De fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in Toscane

De fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in Toscane De fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in Toscane

Ooit ging ik (zoals zovelen)  op schoolreis naar Parijs. Ik vergeet nooit  de grappige en beweeglijke sculpturen in de fontein op het plein voor het museum Pompidou. De naam van de kunstenares bleef ook hangen : Niki de Saint Phalle (1930-2002).

Tijdens een reis naar  Italië vele jaren later, was  mijn interesse onmiddellijk gewekt toen ik hoorde dat zij een tuin had ontworpen in Toscane. Een Tarottuin.

Een park vol kleur en plezier

Als je in het zuiden van Toscane verblijft, bezoek dan zeker deze vrolijke beeldentuin in Capalbio. Je komt er beslist goedgemutst buiten.

Zoals de naam al aangeeft, is “il Giardino dei Tarocchi” geïnspireerd op de 22 kaarten van het Tarotspel. Zij symboliseren  de levensweg , die ieder mens op aarde aflegt.  In de tuin is er geen vast pad, iedere bezoeker kiest zelf  zijn eigen weg  tussen de 22 sculpturen.

Inspiratie en ontstaan

In 1955 bezocht Niki de Saint Phalle Barcelona. Het Parc Güell van Gaudi inspireerde haar om zelf ook een droompark  te realiseren. Ze vond in 1978 een geschikt plekje nabij het stadje

Capalbio. Er werd ongeveer 15 jaar aan de tuin gewerkt. In mei 1998 ging hij tenslotte open voor het publiek.

De fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in ToscaneDe fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in Toscane De fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in Toscane

Spiegeltje aan de wand

Terwijl je door de tuin loopt, voel je jezelf terug kind worden. De vrolijke kleuren, vormen, en originele sculpturen betoveren je. Je stapt letterlijk de wondere wereld van Niki de Saint Phalle binnen.

Zij ging zelfs zo ver dat ze één van de figuren, “De Keizerin”, zo ontwierp dat ze erin kon wonen. En dat deed ze ook echt enkele jaren. Wat een bijzondere vrouw!

Meer lezen over Niki de St. Phalle.

Zeker ook doen:

  • Observeer stiekem de gezichten van je medebezoekers – bijna iedereen heeft een glimlach op zijn gelaat bij het verlaten van de tuin.
  •  Als je zonder kinderen op reis bent, rij dan  achteraf naar de stadsvesten van Capalbio om er op een terrasje  heerlijk Italiaans te eten !
  • Geniet verder van het mooie Zuid-Toscane. Of vaar naar Elba en bezoek er het keizerlijke optrekje van Napoleon!

De fantasierijkeTarottuin van Niki de Saint Phalle in Toscane

Ook leuk om te lezen:

 

Altijd fijn om je reactie te lezen: