De Oculus in New York, een uniek trein-en metrostation

Als een witte vogel die opstijgt uit een kinderhand…

Als een feniks die herrijst uit zijn as… “

zo ziet het dak van het nieuwe WTC metro- en treinstation in New York eruit.

Het is een hoopvol symbool en monument voor de slachtoffers van de 9/11-aanslagen op Ground Zero (2001). En een indrukwekkend staaltje architectuur. Van de Spaanse architect  Santiago Calatrava. Benieuwd naar hoe het er binnenin uitziet? Vandaag trakteer ik jullie op een fotoverslagje over dit uniek trein- en metrostation!

de Oculus New York
ook ’s nachts indrukwekkend

Wat is de Oculus?

Dit nieuwe WTC-metrostation in New York, wordt ook wel de WTC transportation hub genoemd. Want het is een uniek verkeersknooppunt in lower Manhattan. Het verbindt de treinen van PATH met de 11 metrolijnen van NYC en de veerdiensten op de East River. Dagelijks maken er een kwart miljoen toeristen en pendelaars gebruik van. En je vindt er ook steeds meer winkels en restaurants, zodat het een soort shopping mall lijkt als je erdoor wandelt.

de Oculus New York

de Oculus New York

Waarom moet je dit zien?

 • omwille van de symboliek van het ontwerp

Het prachtige beeld van de witte vogel tussen de hoogbouw is opvallend en intrigerend. Door zijn ligging onmiddellijk naast de waterpartijen van het 9/11 Memorial krijgt het gebouw een krachtige betekenis van hoop. Santiago Calatrava verwijst expliciet naar het symbool van de vredesduif.

Elke 11de september schuiven de glazen dakpanelen gedurende 102 minuten open. Dat is de tijd tussen het moment waarop het eerste vliegtuig de eerste WTC-toren raakte en het neerstorten van de tweede toren in 2001.  En elke 11de september schijnt de zon precies om 10.28u door de ramen in de nok van het dak.  Op dat moment stortte de laatste WTC-toren in.

de Oculus New York
een ruggengraat van licht, binnenin lijkt het wel een soort kapel
de Oculus New York
detail van de overkapping van de Oculus in New York
 • omdat dit het allernieuwste station in New York is

De Oculus is nog maar sinds maart 2016 in gebruik. Het ontwerp dateert van 2004 en oorspronkelijk was de opening voor 2009 gepland. De bouw duurde meer dan twee keer zo lang als voorzien. Begrijpelijk dus dat de eigenaar, de bi-statale Port Authority of New York and New Jersey, vorig jaar koos voor een bescheiden opening zonder speeches of champagne…

 • omdat dit het duurste station ter wereld is

Met een prijskaartje van een kleine 4 miljard dollar kostte het evenveel als de 104 verdiepingen van de nieuwe One World Trade Center-toren. Het project kreeg bakken kritiek te verduren omwille van de vertraging en het uit de hand gelopen kostenplaatje!

Het werk van Calatrava spreekt heel veel mensen aan door zijn sierlijke lijnen en estheticisme. Maar de projecten van Calatrava zijn ook controversieel:

-voorziene budgetten worden bijna altijd overschreden  (3 à 4x het voorziene bedrag)

– hoge onderhoudskosten

-functionele en structurele gebreken

(Als je bijvoorbeeld naar het station van Luik-Guillemins gaat, merk je onmiddellijk dat wit niet altijd een even onderhoudsvriendelijke kleur is voor een station.)

Ook over de Oculus zijn de meningen verdeeld. Zo schreef The New York Times in 2009 in een artikel over het vervoersknooppunt op Ground Zero over de “opvallende discrepantie tussen de extravagantie van de architectuur en de bescheiden functie ervan”. Conclusie was dat het station ‘dure kitsch’ was.

De eigenaar, Port Authority, verdedigde zich : ‘We hadden de verplichting iets bijzonders te maken. We wilden het beste, de beste kwaliteit en een historisch gebouw. We denken echt dat we daarin zijn geslaagd’.

Mijn indrukken?

NYC Oculus
Wow-gevoel!

de Oculus New York

de Oculus New York

Een supermooi station! Ik kon er echt van genieten. (Maar ik heb er natuurlijk niet voor moeten betalen of moet het niet onderhouden.)

Aan de buitenzijde doorbreekt de Oculus in New York het strakke ritme van de wolkenkrabbers. Binnenin zijn de gigantische gebogen muren prachtig en indrukwekkend. Het licht dat binnenvalt door de langgerekte ‘oculus’, het skylight, creëert een enorm gevoel van ruimte. Het lijkt wel alsof je in een moderne kathedraal rondwandelt.

Het allesoverheersende wit is misschien niet erg praktisch voor een station, maar het straalt optimisme en vertrouwen uit. En spectaculair is dit gebouw in elk geval!

Absoluut een nieuw landmark voor New York, vind ik. Ook al is het een dure vogel…:)

de Oculus New York
De Oculus : uniek trein- en metrostation

N.B. Nog enkele weetjes:

 • de gebogen stalen gewelven zijn zo uniek, dat slechts vier bedrijven in de wereld in staat waren om ze te maken
 • het WTC -vervoersknooppunt toont vele gelijkenissen met Calatrava’s station in Lyon
 • in de oorspronkelijke plannen kon het dak openschuiven – deze optie werd al snel geschrapt, je raadt al waarom!

Ook leuk om te lezen:

0 thoughts on “De Oculus in New York, een uniek trein-en metrostation

 1. Ha bedankt voor je like voor mijn straten in Cuba. Van deze serie vind ik de nachtfoto geweldig! Of ik blij wordt van dit soort megalomane architectuur weet ik niet echt zeker. Maar inderdaad: heel indrukwekkend.

  1. Cuba lijkt me zo’n speciale sfeer te hebben, hè! En ik kan me voorstellen dat je twijfels hebt ?. Maar voor mij was het helemaal genieten van de vormgeving, het lijnenspel, het gevoel van ruimte! Bedankt voor het binnenwippen hier en fijn weekend nog!

 2. Ik kom hier onverwacht aanvliegen en ben meteen verkocht. Wat een schitterende reeks van imposant New York. Het lijnenspel is overweldigend. Prachtig in beeld gebracht.

  1. Ja, zo fantastisch om dit samen te kunnen doen.
   En die strepen zijn wat overdadig op de foto’s maar in het echt is het helemaal niet te druk. (Maar ik ben dan ook fan van Calatrava’s lijnenspel?)

 3. Wow, dit moetongelooflijk indrukwekkend zijn om in het echt te zien. Ik heb al genoten van Luik-Guillemins maar dit lijkt me toch nog van een andere (hogere) dimensie

Altijd fijn om je reactie te lezen: