De sierlijke art nouveau van het Hortamuseum in Brussel

brussel_horta-(10)

Dit stond al zo lang op mijn lijstje…

Elke dag werken in één van de laatste gebouwen van de hand van Henry van de Velde (1863-1957), zijn ‘Haus Hohe Pappeln‘ bewonderd hebben in Weimar en dan niet eens het atelier bezocht hebben van die andere grote naam in de art nouveau, Victor Horta? Kan toch niet. Dat vraagt om een strak plan! Dus : zondags bezoekje aan Brussel, Sint-Gillis en aankloppen bij het Hortamuseum, het voormalige huis en atelier van Victor Horta (1861-1947) .

brussel_horta-(8)

Aankomst bij het Hortahuis

Eigenlijk gaat het niet om één maar twee huizen, nl. nr 23 en 25 in de Amerikaanse straat. Het huis links op de foto met de prachtige asymmetrische erker was Horta’s privé-woonst. Rechts zie je de soberdere gevel van zijn atelier, met op de bovenste verdieping de grote ramen van het beeldhouwersatelier.

Als we aankomen, staat er al een kleine rij toeristen aan te schuiven. Ik ben al meteen onder de indruk van de vele kunstige details in de gevel. Wat een weelde voor het oog! Helemaal niet erg dus om even te moeten wachten.

brussel_horta-(9)

brussel_horta-(13)

brussel_horta-(12)
kunstwerkje van staal en glas
brussel_horta-(9dtail)
die lijnen!

Uniek interieur

Het huis en het atelier werden door Horta gebouwd tussen 1898 en 1901, op het hoogtepunt van de art nouveau. Maar dat was jullie natuurlijk niet onbekend ;).

Geweldig is dat een groot deel van de interieurdecoratie bewaard bleef:  de mozaïeken, de glasramen, het meubilair, de muurschilderingen, de deurklinken,  de schuifdeuren… ze vormen een harmonisch en tot in het kleinste detail verzorgd geheel! Indrukwekkend!

brussel_hortamuseum_glasraam
glasraamdetail (c) hortamuseum

Het museum is relatief klein (5 verdiepingen), wat logisch is, aangezien het om een privé-woning gaat.  Maar er zijn duizenden smaakvolle en originele details. Jammer genoeg is de bewaking erg streng: geen foto-apparaat of handtas zijn toegelaten. Het werd een volledig handen-vrij bezoek  ;).

brussel_horta-(15cr)
een glimps van de ingang -laatste foto
brussel_hortamuseum_doorsnede
een doorsnede van het huis, om je een indruk te geven (c) hortamuseum

Gelukkig kan ik doorverwijzen naar de foto’s van Daniella Ohad op de blog Daniella on Design. Zij kreeg toelating om foto’s te nemen tijdens een privé-bezoek. En naar die van het museum.

brussel_hortamuseum_hall
de entrée van het huis: wow! (c) hortamuseum

Stralend licht

Opvallend is hoe rijkelijk het licht binnenvalt in deze ruime en aangename woning! Moet erg biezonder geweest zijn als ik denk aan de overwegend donkere huizen van het begin van de 20ste eeuw.  Door de glazen koepel in het dak, de binnenramen, de spiegels en de open ruimtes baadt elke kamer in een weelderig licht.

brussel_hortamuseum
de prachtige lichtkoepel op de bovenverdieping in de hal (c) hortamuseum

Decoratief

De florale muurschilderingen kan ik alleen maar met open mond bewonderen: sierlijk en prachtig, in warme tinten oker, terracotta, steenrood en goud. Hoe fijn moet het geweest zijn om hier te wonen!

Je kan natuurlijk ook niet om de zichtbare staalstructuur heen. Die is prachtig en decoratief geïntegreerd. Ook  het glas, de witte ‘metro’-tegeltjes, enz. tonen Horta’s voorkeur voor ‘moderne’ materialen. Erg vernieuwend voor zijn tijd!

brussel_horta_metrotegels_дом-студия-орты
zoldering in de eetkamer (c) boris su

En dan die originele gebogen lijnen!  Pittig detail: ze bezorgden de art nouveau de spotnaam ‘spaghettistijl’ 🙂 . Je vindt ze ook in alle interieurelementen terug: de lampenkapjes, de kandelaars, de deurklinken, de mozaïeken…

brussel_hortamuseum_mozaiek
(c) hortamuseum
1287-664
de eetkamer (c) hortamuseum
brussel_hortamuseum_salon
het salon (c) hortamuseum

Aangenaam wonen

En ook aan modern comfort dacht Horta: het huis is voorzien van een echte badkamer annex dressing. Er is (in 1901!) op elke verdieping elektriciteit, een bel voor het huispersoneel én verwarming.

Op de tweede verdieping zie ik een kamer met een groot balkon en wintertuin die op de tuin uitziet. Fantastisch!

brussel_horta-museum_tripadvisor nl
privé-serre bij je kamer (c) tripadvisor nl
Exif_JPEG_PICTURE
hortamuseum, slaapkamer (c)sugared&spiced

 

brussel_hortamuseum_eetkamer
slapen in een gestileerd bloemendecor (c) hortamuseum

Het meubilair is niet altijd authentiek voor het huis. Soms is meubilair van andere art nouveau-woningen (bijv. uit Ronse) hier opgesteld.

brussel_hortamuseum_theredlist-
(c) hortamuseum
brussel_Hortamuseum_stoel_sofadc
(c) hortamuseum

Maar je krijgt toch een mooi beeld van de inrichting van zo’n huis in die periode. Voor mij was het echt genieten.

Art nouveau-buurt

In de buurt kan je nog een aantal andere Horta-klassiekers gaan bekijken. De buitenkant althans. Wil je ook het interieur bezoeken, dan kan dit maar op bepaalde dagen per jaar of alleen op afspraak. Soms kost het ook wel wat (bijvoorbeeld het Solvayhuis: 40 euro!).

brussel_hortamuseum_planbuurt

brussel_horta_folder

De prachtige muurschilderingen van het Hotel Tassel zijn wereldberoemd!

IMG_3078

In het Hortamuseum kan je ook een kaart kopen met 5 art nouveau wandelroutes in Brussel.brussel_folder_artnouve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij wandelden via een blokje om naar onze auto terug en zagen dit:

 

Na een heerlijk middagje in Brussel kan ik alleen maar zeggen: meer van dat! Mijn planning voor het najaar is al gemaakt!

En voor wie nog wat fotootjes wil kijken:

  • Fotograaf Frederik Vercruysse maakte voor Christie’s ook een reportage over art deco/art nouveau.
  • Fotogalerij van het Hortamuseum
  • Sugared and Spiced

Veel plezier en prettig weekend nog!

 

Lees ook:

8 thoughts on “De sierlijke art nouveau van het Hortamuseum in Brussel

  1. Ooooh, art nouveau…. mijn favoriete architectuurstijl! Zowel wat betreft de architectuur op zich als voor de siervoorwerpen in dezelfde stijl. De gebogen lijnen, de florale motieven, het meesterlijk siersmeedwerk, super!
    Ik ben de trotse bezitter van een grote art nouveaukast maar ik heb spijtig genoeg geen muur die groot genoeg is om die schoonheid tegen te zetten. Maar de kast wegdoen? Nooit!
    Ik heb genoten van de foto’s.

    1. Wauw, lijkt me fantastisch, zo’n meubelstuk! Om te koesteren! En fijn dat je genoten hebt van de post. A thing of beauty is a joy forever?!

Altijd fijn om je reactie te lezen: