De 5 meest charmante plekjes van Luik

Luik, een wat sombere industriestad? Dat is het cliché. Maar hoe is Luik echt? Wij brachten er een superfijn weekend door. Een origineel cadeau van mijn familie. Verrassingsovernachting en 5-gangen-dineetje inbegrepen. Met een massa tips van mijn Luikse vriendin Laurence er bovenop!

Hieronder verklap ik je alvast de 5 meest charmante plekjes van Luik. Als proevertje.

1. De hellingen van de Citadel (Les Coteaux de la Citadelle)

Het is absoluut de moeite om via de Rue Volière of de ‘Degrés des dentellières’ aan het prinsbisschoppelijk paleis de helling op te klimmen, richting Rue Pierreuse en oude Citadel. Via een goed verstopte doorsteek tussen een paar huizen start je de beklimming van de heuvel. Hoe hoger je komt, hoe prachtiger het uitzicht. Langs de oude vestingmuren is er bovendien een met groen omzoomd pad aangelegd. En er zijn de heerlijke Terrasses des Minimes. De ideale plek voor een romantische picknick of een gezellige babbel-met-uitzicht.

op de hellingen van de citadel

charmante plekjes luik

charmante plekjes luik

De weg kronkelt zich daarna naar beneden en je verdwaalt bijna in de supersmalle steile steegjes. Tussendoor ontdek je prachtige binnentuintjes en hofjes.

2.  De trappen van de Montagne de Bueren

Eén van de bekendste plekken van Luik, bij de hellingen van de Citadel.  Maar ze verdient een aparte vermelding. Want deze plek blijft absoluut indrukwekkend. Zowel visueel als fysiek ;).  Deze trap wordt zelfs tot één van de meest extreme hellingen ter wereld gerekend. Ben jij er ooit geweest en heb je de treden geteld?

charmante plekjes luik

N.B. Ook op talloze andere plaatsen in Luik zijn er pittoreske en steile trappen. Overduidelijk aanwezig, of net verscholen onder een portiek of in een steeg tussen de rijhuizen.

charmante plekjes luik

Ik ken geen enkele andere stad waar er zo veel, zulke lange en zulke steile traphellingen zijn. Maar de Montagne de Bueren overtreft alles. Charmant én fascinerend.

3. De binnenhofjes en doodlopende steegjes

Als je alleen de hoofdstraten van Luik doorkruist, mis je zonder het te weten een aantal pittoreske plekjes. Ga hiervoor naar de Rue Hors Chateau, richting Collégiale St. Barthélemy. Zoek de smalle doodlopende steegjes die tussen de huizen geprangd zitten. Je ontdekt er kleine pareltjes. Stedelijke binnenhofjes uit vroegere tijden. Met zelfs nog vakwerkhuizen. En charme troef. Ik noem er enkele: Impasse Venta, Impasse de la Couronne, Impasse de l’Ange. Vooral de Impasse de la Couronne vond ik erg sfeervol.

4. De 15de eeuwse kloostergangen van de kathedraal St. Paul

Luik telt als prinsbisschoppelijke stad een massa kerken, de ene al ouder en mooier dan de andere. De kathedraal St. Paul is één van de indrukwekkendste. Eens binnen, kan je je helemaal voorstellen hoe kleurig de kerken vroeger moeten geweest zijn, toen muren en gewelven nog helemaal beschilderd waren. En als je weet dat hier al in de 10de eeuw een kerk stond, ben je helemaal geïmponeerd door de historische waarde van deze plek.

Op dit moment worden de buitenmuren van de kathedraal gerestaureerd.Het interieur is echter in al zijn pracht en praal te bewonderen.

Maar bijzonder stemmig vond ik de stille kloostergangen. Een spirituele plek om te onthouden.

charmante plekjes luik

5. Het terras van Madame Boverie in het park La Boverie

Een wat wereldser plekje vind je temidden van het groen van het Parc de la Boverie. Na een bezoek aan de binnenstad, doet het deugd om de mooie brug La Belle Liègoise over te steken naar het eiland van la Boverie.

Sinds 2016 vind je hier het nieuwe museum La Boverie (in het vroegere Paleis voor Schone Kunsten). Op dit moment loopt er een expo over strips.

Maar zelfs als je niet van kunst houdt, is dit een erg leuke plek. Het museum heeft namelijk een fijn café, met terras. ‘s Namiddags kan je bij Madame Boverie in het zonnetje genieten van wat lekkers. Een aanrader!

6. Toemaatje: Une Gaufrette Saperlipopette

En als je van lekkers houdt, dan moet je absoluut naar Une Gaufrette Saperlipopette gaan! In dit piepkleine maar originele en gezellige winkeltje vind je de allerlekkerste marshmallows ter wereld. En natuurlijk ook de typische Luikse wafels. En daarnaast nog pannenkoekjes, neuzekes, chouquettes (soesjes), …alles ambachtelijk bereid, en vers. De dame die de winkel runt is bovendien super-vriendelijk en neemt haar tijd voor een persoonlijke babbel. En je krijgt voortdurend proevertjes aangeboden. Iets wat je in Vlaanderen nog zelden tegenkomt.

Het winkeltje is ondertussen terecht een hotspot geworden: overdag moet je er vaak aanschuiven. Als je even voor sluitingstijd gaat, is het er veel minder druk.  Maar dan is de etalage ook bijna helemaal leeggegeten. En je kan je voorstellen dat wij daar met plezier aan meegewerkt hebben :)! Kortom, dit winkeltje hoort zeker op je lijstje!

Zo, dat waren mijn Luikse proevertjes. Welke charmante plekjes zou jij nog aanraden in Luik?

Ook leuk om te lezen:

15 thoughts on “De 5 meest charmante plekjes van Luik

  1. Het is een stad van contrasten, met heel wat fijne plekjes tussen het oude industriële verleden. Een ontdekking voor mij. Bedankt voor het binnenwippen en fijne avond nog, Inez :)!

 1. Wil ik zeker onthouden. Ik had inderdaad een idée fixe in m’n hoofd over Luik als een sombere industriestad. Na het lezen van ook jouw logje over Luik versterkt dit enkel m’n nieuwsgierigheid. Ik voeg het meteen toe aan m’n bucket list. Het spreekt me ook bijzonder aan met die kleine steegjes, kathedralen die rust uitstralen om nog maar te zwijgen van die culinaire plekjes. Leuke tips stuk voor stuk waarvoor dank.

  1. Hey Hilde, graag gedaan! Soms is het gewoon maar een weet,hè. Dankzij mijn Luikse vriendin heb ik ook de mooie plekjes in Luik ontdekt. Fijn dat je ook ervan kan genieten!

 2. Ik heb er helemaal zin in gekregen ! Nu eens zien waar ik dat t@bje van mij in de buurt kan zetten !

 3. Luik is inderdaad de moeite waard. Het is een stad die zich niet zo gemakkelijk laat ontdekken vind ik, maar als je goed kijkt ontdek je er fantastisch mooie plekjes, zoals jij duidelijk deed! Doet me zin krijgen om er nog eens terug te gaan!

 4. Wij zullen duidelijk nog eens terug naar Luik moeten. Station (incl tentoonstelling) en La Boverie (incl tentoonstelling) en de kathedraal hebben we gedaan, de resterende tijd hebben we duidelijk in het minder mooie deel van de stad rondgelopen 😉

  1. Ja, je moet het echt weten. Anders loop je eraan voorbij. Want je hebt in Luik ook vaak vreemde combinaties van lelijke hoogbouw met eeuwenoude parels. Maar jullie hebben toch al wat moois gezie ook, zo te lezen. Het station vond ik absoluut geweldig!

  1. Luik Guillemins is fantastisch! Ik heb een massa foto’s van Calatrava’s meesterwerk genomen! Komt nog op de blog! En is vlakbij La Boverie.
   Je kan bij de brug La Belle Liègeoise voor enkele euro’s de pendelboot op de Maas nemen naar het oude centrum. Leuk tochtje!

Altijd fijn om je reactie te lezen: