De lekkerste ijsjes in Leuven

Zoet, fris, smeuïg en romig… dat kan alleen maar roomijs zijn! Mijn favoriete dessert, vieruurtje, tussendoortje,..! Thuis zit er altijd ijs in de diepvriezer. Echt! Maar vers schepijs, daar kan toch niets tegenop. En nu de zon weer vrolijk schijnt, halen de Leuvense ijsbereiders hun beste recepten boven. Leve het ambachtelijke ijs! Omwille van de coronacrisis zijn er de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Bestellen via de website, afhalen, leveren aan huis, …ook de ijsco-mannen en -vrouwen passen zich aan. Tijd dus voor een rondje van de lekkerste ijsjes in Leuven. Ik steun met plezier (en ongesponsord 🙂 ) de lokale handelaars!

de lekkerste ijsjes in Leuven

De creatiefste: Decadenza Gelateria

Decadent lekker, dat roept de naam van dit salon met dagvers Italiaans ijs al op. Decadenza Gelateria ligt super-centraal in hartje Leuven, op het Ladeuzeplein tegenover de majestueuze universiteitsbibliotheek. Dit ijssalon wint zeker de prijs voor het grootste aantal verschillende ijs-smaken. En voor de meest originele. Het aanbod varieert van de traditionele zoete smaken naar kruidige smaken zoals basilicum-, gember- of muntijs. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van. Ook niet in restaurants die soms experimenteren met asperge-of tomatenijs. Geef mij maar The Real Thing: de echte misdadig-zoete lekkernij. Al moet ik toegeven dat qua creativiteit Decadenza ook op dat vlak goed bezig is. Wat denk je van chocotoff-, suikerspin of vijgen-ijs? Voor speciale smaken moet je hier zeker zijn. Zowel het ambachtelijke roomijs als de frisse sorbets doen je watertanden. En dan zijn er nog de huisgemaakte frisco’s die mooi in het gelid in de koeltoog liggen te wachten! Yammie! Ook suiker- en lactosevrij ijs is beschikbaar op bepaalde dagen.

Decadenza Gelateria: hoort dus zeker in het lijstje met adressen voor de lekkerste ijsjes in Leuven! Mijn vrienden zijn fan, maar zelf heb ik andere favorieten.

Update 2022: Ondertussen zijn de oorspronkelijke eigenaars na de zware coronaperiode eind 2021 gestopt met het ijssalon. Sinds april 2022 is het ijssalon overgenomen, de website bestaat niet meer.  Veel succes aan de nieuwe eigenaars – het zijn grote schoenen die ze moeten vullen!

Meer info: Decadenza Gelateria

de lekkerste ijsjes in Leuven

Luxe-ijs bij Patisserie Zuut

Hoe zuut kan het leven zijn… Nomen est omen, ook hier. Zuut is gespecialiseerd in … zoetigheden, en dan vooral in chocolade. Zij maken en verwerken sinds 2018 zelfs hun eigen chocolade! En hoe! Je proeft hier overheerlijke truffels, pralines, en alle soorten chocolade. Tot zelfs tabletten Madagascar met maar liefst 80% cacao. Voor de echte die-hard fans van pure, bittere chocolade dus. Zelf kijk (en smul) ik vooral graag naar (en van) de verfijnde kleine gebakjes die hier over de toog gaan.

Maarrrr euh, eigenlijk hadden we het over ijs, niet? Sinds kort bereidt Patisserie Zuut ook vier smaken ijs en drie verfijnde zoete-zonde-combinaties in dessertbekers. In de zomer koop je ze aan hun ijskarretje dat voor de deur staat. Op de Vismarkt in Leuven. Ik kijk al uit naar de periode waarin dit terug kan! Ijs online bestellen is nog niet mogelijk. Maar alle andere lekkernijen worden zelfs aan huis geleverd (binnen een straal van 10 km). Voor moederdag zit er ook een nieuwe zuute zonde in de pijplijn, hoorde ik fluisteren…

Meer info: Patisserie Zuut

(c) patisserie Zuut

De lekkerste en populairste: ‘t Galetje

En dan komen we bij één van mijn twee absolute top-ijsadressen in Leuven! ’t Galetje is al bijna 20 jaar een gevestigde waarde. Het is niet alleen mijn lievelingsadres, ook massa’s studenten en toeristen staan hier dagelijks voor het pand in de Tiensestraat aan te schuiven. In niet-coronatijden dan. Elke dag zijn er hier 20 smaken huisbereid ijs te proeven. Viviane en haar man perfectioneerden hun stiel aan de ‘Gelato University’ in Bologna. Net als Decadenza Gelateria bereiden zij heerlijk romig Italiaans ijs, dus zonder eieren te gebruiken.

Genieten in Alba: affogato all’amarena

Amarena- huh?

Wat maakt ’t Galetje uniek voor mij? Het is de enige plek in Leuven waar je het overheerlijke Amarena-ijs kan krijgen. Nooit van gehoord? Dan moet je dringend naar ijs-mekka Italië. Daar proefde ik voor het eerst de onvergetelijke combinatie van donkerkarmijnrode, mierzoete opgelegde amarena-kersen met roomijs. Affogato all’amarena is gewoonweg een begrip in Italië. Proef het één keer, en je bent verkocht.

Terug thuis van Italië, was het dus rondspeuren naar deze specifieke smaak. Tijdens mijn zoektocht proefde ik ijs met warme noordkrieken, ijs gemengd met kersensap, ijs met verse Vlaamse kersen,… We lieten uiteindelijk zelfs een klein potje opgelegde amarena-kersen speciaal uit Italië overkomen. Alleen … de bezorger van B-post jongleerde het pakje hotel-de-botel over de poort omdat we niet thuis waren op het bezorgmoment. Toen ik het kartonnen doosje vond, was het ook karmijnrood: het glazen potje was stuk. Byebye amarena-kersen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: ik sprong een gat in de lucht toen ik in de koeltoog van ’t Galetje Amarena-schepijs ontwaarde. En ik sprong twee keer zo hoog toen ik het proefde. Maar ook de andere smaken zijn een aanrader. Denk aan verrukkelijke mokka, banaan, chocolade, pistache, maar ook ferrero, speculaas, gezouten caramel,…Komt het water je ook al in de mond?

Meeneem-ijs

Bij ’t Galetje kan je nu ook doosjes van 0.5, 0.75 of 1 l ijs online bestellen, afhalen of laten leveren.

Meer info:t Galetje

de lekkerste ijsjes in Leuven

de lekkerste ijsjes in Leuven

de lekkerste ijsjes in Leuven

De lekkerste en origineelste: Coupe Matadi

De prijs voor de meest originele ijs-locatie gaat natuurlijk naar het binnenvaartschip (1929) van Coupe Matadi. Nele en An, twee architecten, realiseerden hier hun ijsjes-droom. Het ijs wordt ter plaatse gedraaid. Ik schreef er vroeger al over. Toen kon je nog aan de knalgele tafel op het dek van de boot genieten van je ijsje. Met uitzicht over het kalme water van de Leuvense Vaart.

Maar ook nu is het nog genieten van de plek. Met aandacht voor social distancing en alle andere maatregelen, welteverstaan. Wie in het ruim afdaalt, ziet de wereld vanuit een schippersperspectief :).

Chocoladedroom

Naast de locatie is natuurlijk ook het ijs van Coupe Matadi om je duimen en vingers bij af te likken. In de categorie ‘lekkerste ijsjes in Leuven’ worden hier hoge ogen gegooid. Het allerlekkerste chocolade-ijs vind je beslist hier. De Triplechoc is bijna pure bevroren chocolademousse. En ook de fruitig-zure Madame Framboise moet je proeven. Pure zomer op je tong! Coupe Matadi serveert daarnaast nog 2 andere vaste smaken (Vanilla Moon en Café Mediterranée) en vier wisselende smaken. Plus vegan-ijs en sorbets. Wie snoept er mee?

Ijs meenemen gaat hier vlotjes, want Coupe Matadi verkoopt al jaren leuke grote en kleine potten vol zalig ijsplezier. Op bestelling en om af te halen.

Meer info: Coupe Matadi

de lekkerste ijsjes in Leuven

de lekkerste ijsjes in Leuven

Zo. De lekkerste ijsjes in Leuven passeerden hier de revue. Ik voel een klein hongertje opkomen. Tijd om wat te bewegen. Trappen doen. Naar de diepvriezer. In mijn kot. Want daar staat een ijsbestelling nog onaangeroerd op mij te wachten. Daaag!

Update 2021: n’ICE

Voor wie in de ruimere omgeving van Leuven een heerlijk ijsje zoekt: trek naar het Zoet Water in Oud-Heverlee, maak een flinke wandeling (of fietstocht) rond de 5 vijvers, in de dreven van het Meerdaalwoud of in het natuurgebied de Dode Beemde, vlakbij en geniet dan van fantastisch romig ijs bij n’ICE.  Een aanrader als je wat extra (lekkere) suikers nodig hebt na al die fysieke inspanningen!

Vanaf 8/05/2021 is er ook een vestiging in Leuven, op het Vounckplein.  In de winter sloot ze, maar wie weet is er een nieuwe pop-up in de zomer? Mijn favoriete smaken: vanille (met de zwarte vanillestipjes nog zichtbaar), malaga (denk rum-raisins) en chocolade. Maar kiezen is hier altijd verliezen.  Zo lekker!

Update 2023: de locatie op het J. Vounckplein in Leuven is gesloten,  de fiets op dus en bollen naar de Zoete Waters in Oud-Heverlee voor het lekkerste ijs!

Ook leuk om te lezen:

14 thoughts on “De lekkerste ijsjes in Leuven

  1. Je kan bestellen en laten leveren, zelfs met Takeaway. En als je gaat afhalen moet je natuurlijk ook de regels opvolgen wat betreft afstand en aantal personen in een ruimte (zoals bij de frituren).

   1. Och dat is fijn! Ja er zijn hele lekkere ijsjeszaken. Op die boot vond ik het ook leuk om ijsjes te halen/eten.

 1. Voorlopig aangewezen op supermarktijs, maar eens dit kluizenaarsleven achter de rug is, zal ik mij maandenlang met al zulk lekkers een indigestie permitteren 😂

 2. In betere tijden duidelijk een reden om naar Leuven te gaan. Vorig jaar ontdekte ik ergens in Drenthe ijs gemaakt van pure fondantchocolade, dat heette Nero-Nero. Sedertdien heb ik al overal gezocht naar dit ijs, maar nergens gevonden. Voor zo’n donker ijsje zal ik naar Leuven moeten… zodra het kan.
  Wat een lekker logje.
  Groeten van een ijsliefhebber.

  1. WoW! Pure fondantchocolade…dat is uniek! Moet ik onthouden! Dan zal je de Triplechoc ook zeker kunnen appreciëren 😋😄. Geniet intussen thuis van het mooie weer en de eerste ijsjes 😄🍦🍦!

Altijd fijn om je reactie te lezen: