wennen.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Luxe toch?

De hoge ramen kijken uit over het park en  de omliggende bossen. ’s Ochtends is het een heerlijk schouwspel om de opgaande zon de mistslierten te zien verdrijven. Een prinselijk uitzicht, zoveel is zeker!

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
Uniek overnachten in ‘a room with a view’

Picknick op de kamer

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen. En zo blijkt dat we van ons avondmaal in de kamer zullen smullen. In de kelderverdieping halen we -met mondmasker- een grote picknickmand en een minitoestelletje voor raclette-voor-twee. Buiten kaas en vlees ontdekken we een slaatje met dressing, stokbrood, boter,  warme aardappelen, augurkjes en uitjes, water en mandarijntjes in de mand.  En of het smaakt!

raclette-voor-twee

Voor het ontbijt geldt dezelfde formule: een ruime mand gevuld met lekkers, perensap en warme dranken gaat mee naar de kamer en wordt daar vakkundig soldaat gemaakt.

Pure verwennerij

Wat zijn de fijne extra’s van dit domein? Eerst en vooral is er het prachtige park, dat er zo aanlokkelijk bij ligt dat zelfs de grootste wandelhater hier met plezier in zijn wandelschoenen schiet! Dat laatste is zeker nodig, want beneden bij de vijver is de grond drassig. Al kunnen laarzen of stevige schoenen er ook mee door.

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
Chateau de la poste, Domaine de Ronchinne

Verder kan je hier je body-index ook op andere manieren perfect terug in evenwicht brengen. Tennissen, volleyballen, mini-golven… Mens sana in corpore sano moeten de uitbaters van het vakantiedomein gedacht hebben. Er is bovendien  voor iedereen wat wils: in de kleine speeltuin kunnen kinderen hun energie helemaal kwijt.

Het grootste pluspunt van dit domein was voor mij echter de wellness: ik werd als een magneet aangetrokken door de keuze aan sauna’s  én door het buitenbad! Door corona bleven de sauna’s gesloten, maar er was nog altijd het buitenbad. En ook al is het slechts drie graden, we kunnen ons niet inhouden en reppen ons naar de receptie voor een badjas en badhanddoek. Enkele minuten laten spartelen we in het  heerlijk verwarmde water van rond de 30°C. Geen jacuzzi-temperatuur, maar wel zalig om in de buitenlucht te kunnen zwemmen terwijl de maan opkomt. Het contrast met de buitenlucht zorgt er zelfs voor dat er feeërieke stoomdampen boven het water hangen! Eén goeie raad: blijven bewegen is wel noodzakelijk…  :).

chateau-de-la-poste-in-ronchinne
Het wordt stilaan donker, maar het buitenbad lonkt !
Bij -3°C buiten zwemmen? #kanik

Een château als een liefdesnest

Maar wat is dan de geschiedenis van dit jachtslot? En vanwaar komt de naam ‘Château de la Poste’?

Bonaparte en Clémentine

Eind 19de eeuw kocht een notaris een lap grond van 2500 ha hier in de Ardeense bossen. Een resem adellijke families vond achtereenvolgens een thuis in het jachtverblijf dat er werd gebouwd. Begin 20ste eeuw kreeg de plek een prinselijk en zelfs keizerlijk tintje. Prinses Clémentine, de dochter van Leopold II koos uitgerekend het domein van Ronchinne uit om een nestje te bouwen samen met haar echtgenoot van keizerlijke bloede, prins Victor Napoléon Bonaparte. Daarvoor had ze moeten wachten op de dood van haar vader,  want Leopold II zag het huwelijk van zijn jongste dochter met een Bonaparte totaal niet zitten en weigerde toestemming te geven. Na zijn dood was het dan toch zo ver. De tortelduifjes behielden een luttele 500 ha van het domein bij Namen en togen aan de slag. Ze toverden het hoofgebouw om tot een keizerlijk kasteel en er kwam een echt landschapspark met rododendrons, taxushagen en veel meer (aanleg door Jules Buyssens).  Na het overlijden van haar man in 1926 kon Clémentine rijkelijk verderleven, alleen al van de inkomsten van de 5 hoeven op het domein. Na Wereldoorlog II verhuisde de prinses naar Villa Clémentine in Tervuren, waar nu prins Laurent met zijn gezin woont. Door de koningskwestie kreeg ze genoeg van België en verhuisde naar Frankrijk waar ze ook zou overlijden.

Château de la Poste

In 1947 verkochten de kinderen Bonaparte het domein aan graaf Le Grelle, die meer belangstelling had voor de jachtgebieden dan voor het kasteel, dat verviel. Hij verpatste het uit de kluiten gewassen pand, samen met 42 ha grond, aan het “Bijzonder Bijstandsfonds voor het Postpersoneel” op het eind van de  jaren vijftig. Zo werd het een vakantie-, studie- en ontspanningsplek voor  het postpersoneel met 40 kamers, restaurant- en vergaderruimten.  Het hele domein vergde echter veel onderhoud (lees: geld) en in 2006 stond het opnieuw te koop.  Enkele ondernemers knapten het op en maakten er een hotel en vakantiedomein van. De naam van het vroegere prinselijk paleis werd “L’Hôtel de la Poste” en later “Château de la Poste” terwijl het restaurant “Clémentine” nog herinnerde aan zijn vroegere prinselijke eigenares. De rest is history.

Wat is er te beleven in de omgeving van Ronchinne (Maillen)?

In deze buurt kan je zowel urenlang al fietsend of wandelend genieten van natuurschoon als je verdiepen in cultuur en erfgoed. Het stikt hier gewoonweg van de kastelen!

  • Op het Domein de Rochinne zelf zijn er heel wat wandelingen mogelijk, variërend van gewoon even een rondje rond de vijver tot langere tochten naar de naburige dorpen. Bij het hotel kan je ook fietsen huren (kies toch maar die elektrische).
  • Crupet

Een van de mooiste dorpjes van België is het kleine Crupet, met zijn gezellige centrum en terrasjes, zijn bizarre sint-Antonius-grot (een folie van een pastoor uit het begin van de twintigste eeuw) en het prachtige waterslot Carondelet met de beroemde toren  die middenin de rivier staat. In het dorpje is er een kantoor van de toeristische dienst waar je massa’s info  krijgt over wandelingen in de buurt (allemaal uitstekend aangeduid) en waar men niet te beroerd is om de hele uitleg in het Nederlands te geven. Super-vriendelijke mensen daar!

  • Spontin

Dorpjes met kastelen zijn er genoeg in de buurt, dat  zei ik al. In het centrum van Spontin bijvoorbeeld bewonder je dit schitterend kleinood bijvoorbeeld, dat nog steeds privé-bezit is. Wowie!

  • Annevoie

Of even verderop is er het 17de eeuwse kasteel van Annevoie met zijn watertuinen (het kasteel werd  in 2021 gerenoveerd). Een ideetje voor de zomer? De tuinen zijn terug open vanaf eind maart.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Conclusie: een adresje om te onthouden dus, dat Château de la Poste in Ronchinne. En laat ons duimen dat we snel terug meer vrijheid krijgen om in normalere omstandigheden zulke mooie hoekjes van ons land te exploreren!

Praktisch: Château de la Poste / Domaine de Ronchinne 25 Ronchinne B-5330 Maillen  +32 (0)81 411 405  info@domainederonchinne.be

chateau-de-la-poste-in-ronchinne

Update november 2021: ondertussen is het restaurant terug open en dat geldt ook voor de wellness!

Ook leuk om te lezen (en te doen!):

27 thoughts on “Prinsheerlijk logeren in Château de la Poste in Ronchinne

  1. Telkens er een mail van jou komt, springt er een soort veer in me op…
    Welk geweldig en origineel plekje zou Ann weer ontdekt hebben?? Daarbij prachtige foto’s en een tekst die echt aanzet om mijn valiesje te pakken. Heel veel dank…

  2. Ziet er echt fantastisch uit! Ik ben gek op kastelen, dus dit lijkt me best een droomplek om te slapen. Ook echt een mooie stijl als ik de foto’s zo zie. Fijn dat je toch een beetje van de wellness kon genieten met dat buitenbad. Ik vind het echt een goede tip!

  3. Wat een fijne overnachtingsplek! Ik zag je ook al zitten met je glas rode wijn voor de warme haard, maar helaas kon dat nu niet. Wel grappig dat je op je eigen kamer wel gewoon kon racletten, dat maak je anders ook niet mee.

  4. Kastelen zijn altijd erg fascinerend, zo gaaf dat je er ook gewoon kunt slapen. Heerlijk om in de kou ook een duik in het warme zwembad te nemen, genieten!

    1. Ze hebben toch altijd een bijzondere aantrekkingskracht, hè. Dit is echt een streek waar je er heel veel vindt. Iets voor jou, Annelies.
      En alvast alle goeds voor 2021!

  5. De plek klinkt vertrouwd in de oren. Een tante en nonkel van mij werkten er in de jaren 70 en ik heb hen vaak over vertellen over de postvakanties daar. Mooie omgeving.

    1. In de zomer moet het nog mooier zijn, denk ik. Het is ook prachtig wandelgebied!
      En ook nog: een boeiend, creatief foto- en schrijfjaar gewenst !

Altijd fijn om je reactie te lezen: