De Majorelletuin in Marrakech, een Marokkaanse oase

“The most beautiful make-up of a woman is passion,” zei Yves Saint Laurent. En die passie vind je ook terug in de aanleg van de tuin die hij samen met zijn partner Pierre Bergé kocht in Marrakech. Als je de stad bezoekt, is een uitstapje naar de Majorelletuin een absolute must see!

Majorelle

Zoals de naam al verraadt, was dit oorspronkelijk de tuin van de Franse kunstschilder Majorelle, die hem ontwierp in 1924.

de majorelletuin in Marrakesh
Waterpartijen: zo lijkt de Majorelletuin in Marrakech een echte Marokkaanse oase

Jacques Majorelle (1886-1962) was de zoon van de beroemde meubelontwerper Louis Majorelle (1859-1926)(art nouveau). Op uitnodiging van Hubert Lyautey vestigde hij zich in 1917 in Marrakech in Marokko, onder andere om te herstellen van een hartkwaal. Majorelle woonde eerst in de medina en schilderde daar. Daarna verhuisde hij naar het moderne stadsdeel, waar je de tuin (en de villa) nu vindt.

de majorelletuin in Marrakesh

Vanaf 1949 werden tuin en atelier opengesteld voor het publiek.

marrakech_majorelle-(39web)

Yves Saint Laurent

In 1980 kocht Yves Saint Laurent het eigendom. Vanaf 2002 trok hij er zich terug, tot zijn overlijden in 2008. Yves Saint Laurent werd ook begraven in Marrakech, zijn as werd in de rozentuin verstrooid.

De Majorelletuin nu

Rozen zagen wij er niet echt veel. Misschien omdat het februari was. Maar allerhande soorten cactussen waren er in overvloed.

En een massa klimplanten, afgewisseld met bamboe’s en waterpartijen. Ook de stijl van de villa is bijzonder.  Binnenin vind je een klein etnografisch museum met een leuke textielcollectie. Er zijn enkele mooie persoonlijke stukken van YSL bij.

En overal is er het beroemde Majorelleblauw. Het doet me denken aan Yves Klein, of aan onze Belgische Piet Stockmans, die ook een eigen tint van blauw vastlegden.

Het domein is niet te groot, zodat je het op enkele uurtjes zeker gezien hebt.  De combinaties van groen en blauw, waterpartijen en door klimplanten overdekte patio’s, zorgen voor rust en koelte. In de zomer is dit een heerlijke oase. In februari is het contrast in temperatuur tussen zon- en schaduwplekjes echter nog heel groot. Terwijl wij verbrandden in de zon, konden we in de schaduw  een truitje goed verdragen…De extremen van een stad die middenin de woestijn bij het Atlasgebergte ligt.

Een bezoek aan de Majorelletuin is in elk geval een aanrader voor elke Marrakech-reiziger. Fijn dat Yves Saint Laurent het domein gekocht heeft en dat de stichting het beheer van de tuin nu verder zet.  Want, om het met YSL te zeggen: “Fashions fade, style is eternal.”  En dat kan je hier zeker vaststellen!

Lees ook: 

2 thoughts on “De Majorelletuin in Marrakech, een Marokkaanse oase

Altijd fijn om je reactie te lezen: