De allermooiste logeerplek in de Noorse fjorden

De Noorse fjorden: wat spreken ze tot de verbeelding! Die huizenhoge toppen naast het honderden meters diepe water. Maar waar logeer je in dat kronkelige fjordenland? Pittoresk zijn de plekken bij de fjorden aan het water zeker. Of je nu kampeert in een camper langs de kant van de weg – er zijn er massa’s in Noorwegen -, in een blokhut of in een designhotel, schitterende natuurplaatjes sowieso verzekerd! Maar helemaal geweldig is het als je vanop een bergkam bijna één wordt met de fjord en de weidse omgeving. Dan voel je je helemaal de koning te rijk.  Wij genoten van een uniek verblijf in een luxe-tiny house bij Eidsdal aan de Storfjord in het westen van Noorwegen. Het was onze allermooiste logeerplek in de Noorse fjorden!

allermooiste logeerplek fjorden

Unieke ligging

Locatie is alles. En dat geldt ook voor de luxe-cabin waar we logeren. Op een hoogte van zo’n 600 meter boven zeeniveau ontdekken we op de bergflank van de Kilsti  de vier kleine glazen lodges langs een (erg basic) verharde weg. Een ervan zal voor 2 nachten onze verblijfplek worden, vlakbij het lieflijke Eidsdal aan een zijarm van de Storfjord.

Vanop het houten terras van elk ’tiny house’  heb je bijna een 360 graden zicht op de overweldigende natuur rondom je.  Het schijnbaar futiele over-en-weer varen van minibootjes in de fjord beneden valt in het niets bij de stilte van de machtige besneeuwde of denneboomgroene bergtoppen in de buurt.  Of de massa veldbloemen in het groene gras op de bergflank. Het spel van zon, schaduw en wolken zorgt ervoor dat je continu het gevoel hebt  in een National Geographic-documentaire te zitten.  ’s Avonds verstilt de omgeving tijdens het blauwe uur en ’s ochtends spelen de wolken voor onze ogen haasje over tot de zon ze uit de vallei verjaagt. Magisch!

allermooiste logeerplek fjorden
Het blauwe uur valt over de vallei en over het saunahuisje.

Glazen huisje op de bergflank

Geen glazen muiltje in Kilsti (gelukkig maar, op die steile hellingen!), wel een glazen mini-huis dus. Een container van ongeveer 10x3meter, daar logeren we. Alle buitenmuren zijn van glas, behalve eentje, in de slaapkamer. En overal zijn er schuiframen zodat je vanuit de drie ruimtes: woonkamer met kitchenette / badkamer /en slaapkamer, rechtstreeks buiten kan via het raam. Je zit helemaal in de natuur. Maar met de luxe van modern comfort. ’s Ochtends hier ontwaken en het raam openschuiven: een droom! Het ruime terras met vuurplaats is dan ook de plek waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen.

allermooiste logeerplek fjorden

Hier ontwaken!

allermooiste logeerplek fjorden

Bereikbaarheid

De unieke ligging middenin de natuur houdt ook in dat je relatief ver van dorpen of winkels verblijft. Vlakbij is er een geitenboerderij, dus helemaal afgezonderd zit je niet.  Verspreid over de berg vind je hier en daar een huis of een groepje huizen. Maar reken voor het dichtstbijzijnde dorp toch een half uur rijden. Op een smalle weg. Een rijstrook van één auto breed. Vervelend als er net een vrachtwagen materialen moet lossen of er een tegenligger aankomt. Maar het is vakantie. Dus no stress. Want geen deadlines of strakke tijdschema’s.

Je koffers draag je ook te voet tot aan de lodge. Goeie knieën zijn een pluspunt als je met je trolley het steile zigzagpad van bij de auto naar beneden neemt!

allermooiste logeerplek fjorden
Halverwege het zigzagpad dat we afdalen om tot bij de huisjes te komen.

Lokale lekkernijen en Google Translate

Wij blijven hier twee nachten en bestelden de mondvoorraad tegelijkertijd met het huren van het huisje. Bij aankomst zit onze koelkast boordevol met allerlei lekkers: sapjes, een soep, bereide schotels, fruit, room, lokale vleeswaren en kazen. Alleen: onze kennis van het Noors is beperkt en we hebben soms geen idee wat er in de potten en  flesjes zit. Of hoe we het moeten bereiden. Ook Google Translate geraakt er niet altijd wijs uit. Uiteindelijk komen we via smsjes van de beheerders te weten dat er een stevige romige zalmsoep voor ons klaarstaat en een stoofpotje van geit (van de boer 700 meter verderop).  De lokale jam, opgelegde pruimen, vossenbessen-, appel- en frambozensappen smaken fantastisch!

Vier soorten brood, lokale kaas, echte boter en gemarineerde pruimen met room toe.

Niets is perfect

De aankomst in ons klein huisje voor twee nachten is dus veelbelovend. Alleen… als we het inductievuur aanzetten, knipperen de lampen enkele keren en daarna is er …geen elektriciteit meer.  Soep opwarmen, specialty koffiebonen malen of de boel verlichten: onmogelijk. Ik vrees al dat ik stommelings voor kortsluiting heb gezorgd in het nagelnieuwe verblijf. Maar hey, ook de nabije geitenboer zit zonder stroom. Na enkele uren blijkt er een transformator stuk die dit deel van de vallei van stroom voorziet. Gelukkig zijn we in een ander leven ooit bij de scouts geweest. Met enkele kaarsen, een massa droog hout, aangevoerde zakken ijs om de eetwaren vers te houden en kookpotten die bestand zijn tegen het ‘echt’ vuur van de designbarbecue, kunnen we ons redden. Nooit smaakte zalmsoep met verse boter en zwart brood zo lekker. Zo’n 18 uur kamperen we in onze luxetent zonder stroom :). Na een halve dag verplichte rust ter plekke omdat de hoogtewerker van de elektriciteitsmaatschappij de weg blokkeert, is het euvel verholpen.

Ook de geitjes keken mee hoe de transformator op de piloon werd vervangen.

Daarna kunnen we optimaal genieten van alle voorzieningen.  Van de houten schommel tot de sauna-with-a-view. 🙂

’s Nachts is het wel met je hoofd onder het dekbed kruipen. Want ook boven ons bed is er een koepel. Om de sterren te zien.  Zonder verduistering dus. In een land waar het in juli maar heel kort donker is. Lichtgevoelige personen: jullie zijn gewaarschuwd!

allermooiste logeerplek fjorden
Sauna met panoramisch venster
allermooiste logeerplek fjorden
Ook panoramisch: de sterrenhemel boven je bed. Zonsondergang in juli: rond middernacht,  zonsopgang: rond 3u30.

Doen in de buurt

Alhoewel Kilsti Compact Lodge het (bijna) perfecte toevluchtsoord in het magische fjordenlandschap is en je hier naar hartenlust kan wandelen, is het ook een goeie uitvalsbasis voor uitstappen in de magnifieke en spectaculaire omgeving:

  • Neem de ferry vanuit Eidsdal  naar Linge en verken de romantische fruitstreek  van het Valldal langs de E63.
  • Rij door vanuit Linge naar Sylte om er de lange tocht over het water naar de Geirangerfjord te maken met de ferry. Reserveer vooraf je plaats!
  • Trek vanuit Sylte verder noordelijk naar de Trollvegen ( de Trollenladder) tot bij Åndalsnes in het noorden. Een koelbloedige chauffeur is handig.
  • Volg de panoramische nationale route 63 naar het zuiden en doorkruis de mooiste berglandschappen om via de Ornevegen in het minuscule Geiranger te komen en de beroemde fjord  te bewonderen ( zo’n 25 km ten zuiden van Kilsti).
  • Zelfs in de zomer nog een ijsmeer zien? Dan rijd je na Geiranger zuidelijker naar de bergpas bij Dalsnibba: ijskoud is het daar maar buitenaards mooi. (In de winter is de weg afgesloten)

Kilsti dus, een meer dan fantastische plek. Voor ons was het verblijf in de compacte ‘hut’ -om diverse redenen- een unieke en onvergetelijke belevenis. De ligging tussen fjord en berg maakte het tot onze allermooiste logeerplek in Noorwegen!

Meer info over Kilsti Compact Lodge.

Geiranger
zicht van bij Kilsti op de Norddalfjord, zijarm van de Storfjord

Ook leuk om te lezen:

8 thoughts on “De allermooiste logeerplek in de Noorse fjorden

  1. Wat een heerlijk plekje dit! Al lijkt het zigzag paadje met je bagage inderdaad wel een uitdaging. Waren jullie met een (huur)auto?

Altijd fijn om je reactie te lezen: