De rituele meditatie van Bae Bien-U

baehamyangpinetree2007
De rituele meditatie van Bae Bien-U

Tot mijn spijt heb ik dit in gemist bij Axel Vervoordt Gallery: de tentoonstelling van Bae Bien-U (°1950), de Koreaanse fotograaf die als geen ander de Koreaanse natuur weet te vatten in zijn prachtig belichte meditatieve landschappen. Zijn foto’s van dennenbomen, oceanen en bergen lijken wel litho’s of kalligrafieën.

Fascinerend is deze fotograaf in elk geval. Bae Bien-U ’s favoriete onderwerp bij uitstek zijn … bomen. En dan nog meer bepaald het dennenbos in de bergen van Kyongji. Koreanen geloven dat dennenbomen de levensenergie vervoeren tussen hemel en aarde. ‘For the Korean people, pines are foundations for their soul.’ (Bae, Bien-U)

Bae stelt zich bescheiden op tegenover zijn onderwerp en laat er zich volledig door absorberen. Fotografie wordt voor hem bijna een meditatie. Zijn werk legt de nadruk op de oneindigheid van de natuur, op haar voortdurende expansie. Bae vereeuwigt een kort gevoel van perfecte, universele eenheid met de natuur, zoals hij die zelf ervaart. Er wordt van hem gezegd dat hij geen foto’s maakt met zijn ogen, maar met zijn volledige zijn. Weg dus met alle experimentele of arty-farty fotografie.

Kortom, wars van alle trends heeft Bae Bien-U het gemaakt in de wereld van de fotografie, net omdat hij zo authentiek is. Hij is op dit moment een grote inspiratiebron voor velen en ook één van de meest winstgevende fotografen. Elton John kocht een foto van hem en de Koreaanse president gaf Barack Obama enkele foto’s als geschenk tijdens een topoverleg in Washington. Bae Bien-U lijkt ook als mens rechtuit en eerlijk te zijn, zoals blijkt uit een interview in Korea’s JoongAng Daily:

“… When asked if he gets tired of taking pictures of pine trees, he responds:

“But people still keep buying them. I’m running out of stock.” [Laughs.]

On how much money he makes:

“I can live for a year with what I earn selling 10 pieces.” […] People around me say that one piece can cost over 100 million won [$86,603].

Finally, when asked what matters to him most, he responds:

“Work. When you are good at your work, you get everything from money to female fans. Exerting effort to excel in something revitalizes your life. Whenever I spend a couple of days drinking in Seoul, this thought that I am not supposed to be doing this hits me. Happiness is enjoying nature as it is.” …”

Check out het hele interview hier.

Fascinerend werk in elk geval. Al kan ik me voorstellen dat sommige mensen dit nogal bevreemdend vinden.

Een proevertje van de publicaties “Sacred Wood” en “Windscape”.

baepinetreeseries
De rituele meditatie van Bae Bien-U

De rituele meditatie van Bae Bien-U

 

 

 

 

 

 

En tot slot: In de zomer van 2015 was Bae Bien-U artist-in-residence op het kasteel van Chambord (Loire, Frankrijk). Vanaf  september 2015 tot maart 2016 werd het resultaat van dit verblijf, een vijftigtal foto’s van de bossen van Chambord, tentoongesteld.

Fascinerend!

De rituele meditatie van Bae Bien-U
Pinetree Series

Altijd fijn om je reactie te lezen: