Ontdek de foutste toren van New York en Top of the Rock, de toren met het mooiste uitzicht

Welke wolkenkrabbers bezoek je in NYC?  Voor het mooiste uitzicht kies je absoluut Top of the Rock, de bovenste verdieping van het Rockefeller Center. Maar vlakbij op Fifth Avenue is er nog een bezienswaardigheid. De Trump Tower. Waar Melania haar zwaar beveiligde dagen slijt als Donald in het Witte Huis zit.

Trump Tower

Onopvallend of bescheiden kan je de Trump Tower niet echt noemen. Maar dat is waarschijnlijk ook allerminst de bedoeling.

New York Trump Tower

De voorgevel in gepolijst brons springt in het oog. Net als de uitgebreide beveiliging. Op de stoep wordt er druk gefotografeerd. Ik doe even mee. Puur uit altruïsme, natuurlijk – zo kunnen jullie ook meekijken:).

Het gebouw bestaat uit drie delen. Beneden is er een atrium met winkelcomplex dat toegankelijk is voor het publiek. Het telt 6 verdiepingen. Daarboven zijn er een 20-tal verdiepingen met kantoren en dan zijn er nog een 30-tal verdiepingen met luxueuze appartementen. Daar wonen, naast Trump zelf, ook heel wat beroemdheden: Beyoncé, Jay Z, Sophia Loren, Bruce Willis, Lisa Marie Presley,…

Hoger dan hoog – of niet?

De toren telt zogenaamd 68 verdiepingen. In het echt zijn het er maar 58. Een beetje verwarrend. Om het gebouw hoger te laten lijken, bevinden alle etages zich in werkelijkheid 10 verdiepingen lager; zo bevindt de 43e verdieping zich in werkelijkheid op de 33e verdieping. Tja. Over ‘fake’ gesproken. Waarom verwondert mij dit niet?

Maar nieuwsgierigheid – en een beetje sensatielust? – doen mij toch binnengaan in het Walhalla der Trumps. In het publieke gedeelte althans, het winkelcentrum-atrium.

New York Trump Tower

Luxueus interieur

Het bestaat vooral uit een massa roze Italiaans marmer, spiegels, roltrappen en kolommen uit gepolijst brons. Er is een kunstmatige waterval (25 m hoog- 1.9 miljoen dollar). En alles blinkt en schittert.  Er is zo veel glitter en opdringerige luxe dat het geheel net afstoot in plaats van te imponeren. Gelukkig zijn er ook echte planten. En bomen.

New York Trump Tower

De winkels, cafés en restaurants bevinden zich telkens op een soort balkons tussen de roltrappen in.

New York Trump Tower

New York Trump Tower

Het gebouw heeft duidelijk een smak geld gekost. Maar het is er allemaal zo over dat je er al snel genoeg van hebt. Trop is trop! Wij namen de 6 roltrappen naar boven en keerden dan stante pede weer terug naar beneden. Genoeg Trump Bar, Trump Grill, Trump Café, Trump’s Ice Cream Parlor en Trump Store! Dit is toch absoluut de foutste toren in New York.

Weetjes over de Trump Tower

Voor wie er toch meer wil over weten:

-deze toren kwam -na veel discussie over de verkoop en de renovatie- in de plaats van een oude wolkenkrabber uit 1904

– na de sloop van de oude toren, liet Trump zijn toenmalige vrouw Ivana Trump het atrium ontwerpen

-Trump kreeg voor het gebouw het grootste belastingvoordeel uit de geschiedenis van New York

-in 1983 was het gebouw af, de appartementen kostten toen tussen de 5 en 11 miljoen dollar per stuk…

Top of the Rock

Nee, dan vlug naar het Rockefeller Center. Dat zijn eigenlijk zo’n drie stratenblokken in het midden van Manhattan met kantoren, hotels en appartementen. Tussen 1929 en 1940 liet Rockefeller jr. hier deze ‘stad in de stad’ optrekken, in art deco-stijl. Het hoogste gebouw is de Comcast Building (vroeger GE Building). Op het dak van dit gebouw heb je een geweldig uitzicht, het is de toren met het mooiste uitzicht in New York!

New York Rockefeller Tower

New York Rockefeller Tower

Het interieur is ook hier heel rijkelijk en bijna overdadig luxueus. Ik begrijp nu waar Trump de mosterd haalde. Zelfs in de crisisjaren van de 20ste eeuw was Rockefeller rijk genoeg om deze fantasietjes te betalen. Maar ze zijn wel smaakvoller en beter gedoseerd dan in Trumps eigendom. Dit gebouw is dan ook geklasseerd als nationaal erfgoed.

De Comcast toren is ongeveer 250 m hoog en dateert uit 1933.  Bovenaan is er een uitkijkpunt en dat is Top of the Rock, de hoogste verdieping van de hoogste wolkenkrabber van het Rockefeller Center. Een ticket naar de 68ste verdieping is niet goedkoop, maar wel absoluut de moeite.

Het was hier dat de iconische foto ‘Lunch atop a Skyscraper’ door Charles Ebbets werd genomen in 1932.

new york
Lunch atop a Skyscraper (c) Charles Clyde Ebbets 1932

New York Rockefeller Tower

Het bijzondere silhouet van de Chrysler building zie je aan de ene kant. Maar daarnaast heb je ook een fantastisch zicht op de Empire State Building.

Empire State Building New York

New York Rockefeller Tower

En, mits even inzoomen: Central Park met links voor het park een andere beroemde New Yorkse wolkenkrabber, de  One57.

New York Rockefeller Tower
Central Park

Het moment natuurlijk voor enkele family-snapshots.

New York Rockefeller Tower

Want het is hier op-en-top genieten! Je raakt niet uitgekeken op de vele uiteenlopende vergezichten.

uitzicht over nyc

Als je naar het zuiden kijkt, zie je naast de Empire State Building downtown Manhattan met de 500m hoge One WTC toren. En rechts achteraan, op de Hudson, Ellis Island met het Vrijheidsbeeld. Mini-mini natuurlijk, naast al dat skyscrapergeweld!

Na al dat moois dalen we terug af naar de stad aan onze voeten. Gelukkig met de lift.

Beneden op Rockefeller Plaza zien we de beroemde Rockefeller Ice Rink. Ook hier is er op geen dollar gekeken. Check dat 5 meter hoge gouden beeld van Prometheus!

Een ticketje om hier te schaatsen kost dan ook een luttele 60 dollar. Daar is wel een warm drankje bij inbegrepen :).’.

de skaterink
Rockefeller Ice Rink

Wie liever meer plaats heeft om te schaatsen, trekt naar Central Park, naar de grote Woolman Ice Skating Rink. Die werd na jaren aanslepende problemen eind jaren ’80 in 4 maanden gerenoveerd door een rijke vastgoedmakelaar. Hij gebruikte de renovatie in zijn campagne voor het presidentschap. Als bewijs dat hij dingen in beweging kon zetten. Iedereen spreekt nu over de  “Trump Ice Skating Rink”.

En dan hebben we het nog niet over tal van andere eigendommen van Trump in New York. Het is duidelijk dat je hier niet om hem heen kan. Foute toren of niet.

Lees ook:

Ook leuk om te lezen over art deco en over New York

new york
opschrift langs de High Line NYC

6 thoughts on “Ontdek de foutste toren van New York en Top of the Rock, de toren met het mooiste uitzicht

  1. Leuk om zo te kunnen meekijken! Ondertussen is het al bijna 17 jaar geleden (jezus, zeg… hoe oud klinkt dat niet?!) dat ik er nog eens ben geweest… het kriebelt nu toch wel ferm nu ik dit allemaal zie 😉

Altijd fijn om je reactie te lezen: