Waar vind je de 10 allermooiste treinstations?

Treinstations … het zijn plekken van komen en gaan, van afscheid en weerzien. Ze zijn er in alle soorten en alle maten. Maar er zitten beslist een aantal schitterende parels tussen. Met knappe interieurs en originele architecturale vormen. Stations die fungeren als een vertrekpunt of een tussenstop, maar zo uniek zijn dat ze eigenlijk ook best zelf een bestemming zouden kunnen zijn.  Maar waar vind je de 10 allermooiste treinstations? Ik checkte de plekken die ik tot nu toe bezocht en voilà, hier is mijn persoonlijke selectie van de 10 stations die beslist meer dan een haastige blik waard zijn.

Antwerpen-Centraal (België) – 1905

de-allermooiste-treinstations Antwerpen
Stationhal Antwerpen-Centraal. De zoldering van de koepel: geïnspireerd door Romeinse architectuur.

de-allermooiste-treinstations Antwerpen

Laat ons alvast beginnen in eigen land. ‘Niemand is sant in eigen land’,  maar als het over stations gaat, klopt dat gezegde misschien niet helemaal…Vraag het 10 Belgen en 8 ervan hebben toch een hele grote boon voor Antwerpen -Centraal als het om de mooiste treinstations gaat! Een beetje chauvinisme kan geen kwaad, toch? Maar ook internationaal wordt dit indrukwekkend bouwwerk uit 1905 erkend als één van de fraaiste stations ter wereld.

In Antwerpen-Centraal weet je niet waar eerst kijken. De knappe historische staalstructuur, de glazen koepel en de weelde van licht zijn gewoonweg fantastisch. Bovendien vallen er wel duizend-en-één interessante details  te ontdekken in dit station in eclectische stijl: de torentjes op het dak, de versieringen in art deco-stijl, de leeuwen en andere figuratieve elementen.  Het gebouw is gerenoveerd in 2009. Na de verbouwing kwamen er  zomaar even 14 extra perrons (verdeeld over drie verdiepingen) bij. Die missen natuurlijk de charme van de inkomhal, maar het geheel is goed geïntegreerd.

Tip:  bewonder niet alleen de torentjes aan de buitenkant, maar kijk ook in de centrale vertrekhal eens omhoog – hoe verrassend mooi is de lichtkoepel in de stralen van de ochtendzon! En waar in Rome hebben we  weer die tempel met bijna dezelfde zoldering gezien?…

Antwerpen station
Centraal station Antwerpen

Luik-Guillemins (België) – 2009

Een tweede Belgische topper in het lijstje! In tegenstelling tot Antwerpen-Centraal is  het station van Luik-Guillemins geen historisch monument, maar wel een 21ste eeuwse,  gloednieuwe make-over van het belangrijkste station van Luik. De wat vreemde naam verwijst naar de kloosterorde van de Wilhelmieten (Guillemins in het Frans) die op deze plek in 1287 een klooster bouwden. De wijk waar het station ligt, heet ook Guillemins.

Het ranke futuristische gebouw uit 2009 lijkt wel een soort transparant ruimteschip dat bij de Maas geland is en zich opent naar de stad.  Santiago Calatrava ontwierp het in zijn typische stijl en materialen: glas, beton en staal . Het perfecte visitekaartje is dit wel voor de hogesnelheidstrein die je via Luik naar Brussel of Keulen brengt (of verder). Het station met zijn golvende lijnen straalt een geweldig gevoel van ruimte en vrijheid uit als je bij de perrons staat. Een magistrale ervaring.

Tip: geïnteresseerd in moderne architectuur? Check dan ook de vlakbijgelegen futuristische Financiëntoren en de sierlijke voetgangersbrug La Belle Liègeoise over de Maas.

 de-allermooiste-treinstations Luik

de-allermooiste-treinstations Luik
Luik-Guillemins: de magistrale overkapping is 160 meter lang en 35 meter hoog!

de-allermooiste-treinstations Luik
Calatrava, dat is: glas, beton, staal en blauwe hardsteen

London Saint Pancras International (Verenigd Koninkrijk) – 1868/2009

Londen telt natuurlijk een heleboel charmante treinstations, ik denk dan vlotweg aan Waterloo Station, Liverpool Station, … maar het mooiste is zeker St. Pancras International. Dit is ook het station waar je vanuit Brussel of Parijs aankomt met de Eurostar (net als Luik-Guillemins een ‘entrée’ voor bezoekers dus). In de inkomhal met de winkeltjes zit er altijd wel iemand op de piano te spelen.

de-allermooiste-treinstations Londen St Pancras International
St. Pancras: met zijn perronoverkapping van 210 meter lang, 74 meter breed en 30 meter hoog …is dit ook geen ‘klein stationnetje’ meer.

Het in 2009 vernieuwde, supermoderne complex heeft nog altijd zijn kenmerkende neogotische facade in rode baksteen met zandkleurige decoratieve lijnen. Het lijkt wel alsof je voor een gigantisch Victoriaans kasteel staat. En je kan er ook logeren, want het stationsgebouw vormt een geheel met het  Marriott International Hotel. Wij zagen er poepsjieke wagens met chauffeur voor de deur staan. En een Lamborghini.

Tip: verken de Coal Drops Yard, achter het station. De vroeger verloederde buurt is nu immens hip! En check het interieur van het German Gymnasium terwijl je er luncht!

de-allermooiste-treinstations St Pancras International

de-allermooiste-treinstations

St. Pancras International: kasteel of station?

London King’s Cross Railway Station (Verenigd Koninkrijk) – 1852/2012

Vlak naast St. Pancras International ligt het nog iets oudere King’s Cross Station (1852). Hier arriveren en vertrekken heel wat ‘gewone’ Engelse treinen (nationaal verkeer).

de-allermooiste-treinstations Londen King's Cross
King’s Cross

Ook dit station werd recent vernieuwd. Waar Olympische Spelen (Londen 2012) al niet goed voor zijn, nietwaar? Architect John Mc Aslan verbond oud en nieuw met een opvallend, reusachtig metalen paddestoeldak.  Indrukwekkend !

Tip: Elke rechtgeaarde  Harry Potter-fan zoekt hier naar het magische perron 9 ¾. Wie wil er niet met de Zweinsteinexpres naar de beroemde tovenaarsschool?

de-allermooiste-treinstations
John Mc Aslan’s opvallende parasol – of paddestoeldak voor King’s Cross

de-allermooiste-treinstations King's Cross

King’s Cross: aanschuiven voor een foto op het legendarische Harry Potter-perron

Berlijn Hauptbahnhof (Duitsland) -2006

Een gloednieuw station, dat kon Berlijn gebruiken toen Duitsland weer herenigd werd in de jaren ’90. Op de plek van het voormalige19de eeuwse station verrees in dit stadsdeel het nieuwe Berlijn-Centraal als één van de eerste gebouwen na de val van de Berlijnse muur.  Op een kruispunt van wegen, spoorlijnen, metrolijnen en vlakbij de rivier de Spree. Weg met de muren en begrenzingen!  Een complex mobiliteitsboeltje moet het geweest zijn, maar in 2006 stond er een transparant en luchtig nieuw gebouw. Super-modern en letterlijk schitterend door al het glas en staal.  En zo mogelijk nog groter dan Saint Pancras International. Een adembenemende ervaring om hier naar omhoog, naar beneden, of over de stad aan je voeten uit te kijken!

de-allermooiste-treinstations Berlijn
Hauptbahnhof in Berlijn: 321 meter lange en 210 meter brede grote perronhal

Net zoals in Antwerpen rijden er hier ook treinen op verschillende niveaus. Alleen is de schaal lichtjes verschillend…

Tip: architectuurliefhebbers, bezoek zeker ook de gerenoveerde Reichstagkoepel (Norman Foster) even verderop aan de andere kant van de Spree. Vooral bij valavond een onvergetelijke ervaring! 0f, voor het contrast, neem de U-baan in het charmante mini-stationnetje van de Schlesisches Tor bij de Eastside Gallery.

de-allermooiste-treinstations
Berlijn Hauptbahnhof: schitterend in de zon.
treinen op verschillende niveaus in Berlijn Hauptbahnhof

Porto Station São Bento (Portugal) -1916

Vergeleken met Berlijn-Centraal is het huidige Estacao Sao Bento in Portugal een eerbiedwaardige oude dame. Het stationsgebouw is meer dan 100 jaar oud.  Aan de buitenkant heb je geen idee waarom dit één van de mustsees van Porto is. Maar één keer binnen: wauw! De muren zijn van boven tot onder versierd met historische taferelen,  kleurig geschilderd op de typisch Portugese keramische tegels, azulejos. 11 jaar duurde het voor dit prachtig huzarenstukje afgewerkt was.

Porto Sao Bento
tegeltjes én muurschilderingen

Maar naast de ongelooflijke muurtegels is ook het geheel van de stationshal super-sfeervol. Je zet hier een stap terug in de tijd: het gekleurde glas van de ramen, de stationsklok, de lettertypes… Zalig!

Tip: bezoek ook vlakbij de Sé, de cathedraal van Porto. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad! Of om bij JK Rowling te blijven: bestel een (dure)koffie in Café Majestic – de plek waar volgens de overlevering de ondertussen schatrijke schrijfster haar eerste Harry Potter-boeken neerpende.

de-allermooiste-treinstations Porto Sao Bento
Sao Bento
de-allermooiste-treinstations Porto Sao Bento
Sao Bento

Valencia Estacion del Norte (Spanje)- 1917

Minder bekend, maar een fijne verrassing is het Noordstation in Valencia, het ‘Estació del Nord’ in het Valenciaans. Qua leeftijd is deze beauty te vergelijken met de stations van  Antwerpen en Porto. Het gebouw opende in 1917. En ook hier is het interieur een visuele verwenpartij waar je maar niet op uitgekeken geraakt. Uiteenlopende materialen als hout, glas, marmer, metaal en keramiek zijn verwerkt tot een smaakvol geheel. Uniek zijn de bloemen en planten die overal om je heen over wanden, plafonds, zuilen en deuren lijken te kronkelen.  Zelfs mozaïeken schildpadden kruipen hier tussen het groen.  Voeg daarbij nog het  kleurige ‘buon viaggio’ dat je in verschillende talen op de deuren leest en je snapt dat hier een kaartje kopen pure ‘feel good’ is!

de-allermooiste-treinstations Valencia

de-allermooiste-treinstations

Ook de lokettenzaal is geweldig: je schuift hier nog aan bij de originele houten loketten! Petite histoire: enkele jaren geleden kwamen er even verderop in het station nieuwe glazen loketten, in een poging om het station te moderniseren. Resultaat: niemand gebruikte ze… Ze zijn terug verwijderd. En dat is helemaal te begrijpen. De authenticiteit en originaliteit van dit interieur wil je toch niet missen?

Valencia

Valencia

Ook aan de buitenkant is dit een opvallend gebouw waarin verschillende stijlen vermengd zijn. Maar de modernistische volumes, lijnen en decoraties domineren toch. De opvallende voorgevel is versierd met  sinaasappels en oranjebloesem – niet toevallig Valenciaanse topproducten.  Een arend met gespreide vleugels op het dak symboliseert de gezwinde snelheid van het spoor.

de-allermooiste-treinstations Valencia

de-allermooiste-treinstations Valencia

Estacion del Norte

Grand Central Station (New York) – 1913

Ook over de Grote Plas kon ik genieten van een aantal uitzonderlijke stations. Een van de beroemdste stations ter wereld is natuurlijk het Grand Central Station (of Terminal) in New York.   En ‘Grand’ is het inderdaad –  een terechte toeristische trekpleister, dat moet ik toegeven. Niet alleen de grootte imponeert (Grand Central Station is het grootste station ter wereld in oppervlakte en aantal perrons) maar ook de weelderige en stijlvolle aankleding in Jugendstil.

de-allermooiste-treinstations Grand Central Terminal
Het grootste station ter wereld: 44 perrons en 67 sporen
Grand Central Terminal
Stijlvolle gouden kroonluchters op elektriciteit (1913)

De grote blikvanger is natuurlijk de indrukwekkende centrale hal. Boven je hoofd zweven dieren van de dierenriem tegen een turquoise-groene sterrenhemel – deze schildering werd pas bij een renovatie ontdekt. Het licht stroomt overvloedig binnen langs de grote ramen en tickets koop je nog aan oude  vergulde loketten. Ook de vergulde kroonluchters en dito stationsklok  evenals de prachtig afgewerkte vergulde deuren, de marmeren vloeren en muren versterken de indruk van weelde en luxe. Bij de opening in 1913 moeten de elektrische kroonluchters ook super-modern geweest zijn.

Het interieur komt eigenlijk heel vertrouwd over (zoals vele plekken in NY) omdat het zo vaak als filmdecor figureerde ( Men in Black, Bad Boys,The Godfather).

Grand Central Terminal
Een koepel als een sterrenhemel

Tip: Test ook even de fluistergalerij, bij de oesterbar op de benedenverdieping. De bogen van de galerij zijn zo perfect gemaakt dat je elkaar kan horen als je elk aan één kant van de boog staat en gewoon maar even kucht. En bewonder de deuren bij de verschillende uitgangen!

de-allermooiste-treinstations Grand Central Terminal
Beroemd filmdecor
de-allermooiste-treinstations NYC
Hoe mooi kan een deur zijn?
de-allermooiste-treinstations Grand Central Terminal
Staal, glas en hout bij één van de ingangen

De Oculus (New York)- 2016

Uit een heel ander tijdvak en een voorgoed veranderde wereld dateert de Oculus, het metrostation dat Calatrava ontwierp voor Ground Zero in downtown Manhattan. Een station dat opende in 2016, ongeveer een eeuw na het Grand Central Station. Over de symboliek van de witte vogel die neerstrijkt in het WTC-gebied schreef ik vroeger al. Erg mooi en aangrijpend natuurlijk.

de-allermooiste-treinstations Oculus NYC
witte vogel bij Ground Zero

Een unieke ervaring is het om hier rond te lopen terwijl je je laat betoveren door het ritme van de witte stalen bogen, de wonderlijke vormen van de gewelven en het licht dat via de huizenhoge lichtstraat over je neerstroomt.  Een boost van energie en positieve vibes.  Alleen al door omhoog te kijken in dit (dure) wonder van glas, beton en staal.

Tip: bezoek ook het 9/11 Memorial Museum dat naast deze ‘Vredesduif’ ligt. Absoluut de moeite!

de-allermooiste-treinstations NYC

de-allermooiste-treinstations NYC Oculus

NY oculus
gebogen gewelven

de-allermooiste-treinstations Oculus NYC

NYC Oculus
Wow-gevoel!

Philadelphia, 30th Street Station – 1933

Tot slot als  nummer 10 in deze lijst van allermooiste stations: Pennsylvania – 30th Street in Philadelphia. Zeg maar: ‘Philadelphia-Centraal’, het derde drukste station van de States. Aan de buitenkant:  niet echt een eyecatcher voor Europeanen. Qua stijl lijkt het te balanceren tussen modernisme en een klassieke tempel. Al vond ik de lampen direct supercharmant.

de-allermooiste-treinstations
William H. Gray III 30th Street Station | Photo: Bradley Maule

Interieur

Maar dan die stationshal! Imposant (zoals bij de meeste stations), maar ook erg mooi en elegant. Fantastische lampen in art-decostijl, muren in crèmekleurige travertijn en een spel van rijk dieprood en goud als je opkijkt naar het plafond. De geometrische lijnen en vormen komen overal terug. En alles is verguld. Ik denk onmiddellijk aan Top of the Rock en andere New Yorkse wolkenkrabbers uit de jaren ’30 waar je ook vaak die vergulde of messing details terugvindt.  Buiten een gevoel van stijlvolle elegantie, krijg je hier ook een prettige indruk van licht, ruimte en rust.  Iets wat niet van elk station kan gezegd worden! Sinds 2019 is het interieur beschermd.

Toen het station in 1933 opende, was het erg vooruitstrevend omwille van zijn elektronisch omroepsysteem en… de landingsplaats voor kleine vliegtuigen op het dak! Tip: als je logeren in New York te duur vindt, zoek dan logies in Philadelphia. In een uurtje ben je met de trein in Penn Station, het hart van Manhattan. Heel goed te doen. Je spaart heel wat geld uit en… je hebt de kans om uitgebreid 30th Street Station te bezichtigen!

de-allermooiste-treinstations Philly

de-allermooiste-treinstations Philly

Tot slot

Met de trein reizen is beter voor het milieu, en als je dan ook nog aankomt in of vertrekt uit één van deze schitterende stations, is dat helemaal mooi meegenomen. Absoluut de moeite waard om al deze pracht en praal rustig tijdens het wachten te bewonderen. Of er een ommetje voor te maken :-)!

Ook leuk om te lezen:

11 thoughts on “Waar vind je de 10 allermooiste treinstations?

  1. Van je lijstje heb ik enkel die van New York niet bezocht… maar dat van Luik blijft mijn favoriet! Als ik daar naartoe ga moet ik telkens een extra (half) uur voorzien voor een uitgebreide fotosessie :p

    1. Snap ik helemaal! Ik kan me daar ook moeilijk beheersen. De echtgenoot staat steevast al bij de uitgang te wachten, terwijl ik telkens weer andere hoekjes en perspectieven zie :D!

  2. Zo’n ruimte beléven is de sterkte van zo’n bezoek. Ik hoef er niet meer heen, de plaatjes komen naar me toe dankzij Wannderful! Het zijn gigantisch mooie plekken, de schoonheid en het effect zijn overal. En soms is knullig-lullig ook wel een compliment voor een station. Zoals station La Louvière-Sud…

  3. Sinds Antwerpen gerenoveerd werd, kwam ik er eigenlijk nog steeds niet. Luik vind ik persoonlijk ook een topper. Fluistergalerij is New York vond ik ook bijzonder.
    Stations zorgen op zichzelf vaak al voor een fijn reis- of vakantiegevoel, zo lang de treinen maar mooi op tijd zijn toch 😉

    1. Het oude deel van Antwerpen vind ik het mooist, ook al is het een mix van stijlen. En Calatrava kan voor mij niks verkeerd doen 😍😄- grote fan! Zo’n station, ik zou daar soms uren kunnen blijven rondlopen! Fantastisch!

Altijd fijn om je reactie te lezen: