Citytrip Londen: een dag in Chelsea en South Kensington

Chelsea is niet alleen de voetbalploeg waar de broertjes Hazard, Thibault Courtois en Lukaku speelden. Het is ook de rijke wijk in West-Londen waar Madonna en Gwyneth Paltrow woonden. Of tal van andere beroemdheden zoals schilder William Turner, schrijver Oscar Wilde,… NB. Check dit lijstje als je beroemde bewoners wil opzoeken :).

Tussen de ambassades en de typische herenhuizen met bel-etages zijn echter ook tal van leuke cultuur- en shoppingplekjes te vinden. Vandaag neem ik je mee voor een wandeling door Chelsea en South Kensington. Maar zorg voor een extra-goedgevulde portemonnee!

Ochtendthee bij Peggy Porschen

We nemen de metro van centraal-Londen naar Victoria Station. Iets buiten Chelsea, maar je begint de dag tenminste met een heel speciale ‘cup of tea’. Want waar kan dat beter dan bij Peggy Porschen? Zelf drink ik het liefst thee ’s namiddags, maar als je hier een zitplaatsje wil veroveren, kies je beter de voormiddag. Kwestie van geen uren te moeten aanschuiven!

Gewoon wat zoets voor onderweg kopen, kan op elk moment in Peggy’s rozige cupcakessalon. En gewoon je ogen uitkijken naar het uitzinnig romantische interieur ook natuurlijk.

chelsea south kensington londen

chelsea south kensington londen

Moderne kunst bij Saatchi Gallery

Alvorens je volledig te verliezen in het shoppen: een portie cultuur. Die snuiven we op in de kunstgalerij van het beroemde Britse reclamebureau Saatchi & Saatchi. Prachtige collectie hedendaagse kunst! En een aanrader als je de klassieke Londense musea al achter de kiezen hebt. Het museum is op mensenmaat en in een tweetal uurtjes heb je al heel wat gezien.

Originele kunstinstallaties

Je ontdekt er biezondere installaties zoals bijvoorbeeld die van Richard Wilson. Het is de enige permanente installatie bij Saatchi, maar ze is dan ook biezonder: Wilson liet een kelderruimte vollopen met gebruikte olie. De doordringende geur herinnert me aan garages en defecte auto’s. De ongelooflijke weerspiegeling van de ruimtelijke elementen in de olie zorgt voor een unieke ervaring. Een werk dat voor altijd op mijn netvlies is gebrand.

Getalenteerde fotografen

Dankzij Saatchi &Saatchi leerde ik ook het werk kennen van beroemde fotografen zoals de Duitse Bernd en Hilla Becher. Hun zwart-witfotografie van industriële installaties zoals koeltorens, gashouders en hijskranen lijkt wel op houtskooltekeningen. En ook het fotografische lijnenspel van Andreas Gursky is er te bewonderen. Ik ging zelfs in maart 2018 terug naar Londen voor zijn solotentoonstelling in de South Bank.

Sjiek shoppen en mensen kijken in Sloane Street

Als je bij Saatchi Gallery bent, zit je natuurlijk met je neus op de zowat duurste winkelstraat van Londen. Sloane Street steekt met zijn high-end winkels (Chanel, Gucci, Prada, Versace, …) het klassieke Bond Street ondertussen helemaal voorbij. Voor mijn beurs wat te hoog gegrepen, maar het is altijd wel boeiend om hier mensen (en etalages) te observeren. Met wat geluk spot je zelfs een aantal ‘rich and famous’.

Londens winkelicoon

En aangezien je dan toch in de juiste stemming bent: even langsgaan bij Harrods natuurlijk. Het luxe-warenhuis is ontzettend groot en je verdrinkt er in de massa consumptie-artikelen. Check gewoon even de mooie liften en traphallen. En drink dan een aperitiefje in de prachtige Food Hall beneden! Kleurrijke en kunstzinnig uitgestalde eetwaren, rijkgevulde rekken, en overal kleine zitplekjes en barretjes waar je kan proeven of gewoon even bekomen. Ideaal om met wat verse kleinigheden de knorrende maag het zwijgen op te leggen. En je vindt hier beslist een souvenir -gesigneerd ‘Harrods’- om de thuisblijvers te imponeren :).

De grote musea

Als je nog veel tijd over hebt of het regent ‘cats and dogs’, ga dan zeker naar the Natural History Museum, het Science Museum of het Victoria and Albert Museum( voor design). Respectievelijk om dinosaurussen en ander ongedierte te bewonderen, leuke technische proeven te doen of design en toegepaste kunst te ontdekken. Drie musea die alledrie de moeite waard en bovendien gratis zijn. Kies er één uit en beslis van tevoren welke afdeling je wil bezoeken. Of wandel gewoon even langs het Natural History Museum om de architectuur van dichterbij te bekijken. Want in elk museum kan je gemakkelijk een halve (of hele) dag doorbrengen. En het is onze bedoeling om nog wat meer van deze buurt te ontdekken… Dus we trekken verder en spotten hier in de buurt vooral de typische plechtstatige ambassadegebouwen en bankierswoningen.

Bibendum of het Michelin House

Ondertussen vliegt de tijd en… groeit er een hongertje. Tussendoor nog geen snack verorberd in de cafetaria’s van de musea? Dan is het Michelin House misschien wel een optie. De oesterbar is wereldberoemd, maar je kan in het restaurant ook terecht voor een slaatje of snelle lunch. Ik heb er zelf nog niet gegeten, maar het staat op mijn lijstje voor 2019!

Art deco of art nouveau?

Het opvallende gebouw dateert uit het begin van de twintigste eeuw en huisvestte het kantoor van bandenmerk Michelin (met Bibendum, het Michelinmannetje als logo). Het is een mengvorm van verschillende stijlen: zowel art nouveau- als art deco-elementen vind je er terug. Michelin House is begin 21ste eeuw gerestaureerd in opdracht van Terence Conran, die van design zijn handelsmerk maakte (The Conran Shop). Het huis is een beetje te clean geworden, als je het mij vraagt. Maar over smaken …

Uitrusten in het groen

Na deze wijkverkenning kunnen we wel wat verpozing gebruiken. Die vind je in de botanische tuin bij de oever van de Thames, de Chelsea Physic Gardens. Al in de 17de eeuw zochten apothekers hier geneeskrachtige planten bij elkaar om drankjes te brouwen en poedertjes te mengen.

chelsea south kensington londen

Check de openingsuren van deze tuin, want ik heb er al twee keer voor een gesloten deur gestaan. In de winter sla je deze plek ook beter over.

Historisch hospitaal en Chelsea Flower Show

Vlakbij ligt ook nog het Royal Hospital Chelsea, een monumentaal historisch pand waar Britse legerveteranen (zonder familie) hun oude dag kunnen doorbrengen. Ik hoorde dat je er rondleidingen kan krijgen door de veteranen zelf.  Het  complex dateert uit de 17de eeuw en de kapel werd o.a. ontworpen door Sir Christopher Wren.

En voor de fans van de Chelsea Flower Show: die gaat hier door. Op o.a. de terreinen van het Royal Hospital Chelsea. Elk jaar in mei. Maar boek eindeloos vroeg, want tickets zijn wereldwijd erg populair bij plantenliefhebbers.

Uitsmijter: Battersea Power Station

Na deze uitgebreide verkenningstocht is het stilaan tijd om terug hotelwaarts te keren. Want er werden heel wat kilometertjes gevreten.

Zelf wilde ik, toen ik enkele jaren geleden in deze buurt was, absoluut nog Battersea Power Station zien. Een oude liefde, deze opvallende krachtcentrale. En nog beroemd ook: check de platenhoezen van Pink Floyd.

Londen Battersea Power station
Battersea Power Station vroeger (foto Wikipedia)

Van fabriek naar luxelofts

Op dit moment wordt de site na jaren van leegstand en verval gerenoveerd. Jammer genoeg door een commerciële projectontwikkelaar. Hoe kan het ook anders in Londen, waar elk vierkante centimetertje grond goud waard is?

Dus man en zoon op het eind van de dag door het donker meegesleept. Langs de kille Thames en de oude spoorweg. Tussen de uitlaatgassen van de Londense avondspits door. Maar na (schijnbaar) een eeuwigheid zoeken en kringetjes lopen, gaven we het op. Werfhekken en opzichters maakten het onmogelijk om nog tot vlakbij het industriële erfgoed te geraken.

citytrip Londen Battersea
Vanop het water kan je nog het best de reusachtige schouwen zien.
chelsea south kensington londen
Battersea Power Station : renovatie tot flats en winkels

Nostalgie

De vier reusachtige schouwen steken nu ternauwernood uit boven de kranen en nieuwe torenflats. Een buitenproportioneel winkelcentrum is in wording. Waar is die fiere elektriciteitscentrale die de buurt domineerde?

Londen Battersea Park
het masterplan voor de ontwikkeling van de site van Battersea Power Station

Knappe beelden van het interieur vond ik nog op deze Bohemian blog – Update 2022 : The Bohemian Blog veranderde van naam en werd Ex-Utopia.

En na deze avondlijke zijsprong is de verkenningstocht helemaal afgerond. Voor vandaag althans. Want er is nog zo veel te zien in Londen!

See you!

Meer tips voor je citytrip naar Londen? 

18 thoughts on “Citytrip Londen: een dag in Chelsea en South Kensington

 1. Leuk, die steden, maar ook altijd heel veel indrukken. Ik ben altijd blij als ik even het ‘groen’ kan opzoeken en ik zou dan ook zéker voor die botanische tuin gaan! Leuk, voor een volgend bezoekje aan Londen!

  1. Helemaal waar! Een citytrip is best intens. En Londen is heel druk. Dan kan je wel een stilteplek gebruiken. Maar gelukkig zijn er heel veel parken in Londen. Zoals Hyde Park, dat ook vlakbij Harrods ligt. Een verademing :)!

 2. Ik ga in juni weer naar Londen. Victoria & Albert museum staat nog steeds op het lijstje dus dan pak ik deze wijk zeker mee!

 3. Wow, wat is er toch veel te doen in dit deel van de stad! Je hebt er een mooi overzicht van gemaakt.

  Ik ben al veel te lang niet in Londen geweest 🙂

  1. Londen is idd geweldig! Ik hoop alleen maar dat de site niet totaal verknald wordt en dat de krachtcentrale nog iets van haar industriële grandeur blijft behouden…

 4. Ik wil ook zo graag weer eens naar Londen, maar meestal kom ik niet verder dan een dagtocht. Het is zo’n dure stad. Deze wijk heb ik dan ook niet gezien. Misschien dat ik dit jaar nog naar Londen ga.

  1. Ik ben ook al een paar keer gewoon op-en-af gegaan voor een dag. Met de Eurostar ben je er vanaf Brussel heel snel en door het uurverschil win je ‘s ochtends ook een uur. Londen is duur, maar dat is voor bijna alle grootsteden zo. Behalve Berlijn, daar kan je echt goedkoop eten, logeren en rondrijden. Een fijn reisjaar in 2019!

 5. Blijft een fijne stad om te bezoeken, maar jammer dat het zo prijzig is. Ik ontdekte de laatste keer Shoreditch, ook een gave wijk!

  1. Shoreditch is fascinerend in zijn combinatie van ruigheid en Hipsterdesign. Veel leuke adresjes. Maar ondertussen ook enorm ‘schoongeveegd’ en koopjes kan je er niet meer doen, de vintagewinkels en markten kennen de prijzen 😉!

 6. Ik ben inmiddels twee keer in Londen geweest, maar heb dit deel niet bezocht, er is ook zoveel te zien en te doen in Londen! Wie weet een volgende keer (want die komt er zeker). Handig artikel weer 🙂

  1. Hoi Linda, Londen is idd zo groot en zo divers. Ik ontdek er ook nog elke keer weer nieuwe plekken!

Altijd fijn om je reactie te lezen: