De schitterende rijkdom van het kasteel van Modave

Het kasteel waar Lodewijk XIV de mosterd haalde. Of zijn ingenieurs toch. Het leverde de inspiratie voor het oppompen van die ettelijke liters water die de fonteinen in Versailles lieten sprankelen. Want dat systeem werd uitgedokterd in België. In het kasteel van Modave,  een onooglijk gehucht tussen Namen en Luik.  En toevallig …waren we daar in de buurt.  Dat betekent natuurlijk: plaatjes schieten en met open mond ronddwalen in een reusachtig en ontzettend goed bewaard en gerestaureerd kasteelinterieur. Gelegen in een natuurgebied van zo’n luttele 450 hectare. Want zo onbekend als het dorpje is, zo schitterend is de rijkdom van het kasteel van Modave.

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
De entrée
Het voorplein van het kasteel van Modave, met 2 hoeves

Hoog op een rots

Bij de hoofdingang heb je geen flauw vermoeden,  maar echt, dit kasteel torent aan de achterkant  wel 60 meter boven de rivier de Hoyoux uit! Het is gebouwd op een rotspunt – in de kelders zie je daar duidelijk de bewijzen van.  Vanop de zijterrassen in het park heb je een prachtig uitzicht op de vallei van de Hoyoux. Via Hoei komt die in Namen in de Maas terecht, maar ondertussen stroomt hij in de smalle diepe vallei bij Modave sneller dan alle  rivieren in België!

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modavede-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave

Waterrad-installatie

Probleempje voor de kasteelbewoners: hoe kregen ze het water van de Hoyoux boven in hun plezierslot?  In de 17de eeuw vond timmerman Rennequin Sualem daar een oplossing voor. Hij ontwierp een pompsysteem beneden, aan de voet van het kasteel. Dat zorgde ervoor dat het water 50 meter hoger terecht kwam en zelfs  de fonteinen in het park voldoende bevoorraadde. De graven de Marchin hadden een stevige ‘French Connection’ (één van hen werd zelfs later Maarschalk van Frankrijk) en zo kwam de vondst ook de Zonnekoning ter ore. Die had ook véél water nodig voor zijn tuinen in Versailles. Hij bestelde dus prompt een gelijkaardige machine. Of hoe een klein land groot kan zijn :).

machine de Marly
schaalmodel van de hydraulische pompinstallatie

Terug in de tijd

Het imposante slot van Modave is duidelijk al lang geen middeleeuwse burcht meer. Een stukje donjon is nog de laatste getuige, maar verder is de vesting in de 17de eeuw volledig opgeleukt tot een lustslot in Franse stijl, door graaf Jean-Gaspard de Marchin. Een man met een afstamming om u tegen te zeggen, en dat zullen we geweten hebben. We zijn nauwelijks binnen of we kijken aan tegen een plafond waarop zowat de hele sjieke stamboom van het geslacht de Marchin is gestuct en geschilderd. Het familiewapen, de rood-kelen barbeel op het zilveren veld, zal ons door bijna het hele gebouw begeleiden. Net als de leuze van de Orde van de Kousenband waartoe de Marchin behoorde: “Honi soit qui mal y pense”. Deze kasteelheer was beslist geen sukkel!

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
blazoenen, schilden en wapenspreuken: de hele familiestamboom op het plafond
de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
Het familiewapen en de Orde van de Kousenband: omnipresent in het interieur

Luxueus kasteelleven

En dat wordt ook duidelijk als we door wel twintig rijkelijk gedecoreerde zalen en kamers dwalen. Wat een weelde! Muren bespannen met zijde, damast en reusachtige wandtapijten,  meubels in exotische houtsoorten, met schitterend inlegwerk en elegante vormen,  talloze schilderijen, luchters  en minutieus gedecoreerde plafonds en wandpanelen overdonderen de bezoeker.

Kostbaar porselein, tafelzilver en kristal sieren de salons en eetkamers. Zo staat in het Herculessalon de tafel gedekt met een servies dat, naast een sierlijk bloemmotief, zelfs het opschrift ‘ Chateau de Modave’ draagt. Van personalisering gesproken!  De rookkamers , eetkamers, salons en boudoirs baden in weelde en luxe.

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
De gedekte tafel in het grote Herculessalon: gepersonaliseerd servies van 1130 stuks
de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
Verfijnd houtinlegwerk in het salon: elk van de twaalf stoelen had een ander bloemenmotief.
Kostbaar meubilair en rijkelijke stoffen

Bed – en badgewoontes

Ook de slaapkamers zijn weelderig afgewerkt. Wat vind je van het elegante witte kamertje van de gravin?

Of liever een slaapkamer die tegelijkertijd ook ontvangstruimte is? De graaf de Marchin volgde in elk geval het voorbeeld van de Zonnekoning wat dat betreft.

En zo schattig en vooruitstrevend voor zijn tijd: de badkamer met een toilet (overhangend boven de rotswand) en een badkuip ingewerkt in de vloer. Ongelooflijk.

Modave
Spring ik erin?
de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
Slapen en publiek ontvangen
de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
Salon Lodewijk XIV in Modave
Modave
En overal die overvloedig gedecoreerde plafonds! Niet direct iets voor bij mij thuis, maar in dit kasteel zijn ze helemaal op zijn plaats.
de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
Badkamer avant la lettre: met het houten paneel wordt de in de vloer ingewerkte badkuip afgedekt als ze niet gebruikt wordt.

Keldergewelven

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave
Kelder van het kasteel: duidelijk op de rots gebouwd
Beetje kookgerei in de keuken

In de kelder treffen we nog de 19de eeuwse keuken aan en een grote zaal (in normale tijden een restaurant). Verder struikelen we bijna over de rotsuitstulpingen die de fundamenten vormen voor het kasteel. Stevig.

Het kasteel is nu bezit van de Brusselse watermaatschappij. Zij pompt hier water op voor het Brussels gewest: 50 tot 80.000 kubieke meter per dag. Het (beschermde) natuurgebied rond het kasteel is het belangrijkste waterwinningsgebied voor Brussel. Het grondwater hoeft zelfs niet gezuiverd te worden: het wordt gewoon opgevangen en gekanaliseerd nog voor het de rivier bereikt. Via 100 km aan ondergrondse leidingen stroomt het naar de hoofdstad waar het bij  200.000 gezinnen uit de kraan vloeit.

Park en tuinen

Bij zo’n elegant buitenhuis hoort vanzelfsprekend een prachtig park, met Franse tuinen in dit geval (erkend als uitzonderlijk erfgoed Parken en tuinen uit Wallonië).Vooraan leiden twee beukendreven  plechtstatig toe naar het kasteel en de grote hoeves die het omringen. Het park is slechts gedeeltelijk toegankelijk op het moment dat wij er zijn.  De reusachtige oude serre oogt vervallen, maar ondanks het gebrekkige onderhoud kan ik me toch voorstellen dat dit ooit een fijne lusthof moet geweest zijn.

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave

de-schitterende-rijkdom-van-het-kasteel-van-modave

Schitterende rijkdom van de Condroz

En een aanrader: de wandeling langs de kasteelmuur naar de rivier de Hoyoux en ‘Petit Modave’ in de diepte.  Onderweg zijn er prachtige picknickplekken te spotten! Want niet alleen het kasteel vertoont een schitterende rijkdom, ook het natuurdomein errond  is weelderig. Velden en bossen wisselen elkaar af, evenals de mooiste uitzichten. Maar dat betekent ook: stevig klimmen en dalen.  Smeer je kuiten dus maar in.

Condroz vallei Hoyoux
Het ideale picknickplekje, met zicht op de vallei van de Hoyoux

De sterke hellingsgraad van de rivier zorgt ervoor dat er een groot verval is. En dat creëerde onrechtstreeks grote rijkdom in de streek: de waterkracht kwam van pas om tal van molens te laten draaien. Zo werd de regio welvarend, met tal van kastelen en hoeves. Romantisch, idyllisch en weelderig. Zoals de schitterende rijkdom van het kasteel van Modave. Vandaag tref je hier veel wandelaars aan die rust en sereniteit zoeken. Of gezinnen uit de buurt die komen genieten van een picknick bij het water of in de bossen.

Ik begrijp het helemaal. Kijk rond me. En geniet met volle teugen van de visuele pastorale.

Condroz vallei Hoyoux

Praktische info:  Het kasteel van Modave is te bezoeken van 1 april tot 15 november, alle dagen van 10 tot 18 uur behalve op maandag. Check de website van het kasteel voor tickets.

Ook leuk om te lezen:

14 thoughts on “De schitterende rijkdom van het kasteel van Modave

  1. Modave staat al een tijdje op mijn programma, maar door jouw boeiend verslag met de mooie foto’s kan ik niet anders dan er werk van te maken..

    1. Fantastisch mooie streek! En dan al die kastelen en kasteelhoeves… super! Het interieur van Modave is ook echt een bezoek waard, fantastisch meubilair. Als ik dan vergelijk met andere kastelen waar het interieur zo goed als leeg is… Verrassend hier!

    1. We ontdekken ze samen 😃 want door de blog word ik gestimuleerd om fijne plekjes te zoeken. MOdave was ook voor mij een verrassing! Echt zo’n klein gehucht en dan dit kasteel 😍👌!

  2. wow, wat een rijkelijke plek. Had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, ons landje heeft toch echt wel mooie plekken om te bezoeken!

    1. Wij logeerden in het stationnetje en bleek dat er een heel aantal kastelen in de buurt waren. Dat van Modave was te bezoeken en het interieur was simpelweg overdonderend!

Altijd fijn om je reactie te lezen: