ComingWorldRememberMe – Gone West
“…because his brother had gone west(*), raved at the bleeding war; his rampant grief moaned, shouted, sobbed, and choked, while he was kneeling half-naked on the floor. In my belief such men have lost all patriotic feeling.” Siegfried Sassoon
(*) ‘To go west’: betekent zoveel als sterven. Deze Engelse uitdrukking kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog een extra betekenis. Het ten westen gaan van de doden, met de ondergaande zon mee, werd aan het geallieerde front meer dan zomaar een metafoor. Britten, Fransen en Belgen bezetten het westelijke deel van dat Westelijke Front, dat van het noorden naar het zuiden West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk doorsneed. Hun gesneuvelden en gekwetsten brachten ze letterlijk naar het westen.
Koen Vanmechelen en Jan Moeyaert zijn de geestelijke vaders van het project ‘Coming World x Remember Me’. Het is een ode aan een nieuwe, vredevolle toekomst. Op de plek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zo veel mensen de dood vonden, wordt een tijdelijke land art installatie gemaakt. Ze symboliseert de hergeboorte van de hoop op een nieuwe, meer vredevolle wereld.
Tussen 2014 en 2018 worden er 600.000 beeldjes uit klei geboetseerd. Ze hebben de vorm van een kleine foetus, begin van leven en hoop. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die stierven tijdens WO I in België.
Koen Van Mechelen zegt nog over de beeldjes : ” Ze tonen de ruggengraat van een gebogen figuur die zich lijkt te bezinnen. Die zich schrapzet, buigt, maar zich ook recht. De ruggengraat toont de kracht van het leven, de vastberadenheid om verder te gaan, om te bouwen en niet te breken. “
Iedereen kan meewerken aan het project, maar het is vooral op jongeren gericht. Als je een beeldje maakt, wordt jouw naam gekoppeld aan één van de slachtoffers vermeld op de ‘namenlijst’ van het In Flanders Fields Museum, via de metalen ‘dog tag’. Zo verbinden mensen en generaties zich met elkaar in de herdenking van de eerste wereldoorlog. En zo blijven de gesneuvelden in de herinnering en worden ze gekoppeld aan de levenden die een beeldje maken. Op die manier is het kunstwerk het resultaat van de samenwerking van een hele gemeenschap, van alle leeftijden en nationaliteiten.
In het voorjaar van 2018 wordt er een grote land art installatie gerealiseerd op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Het zal bestaan uit twee grote werken van Koen Vanmechelen en de 600.000 beeldjes. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en is een onderdeel van het grootschalige herinneringsproject ‘GoneWest/Reflections on the Great War’. Meer lezen…
Wij waren in Watou en werkten in het atelier van CWRM mee aan het project. Enkele impressies van onze kleine bijdrage :
Aanvulling in 2018:
Het verhaal over het ontstaan van ComingWorldRememberMe zal gebundeld worden in een ‘The making of’. Dit verslag met prachtig beeldmateriaal wordt ook aangevuld met gedichten van Willie Verhegghe. Te koop vanaf 5 april in het onthaalpaviljoen bij het kunstwerk aan de Palingbeek of online te bestellen via cwrm@vzwkunst.be. Je leest en beluistert deze gedichten ook langsheen het poëzieparcours Ode Aan de War Poets. En dan zijn we weer terug bij John Mc Crae, Edmund Blunden, en …Siegfried Sassoon.
N.B. Een heel fijne manier om kennis te maken met het leven van de soldaten achter de frontlijn is overnachten in Talbot House, in Poperinge. Niet comfortabel, maar wel indringend.